Verlies van dichtheid van de huid – Informatie & tips

Leestijd: 5 min
Ontdek meer

Het proces van algemene huidveroudering begint de manier waarop de huid eruit ziet en aanvoelt te beïnvloeden vanaf ongeveer de leeftijd van 25 jaar. Vanaf dat moment beginnen de systemen die de huid in optimale gezondheid houden te vertragen en worden er minder stoffen aangemaakt die de huid zijn jonge uitstraling geven, wat zorgt voor tekenen die van buitenaf zichtbaar zijn. Verlies van dichtheid is hier één van, samen met volumeverlies en rimpels. Er zijn twee soorten oorzaken van algemene huidveroudering. De inwendige, intrinsieke oorzaken zijn genetisch bepaald en worden bepaald door onze chronologische leeftijd en kunnen niet worden tegengehouden, maar de externe factoren houden verband met levensstijl en kunnen positief worden beïnvloed door een holistische preventieve aanpak.

 

 

Tekenen En Symptomen

Algemene veroudering treedt op in specifieke huidlagen:

De huid bestaat uit lagen, waarvan de bovenste de opperhuid is. Elke laag veroudert op een andere manier.

Opperhuidlagen 

 • Veranderingen: Tragere celvernieuwing, minder aanmaak van lipiden 
 • Uitwendige tekenen: Ruwere, drogere textuur met fijne lijntjes en rimpels. Gevoeliger voor UV-licht, minder efficiënt genezingsproces en gevoeliger voor infectie.

Lederhuidlagen 

 • Veranderingen: Jaarlijkse afname van collageen met 1% en afname van elastine concentraties. Minder doorbloeding. 
 • Uitwendige tekenen: Een minder elastische huid die eerder beschadigd raakt en sneller rimpels ontwikkelt. Afname van de roze gloed die hoort bij een jonge huid. 

Onderhuidse lagen 

 • Veranderingen: De grootte en het aantal van de vetcellen neemt af. 
 • Uitwendige tekenen: Een verlies van volume, diepere rimpels en holle wangen. Verstoorde wondgenezing.

Hoe herken je verlies van dichtheid

Door het verlies aan dichtheid voelt de huid minder veerkrachtig aan.

Verlies van dichtheid treft vrouwen vooral rond en na de menopauze. De huid verandert en heeft meer hulp nodig in deze levensfase. Het komt veel voor dat de huid minder veerkrachtig aanvoelt. Dit gaat vaak gepaard met symptomen van een verouderende huid zoals diepere rimpels en een minder stralende huid. 

Verlies van dichtheid is aan de oppervlakte zichtbaar op drie belangrijke manieren: 

 • Dunnere huid. De gezichtshuid lijkt minder elastisch en kan gaan verslappen. 
 • Diepere rimpels. Naarmate de huid zijn vermogen verliest om zijn vorm te behouden, worden rimpels dieper. 
 • De huid is doorgaans bleker en doffer.

Oorzaken En Stimuli

Waarom gebeurt dit met onze huid?

Veroudering van de huid door een verlies van dichtheid is in zekere mate onvermijdelijk en maakt deel uit van algemene huidveroudering. Dit bepaalde probleem is deels het gevolg van intrinsieke, inwendige veranderingen, zoals hormonale veranderingen, chronologische huidveroudering en het gevolg daarvan voor de huidstructuur.

Bij de jonge huid voorzien dichte, diepe papillen de bovenste huidlaag op doeltreffende wijze van voedingsstoffen, vocht en zuurstof.
Bij een oudere huid nemen de papillen af in dichtheid en aantal. Het gevolg is een minder doeltreffend systeem, wat leidt tot een minder stralende huid met minder veerkracht.

Naarmate we ouder worden, verandert de verbinding tussen de bovenste en middelste huidlagen (de opperhuid en de lederhuid). Deze verbinding bestaat uit papillen. Bloedvaten midden in elke papil voorzien de bovenste huidlaag van de voedingsstoffen, het vocht en de zuurstof die deze nodig heeft. Bij een jongere huid liggen deze diep en dicht naast elkaar. Daardoor krijgt een jonge huid zijn dikte en gladde textuur. 

Naarmate we ouder worden, worden de papillen ondieper en nemen in aantal af. Dit leidt tot een minder flexibele, minder elastische huidstructuur met meer rimpels

In de loop der tijd vertraagt ook de aanmaak van collageen en elastine wat zorgt voor een afname van de stoffen die de huid elastisch maken. 

Hierdoor ontstaan er gemakkelijker rimpels. Tot slot vertraagt de efficiënte afgifte van voedingsstoffen en zuurstof aan de bovenste huidlaag naarmate je ouder wordt. Deze vertraging leidt tot een doffere, blekere huid.

Er zijn nog wat andere, zowel inwendige als uitwendige, factoren die van belang zijn voor een verlies van dichtheid en een minder stralende huid:

Een afname van de concentratie oestrogeen kan leiden tot meer ontsteking en kan huidaandoeningen zoals rosacea verergeren.
De zon versnelt het verouderingsproces drastisch.

Hormonale veranderingen 
Wanneer de hormonale activiteit vertraagt, vertragen ook enkele processen in de huid. De aanmaak van bindweefsel is daar één van. Dat betekent dat er na de menopauze minder stoffen worden aangemaakt die de jonge huid zijn dichte structuur en gladde textuur geven. Dit zijn onder meer hyaluronzuur, collageen en elastine. Het gevolg is dat de huid er minder stevig uitziet en aanvoelt.  

De effecten van de zon 
De effecten van de zon zijn de primaire oorzaak van oxidatieve belasting en verzwakken de huidstructuur en maken het probleem groter. Een verlies van dichtheid en een minder stralende huid worden daardoor duidelijker zichtbaar. Veroudering van de huid kan gepaard gaan met een ongelijkmatige huid, ouderdomsvlekken en een droge huid. Als de huid dagelijks tegen deze schade door UV-straling wordt beschermd met een goed SPF-product wordt dit proces vertraagd en wordt ook de vorming van rimpels en volumeverlies voorkomen

Roken
De chemicaliën in sigaretten hebben een verwoestend effect op het collageen en de elastine door de processen van oxidatieve belasting. Roken versnelt alle elementen van veroudering van de huid, zoals rimpels en volumeverlies.

Oplossingen

Hoe herstel je de dichtheid van de huid en maak je deze weer stralend

Verlies van dichtheid kan worden tegengegaan met alleen huidverzorgingsproducten of in combinatie met intensievere behandelingen. Lees meer over de huidverzorgingsproducten voor een rijpere huid.

Huidverzorgingsproducten die helpen om dichtheid te herstellen, veroudering van de huid tegen te gaan en de huid weer stralender te maken, kunnen de volgende actieve ingrediënten bevatten.

Actieve ingrediënten

Formules aanbrengen met actieve ingrediënten, zoals antioxidanten, arctiin en apiaceae-peptiden kan de huid helpen zichzelf te beschermen en verouderingsprocessen te vertragen.
Voor optimale en zichtbare effecten wordt geadviseerd om de hele Eucerin DermoDENSIFYER-lijn te gebruiken.

 • Antioxidanten
  Omdat algemene huidveroudering deels wordt veroorzaakt door oxidatieve belasting kan het plaatselijk aanbrengen van antioxidanten de huid helpen zichzelf te beschermen. Dit kan de processen vertragen die leiden tot verlies van dichtheid en een minder stralende huid, evenals andere tekenen van veroudering, zoals volumeverlies en rimpels.
        
 • Arctiin
  is een plantenextract van de vrucht van de klis dat het herstel van huidcellen stimuleert en de rijpere huid die dunner is geworden door veroudering en hormonale veranderingen strakker helpt te worden.

 • Apiaceae-peptiden
  helpen de rijpere huid om zichzelf te regenereren door de processen te versnellen die de structuur versterken voor een grotere veerkracht en elasticiteit.

Invasieve behandelingen

Deze behandelingen dienen alleen te worden uitgevoerd door een gekwalificeerde professional in een klinische omgeving.

Het doel van een chemische peeling is om de textuur van de huid positief te veranderen door beschadigde lagen te verwijderen.
Een laserbehandeling verwijdert ook beschadigde lagen en stimuleert de groei van collageen om een verouderde huid tegen te gaan.

Chemische peeling
Peelings met glycolzuur of melkzuur richten zich op het verbeteren en gladder maken van de huid door de beschadigde buitenste lagen te verwijderen. Een peeling kan ook helpen om de dichtheid en dikte van de huid te verbeteren door collageensynthese te stimuleren. Omdat dermatologische peelings de huid kwetsbaar maken voor beschadiging, wordt een SPF-beschermingsproduct zoals Eucerin Sun Fluid 50+ sterk aanbevolen. 

Laserbehandeling
Een laser wordt gebruikt om de buitenste lagen van de huid op het gezicht te verwijderen en om de groei van nieuwe collageenvezels te stimuleren. Wanneer de huid geneest, wordt de huid dikker en dichter. Maar de huid wordt wel blootgesteld aan de omgeving en het gebruik van een SPF-product zoals Eucerin Sun Fluid 50+ is van groot belang.

Daarnaast kan een verouderde huid door bijvoorbeeld verlies van dichtheid en een minder stralende huid worden vertraagd met een holistische preventieve aanpak.

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek