Wat is de ideale huidverzorgingsroutine voor een acnegevoelige huid – En welke middelen moet ik gebruiken?

Leestijd: 7 min
Ontdek meer

“Als je je gezicht niet schoonhoudt, krijg je puistjes.” Je zal het vast weleens gehoord hebben, maar niets is minder waar. Acne wordt namelijk veroorzaakt door hormonen en zelfs de meest hygiënische mensen kunnen hier last van krijgen. Hoe dat precies zit, lees je in het artikel ‘Acne en hormonen’.

Maar laten we nu eerst eens kijken naar de dagelijkse huidverzorging. Heb jij een vaste acne routine?  Puistjes kun je verminderen en je acnegevoelige huid kun je in bedwang houden. Hoe kun je effectief acne bestrijden? En wat is de beste acne creme en acne zeep? Met een vaste routine en het gebruik van reinigings- en verzorgingsproducten die speciaal zijn samengesteld om tegemoet te komen aan de behoeften van jouw huid.

In dit artikel leggen we uit waar je op moet letten bij het kiezen van je huidverzorgingsproducten. We raden een routine aan die past bij jouw huid, afgestemd op je situatie en of je medisch behandeld wordt of niet. We bekijken ook enkele andere stappen die je zou kunnen nemen om je acnegevoelige huid te verzorgen.

Speciale huidverzorging voor de acne gevoelige huid

Bij acne is huidverzorging erg belangrijk. Als jouw huid gevoelig is voor acne of onzuiverheden, heb je baat bij een regelmatige huidverzorgingsroutine met producten die speciaal zijn samengesteld om tegemoet te komen aan de specifieke behoeften van jouw huid.

Voordat je huidverzorgingsproducten kiest, is het wel belangrijk dat je iets meer weet over hoe onzuiverheden ontstaan. Hierbij zijn veel complexe en onderling verbonden factoren betrokken. Denk aan ontsteking, seborroe, hyperkeratose en bacteriële groei. De beste producten voor onzuiverheid- en acnegevoelige huid werken in op al deze factoren om je huid te ondersteunen, onzuiverheden te verminderen en te voorkomen dat ze terugkeren.

Verder lezen? Je kunt meer te weten komen over al deze factoren en hoe ze elkaar beïnvloeden in ‘Het ontstaan van acne’ en meer informatie over hoe micro-ontstekingen acne veroorzaken vind je in ‘De wetenschap achter micro-ontstekingen’.

Hoe onzuiverheden en acne ontstaan.

Als jouw huid onzuiverheden bevat of acnegevoelig is, heb je er baat bij om het regelmatig te reinigen met producten die passen bij jouw huidtype. Let daarom op de volgende zaken wanneer je de ingrediënten bekijkt:

Als jouw huid onzuiverheden bevat, gebruik dan non-comedogene producten.

Zeepvrij
Een gezonde huid heeft van nature een lichtelijk zure pH. Een acnegevoelige huid is meer alkalisch. Zeep heeft ook het pH van alkaline. Bij het gebruik van producten met zeep, wordt de natuurlijke balans van de huid verstoord en kunnen infecties sneller optreden.

Niet-comedogeen
Een verstopte porie wordt ook wel een comedo genoemd. Verstopte poriën leiden tot het ontstaan van mee-eters en puistjes. Een niet-comedogeen product bevat dus geen ingrediënten die poriën kunnen verstoppen.

Vetvrij
Een acnegevoelige huid produceert te veel talg, dus vermijd vettige producten.

Comedolytisch
Een comedolytisch product is iets wat comedonen (mee-eters) afbreekt en verstopte poriën weer vrij maakt.

Keratolytisch
Keratolytische producten lossen de harde blokkades van de huid op en bevorderen de natuurlijke processen waarmee de huid dode huidcellen afvoert.

Een lichtelijk zure pH
Een acnegevoelige huid is meer alkalisch dan een gezonde huid, die een licht zure pH heeft. Producten voor de huid met onzuiverheden zijn lichtelijk zuur en dit helpt de huid naar de normale pH-waarde terug te keren.

Alle producten in de productlijn van Eucerin DermoPure zijn speciaal samengesteld voor de onzuivere en acnegevoelige huid. Er zijn ook producten in de Eucerin anti-age en Sun Protection series die niet-comedogeen en niet vettig zijn, en dus ideaal voor de vettige huid.

Beste producten en ingrediënten die acne kunnen helpen verminderen

Wat zijn de beste producten voor acne en hoe kun je effectief acne bestrijden? Wat is de beste zeep tegen acne? Is salicylzuur een effectief middel tegen acne? Let bij het kiezen van producten voor de acnegevoelige huid op de volgende werkzame stoffen. Als deze onderdeel zijn van effectieve en milde formules, kunnen ze helpen onzuiverheden te verminderen en te voorkomen en de zorg bieden die jouw huid nodig heeft:

Scrubmiddel

Een goed gereinigde huid is beter in staat om de werkzame stoffen in jouw verzorgingsproducten op te nemen.

De meest gebruikte scrubmiddelen in huidverzorgingsproducten zijn Alphahydroxyzuren (AHZ), ook wel fruitzuren genoemd. In onze Eucerin DermoPure K10 renoverende huidverzorging gebruiken we een combinatie van Glycolzuur (ook een AHZ), Salicylzuur (een Betahydroxyzuur ook wel BHZ genoemd) en Gluconolacton (een PHZ ofwel Polyhydroxyzuur). Dit innovatieve en effectieve 10 procent Hydroxy Complex opent de poriën, bevordert de afvoer van dode huidcellen en ondersteunt de vernieuwing van de huid.

Salicylzuur

Salicylzuur is vooral effectief in het bestrijden van verstopte poriën en bacteriële groei. Het is een Betahydroxyzuur (BHZ) wat keratolytisch werkt. Dat betekent dat het dode huidcellen verwijdert en de huid zachter maakt om verstopte poriën te voorkomen. Ook werkt salicylzuur comedolytisch. Met andere woorden: het maakt de verstopte poriën vrij. Salicylzuur vermindert onzuiverheden en voorkomt het ontstaan van nieuwe onzuiverheden. Het is daarom een essentieel ingrediënt in verschillende formules van de Eucerin DermoPure productlijn.

Talgregulerende ingrediënten

Bij een acnegevoelige huid gebruik je bij voorkeur producten die kunnen reguleren hoeveel talg de huid produceert. Ingrediënten zoals L-Carnitine helpen je cellen bijvoorbeeld om beschikbare vetzuren op te nemen waar de mitochondriën ze omzetten in energie. Dit vermindert de hoeveelheid vetzuren die overblijven voor de productie van talg. Zo wordt de talgproductie aan banden gelegd. Matterende deeltjes in je huidverzorgingsformule kunnen ook helpen overtollig talg op de huid te absorberen. Daarom zijn zowel L-Carnitine als matterende deeltjes onderdeel van de talgregulerende technologie die wordt gebruikt in verschillende producten uit de Eucerin DermoPure productlijn.

Licochalcone A

Licochalcone A is een krachtige antioxidant en ontstekingsremmer afkomstig uit de wortel van de Chinese zoethoutplant. De werkzame stof vermindert roodheid, remt de ontsteking en is een essentiële werkzame stof in Eucerin DermoPure K10 Renoverende huidverzorging, Eucerin DermoPure Aanvullende verzachtende crème en Eucerin DermoPure MAT Matterende Crème.

Milde hydratatie

Reiniging is een belangrijke stap in het verzorgen van een acnegevoelige huid, maar agressieve producten kunnen de natuurlijk balans van de huid verstoren en de symptomen juist verergeren. Gebruik daarom milde, zeepvrije producten zoals de reinigingsproducten van Eucerin DermoPure.

SymSitive*

Het ingrediënt SymSitive*reguleert de gevoeligheid van extreem reactieve sensorische vezels. Dit biedt directe en langdurige bescherming tegen tintelen, steken en branderigheid. Het kalmeert de huid, verhoogt de tolerantie en maakt de huid zo met de tijd weerbaarder. Het vormt een essentiële werkzame stof in Aanvullende verzachtende crème.
* geregistreerd handelsmerk van Symrise AG, Germany

Ceramiden

Deze belangrijke lipiden (vetten) versterken de huidbarrière. Zo voorkom je vochtverlies en verminder je de kans op irritaties, ontsteking en jeuk. Eucerin gebruikt synthetische ceramiden die biologisch identiek zijn en zo de natuurlijke barrière van de huid verbeteren.

Melkzuur

Melkzuur (ook wel bekend als lactaat) is onderdeel van de natuurlijke hydratatiefactor (NHF) van de huid. Het vormt een belangrijk onderdeel van de beschermende zuurmantel die de pH-waarde van de huid reguleert. Het absorbeert vocht en houdt dit vast in de buitenste laag van de huid. Zo speelt het een essentiële rol in de conditie van de huid. Het werkt ook comedolytisch, wat betekent dat het verstopte poriën vrijmaakt.

Een ideale huidverzorgingsroutine voor de acnegevoelige huid

Een grondige, regelmatige verzorgingsroutine helpt om je acnegevoelige huid onder controle te houden:

Reiniging

Effectieve reiniging met producten die speciaal zijn samengesteld voor de acnegevoelige huid is een belangrijke stap in het verminderen en voorkomen van onzuiverheden. We adviseren je daarom om de huid tweemaal per dag te reinigen. In de ochtend verwijder je het overtollig talg en de dode huidcellen die zich ’s nachts hebben opgehoopt. ’s Avonds haal je al het vuil en sporen van make-up en concealer helemaal weg. Doe dit altijd voordat je gaat slapen. Dit geeft je huid de gelegenheid om zich ’s nachts te vernieuwen en te herstellen. We raden je aan om hierbij lauw water te gebruiken, want heet water kan de huid uitdrogen. Kies ook producten die speciaal zijn samengesteld voor de acnegevoelige huid, zoals Eucerin DermoPure Reinigingsgel.

Onderzoek*1 toont aan dat een met Eucerin DermoPure Reinigingsgel gereinigde huid in staat is tot wel 9 procent meer op te nemen van bepaalde actieve ingrediënten (L-Carnitine en Decanediol). Dit draagt aanzienlijk bij aan de werking van de verzorgingsproducten.

Als je op zoek bent naar een snelle en gemakkelijke oplossing of een extra make-up remover, is micellair water zoals Eucerin DermoPure Micellair Water het proberen waard.

Tip: het kan ook helpen om eens per week een scrub te gebruiken om je poriën vrij te maken en de huidtextuur te verfijnen. Probeer hiervoor onze Eucerin DermoPure Scrub. Let wel op: we raden het af om scrubs tegelijkertijd met acnemedicatie te gebruiken. Dit omdat behandelingen zoals Isotretinoïne, Benzoylperoxide en antibiotica de huid gevoeliger kunnen maken. Een scrub is dan te agressief.

*1  De juiste reiniging van de huid verbetert de epidermale biobeschikbaarheid van de dermo-cosmetische werkzame stoffen tegen acne: Decanediol en Licochalcone A, posterpresentatie , EADV 2013

Lees meer

Toning

Een speciaal voor de acnegevoelige huid samengestelde toner helpt bij het egaliseren en verfrissen van de huid. Ook zorgt dit ervoor dat je huidverzorgingsproducten goed worden geabsorbeerd. Gebruik een toner als laatste stap van je reinigingsroutine. Let wel op: we raden het gebruik van een alcoholhoudende toner tijdens een medische acnebehandeling af. Als je het verfrissende gevoel van een toner fijn vindt, probeer dan eens ons alcoholvrije Eucerin DermoPure Micellair Water.

Lees meer

Verzorging

Een acnegevoelige huid heeft voldoende vocht nodig om de natuurlijke beschermende barrière te versterken. Zorg ervoor dat je een hydraterend product kiest dat niet vettig is. Bij milde tot middelmatige onzuiverheden, en wanneer je geen medische acnebehandeling ondergaat, kun je een kalmerend en matterend product gebruiken zoals Eucerin DermoPure Matterende crème. Wil je een gladder uitziende huid op de langere termijn? Dan raden we aan om een exfoliërend product zoals Eucerin DermoPure K10 Renoverende huidverzorging op te nemen in je avondroutine.

Het is onverstandig om huidscrubs te gebruiken tijdens een medische behandeling. Je huid kan last hebben van bijwerkingen zoals extreme droogheid. Het heeft daarom een speciale en zachte verzorging nodig. Probeer daarom eens Eucerin DermoPure HYDRA Aanvullende verzachtende crème. Tip: breng de crème pas vijf minuten na je andere verzorging aan. Zo ben je er zeker van dat deze volledig wordt opgenomen.

Lees meer

Zonnebrand

Onzuiverheden kunnen pigmentatieproblemen veroorzaken als ze te veel worden blootgesteld aan de zon en acnemedicatie kan de acnegevoelige huid zelfs nog gevoeliger maken voor uv-straling. Daarom is bescherming tegen de zon een belangrijke stap in je ochtendroutine. Eucerin Sun Gel-Creme Oil Control Dry Touch SPF30 en SPF50+ bieden de bescherming die jouw huid nodig heeft. Deze zonbescherming dient te worden aangebracht voorafgaand aan eventuele cover-up en make-up. Als je zonnebrandcrème aanbrengt na een topische acneverzorging, wacht dan vijf minuten totdat deze volledig is opgenomen. Meer tips over zonbescherming? Lees verder in ‘Acne en zonnebrand’.

Lees meer

Cover-up en make-up

Gebruik alleen bewezen non-comedogene producten die speciaal zijn samengesteld voor de acnegevoelige huid. Als je een cover-up gebruikt, is het belangrijk dat deze ook dient als behandeling en ter genezing van onzuiverheden. Vergeet ook vooral niet alle sporen van make-up te verwijderen voordat je gaat slapen.

Lees meer

Wat kan ik nog meer doen om mijn acnegevoelige huid te helpen?

Een grondige, dagelijkse huidverzorgingsroutine is onmisbaar in de strijd tegen puistjes en mee-eters.

Wil je de verzorging van je acnegevoelige huid een handje helpen? Volg dan de volgende tips op.

Laat puistjes met rust
Probeer van je gezicht af te blijven. Anders verspreid je de bacteriën vanuit je onzuiverheden over je gezicht. Dit maakt acne alleen maar erger, niet beter.

Scheer voorzichtig
Wees voorzichtig bij het scheren om te voorkomen dat je te ruw omgaat met je acnegevoelige huid.

Stoom
Neem af en toe een gezichtsstoombaden of breng een bezoek aan de sauna. Dit kan helpen je poriën vrij te maken.

Beperk bacteriën tot het minimum
Reinig je mobiele telefoon, kussensloop en handdoeken regelmatig. Zo help je bacteriën te verminderen. Lees verder in ‘Tips voor thuis’.

Zorg goed voor jezelf
Voldoende lichaamsbeweging, een goede nachtrust en een gezond, gebalanceerd dieet helpen je gezond en positief te blijven. Ook verminder je zo stress en verbetert de natuurlijke weerbaarheid van je huid. Rook je? Probeer dan te stoppen.

Gerelateerde artikelen

Maak je routine compleet

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek