Huidverzorging – De dagelijkse verzorging van de lichaamshuid

Leestijd: 5 min
Ontdek meer

Lichaamshygiëne en lichaamsverzorging zijn belangrijk voor onze algemene gezondheid en ons welzijn. Kwalitatief hoogstaande huidverzorgingsproducten helpen je bij het reinigen en verzorgen van jouw lichaamshuid en beschermen deze tegen schadelijke invloeden van buitenaf, zoals de zon en warme en koude weersomstandigheden. Zij kunnen ook worden gebruikt om een geïrriteerde huid te kalmeren en eventuele problemen te behandelen. Een goede dagelijkse huidverzorging helpt bij het herstellen van de natuurlijke balans in de huid en zorgt dat deze er blijvend goed uitziet en gezond aanvoelt.

ZORG VOOR UW LICHAAMSHUID

Verzorging van de lichaamshuid bestaat uit drie basisstappen: reinigen, verzorgen en beschermen.

Stap 1: Reinigen

Grondig reinigen is de eerste stap voor effectieve huidverzorging. Bij het reinigen worden vuil, talg, transpiratie en andere reststoffen verwijderd, zodat de huid schoon en gezond blijft aanvoelen.

Lees meer

Stap 2: Verzorging

Verzorgingsproducten hydrateren en voeden de huid. Gebruik een crème of lotion om jouw huid na het reinigen te hydrateren en eventuele specifieke huidproblemen (zoals droogte) te behandelen. Verzorgingsproducten kunnen ook op specifieke lichaamsdelen worden aangebracht, zoals de handen en voeten, oksels en hoofdhuid.

Lees meer

Stap 3: Beschermen

Bescherming tegen de zon is belangrijk gedurende dagen waarop jouw huid wordt blootgesteld aan schadelijke UV-stralen, de belangrijkste oorzaak van vroegtijdige veroudering van de huid. De lichaamshuid wordt niet zo vaak aan UV-straling blootgesteld als de gezichtshuid, dus dit is geen essentiële dagelijkse stap, maar moet indien nodig in de dagelijkse huidverzorging worden opgenomen.

Lees meer

Lees meer over verzorging van de gezichtshuid in de dagelijkse huidverzorging voor het gezicht.

ALLES OVER REINIGING VAN HET LICHAAM

Waarom reinigen?

De onderliggende reden voor reiniging van het lichaam is het verwijderen van vuil en transpiratie om de huid schoon en gezond te houden en onprettige lichaamsgeuren te voorkomen. Douchen en baden spelen ook een belangrijke rol in ons algemeen welzijn, omdat zij ons een fris, verkwikt en ontspannen gevoel geven.

Hoe reinigen?

Dep de huid liever droog in plaats van te wrijven, zodat deze wat vocht vasthoudt (producten op oliebasis werken het beste als zij op een vochtige huid worden aangebracht).

Door een sterk bewustzijn van hygiëne gecombineerd met de hedendaagse actieve levensstijl is de frequentie van het reinigen toegenomen. Overmatige blootstelling aan water alsmede aan agressieve reinigingsproducten kunnen de huid uitdrogen en de barrièrefunctie verzwakken. Het onderstaande advies met betrekking tot reiniging helpt jouw huid gezond te houden:

 • Minder lang baden met een lagere watertemperatuur: Heet water en lang douchen of baden onttrekken oliën uit de huid.
 • Kies een huidvriendelijk reinigingsproduct.
 • Dep de huid liever droog in plaats van te wrijven, zodat deze wat vocht vasthoudt (producten op oliebasis werken het beste als zij op een vochtige huid worden aangebracht).
 • Hydrateer goed na het reinigen.

Hoe kies je een geschikte reiniger

Kies een body wash of reiniger die:

 • zacht is voor je huid en deze niet uitdroogt
 • een pH-waarde heeft die overeenkomt met die van een gezonde huid
 • elementen bevat die de lipiden aanvullen. Dit compenseert niet alleen het verlies van lipiden, maar zorgt ervoor dat tijdens het reinigen minder lipiden verloren gaan
 • is ontwikkeld voor jouw specifieke huidtype en huidprobleem
 • grondig is getest en liefst geschikt is voor een gevoelige huid
Kies een reinigingsproduct dat bij jouw specifieke huidtype en huidprobleem past.

Als de beschermende functie van de huid wordt aangetast, neemt de gevoeligheid van de huid toe en is deze vatbaarder voor uitdroging, infecties en allergische reacties.

Eucerin biedt een reeks milde en toch grondig werkende lichaamsreinigingsproducten voor alle huidtypes. Lees meer in Eucerin pH5 Washlotion.

ALLES OVER LICHAAMSHUIDVERZORGING

Waarom verzorgen?

Verzorgingsproducten moeten de huid hydrateren en voeden en uitdroging voorkomen. Hydratatie van jouw huid verhoogt niet alleen het vochtgehalte, maar beschermt en stimuleert ook gecontroleerde afschilfering (het proces waarbij de huid dode cellen afstoot), zodat de huid soepel, zacht en aangenaam aanvoelt.

Verzorgingsproducten kunnen ook worden gebruikt om specifieke huidproblemen aan te pakken en te behandelen. Een zeer droge huid wordt bijvoorbeeld veroorzaakt door aantasting van de barrièrefunctie van de huid. Verzorgingsproducten kunnen helpen bij de aanpak van dit probleem door de ontbrekende lipiden weer aan te vullen en zo het herstel van de huid te bevorderen.

Hoe verzorgen?

Breng verzorgingsproducten na het reinigen aan, want een gereinigde huid kan de werkzame bestanddelen beter opnemen. Regelmatig hydrateren na het baden helpt het vochtgehalte in jouw huid op peil en jouw huid gezond te houden.

Welke verzorgingsproducten zijn geschikt voor mijn lichaam?

Hydrateer jouw huid na het reinigen om het vochtgehalte in je huid op peil en jouw huid gezond te houden.
Pak extra droge delen aan en behandel ze met een vochtinbrengend product dat rijk is aan lipiden.

Kies een vochtinbrengend product voor jouw lichaam dat:

 • is ontwikkeld voor jouw specifieke huidtype.
 • eventuele problemen zoals atopisch eczeem aanpakt.
 • grondig is getest en waarvan liefst is aangetoond dat het geschikt is voor een gevoelige huid.

Eucerin biedt een reeks vochtinbrengende lichaamsproducten voor alle huidtypes die alle zijn getest op en waarvan is aangetoond dat ze geschikt zijn voor een gevoelige huid. Lees meer in Eucerin AQUAporin ACTIVE, Eucerin pH5 en Eucerin AtopiControl.

De structuur van onze huid verschilt enigszins per lichaamsdeel. Ieder deel van ons lichaam wordt ook anders behandeld en staat in verschillende mate bloot aan externe factoren. Als gevolg hiervan hebben sommige delen van het lichaam, zoals onze handen, voeten, oksels en hoofdhuid baat bij gerichte verzorging en speciale producten. Lees meer in huid van verschillende delen van het lichaam.

De huid heeft baat bij speciale verzorging na blootstelling aan de zon. After sun-lotions kunnen helpen bij het koelen en herstellen van een door de zon aangetaste huid.

ALLES OVER BESCHERMING VAN HET LICHAAM TEGEN UV-STRALEN

Waarom beschermen?

Een kleine hoeveelheid zonlicht kan ons humeur al positief beïnvloeden.
Pas zonnebrandmiddelen bij voorkeur toe voordat je jezelf blootstelt aan de zon: het product heeft tijd nodig om gelijkmatig verspreid te worden op de huid. Breng het product regelmatig opnieuw aan, vooral na het zwemmen en afdrogen.

Zonlicht heeft veel positieve effecten op het lichaam: 
Het verhoogt onze vitaliteit en ons welzijn, het stimuleert de bloedsomloop en stofwisseling en activeert de aanmaak van vitamine D. We hebben echter slechts een kleine hoeveelheid zonlicht nodig.

Het lichaam is in staat zijn eigen beschermingsmechanismen tegen de negatieve effecten van UV-straling op te bouwen in de vorm van pigmentatie, verdikking van de bovenste huidlagen, productie van antioxidanten en de ontwikkeling van UV-filterende stoffen zoals urocaanzuur. De huid heeft echter tijd en kleine hoeveelheden UV-straling nodig om zichzelf te beschermen en heeft baat bij extra bescherming. Lees meer in hoe de zon de huid beïnvloedt.

Overmatige blootstelling aan UV-stralen is een van de voornaamste oorzaken van voortijdige veroudering van de huid en kan leiden tot pathologische veranderingen van de huid - in de ergste gevallen huidkanker. De toepassing van een crème of lotion met een toegevoegde Sun Protection Factor (SPF) wordt sterk aanbevolen om het lichaam te beschermen wanneer het wordt blootgesteld aan UV-stralen.

Hoe beschermen?

Breng zonnebrandmiddel na of in plaats van jouw normale vochtinbrengende crème aan. Breng het ruim voordat je de zon in gaat aan, zodat jouw huid de tijd krijgt de werkzame bestanddelen op te nemen. Breng het product regelmatig opnieuw aan of volgens de aanwijzingen op de verpakking. Lees meer in correct gebruik van zonnebrandmiddelen.

Welke zonnebrandmiddelen zijn geschikt voor mijn lichaam?

Pas zonnebrandmiddelen bij voorkeur toe voordat je jezelf blootstelt aan de zon: het product heeft tijd nodig om gelijkmatig verspreid te worden op de huid. Breng het product regelmatig opnieuw aan, vooral na het zwemmen en afdrogen.

De keuze van de zonbeschermingsfactor is afhankelijk van de pigmentatie en de gevoeligheid van jouw huid en huidtype. Het hangt ook af van het seizoen en op het niveau en de duur van de blootstelling waaraan je lichaam onderhevig is. Lees meer in bescherming tegen de zon

Eucerin biedt een breed scala van zonbeschermingssproducten en verschillende SPF's om alle huidtypes en texturele voorkeuren te voorzien. Als je twijfelt over welke producten het beste zullen zijn voor jou, neem dan contact op met een dermatoloog voor aanvullend advies.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde producten

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek