Informatie over de huid – Hoe verschilt de huid per etnische groep?

Leestijd: 9 min
Ontdek meer

Onze etnische afkomst beïnvloedt de structuur en het uiterlijk van onze huid. Als de term etniciteit wordt gebruikt in de context van de huid worden hiermee ook de verschillende omgevingsfactoren en culturele factoren aangeduid die van invloed zijn op de gezondheid en het uiterlijk van de huid.

Onderzoek op dit gebied richt zich op pigmentatie. Hoewel dit wordt gehinderd door de beperkingen van categorisering en inconsistente bevindingen, laat het zien dat de huidstructuur en -problemen per etnische groep verschillen. Bij de behandeling en verzorging van de huid en de producten die we gebruiken, moeten we rekening houden met deze verschillen.

Hoe huidskleur en -pigmentatie per etnische groep verschillen

Onze huidskleur wordt bepaald door de dichtheid en de verdeling van melanine. Melanine is een pigment dat wordt aangemaakt door gespecialiseerde cellen in de kiemlaag van de opperhuid die melanocyten heten. Deze melanine wordt dan doorgegeven aan andere cellen in de kiemlaag wat leidt tot huidpigmentatie.

Alle etnische groepen hebben een even groot aantal melanocyten in hun huid. Wat per etniciteit verschilt, is de mate van activiteit van melanocyten in combinatie met hoe de cellen zijn opgebouwd en gegroepeerd. Deze verschillen leiden tot verschillende huidskleuren.

Als je de kleur van je huid probeert te veranderen kan dit invloed hebben op de gezondheid van de huid:


 • De wens om bruin te worden bij mensen met een blanke huid, leidt tot een grotere gevoeligheid voor huidkanker.
 • De wens van sommige vrouwen met een donkere huid om een cultureel gewenste lichtere huidskleur te krijgen, kan leiden tot het gebruik van ongeschikte producten die de huid beschadigen.

De invloed van etniciteit op de huidconditie

Hoewel alle etnische typen veelal last hebben van dezelfde huidaandoeningen, kan etniciteit van invloed zijn op het optreden daarvan (d.w.z. waar een bepaalde etnische groep waarschijnlijk het gemakkelijkste last van krijgt) en hoe deze eruit zien.

Er zijn grote verschillen tussen donkerdere en lichtere huidtypen voor wat betreft hun reactie op de zon, pigmentatiestoornissen, irritatie en ontsteking.

Blootstelling aan UV-stralen

Blootstelling aan UV-stralen is een van de belangrijkste factoren die van invloed is op de gezondheid van de huid bij de gehele bevolking. Schattingen geven aan dat ongeveer 10% van ons ooit een vorm van huidkanker krijgt.

Hoewel een donkerdere huid beter beschermd is tegen UV-straling dan een blanke huid wordt het gebruik van zonnebrandmiddel aanbevolen.
Ouderdomsvlekken zijn duidelijker zichtbaar op een Europese en Aziatische huid dan bij donkerdere huidtypen.

Iemands etnische groep is van invloed op hoe zijn of haar huid reageert op de zon:

 • Een blanke huid wordt sterker beïnvloed door blootstelling aan UV-straling, waarbij degenen die moeilijk bruin worden en snel verbranden het grootste risico van huidkanker lopen.
 • Een donkere huid heeft meer natuurlijke bescherming tegen UV-straling met een gemiddelde UVB-beschermingsfactor van ongeveer 13 tegenover 3 bij een blanke huid.
 • Huidkanker komt minder vaak voor bij een donkerdere huid. Maar veel meldingen uit de VS geven aan dat, als huidkanker wordt aangetroffen, dit pas in een later en dus verder gevorderd stadium kan zijn. 
 • Ouderdomsvlekken zijn duidelijker zichtbaar op een Europese en Aziatische huid dan bij donkerdere huidtypen.

Elke huid heeft bijzondere verzorging nodig in de zon. Meer informatie over hoe de zon de huid beïnvloedt en over hoe je de huid beschermt tegen UV-straling in de zon.

Pigmentatiestoornissen

Pigmentatiestoornissen kunnen over het algemeen voorkomen bij alle huidtypen.

Hoewel alle huidskleuren last kunnen hebben van pigmentstoornissen, komen deze het meeste voor, of vallen meer op en vormen een groter probleem voor mensen van Aziatische, Latijns-Amerikaanse of Afrikaanse afkomst. Algemene ontstekingsaandoeningen zoals atopische dermatitis of acne, die zich uiten als erytheem (roodheid van de huid door verwijde haarvaten) op een blanke huid, kunnen bij een donkerdere huid leiden tot pigmentatieveranderingen.

Postinflammatoire hyperpigmentatie

Een donkere huid heeft sneller last van postinflammatoire hyperpigmentatie die wordt veroorzaakt door een overmatige aanmaak van melanine en verschijnt als donkere vlekken op de huid. Die vlekken komen vaak voor op een huid die last heeft gehad van acne en/of atopische dermatitis. Meer informatie over de oorzaken en behandeling van hyperpigmentatie en postinflammatoire hyperpigmentatie.

Ouderdomsvlekken

Ouderdomsvlekken zijn duidelijker zichtbaar op een blanke huid en komen veel voor bij mensen boven de 40.

Ouderdomsvlekken door de zon (lentigo solaris) zijn duidelijker zichtbaar op een Europese en Aziatische huid dan bij donkerdere huidtypen. Meer informatie over de oorzaken en het voorkomen van ouderdomsvlekken.

Melasma

Melasma, een vorm van hyperpigmentatie, komt het meest voor bij vrouwen – slechts 10% van de gemelde gevallen betreft mannen.

Melasma is een vorm van hyperpigmentatie die voorkomt in het gezicht, doorgaans op de wangen, de neusbrug, het voorhoofd en de bovenlip en soms op andere aan de zon blootgestelde delen van het lichaam, zoals de onderarmen. Het lijkt op ouderdomsvlekken maar de donkere plekken zijn groter. Dit komt het meest voor bij Latijns-Amerikaanse en Aziatische personen met een donkere huid: maar liefst 80% van de zwangere Mexicaanse vrouwen heeft last van melasma. Meer informatie over de oorzaken en behandeling van melasma.

Irritatie en ontsteking

De mate van irritatie wordt beïnvloed door etnische afkomst. Een Aziatische huid raakt het gemakkelijkst geïrriteerd en een donkere huid vertoont minder reacties.

Als de natuurlijke huidbarrièrefunctie wordt verstoord, wordt de beschermende functie van de huid aangetast en krijgt deze snel last van irritatie en ontsteking. Geïnfecteerde huid kan ontstoken raken, terwijl ontstekingsbestrijdende immuuncellen erheen gaan om de beschadigde barrière proberen te herstellen en de infectie te genezen. Hoewel dit proces gelijk is bij alle huidtypen, geeft onderzoek aan dat:

 • Een donkere huid het minst reageert op irritatie.
 • Een Latijns-Amerikaanse huid resistenter is dan een blanke huid.
 • Een Aziatische huid het snelst geïrriteerd raakt.

Atopische dermatitis (eczeem)

Wereldwijd heeft 10-20% van de kinderen last van atopische dermatitis. Baby's kunnen al op de leeftijd van 2-3 maanden symptomen ontwikkelen.
Atopische dermatitis is een ontstekingsziekte die steeds vaker voorkomt, vooral in westerse landen.

Atopische dermatitis is een van de meest voorkomende aandoeningen bij kinderen. In Westerse landen wordt het een steeds groter probleem en bijna 1 op de 5 kinderen krijgt er last van. Er is onderzoek dat erop wijst dat kinderen met een donkere huid en Aziatische kinderen de aandoening eerder ontwikkelen in de eerste 6 maanden dan Europese en Latijns-Amerikaanse kinderen. Bij één derde van de kinderen verdwijnt de aandoening tijdens de kindertijd, maar bij anderen kan deze blijven bestaan tot op volwassen leeftijd.

Atopische dermatitis is waarschijnlijk genetisch bepaald. Onderzoek heeft ook aangetoond dat kinderen in ontwikkelde landen die in stedelijke gebieden met een hogere mate van milieuverontreiniging wonen en kinderen die in koude klimaten wonen, meer kans hebben om de aandoening te ontwikkelen.

Als ze de aandoening eenmaal hebben, is er een aantal redenen waarom de symptomen erger worden. Er is bekend dat patiënten een tekort hebben aan belangrijke lipiden en natuurlijke vochtinbrengende factoren. Als gevolg wordt hun huidbarrièrefunctie verzwakt, neemt vochtverlies toe en krijgen ze last van een droge en jeukende huid. Er is ook bekend dat patiënten een onregelmatige immuunfunctie hebben, zodat hun huid sneller reageert op de omgeving en sneller ontsteekt.

Hoe meer er aan de huid wordt gekrabd, hoe meer bacteriën zich vermenigvuldigen wat weer leidt tot ontsteking en nog meer jeuk waardoor de aandoening verergert.

Kinderen met een blanke huid hebben vooral problemen in de huidplooien waar de gewrichten zitten (de zogeheten buigpunten), zoals de ellebogen, polsen, de achterkant van de knieën en de voorkant van de enkels

Meer informatie over de behandeling en verzorging van atopische dermatitis.

Rosacea

Rosacea is een chronische ontsteking en komt vooral voor in het gezicht.

Chronische roodheid van de huid, ook wel rosacea genoemd, komt het meest voor bij blanke vrouwen van Noord-Europese en Keltische afkomst.

Acne

Acne is de meest voorkomende huidziekte in industriële landen. Deze begint meestal in de puberteit en kan tot op volwassen leeftijd blijven bestaan.

In ontwikkelde landen heeft ongeveer 85% van de bevolking op een bepaald moment in zijn of haar leven last van acne. Hoewel de ernst van de aandoening verschilt tussen etnische groepen, zijn de verschillen klein:

 • Hoewel iedereen die last heeft van acne puistjes krijgt, hebben sommige onderzoeken aangetoond dat mensen met een donkere huid meer last hebben van ontsteking en postinflammatoire hyperpigmentatie dan mensen met een blanke huid.
 • Andere onderzoeken hebben aangetoond dat de Aziatische huid het snelst ontsteekt en littekens ontwikkelt.
Lees meer informatie over de oorzaken van acne en de behandeling en verzorging van een acnegevoelige huid.

De invloed van etniciteit op huidveroudering

Ongeacht etnische afkomst is volumeverlies wereldwijd het belangrijkste teken van veroudering.
Diepe en zichtbare plooien bij neus en lippen komen vaak voor bij een donkere huid.

Hoewel alle huidtypen verouderen, kunnen de tekenen ervan variëren al naar gelang de etniciteit van de huid:

 • Bij een donkerdere huid zijn de tekenen van veroudering minder ernstig en verschijnen pas later. Dit komt doordat een donkerdere huid meer melanine bevat en beter beschermd is tegen UV-straling. Ouderdomsvlekken zijn een van de eerste tekenen van veroudering door UV-straling.
 • Bij een lichtere huid verschijnen verouderingstekenen als fijne lijntjes en rimpels. Bij een donkere huid manifesteert veroudering zich als diepe plooien, vooral bij de neus en lippen.
 • Wanneer de huid veroudert, kan deze een hogere mate van hyperkeratose vertonen. Dit gebeurt vooral vaak bij een Oost-Aziatische huid.
 • Gevallen van dermatosis pupulosa nigra (DPN) nemen toe met leeftijd. DPN zijn kleine, goedaardige moedervlekjes die in het gezicht verschijnen. Ze komen vooral heel vaak voor bij een donkere huid en maar liefst 30% van de Afrikaans-Amerikaanse bevolking in de VS heeft er last van.

Alle huidtypen ondergaan dezelfde veranderingen bij het ouder worden, waarbij volumeverlies een van de wereldwijde tekenen van veroudering is. Maar hoe we ons voelen over huidveroudering en hoe we onze bezorgdheid uiten, verschilt per cultuur:

 • Noord-Europese vrouwen associëren rimpels met ouder worden.
 • Aziatische vrouwen maken zich meer zorgen over pigmentatie.

Meer informatie over de tekenen van veroudering, het voorkomen van voortijdige veroudering en de verzorging van een rijpere huid. De huid van mannen en vrouwen verschilt. Meer informatie over de verschillen tussen de huid van mannen en die van vrouwen.

Huidverzorging voor verschillende etniciteiten

De huid is van essentieel belang voor onze gezondheid en ons welzijn. Een gezonde huid is niet alleen onze eerste bescherming tegen invloeden van buitenaf, zoals irriterende stoffen, bacteriën en virussen, maar behoudt ook de vochtbalans in ons lichaam en helpt de lichaamstemperatuur te reguleren. De huid speelt ook een belangrijke psychologische rol. De conditie van onze huid is de meest zichtbare indicator van onze gezondheid en is daardoor van invloed op ons zelfvertrouwen.

Hoewel huidkanker minder vaak voorkomt bij een donkere huid, is UV-bescherming wel nodig en aanbevolen.

Huidverzorging moet een weerspiegeling zijn van het betreffende huidtype en de huidconditie. Als je meer informatie nodig hebt voor de bepaling van jouw huidtype en welke behandeling hiervoor geschikt is, kan een huidtest een handig hulpmiddel zijn bij het stellen van een diagnose, of stel middels lees welk huidtype je hebt.

Maak je routine compleet

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek