Dit zijn de meest gestelde vragen over huidverzorging

Leestijd: 4 min
Ontdek meer

We krijgen dagelijks veel vragen binnen over het verzorgen van de huid. Waarom wordt mijn huid zo droog in de winter? Kun je rimpels verminderen? En hoe ontstaan puistjes eigenlijk? De meest gestelde vragen verzamelden en beantwoorden we hier in een handig overzicht. Lees snel verder.

Mijn huid is zo droog als het kouder wordt. Wat kun je hieraan doen?

Een droge en jeukerige huid in de herfst en winter is een herkenbaar probleem. In deze video leggen we uit waarom je huid zo droog wordt en hoe je het probleem verhelpt. Heb je een droge huid door diabetes? Lees dan in dit artikel meer over het verzorgen van je huid.

Hoe behandel ik puistjes?

Een huid met acne wordt veroorzaakt door een overactieve talgproductie, ook wel seborroe genoemd, en hyperkeratose waarbij dode huidcellen zich ophopen in de talgfollikel, het haarzakje. De combinatie hiervan leidt tot verstopte talgklieren en dus puistjes. De oorzaak van acne kan genetisch zijn, maar hormonen en externe factoren kunnen ook een grote invloed hebben. Bij de verzorging van je huid is het belangrijk milde reinigingsproducten te gebruiken, bij voorkeur op waterbasis. Crèmes met Licochalcone A en L-Carnitine werken kalmerend en verminderen roodheid. In dit artikel lees je meer over het verzorgen van acne. Of neem een kijkje op onze website over acne.

Hoe kom ik van rimpels af?

Al vanaf je 25e veroudert je huid. Dit komt doordat processen die onze huid jong houden vertragen, zoals de huideigen productie van Hyaluronzuur. Hyaluronzuur is een stof die je huid jong en glad laat lijken. Door de afname van de productie verliest je huidstructuur zijn volle en stevige gevoel en krijg je sneller rimpels. Door anti-aging producten te gebruiken die deze stof bevatten, verstevig je je huid en worden rimpels effectief verminderd. Lees hier wat je nog meer kunt doen om de tekenen van huidveroudering te minimaliseren.

Hoe verminder je pigmentvlekken?

Bescherm je huid goed in de zon. Zo kun je hyperpigmentatie voorkomen.

Als je ouder wordt, verschijnen er donkere vlekjes op je huid. Dit noemen we ouderdomsvlekken, pigmentvlekken, of in medische termen: hyperpigmentatie. Door de invloed van de zon en veranderingen in je hormoonhuishouding maakt je huid meer melanine aan onder invloed van het enzym tyrosinase. Normaal krijg je hier een bruin kleurtje van, maar een overproductie van melanine kan leiden tot een onregelmatige teint met donkere vlekken. Wil je weten hoe je deze donkere vlekjes voorkomt en behandelt? Lees dan verder over hyperpigmentatie.

Wat is het verschil tussen een droge en een vochtarme huid?

Een droge en een vochtarme huid: het klinkt hetzelfde, maar toch zijn er een paar verschillen. Een vochtarme huid is een huidconditie die iedereen kan krijgen. Je huid heeft een tekort aan vocht, maar kan droog en tegelijkertijd vet aanvoelen. Door 1,5 à 2 liter water per dag te drinken en te smeren met hydraterende producten kun je een vochtarme huid ondersteunen.

Een droge huid is een huidtype en dus minder tijdelijk dan een huidconditie. Als je een droge huid hebt, produceert je huid te weinig talg. Daardoor voelt hij overal droog aan. Door lipide-aanvullende producten te gebruiken versterkt je huidbarrière, die je beschermt tegen vochtverlies. Lees meer over het verzorgen van een droge en vochtarme huid in dit artikel.

Welke shampoo ik ook gebruik, mijn hoofdhuid blijft jeukerig en schilferig.

Wat doe ik hier aan?

Een shampoo met ureum en lactaat zorgt ervoor dat je hoofdhuid beter vocht vasthoudt, waardoor je hoofdhuid minder jeukt.

Jeuk, roodheid en een branderige huid zijn bekende verschijnselen bij een droge hoofdhuid. De oorzaak kan liggen bij het gebruik van de verkeerde shampoo, maar ook geneesmiddelen, slechte voeding of de verandering van het seizoen kan hier invloed op hebben. Shampoos met ureum en lactaat helpen je hoofdhuid vocht vast te houden, waardoor het jeukerige gevoel verdwijnt. Wil je meer weten over dit soort shampoos? Lees dan hier verder.

Met welke producten verminder ik psoriasis?

Psoriasis is een ontstekingsziekte van de huid. Het vervangingsproces van huidcellen gaat abnormaal snel, waardoor er een teveel aan cellen ontstaat. Dit leidt tot witte, schilferende plakkaten op de opperhuid. Je ziet de symptomen op plekken waar druk ontstaat, zoals ellebogen en knieën. Psoriasis kan nooit helemaal verdwijnen, maar met de juiste producten wel goed onderdrukt worden. Ureum laat je huid er zacht, glad en soepel uitzien én aanvoelen. Het houdt vocht vast in de bovenste huidlaag, de hoornlaag. Zo wordt je huidoppervlak zachter. Je vindt ureum in de productlijn Eucerin UreaRepair Plus. Meer weten over psoriasis en de juiste behandeling? Lees dan eens dit artikel.

Heb je nog meer vragen waar je graag een antwoord op zou willen? Of wil je iets weten over onze producten? Neem dan contact op met onze klantenservice. Ons team helpt je graag.

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek