Zonnebrandcrème voor het lichaam

Leestijd: 9 min
Ontdek meer

In het dagelijks leven beschermen we ons lichaam tegen de zon door het met kleding te bedekken. Het enige moment dat we aan zonbescherming denken is als ons lichaam volledig en langdurig aan de zon wordt blootgesteld tijdens de vakantie. Het is echter belangrijk om de huid altijd tegen de zon te beschermen met Eucerin zonnebrand, ongeacht of de zon schijnt of niet en ook wanneer je een t-shirt of korte broek draagt.

Tekenen & Symptomen

Hoe herken je een lichaamshuid die door de zon is aangetast?

De lichaamshuid verschilt in meerdere opzichten van de gezichtshuid:

De lichaamshuid is dikker dan de gezichtshuid. De lichaamshuid bevat grotere cellen en verliest minder snel vocht.

 • De lichaamshuid heeft minder directe blootstelling aan de omgeving dan de gezichtshuid en dat betekent dat de cellen van de lichaamshuid zich minder snel vernieuwen. Er vindt minder natuurlijke afschilfering plaats, dus de lichaamshuid is vaak dikker en schilferiger. 
 • De cellen in de bovenste laag van de gezichtshuid zijn kleiner dan die van de huid op andere lichaamsdelen. Kleinere cellen betekent minder barrière, dus waterverlies treedt sneller op in het gezicht dan op het lichaam. 
 • De opperhuid van het gezicht is ongeveer 0,12 mm dik, terwijl de lichaamshuid een gemiddelde dikte van 0,60 mm heeft. Deze dikte kan leiden tot de opbouw van dode huidcellen en bacteriegroei. 

De gezichtshuid en de lichaamshuid hebben verschillende behoeften met betrekking tot zonbescherming. Bescherming voor het gezicht hoort dan ook te voldoen aan de behoeften van een dunnere, meer blootgestelde huid. Deze bescherming kan ook een teint bevatten voor een gelijkmatige teint op het gezicht.

Lees meer over het effect van de zon op het gezicht en de structuur van de huid.

Eucerin zonnebrand op het lichaam kan helpen een aantal huidproblemen te voorkomen:

De halslijn en de romp worden net zo vaak aan de zon blootgesteld als het gezicht.
In de zomer vangen de schouders veel zon.

 • Zonnebrand
  UVB-stralen zijn verantwoordelijk voor acute schade door UV-straling: zonnebrand. Deze stralen dringen minder diep in de huid door, maar zorgen wel voor directe schade aan het DNA. Onbeschermde huid kan rood worden, blaren vormen en uiterst pijnlijk zijn. Deze schade is vooral gevaarlijk voor kinderen en tieners, omdat de kans groter wordt dat zij hierdoor later in het leven huidtumoren en kwaadaardige melanomen ontwikkelen. Lees meer over kinderen beschermen tegen zonnebrand. Gebruik Eucerin zonnebrand voor de meest effectieve zonbescherming.
 • Vroegtijdige huidveroudering
  De vorming van diepe rimpels en niet-elastisch, slap huidweefsel zijn negatieve effecten van zonlicht. Lees meer over vroegtijdige veroudering van de huid.
 • Hyperpigmentatie / Donkere vlekken 
  Overmatige blootstelling aan de zon is de nummer 1 oorzaak van hyperpigmentatie - een vervelende huidaandoening die leidt tot donkere vlekken op de huid. Lees meer over hyperpigmentatie.
 • Polymorfe lichteruptie (PLE)
  Lichaamshuid die meestal is bedekt kan bij blootstelling aan de zon reageren, bijvoorbeeld in het voorjaar of tijdens de vakantie. Dit probleem dat wordt gekenmerkt door een jeukende, branderige uitslag wordt PLE genoemd.
 • Acne aestivalis (ook bekend als Mallorca-acne) 
  In tegenstelling tot acne vulgaris wordt deze uitslag van rode, ontstoken kwetsuren niet veroorzaakt door hormonale veranderingen en bacteriën, maar door de reactie van de huid op warme zonneschijn en bepaalde bestanddelen van huidverzorgingsproducten en zonnebrandcrèmes. Acne aestivalis lijkt veel op PLE en het is vaak moeilijk om deze twee aandoeningen van elkaar te onderscheiden. 
 • Atopische dermatitis/psoriasis
  Zonbescherming is ook belangrijk voor mensen die lijden aan atopische dermatitis en psoriasis, omdat hun huid al droog is. Plaatselijke medicatie kan de aangetaste huid nog gevoeliger maken voor zonnebrand. Lees meer over atopische dermatitis op het lichaam of psoriasis.
 • De huid van een diabetespatiënt
  De huid van een diabetespatiënt bindt water minder efficiënt dan de huid van een gezond persoon. Vochtgebrek veroorzaakt vaak intense jeuk en dit kan over het gehele lichaam voorkomen. Zonlicht onttrekt nog meer vocht aan de huid en maakt deze gevoeliger voor infecties. Het verminderde pijngevoel van diabetespatiënten verhoogt ook de kans op zonnebrand.
 • Huidkanker
  Er zijn vier type huidkanker of voorstadia van kanker die verband houden met UV-stralen. Actinische keratosen verschijnen als kleine, ruwe bultjes op een huid die lang in de zon is geweest. Sommige actinische keratosen kunnen zich ontwikkelen tot een soort huidkanker. Basaalcelcarcinomen vormen de meest voorkomende vorm van huidkanker. Deze uiten zich in de vorm van open wonden, rode plekken, roze gezwellen, glanzende bulten of littekens. Squameuze celcarcinomen uiten zich als hardnekkige rode, schilferige plekken die bij irritatie kunnen gaan bloeden. Dit is de op één na meest voorkomende vorm van huidkanker bij mensen met een blanke huid. Ten slotte zijn melanomen de ernstigste vorm van kanker. De meeste melanomen zijn zwart of bruin maar zij kunnen ook huidkleurig, roze, rood, paars, blauw of wit zijn.

Indien je je zich zorgen maakt over je huid is het belangrijk dat je professioneel advies inwint bij een dermatoloog.

Oorzaken & Triggers

Wat je kunt doen om de kans op schade door de zon tot het minimum te beperken?

De beste manier om huidproblemen die verband houden met de zon te voorkomen, is om de zon zoveel mogelijk te vermijden. Omdat dit niet altijd mogelijk is, is zonbescherming de volgende belangrijke stap. Het is belangrijk te beseffen dat schadelijke UV-stralen de huid op bewolkte dagen, in de schaduw en in het water nog steeds kunnen bereiken, dus alertheid hierop is ook buiten de uren van zonnebaden geboden. 

Terwijl zonlicht veel positieve kanten heeft, zoals een beter humeur, aanmaak van vitamine D, betere bloedcirculatie en verhoogde melanineproductie, moeten de schadelijke effecten van UVA-stralen (schade aan ogen, onderdrukking van het immuunsysteem, vroegtijdige huidveroudering, genetische mutaties (melanomen), overgevoeligheid (voor de zon) en UVB-stralen (schade aan de ogen, bruining (Aziatische huid), zonnebrand en genetische mutaties/vormen van huidkanker zonder melanomen) worden vermeden om huidkanker te voorkomen. Gebruik daarom Eucerin zonnebrand ter bescherming.

De negatieve effecten van UVA- en UVB-stralen kunnen tot het minimum worden beperkt door:

Goed bedekken in de zon kan de kans op door de zon aangerichte schade verminderen.

 • Directe blootstelling aan de zon te vermijden, vooral tussen 11.00 uur en 15.00 uur. 
 • Royaal en herhaaldelijk gebruik van zonnebrandcrèmes. 
 • Kinderen niet aan direct zonlicht bloot te stellen. 
 • De individuele huidtypes en de implicaties van ieder hiervan in beschouwing te nemen. 
 • De huid met voldoende kleding of een hoed te bedekken. 
 • Je bewust te zijn van het effect van geneesmiddelen op de mate van tolerantie voor de zon.

Bevorderende Factoren

Welke factoren vergroten de kans op schade door de zon?

Sommige mensen zijn vatbaarder voor schade door de zon en huidproblemen dan anderen. Dit kan het gevolg zijn van een aantal factoren, zoals:

Sommige medicijnen, inclusief anticonceptiepillen, kunnen de gevoeligheid voor zonnestralen verhogen.
Hormonen, erfelijkheid en leeftijd kunnen ook invloed hebben op de gevoeligheid voor zonlicht.

 • Hormonale invloeden Een bepaald type hyperpigmentatie, bekend als melasma of chloasma, komt het meest voor bij vrouwen, omdat dit mogelijk optreedt als vrouwelijke geslachtshormonen de overproductie van melanine stimuleren wanneer de huid aan de zon wordt blootgesteld. 
 • Erfelijkheid Kinderen waarvan één of beide ouders huidkanker hebben gehad, lopen meer risico. 
 • Leeftijd De kans op kanker neemt met de jaren toe. Melanomen, die overal op het lichaam kunnen ontstaan, komen vaker voor bij mensen tussen de 55 en 64 jaar dan bij jongere mensen. 
 • Medicijnen Sommige medicijnen, inclusief bepaalde anticonceptiepillen en antibiotica, kunnen de gevoeligheid van de huid en de vatbaarheid voor pigmentatieafwijkingen verhogen. 
 • Dermatologische behandelingen Na chemische peelings en laserbehandelingen kan de huid rood en zeer gevoelig voor de zon worden.

Een van nature bleke huid is vaak gevoeliger voor de zon dan andere huidtypes.

 • Huidskleur Mensen met rood of lichtblond haar, een zeer lichte huid en veel sproeten verbranden waarschijnlijk snel in de zon en worden moeilijk bruin.  
 • Bestaande problemen Mensen die lijden aan psoriasis of atopische dermatitis hebben vaak een droge, gevoelige huid en hebben dus speciale zonverzorgingsmiddelen nodig. 
 • Acne aestivalis Deze huidreactie komt het meest voor bij jonge vrouwen tot vrouwen van middelbare leeftijd (25-40 jaar).

Oplossingen

Het is uiterst belangrijk om schade door de zon te voorkomen en de huid hiertegen te beschermen, omdat de huid zich bij ernstige schade niet meer in staat is om te herstellen en de schade op die manier onomkeerbaar wordt.

Preventie en beschermende crèmes en lotions

Ter bescherming van de lichaamshuid tegen de schadelijke effecten van UV-straling: 

 • Gebruik de juiste beschermingsfactor. 
 • Gebruik de juiste hoeveelheid Eucerin zonnebrand. 
 • Breng de zonnebrandcrème aan en herhaal dit iedere 2 uur om de huid blijvend te beschermen, vooral na zwemmen, transpireren en afdrogen met een handdoek. 

 

De productlijn voor zonbescherming voor het lichaam van Eucerin maakt gebruik van een unieke combinatie van UV-filters plus de biologische bescherming van Licochalcone A. Het zeer effectieve en in het licht stabiele filtersysteem met Tinosorb S biedt betrouwbare zonbescherming, terwijl Licochalcone A een anti-oxiderend effect biedt, wat helpt de cellen te beschermen tegen schade aangericht door de zon veroorzaakt door vrije radicalen.

Eucerin zonbescherming is ontwikkeld op basis van de behoeften van verschillende lichaamshuidtypes:

Het kiezen van de juiste zonnebrandcrème is van cruciaal belang.
Bepaalde huidtypes, zoals een kinderhuid en een huid met huidreacties veroorzaakt door de zon, vereisen speciale aandacht.

Voor de normale huid is Eucerin Sun Lotion Extra Lichte Textuur verkrijgbaar met SPF 30 en SPF 50 en deze trekt gemakkelijk in. Deze lotion is ook verkrijgbaar als sun spray met SPF 20 en SPF 50+. 

Probeer voor een atopische huid Eucerin Sun Lotion Extra Lichte Textuur die klinisch is getest bij patiënten met dit huidprobleem.

Voor een gecombineerde en een acnegevoelige huid biedt Eucerin Sun Spray Transparant een klinisch geteste, ultralichte bescherming en deze is verkrijgbaar met SPF 30 en SPF 50. 

Voor huidreacties veroorzaakt door de zon is Eucerin PLE Protect Sun Crème-Gel verkrijgbaar met SPF 25 en SPF 50+. Dit product is ongeparfumeerd om de kans op intolerantie tot het minimum te beperken en het is geschikt voor mensen met huidreacties veroorzaakt door de zon zoals PLE en acne aestivalis.  

Naast zonbescherming is het ook belangrijk de huid na blootstelling aan UV-stralen te koelen, te kalmeren en te hydrateren. Gebruik alle Eucerin zonnebrand en lichaamsproducten in combinatie met after sun.

Andere opties

Uw huid bedekken met de juiste kleding helpt ook tegen schade door de zon.
Voeding rijk aan carotenoïden en omegavetten versterkt de natuurlijke weerstand van de huid.

Behalve dermatologische crèmes en lotions zijn er ook andere manieren om de huid tegen de schadelijke effecten van UV-straling te beschermen: 

 • Draag kleding om een kwetsbare huid te bedekken, zoals een shirt met lange mouwen en een lange broek. 
 • Draag een hoed met een brede rand. 
 • Neem een parasol of een zonnescherm mee als je een dagje naar buiten gaat. Deze maken gebruik van tegen UV-straling beschermende filters en reflecterende materialen om de effecten van UVA- en UVB-stralen tot het minimum te beperken. 
 • Eet voedsel dat rijk is aan carotenoïden (rood, geel en oranje fruit en groenten). Hiervan is bewezen dat zij als zij gedurende een lange periode worden gegeten de natuurlijke weerstand van de huid versterken. Ook is bewezen dat voedsel met een hoog gehalte aan omegavetten (olijfolie, vette vis, enz.), weinig rood vlees en zuivel en veel vitamine C en E en flavonoïden hetzelfde effect hebben.

Lees meer over zonbescherming.

Raadpleeg een dermatoloog als je je zorgen maakt over beschadiging van de huid door de zon.

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek