Bij welke experts kun je terecht met je huidproblemen

Leestijd: 4 min
Ontdek meer

Meer dan een miljoen Nederlanders heeft te maken met een chronische huidaandoening¹. Voor behandeling van die problemen kun je op verschillende plekken terecht. Een apotheker, huisarts, dermatoloog of huidtherapeut kunnen je allemaal helpen. Maar wat is het verschil tussen deze experts? En wie bezoek je wanneer?

Leestijd van dit artikel: 3 minuten

Advies van de apotheker

De huisarts probeert een diagnose vast te stellen voor je huidprobleem.

Je kent de apotheek vast als de plek waar je je medicijnen ophaalt. Maar als specialist in medicijnen doen apothekers veel meer dan alleen voorgeschreven medicijnen afgeven: ze helpen patiënten als medicijnspecialist én zorgverlener.

Als je twijfelt of je naar de huisarts moet met huidklachten of niet, kun je je apotheker om advies vragen. Heb je een vraag over ‘milde’ huidklachten, zoals een droge of vette huid? Dan biedt een apotheker of apothekersassistent je adviserende zorg. Samen met jou zoekt hij of zij een passend, verzorgend product dat jouw klachten kan verhelpen.

Een diagnose van de huisarts

Kan de apotheker je niet helpen met jouw klachten of sla je deze stap liever over? Dan kun je het beste naar de huisarts gaan. Die probeert dan een diagnose te stellen en het probleem op te lossen. Kan je huisarts je huidprobleem niet zelf behandelen of weet hij of zij niet zeker wat er aan de hand is? Dan word je doorverwezen naar de dermatoloog of krijg je het advies een huidtherapeut te bezoeken. Deze huidexperts zullen je huid verder behandelen.

Het specialisme van een dermatoloog

Een dermatoloog kan een huidaandoening diagnosticeren.

Dermatologen zijn gespecialiseerd in de huid. Niet voor niets is het woord dermatoloog afgeleid van het Griekse woord voor huid: derma. Deze specialisten houden zich bezig met het diagnosticeren en behandelen van aandoeningen van de huid en de aangrenzende slijmvliezen. Dit zijn bijvoorbeeld je ogen, mond-, neus- en keelholtes. In Nederland zijn meer dan 500 van deze artsen werkzaam². Een afspraak met een dermatoloog maak je niet zomaar: je hebt hiervoor een verwijzing van je huisarts nodig.

Dermatologen behandelen een breed scala aan aandoeningen. Hieronder vallen bijvoorbeeld huidinfecties, ontstekingen en allergische aandoeningen, maar ook goed- en kwaadaardige gezwellen, cosmetische afwijkingen en spataderen. Naast kennis over het behandelen huidziekten heeft een dermatoloog ook inzicht in immunologische, reumatische en inwendige ziekten en stoornissen. Zo weet je dermatoloog precies wat jouw huidaandoening kan veroorzaken of verergeren.

De dermatoloog aan de slag

Huidtherapie is een aanvulling op dermatologie.

Na een doorverwijzing zal een dermatoloog eerst een diagnose stellen. Dat kan gewoon op het oog of met een microscoop. Bij twijfel zal hij of zij een huidbiopt nemen. Hierbij wordt een stukje van het weefsel onderzocht door een patholoog, een medisch specialist die op basis van weefselonderzoek ziekten vaststelt. Ook kan er een huidkweek gemaakt worden. Een stukje huid wordt dan in een laboratorium gecontroleerd op bacterie-, virus- of schimmelinfecties. Andere manieren om een diagnose te stellen zijn bijvoorbeeld allergietests en bloed- en urineonderzoeken.

Als je huidaandoening eenmaal is vastgesteld, is het in veel gevallen voldoende met een zalf of crème te smeren, bijvoorbeeld als je last hebt van schilfers of een bepaalde allergie. Maar je dermatoloog heeft ook de expertise om chirurgische ingrepen, specifieke dermatologische technieken en lichttherapieën uit te voeren. Voor minder complexe behandelingen of nabehandeling kan de dermatoloog je doorsturen naar een huidtherapeut.

Huidtherapie als aanvullende verzorging

Huidtherapeuten behandelen de gezonde, zieke of beschadigde huid als ‘paramedische specialisten’. Dat betekent dat zij aanvullende medische behandelingen uitvoeren, meestal onder het toezicht van een arts. In tegenstelling tot dermatologen mogen huidtherapeuten geen diagnose stellen of medicijnen voorschrijven. Ze mogen alleen huidverschijnselen herkennen, beoordelen en behandelen.

Een huidtherapeut is niet hetzelfde als een schoonheidsspecialist: het doel van een huidtherapeut is huidverbetering, terwijl een schoonheidsspecialist er voor je ontspanning en verzorging is. Bij een huidtherapeut komen patiënten die met klachten te maken hebben zoals acne en acnelittekens, ongewenste haargroei, pigmentproblematiek, couperose en rosacea. De behandelingen die een huidtherapeut uitvoert zijn meestal praktische behandelingen. Je kunt onder andere denken aan lichttherapie, peeling- of laserbehandelingen. Op dit moment zijn er zo’n 950 huidtherapeuten werkzaam in Nederland³.

Je huid verzorgen na je behandeling

Zijn je huidproblemen behandeld door een dermatoloog of huidtherapeut? Zorg er dan voor dat je ook na de tijd je huid met de juiste producten blijft verzorgen. Op onze website vind je voor elk huidprobleem een passende verzorgingslijn, of je kunt ze kopen bij een aangesloten apotheek.

Gerelateerde producten

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek