TIJDELIJK GRATIS VERZENDING

Informatie over de huid – Wat zijn de verschillen tussen de mannenhuid en de vrouwenhuid?

Leestijd: 3 min
Ontdek meer

Mannen willen dat hun huid er gezond uitziet en aanvoelt. Net zoals vrouwen hebben zij te maken met problemen zoals een gevoelige huid, acne en veroudering, maar de huid verschilt per geslacht. De mannenhuid, zowel van het gezicht als van het lichaam, heeft een andere samenstelling dan de vrouwenhuid en wordt anders behandeld. Daarom hebben mannen baat bij een aanpak op maat voor huidverzorging om hun huid gezond en in een van nature optimale staat te houden.

Wat zijn de verschillen?

Het hormoon testosteron bepaalt de mannelijke eigenschappen van de mannenhuid en geeft deze een andere structuur dan de vrouwenhuid. Ondanks het feit dat de huid van iedere man uniek is, is de mannenhuid zowel van het gezicht als van het lichaam in het algemeen dikker, vetter en veroudert op een andere manier.

Dikte

In het algemeen is de mannenhuid dikker, vetter en veroudert op een andere manier.

 • De mannenhuid is gemiddeld ongeveer 20% dikker dan de vrouwenhuid. Hij bevat meer collageen en ziet er dichter, steviger uit.
 • Het collageengehalte van de mannenhuid neemt met een constante snelheid af. De vrouwenhuid wordt later in het leven aangetast, vooral na de menopauze. De vrouwenhuid wordt dan aanzienlijk dunner en de effecten zijn duidelijker dan bij de mannenhuid.

De vrouwenhuid kan na de menopauze aanzienlijk dunner worden.

Vetheid

De mannenhuid heeft grotere poriën, is vetter en vatbaarder voor onzuiverheden en acne.

 • Mannen hebben meer talgklieren en daarom meer poriën dan vrouwen. Zowel hun talgklieren als hun poriën zijn groter dan die van vrouwen.
 • Zij produceren twee keer zoveel talg als vrouwen, dus de mannenhuid is vetter en glimt meer dan de vrouwenhuid en is vatbaarder voor onzuiverheden en acne.
 • Volwassen mannen hebben minder snel een droge huid dan volwassen vrouwen.

Veroudering

Tekenen van veroudering kunnen later verschijnen bij mannen, maar als de rimpels verschijnen, zijn ze diep.

 • Tekenen van veroudering verschijnen bij een mannenhuid later, maar als de veranderingen eenmaal zijn begonnen, gaan ze sneller.
 • Mannen worden het meest getroffen door verlies aan spiermassa en een slappe huid met gezwollen ogen en donkere kringen, waardoor ze er moe uitzien.
 • Mannen krijgen ook rimpels, maar zij maken zich daar vaak minder zorgen over dan vrouwen. Mannen krijgen later rimpels dan vrouwen, maar als zij verschijnen, zijn ze diep.

Regelmatig scheren zorgt voor meer stress bij de mannenhuid dan bij de vrouwenhuid

Scheren verwijdert de bovenste laag huidcellen, waardoor de huid gevoelig wordt voor externe factoren.
Scheren levert stress op voor de huid en 40% van de mannen heeft huidproblemen als gevolg van het scheren.

 • Gemiddeld ondergaat de huid van mannen die zich scheren gedurende een leven 16.000 scheerbeurten.
 • De huid wordt gevoeliger en reageert sneller.
 • Dagelijks scheren levert stress op voor de huid en kan irritatie veroorzaken. Het verwijdert de bovenste laag huidcellen en legt nog niet volgroeide huid bloot die bijzonder gevoelig is voor externe invloeden.
 • Tot wel 40% van de mannen heeft huidproblemen die te maken hebben met scheren. Vooral jongere mannen met een blanke huid zijn hier vatbaar voor.
 • Een bot scheermes en/of onvoldoende smeermiddelen tijdens het scheren kunnen leiden tot kerfjes en sneetjes, een branderige huid na het scheren en soms scheerbultjes.

Huidverzorging bij mannen

Omdat de mannenhuid van de vrouwenhuid verschilt, profiteert deze van specifieke huidverzorging en producten die de unieke biologische eigenschappen respecteren.

Voorzichtig scheren is belangrijk. Producten met antibacteriële bestanddelen worden aanbevolen.
De mannenhuid profiteert van kwaliteitsproducten en effectieve huidverzorging speciaal voor mannen.

Voorzichtig scheren is belangrijk, vooral voor mannen met een gevoelige huid of huidproblemen zoals acne en atopische dermatitis:

 • Bescherm en smeer de huid met scheerproducten. Deze moeten het scheerapparaat soepel over de huid laten glijden, waardoor kerfjes en sneetjes worden voorkomen. Zij moeten ook mild en kalmerend zijn voor de gevoelige huid. Agressieve producten kunnen de van nature in de huid aanwezige lipiden verwijderen en deze staan al onder druk, omdat de bovenste lagen van de huidcellen worden verwijderd. Wij raden ook gebruik van scheerproducten met antibacteriële eigenschappen aan om de huid tegen irritaties door scheren te beschermen.
 • Gebruik een schoon, scherp scheermes om zo dicht mogelijk op de huid te kunnen scheren en scheerbrand en scheerbultjes te voorkomen.
 • Scheer in de groeirichting van de haar, niet tegen de groeirichting in.

Vochtinbrengende producten en anti-age-producten voor mannen moeten licht van textuur zijn. Een door scheren gevoelig geworden huid verdraagt mogelijk geen rijke en vette producten.

Maak je routine compleet

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek