Vroegtijdige huidveroudering – Informatie en tips

Leestijd: 3 min
Ontdek meer

Veel oorzaken van huidveroudering - die bepaald worden door onze genen en hormonen - zijn volkomen natuurlijk en kunnen niet worden voorkomen. Maar er zijn externe factoren, zoals overmatige blootstelling aan de zon, die vroegtijdige huidveroudering kunnen veroorzaken. Verstandige leefstijl-keuzes kunnen de impact van deze externe factoren verminderen en helpen om de huid langer jong te houden.

Oorzaken

Wat veroorzaakt vroegtijdige huidveroudering?

Overmatige blootstelling aan de zon waarbij de huid onvoldoende wordt beschermd, zorgt voor meer dan 80% van de gevallen van vroegtijdige huidveroudering.

80% van de gevallen van vroegtijdige huidveroudering wordt veroorzaakt door UVA en UVB-stralen.
Overmatige blootstelling aan UV-stralen leidt tot verbranding van de huid.

UVA en UVB-stralen veroorzaken de vrijlating van vrije radicalen in het lichaam, een proces dat bekend staat als oxidatieve stress. Vrije radicalen beschadigen de huid en stimuleren vroegtijdige huidveroudering. De huid beschermt zichzelf door te verkleuren en door de bovenste huidlaag te verdikken, maar aan deze bescherming zit een limiet. Dit verschilt van persoon tot persoon en wanneer het limiet overschreden wordt, leidt dit tot permanente huidschade en worden tekenen van huidveroudering zichtbaar: lijntjes, verlies van volume en elasticiteit en diepe rimpels.

Overmatige blootstelling aan UV-stralen kan ook leiden tot verbranding door de zon, hyperpigmentatie en in het ergste geval zelfs tot huidkanker. Lees meer over de effecten van UVA en UVB-stralen in dit artikel.

 

Andere externe factoren die oxidatieve stress veroorzaken en daarmee bijdragen aan vroegtijdige huidveroudering, zijn:

  • Vervuiling
  • Roken
  • Dieëten
  • Onvoldoende huidverzorging

Preventie

Hoe de huid te beschermen tegen vroegtijdige huidveroudering

De volgende veranderingen in leefstijl helpen om de huid te beschermen tegen oxidatieve stress en vroegtijdige huidveroudering.

Een degelijke anti-zonnebrand helpt vroegtijdige huidveroudering te voorkomen.

Vermijd langdurige blootstelling aan zonlicht en gebruik goede zonbescherming

Een beetje zon is goed voor iedereen. Door de tijd waarin je huid wordt blootgesteld aan de zon te beperken, kan vroegtijdige huidveroudering voorkomen worden. Het toegewijd insmeren met anti-zonnebrandproducten helpt je huid zo lang mogelijk jong te blijven. Wij raden je aan om degelijke SPF-producten toe te voegen aan jouw dagelijkse huidverzorgings-routine. Een degelijke zonnebrandcrème past bij je huidtype én natuurlijke huidkleur en niveau van pigmentatie in je huid. De minimale hoogte van de SPF die je nodig hebt en is afhankelijk van je locatie en de intensiteit van de zon.

Vers fruit en groenten zijn rijk aan anti-oxidanten, zoals vitamines A, C en E.

Eet gezond
Een gebalanceerd dieet, rijk aan vers fruit en groenten, biedt een goede bron van anti-oxidanten (moleculen die vrije radicalen neutraliseren). Een verandering in je dagelijkse voeding door meer vers fruit of groenten aan je dieet toe te voegen, kan oxidatieve stress helpen verminderen en vroegtijdige huidveroudering voorkomen. 

Bescherm je huid tegen vervuiling door de lucht

In veel van onze steden komt luchtvervuiling voor. Deze vervuiling activeert de vorming van vrije radicalen en verergert mogelijk de negatieve effecten van blootstelling aan de zon. Het dagelijks beschermen van je huid met een degelijk SPF-product helpt om het verouderingsproces te vertragen. 


Probeer te stoppen met roken

Net zoals luchtvervuiling zijn de chemicaliën en nicotine in sigaretten triggers voor oxidatieve stress. Stoppen met roken helpt vroegtijdige huidveroudering te voorkomen. 

Een milde gezichtsreiniger reinigt je huid zonder deze uit te drogen.
Kies voor een hydraterende moisturizer om het probleem van een verouderende huid aan te pakken.

Een geschikte dagelijkse huidverzorgingsroutine 

Chemische substanties, zoals oppervlakte-actieve stoffen, kunnen schadelijk zijn voor de huid. Ook zorgen ze mogelijk voor oxidatieve stress, wat leidt tot vroegtijdige huidveroudering. De juiste huidverzorging helpt vroegtijdige huidveroudering voorkomen en vertraagt de zichtbare tekenen van algemene huidveroudering. Wij adviseren de volgende routine: 

  • Reinig om make-up en vuil te verwijderen. Een milde reiniger maakt de huid schoon zonder de huid te irriteren of uit te drogen. 
  • Bereid je huid voor op de verzorging met een tonic. 
  • Bescherm. Een zonbeschermingsproduct voor het gezicht zou deel uit moeten maken van jouw ochtendroutine. 
  • Verzorg je huid met een moisturizer die de hydratatie en voeding geeft die je huid nodig heeft. Kies voor producten die passen bij de fase van huidveroudering waarin je huid zich bevindt: fijne lijntjes en rimpelsvolumeverlies of verlies van elasticiteit in combinatie met diepe rimpels.

Gerelateerde artikelen

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek