Je staat er misschien niet bij stil, maar de huid is het grootste orgaan dat je als mens hebt. Samen met het bindweefsel dat zich er nét onder bevindt, weegt de huid zo’n 15 tot 20 kilo¹. Waar bestaat de huid dan allemaal uit? En waar dient het eigenlijk voor? Belangrijke vragen, want wie z’n huid goed stralend wil houden, moet ook weten wat de functies ervan zijn. De belangrijkste eigenschappen op een rij.
De opbouw
De huid bestaat uit drie hoofdlagen. Van buiten naar binnen zijn dit de opperhuid, de lederhuid en de onderhuid. De opperhuid is de enige huidlaag die je ziet, als je tenminste geen wondjes of huidbeschadigingen hebt. Onder de opperhuid vind je de lederhuid. Dit is een relatief dikke en elastische laag van de huid. De lederhuid is belangrijk bij het genezen van wondjes en het vervoeren van voedings- en afvalstoffen. De derde laag van onze huid heet de onderhuid. Hierin zitten vooral vetcellen, maar ook bloedvaten en speciale collageenvezels.
Al met al zit er een hoop in je huid verstopt: huidcellen, vet, haarzakjes, talg- en zweetklieren. En elke hoofdlaag bestaat zelf ook weer uit een aantal lagen. Niet zo gek dus dat je vel alleen al ruim 15 kilo weegt.

Harde werker
Al die huidlagen zijn er niet voor niets. Je huid regelt namelijk ontzettend veel dingen. Een gezonde huid is bijvoorbeeld de eerste bescherming van het lichaam tegen bacteriën en virussen van buitenaf.
Zo is je huid een schokdemper, een soort bumper voor beschadigingen. Als je je stoot of schaaft, vangt de opperhuid de klappen op. Ook vetcellen in de huid beschermen je botten en spieren tegen impact van buitenaf. Een andere taak waarmee de huid te maken krijgt, is jou beschermen tegen kou en warmte.
Herstelfunctie
De huid heeft daarnaast ook een eigen herstelfunctie. Loop je een wondje of beschadiging op, dan herstelt je huid zich vanzelf. Gebeurt dit vaak? Dan wordt de opperhuid vanzelf dikker. Eelt is hier een voorbeeld van.
Hoewel je huid zichzelf meestal kan herstellen, kan je hem wel een handje helpen. Zo helpen zalven met panthenol en bisabolol bij het repareren van je huid. Crèmes met paraffine beschermen de gebarsten huid en houden hem zacht. Kies bijvoorbeeld voor de Aquaphor huidherstellende zalf of de pH5 huidherstellende zalf.
Zorg dragen

De huid zorgt er dus voor dat jij het niet te koud of te warm krijgt, beschermt je tegen invloeden van buitenaf en geneest wondjes die je hebt opgelopen bij bijvoorbeeld vallen of stoten. Het heeft het er maar druk mee. Door de jaren heen kan je huid dus wat aan gezondheid verliezen. Dit zie je bijvoorbeeld terug in het ontstaan van rimpels, littekentjes, pigmentvlekken of door het verlies aan vocht.
Daarom is het soms nodig de huid te stimuleren om gezond en soepel te blijven. Afhankelijk van je huidtype en je behoeften, kies je voor een passend product.
Bronnen
[1] Wat is de huid?, huisarts.com/huid