Gevoelige en geïrriteerde hoofdhuid – oorzaken en oplossingen

Leestijd: 4 min
Ontdek meer

Hoofdhuidproblemen zoals een pijnlijke of gevoelige hoofdhuid kan leiden tot ongemak en kan storend zijn tijdens de dagelijkse routine. Ongeveer 60% van de vrouwen en 40% van de mannen heeft een gevoelige hoofdhuid, en de redenen hiervoor kunnen sterk variëren. Als de huid ernstig gevoelig is, kan dit betekenen dat de hoofdhuid hyperreactief of overgevoelig is - en dit kan worden verlicht met de juiste zorg.

Tekenen & symptomen

Wat is een gevoelige hoofdhuid?

Een gevoelige of overgevoelige hoofdhuid kan ernstig ongemak veroorzaken.

Symptomen van een gevoelige hoofdhuid kunnen bestaan uit branden, tintelen, pijn, jeuk en roodheid. Je hoofdhuid kan ook gewoon strak en geïrriteeerd aanvoelen. In geval van ernstige symptomen kun je een hyperreactieve of overgevoelige hoofdhuid hebben. Of je nu met een mild of een extreem geval te maken heeft, het is belangrijk na te gaan welke factoren de gevoeligheid van je hoofdhuid kunnen veroorzaken. De symptomen kunnen het gevolg zijn van niet uitgebalanceerde voeding of gebruik van de verkeerde shampoo. Zo kunnen ook blootstelling aan bepaalde weersomstandigheden, verontreiniging of stress gevoeligheid van de hoofdhuid veroorzaken. Door deze en andere factoren in beschouwing te nemen, kun je mogelijk vaststellen waarom de hoofdhuid zo pijnlijk of gevoelig is en hoe je de conditie van de huid het beste kunt verbeteren.

Shampoo

Shampoo is één van de belangrijkste oorzaken van een gevoelige hoofdhuid bij veel mensen. De agressieve reinigingsproducten of oppervlakte-actieve stoffen in veel shampoos kunnen de zuurmantel van de hoofdhuid, de natuurlijke zuurtegraad die je huid beschermt, wassen en de huid vatbaar voor droogte en irritatie maken.

Huidproblemen (atopische dermatitis of psoriasis)

1. Agressieve oppervlakte-actieve stoffen verwijderen huidlipiden 2. Aangetaste huidbarrière 3. Micro-ontsteking

Sommige mensen melden dat zij een overgevoelige of gevoelige hoofdhuid kregen na het behandelen van huidproblemen, zoals atopische dermatitis of psoriasis.

Bij verstoring van de natuurlijke beschermende barrière door één of meer van deze factoren kunnen ook micro-ontstekingen van de hoofdhuid een belangrijke oorzaak van verhoogde gevoeligheid worden. Zij ontstaan als de huidcellen in uw hoofdhuid ontstoken raken, waardoor deze vatbaarder voor irritatie wordt.

Andere factoren

1. Agressieve oppervlakte-actieve stoffen verwijderen huidlipiden 2. Aangetaste huidbarrière 3. Micro-ontsteking

Andere oorzaken van hoofdhuidproblemen zoals een gevoelige of overgevoelige hoofdhuid zijn:

  • Weersomstandigheden, bijv. zon, kou, warmte, wind
  • Fysieke of emotionele stress
  • Chemicaliën en zeep, cosmetica, water, sommige geneesmiddelen en verontreiniging
  • Hormonale veranderingen, zoals zwangerschap, menopauze, menstruatiecyclus
  • Voedselallergieën of intoleranties

Micro-ontstekingen en de hoofdhuid

Micro-ontstekingen zijn milde ontstekingen van de huid. Deze zijn zelfs zo mild, dat zij bij klinische testen niet worden opgemerkt. Als we echter huidweefsel waarin micro-ontstekingen aanwezig zijn onderzoeken, komen we immuuncellen voor ontstekingen tegen. Met andere woorden, de huid reageert op irritatie door middel van ontstekingen en probeert zich op deze manier te herstellen. Als deze huidcellen vervolgens aan verdere irritatie worden blootgesteld, kan de huid met een 'echte' ontsteking reageren.

1. Gezonde huid 2. Micro-ontsteking 3. Ontsteking (erytheem)

Hoe zijn deze aan hoofdhuidproblemen gerelateerd? Er is toenemend bewijs dat bij de meest voorkomende hoofdhuidaandoeningen, variërend van dunner wordend haar en roos tot een droge, jeukende en gevoelige hoofdhuid, micro-ontstekingen van de hoofdhuid aanwezig zijn.

Als u plotseling haar verliest of als dit broos wordt, kan dit op een onderliggend gezondheidsprobleem duiden, zoals een schildklierafwijking, ijzertekort of een auto-immuunziekte. Sommige medicijnen kunnen ook haarverlies veroorzaken. Raadpleeg in alle gevallen een dermatoloog voor nadere informatie.

Vaak gehoorde fabels over een pijnlijke hoofdhuid

Vaak gehoorde fabels

Water drinken is goed voor uw gezondheid in het algemeen, maar zal op zich een gevoelige hoofdhuid niet verhelpen.

Azijn, natuurlijke oliën en het drinken van acht glazen water per dag behoren tot de natuurlijke remedies die zijn geclaimd om een gevoelige hoofdhuid te behandelen. Hoewel het drinken van voldoende water goed is voor uw algehele gezondheid, zal het niet de gevoeligheid van de hoofdhuid behandelen - en er is geen bewijs om de effectiviteit van de andere genoemde remedies te ondersteunen.

Oplossingen voor een gevoelige hoofdhuid

Wat te doen bij een gevoelige hoofdhuid

Eucerin DermoCapillaire pH5 MILDE SHAMPOO is specifiek ontwikkeld voor het in stand houden van de natuurlijke pH-waarde van uw huid.

Eucerin DermoCapillaire pH5 MILDE SHAMPOO voor een gevoelige hoofdhuid bevat geen irriterende bestanddelen en geeft uw hoofdhuid zo de benodigde milde reiniging en verzorging. Lees meer over de milde shampoo.

Heb je een gevoelige hoofdhuid?

Je hebt mogelijk een gevoelige hoofdhuid als...

Je hoofdhuid op te veel shampoos of haarproducten slecht reageert: Deze bevatten vaak agressieve reinigingsproducten of chemicaliën.

Je onlangs aan één of meer van de bovenstaande belangrijkste oorzaken bent blootgesteld: Vooral als snel daarna de symptomen zijn ontstaan.

Je hebt wellicht een ander hoofdhuidprobleem als…

Je witte vlokken of gele schilfers op je hoofdhuid en haar hebt: Je hebt wellicht roos of seborroïsche dermatitis.

Je rode, schilferige, zilverachtige plekjes op je hoofdhuid hebt: Je hebt wellicht psoriasis.

Je hoofdhuid ernstig jeukt: Je hebt mogelijk een droge en jeukende hoofdhuid.

Raadpleeg een arts of een dermatoloog als je je zich zorgen maakt, je ernstige symptomen hebt of je hoofdhuid ontstoken is, vocht afscheidt of pijnlijk is.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde producten

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek