Rosacea: zo verzorg en behandel je de rode, ontstoken huid

Leestijd: 4 min
Ontdek meer

Een overgevoelige, rode huid is voor veel mensen een probleem. Door een verslechterde huidbarrière en overgevoelige zintuiglijke vezels in de epidermis (de opperhuid) ontstaat erytheem: roodheid van de huid. In het ergste geval gaat deze overgevoelige huid ontsteken. Pijnlijke rode bulten en verdikking van de huid zijn het gevolg. Klinkt dit herkenbaar? Dan heb je waarschijnlijk last van rosacea. Wat kun je hieraan doen?

Tekenen & Symptomen

De symptomen van rosacea

Rosacea is een verergerde vorm van couperose. De huidaandoening komt bij zo’n 10 procent¹ van de volwassen bevolking voor. Net als bij couperose herken je rosacea aan de aanwezigheid van uitgezette rode of blauwe bloedvaatjes en felrode verkleuringen van de huid op de wangen, het voorhoofd, de neus en de kin.

Bij rosacea zie je ook ontstekingen in de vorm van bultjes en puistjes op de huid. Daarnaast voelt de huid branderig en prikkerig aan. Rosacea tast ook de huid rondom de ogen aan. Dit kan leiden tot droge, branderige of tranende ogen en zwellende ontstekingen op het ooglid.

In hele ernstige gevallen kan rhinophyma zich voordoen. De huid verdikt dan en vormt overtollig weefsel. Vaak zie je dit op de neus, waardoor die er groot en bobbelig uitziet. Dit wordt ook weleens een aardbeineus genoemd (vanwege de textuur van de huid) of een drankneus (vanwege de rode kleur). De verwarring ontstaat omdat alcoholgebruik de bloedvaten uitzet, waardoor roodheid kan verergeren. Maar rhinophyma is geen symptoom van overmatig alcoholgebruik. De vergelijking wordt dus ten onrechte gemaakt.

Oorzaken & Triggers

Het ontstaan van rosacea

Rosacea is een verergerde vorm van couperose.

Het is niet bekend hoe rosacea precies ontstaat. Dermatologen merken wel op dat de aandoening meestal begint bij vrouwen tussen de 20 en 50 jaar, die afkomstig zijn uit Noord-Europa en een lichte huidskleur hebben.

Rosacea begint vaak met symptomen die doen denken aan een overgevoelige huid, zoals een stekend en branderig gevoel. De roodheid komt eerst in vlagen, maar na een tijdje kan je huid permanent rood worden.

De triggers van rosacea

Rosacea wordt meestal veroorzaakt door factoren waar je zelf geen invloed op hebt, zoals leeftijd, genen en huidtype. Daarnaast zijn er verschillende factoren die rosacea kunnen uitlokken of verergeren. Voorbeelden van factoren die rosacea beïnvloeden zijn;

  • Omgevingsfactoren, zoals een wisseling in temperatuur, uv-straling en luchtvervuiling (denk aan sigarettenrook en uitlaatgassen).
  • Heftige emoties, zoals boosheid en stress.
  • Het gebruik van parfums, bepaalde geneesmiddelen, het drinken van alcohol of het eten van kruidig voedsel.

Door uit te zoeken welke factoren de rosacea bij jou verergeren, kun je deze triggers vermijden en zo de symptomen verminderen.

Oplossingen

Verzorging en behandeling van rosacea

Met een goede verzorging kun je rosacea goed onderdrukken, maar helaas meestal niet volledig genezen. Wel kun je de overgevoelige huid kalmeren met speciale, milde huidverzorging. Ingrediënten die hierbij helpen zijn SymSitive* en Licochalcone A. Deze vind je bijvoorbeeld in de vind je terug in de Hypersensitive Skin-productlijn van Eucerin.

Het eerste ingrediënt, SymSitive, is een snelwerkend bestanddeel dat overgevoeligheid bij de bron reguleert. Het kalmeert en verzacht je huid onmiddellijk, doordat het de gevoeligheid van de zenuwvezels weer in balans brengt. Deze hypergevoelige zenuwvezels zijn namelijk verantwoordelijk voor de branderigheid, steken en tintelingen die je voelt als je last hebt van een overgevoelige huid. Ook verhoogt SymSitive* de huidtolerantie en helpt het om de weerstand tegen irriterende factoren te verhogen.

Ingrediënten zoals SymSitive en Licochalcone A kalmeren de overgevoelige huid.

Het tweede ingrediënt, Licochalcone A, is een natuurlijk ontstekingswerend ingrediënt. Deze stof is afkomstig uit de wortel van de Chinese zoethoutplant en heeft een antioxidatieve werking. Wanneer Licochalcone A wordt aangebracht op de geïrriteerde huid, vermindert roodheid en heeft het een verzachtende werking op de ontsteking.

Alternatieve behandelingen

Als je denkt dat je rosacea hebt, raadpleeg dan het advies van een arts. Door rosacea vroegtijdig te behandelen verklein je namelijk de kans dat het zich uitbreidt. Behalve een goede dagelijkse verzorging kan je huid bijvoorbeeld baat hebben bij ontstekingsremmende medicatie. Deze kan de arts voorschrijven als hij dit nodig acht. Ook kan hij je adviseren over andere mogelijkheden om rosacea te verminderen.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over de huid? Stap dan eens binnen bij de Eucerin-apotheker voor advies of neem contact op met onze klantenservice.

* = reg.tm of Symrise AG, Germany

Bronnen

[1] Rosacea en een Couperose-gevoelige huid, eucerin.com

Gerelateerde producten

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek