Verlies van elasticiteit

Verlies van dichtheid van de huid – Informatie & tips

Leestijd: 7 min
Ontdek meer

Vanaf de leeftijd van 25 jaar zorgt algemene huidveroudering ervoor dat onze huid er anders uit gaat zien en anders gaat aanvoelen. Gewoonlijk ontstaan er eerst fijne lijntjes, gevolgd door rimpels. In de loop van de tijd verliest de huid volume en elasticiteit. De huid wordt doffer, verliest haar stevigheid en rimpels worden dieper.

Huidveroudering is een natuurlijk proces, en veelal wordt dit proces gestimuleerd door factoren waar we zelf geen invloed op hebben (zoals genen). Huidveroudering is ook onderhevig aan een aantal externe factoren, en veel van deze factoren kunnen positief beïnvloed worden. Bepaalde levensstijl keuzes (zoals de hoeveelheid zonlicht waaraan we onze huid blootstellen en bijvoorbeeld een dieet) kunnen het proces versnellen en zorgen voor vroegtijdige huidveroudering.

Je kunt jouw huid langer jong houden door verstandige keuzes te maken en je ouder wordende huid de verzorging te geven die het nodig heeft.

Tekenen & Symptomen

De zichtbare tekenen van huidveroudering

Er zijn drie duidelijke zichtbare tekenen van algemene huidveroudering. Elk van deze tekenen heeft invloed op de gezichtshuid.

De huidstructuur verandert met de tijd. Fijne lijntjes en rimpels zijn meestal de eerste zichtbare tekenen van huidveroudering.
Een verslapte huid is een teken van verlies van stevigheid.
Naarmate de huid elasticiteit verliest, wordt de huid minder stevig en vormen zich diepe rimpels.

Volumeverlies

Soms is het lastig om volumeverlies te herkennen, omdat volumeverlies ook wel bekend staat als een slappe huid, verlies van vormen in het gezicht, een kalkoennek of er 'uitgeput uitzien'. In tegenstelling tot het verlies van elasticiteit of de komst van rimpels, verandert volumeverlies de hele aanblik van de gezichtshuid. Het verminderde volume en de verslapte gezichtscontouren die met volumeverlies geassocieerd worden, kunnen het gezicht een negatieve, treurige of gestresste aanblik geven. Dit kan leiden tot een onjuiste inschatting van iemands gemoedstoestand. 

 

Rimpels

De eerste zichtbare tekenen van een ouder wordende huid, vanaf 25 jaar en ouder, zijn fijne lijntjes en rimpels. Deze verschijnen op verschillende gebieden op het gezicht en zijn gemakkelijk te herkennen. Allereerst verschijnen er fijne lijntjes. Deze kleine, ondiepe rimpels worden vaak als eerste zichtbaar rond de ooghoeken - ze staan bekend als lachrimpels of kraaienpootjes. Rimpels op het voorhoofd worden zichtbaar als horizontale lijnen. Mede door gezichtsuitdrukkingen worden ze dieper naarmate we ouder worden. Tegelijkertijd vormen zich smalle, verticale lijntjes tussen wenkbrauwen die worden veroorzaakt door fronsen. Diepere rimpels, bekend als nasolabiale plooien, vormen zich tussen de neus en de mond. Deze hangen samen met een slapper wordende huid en worden vaak geassocieerd met volumeverlies en naarmate de huid verder verouderd, een verlies aan elasticiteit. 


Verlies van elasticiteit en diepe rimpels 

Vanaf de leeftijd van 50 jaar verliest onze huid elasticiteit en stevigheid, verzwakt de huidstructuur en verschijnen diepe rimpels. Naarmate onze huid veroudert, wordt de huid droger, 'perkamentachtiger' en verliest het de glans die we associëren met een jongere huid. 

Oorzaken & Triggers

Wat zijn de oorzaken hiervan?

De huid veroudert door een combinatie van factoren, zowel interne als externe. Het begrijpen van deze factoren helpt ons de huid goed te verzorgen naarmate deze ouder wordt, de zichtbare tekenen van huidveroudering te verminderen en de huid te beschermen tegen vroegtijdige huidveroudering

Huidveroudering vindt plaats in elke huidlaag

Huidveroudering veroorzaakt verandering in elke huidlaag en tast zowel de vorm van de huid, als de cellen in de huid aan.

Oppervlakkige huidlagen

Een langzamere celvernieuwing en een afname in de aanmaak van lipiden in het huidoppervlakte betekenen een drogere en ruwere huid. Wanneer deze specifieke huidlaag veroudert, wordt de huid gevoeliger voor UV-straling. De huid kan zichzelf minder goed genezen. De afname van het immuunsysteem van de huid kan vervolgens leiden tot een toename van infecties en een langzamere wondgenezing. 

 

 

Dieper liggende huidlagen 

Vanaf de leeftijd van 25 jaar neemt de hoeveelheid collageen (één van de 'bouwstenen' van de huid) jaarlijks af met 1%. De huidstructuur wordt aangetast en fijne lijntjes en rimpels worden duidelijker zichtbaar. Naarmate onze huid veroudert, blijft de hoeveelheid elasticiteit afnemen, waardoor zich diepere rimpels vormen. De aanmaak van Hyaluronzuur - rijkelijk aanwezig in de jonge huid - neemt af, waardoor huidcellen er minder goed in slagen om water aan zich te binden en de huid droger wordt. De huid wordt tevens zwakker en vatbaarder voor schade en gebroken haarvaten. De afname van microcirculatie betekent dat er een minder efficiënte aanlevering is van voeding en zuurstof naar de oppervlakte van de huid. Dit leidt tot een afname van de rozige gloed en een jonge huid. 

 

 

Sublagen

In de diepere huidlagen is de meest opvallende verandering die van de hoeveelheid huidcellen die lipide opslaan in de vetlaag van de de huid. De afname hiervan heeft een stimulerend effect op het volumeverlies en leidt uiteindelijk tot diepere rimpels, ingevallen wangen en een minder snelle wondgenezing. 

Interne oorzaken van huidveroudering

Sommige oorzaken van een ouder wordende huid zijn onvermijdelijk en kunnen niet worden veranderd. Onze biologische leeftijd bepaalt de structuurveranderingen in de huid en de efficiëntie van de celfuncties. Deze wordt jaarlijks minder. 

Zonlicht kan de huidstructuur verzwakken en huidveroudering stimuleren.
Verontreiniging stimuleert oxidatieve stress in de huid.

Een afname in de bloedtoevoer naar de huid betekent dat de toevoer van voedzame stoffen en zuurstof naar de oppervlakte van de huid wordt belemmerd. De glans die de jonge huid kent neemt af en de huid wordt doffer. 

 

Genetische factoren spelen een belangrijke rol bij de manier waarop de huid veroudert. Onze afkomst en ons huidtype waarmee we zijn geboren bepalen hoe snel de tekenen van huidveroudering zichtbaar zijn op de opperhuid.

Roken
Roken is een grote oorzaak van huidschade. Het maakt de huid zwakker en draagt bij aan rimpels, door:

  • Afbreuk te doen aan het huideigen microcirculatiesysteem, waardoor de levering van zuurstof en voeding aan de huid wordt verlaagd.
  • Het beschadigen van collageen en elastine: de stoffen die de huid haar kracht en elasticiteit geven.

Dieet
Bepaalde voedingsmiddelen, vooral fruit en groente, zijn rijk aan antioxidanten en kunnen helpen tegen vroegtijdige huidveroudering en het huidverouderingsproces in het algemeen te vertragen.

Te weinig slaap
De huid heeft slaap nodig om te herstellen.

Hoe je huid te verstevigen, te laten stralen en diepe rimpels op te vullen

Ook de gezonde huid verouderd, maar er zijn bepaalde ingrediënten - in combinatie met een holistische benadering van je algehele welzijn - die hebben bewezen de huid te versterken en rimpels op te vullen.

Actieve ingrediënten

Huidverzorgingsformules kunnen de huid versterken, rimpels opvullen en zorgen voor een stralende huid.

Ga op zoek naar samenstellingen die de volgende ingrediënten bevatten:

Arctiin

Arctiin is een natuurlijke stof die wordt gewonnen uit de Klis. Het stimuleert het herstel van verzwakt bindweefsel in de celwanden. Arctiin versnelt ook het vernieuwingsproces van collageen in de huidcellen - collageen neemt flink af naarmate we ouder worden. Het is een belangrijk ingrediënt in Eucerin ELASTICITY+FILLER Dagcrème en Nachtcrème dat de elasticiteit en stevigheid van de huid verbetert en diepe rimpels vermindert.

 


Silymarin

Silymarin wordt gewonnen uit de vruchten van een melkdistel plant. Het is een bekend, krachtig antioxidant dat bekend staat het collageen en elastine in de huid te beschermen tegen oxidatieve stress. Het Eucerin Research Center heeft ook onderzocht en bewezen dat Silymarin helpt het huideigen microcirculatiesysteem te activeren. Het is een ander hoofdingrediënt van de Eucerin ELASTICITY+FILLER Dagcrème en Nachtcrème.

Hyaluronzuur

Hyalurzonzuur is een stof die op natuurlijke wijze wordt gevormd door de huidcellen en vormt een onderdeel van het huidbindweefsel. Het heeft als belangrijkste taak het vasthouden van vocht en het heeft de mogelijkheid om 1.000 tot 10.000 keer het eigen gewicht aan water te dragen (dat wil zeggen tussen de 1 en 10 liter). Naarmate we ouder worden verzwakt het huideigen vermogen om hyaluronzuur aan te maken en daarom beginnen lijntjes en rimpels zichtbaar te worden. De Eucerin ELASTICITY+FILLER Dagcrème en Nachtcrème bevatten twee typen Hyaluronzuur om rimpels effectief van binnenuit op te vullen. 

EEN HOLISTISCHE BENADERING VAN WELZIJN

Gezonde keuzes helpen je het huidverouderingsproces onder controle te houden en de huid op haar best te houden.

Door het hele jaar door je huid te beschermen tegen de zon voorkom je vroegtijdige huidveroudering.
Formules met bewezen actieve ingrediënten kunnen de huid verstevigen, rimpels verminderen en zorgen voor een stralende huid.

Zonbescherming

Je huid goed beschermen tegen UV-stralen is de belangrijkste stap om vroegtijdige huidveroudering tegen te gaan. Lees meer over hoe je jouw huid kunt beschermen tegen de zon in UV-straling; bescherming voor het gezicht. De Eucerin Sun Protection productlijn biedt veel verschillende producten die de ouder wordende huid beschermen.

 

Huidverzorging

Een goede huidverzorgingsroutine is een belangrijk onderdeel van de holistische aanpak om de tekenen van huidveroudering bij de ouder wordende huid tegen te gaan. Deze routine zou moeten bestaan uit drie onderdelen: reinigen, verzorgen en zonbescherming.

Roken

Stoppen met roken helpt om de huid te verbeteren. De chemicaliën en nicotine in sigaretten verhogen de hoeveelheid schadelijke radicalen en versterken de effecten van te veel blootstelling aan de zon.

Voeding

Een gezond en gebalanceerd dieet rijk aan fruit en groenten geven je lichaam de anti-oxidanten en vitaminen die het nodig heeft om de schadelijke effecten van vrije radicalen op de huid te beperken. Variatie in voeding is belangrijk en sommige voedingsmiddelen staan erom bekend dat ze veel anti-oxidanten bevatten: oranje en gele fruit en groenten (wortels en abrikozen), blauwe bessen, tomaten, bonen, noten en vis (vooral zalm).

Slaap

Een goede nacht slaap geeft je huid de tijd om te herstellen en te versterken.

Gerelateerde artikelen

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek