TIJDELIJK GRATIS VERZENDING

Huidverzorging – De dagelijkse huidverzorging voor het gezicht

Leestijd: 8 min
Ontdek meer

Grondig maar mild dagelijks reinigen en een goede vochtinbrengende huidverzorging helpen jouw huid gezond te blijven. Hoogwaardige huidverzorgingsproducten, gekozen op basis van jouw specifieke huidtype en huidprobleem, kunnen de gezichtshuid tegen schadelijke invloeden van buitenaf, zoals de zon, warme en koude weersomstandigheden en luchtverontreiniging beschermen. Zij kunnen ook een geïrriteerde huid helpen verzachten en deze tot een gezonde en mooie huid herstellen en het ontstaan van huidziekten voorkomen.

Dagelijkse Huidverzorging

JOUW DAGELIJKSE GEZICHTSVERZORGING

Vier basisstappen

Goede huidverzorging bestaat uit vier basisstappen: reinigen, een tonic aanbrengen, verzorgen en beschermen

Reinigen

Grondig reinigen is de eerste stap voor effectieve huidverzorging. Bij het reinigen worden vuil, transpiratie, talg en make-up verwijderd en wordt de huid op de verzorging voorbereid. Een gereinigde huid neemt de actieve bestanddelen van verzorgingsproducten beter op.

Lees meer

Tonic

Tonic verwijdert eventuele sporen van het reinigingsproduct, verfrist de huid en herstelt de natuurlijke pH-waarde.

Lees meer

Verzorging

Verzorgingsproducten hydrateren en voeden de huid. Veel producten zijn ook gericht op bepaalde huidproblemen en behandelen deze.

Lees meer

Beschermen

Bescherming tegen de zon is belangrijk gedurende dagen waarop jouw huid wordt blootgesteld aan schadelijke UV-stralen, de belangrijkste oorzaak van vroegtijdige huidveroudering. De meeste dagcrèmes hebben al een beschermingsfactor 15 (SPF 15).

Lees meer

Jouw huid heeft tweemaal daags verzorging nodig; 's morgens en 's avonds. De specifieke handelingen zullen afhankelijk van het tijdstip en de specifieke behoeften en toestand van jouw huid variëren.

Reinigen En Een Tonic Aanbrengen

INFORMATIE OVER HET REINIGEN VAN HET GEZICHT EN HET AANBRENGEN VAN EEN TONIC

Waarom reinigen en een tonic aanbrengen?

Effectieve huidverzorging van het gezicht begint met het grondig maar mild reinigen en het aanbrengen van een tonic om:

 • vuil, transpiratie, talg en make-up te verwijderen zonder de huid uit te drogen.
 • de huid op jouw gezichtsverzorging voor te bereiden. De waardevolle bestanddelen van huidverzorgingsproducten worden beter opgenomen als ze op een gereinigde huid worden aangebracht.

Reinigen is vooral belangrijk voor een voor acne vatbare huid, omdat dit helpt de natuurlijke gezonde balans van de huid in stand te houden en het natuurlijke regeneratieproces ondersteunt.

Hoe kan ik reinigen en een tonic aanbrengen?

Er zijn twee belangrijke stappen voor grondig reinigen: een reinigingsmelk of reinigingsgel gevolgd door een tonic. Als je oogmake-up draagt, is het raadzaam om als derde stap een aparte oogmake-upremover aan de reinigingsprocedure toe te voegen.

Stap 1

Oogmake-upremover
Voor het mild verwijderen van make-up van de wimpers en het tere gebied rondom de ogen. Je kunt oogmake-upremover het beste aanbrengen met een wattenschijfje en hiermee voorzichtig over het gebied van de ogen vegen.

Lees meer

Stap 3

Tonic
Tonic verwijdert eventuele sporen van het reinigingsproduct, verfrist de huid en herstelt tegelijkertijd de natuurlijke pH-waarde. Breng tonic aan met een wattenschijfje en veeg hiermee voorzichtig over het gezicht.

Lees meer

Stap 2

Een reinigingsmelk of reinigingsgel
Kies een reinigingsproduct dat bij uw huidtype past. Een reinigingsmelk is het beste voor huidtypes die snel uitdrogen. Voor een normale, gemengde of vette huid adviseert Eucerin een reinigingsgel.

Lees meer

 • Reinigingsgels moeten grondig met lauw water worden afgespoeld. Gebruik geen al te heet water, vooral bij een gevoelige huid, omdat extreme temperaturen tot irritaties kunnen leiden.
 • Een reinigingsmelk wordt met een wattenschijfje aangebracht en verwijderd. Hierbij is geen water nodig. Als je wilt, kun je echter een reinigingsmelk voorzichtig met lauw water verwijderen.
 • Drie-in-één-producten bieden een handige combinatie van reinigingsproduct, tonic en oogmake-upremover. De beste resultaten worden echter altijd behaald bij gebruik van een apart reinigingsproduct, tonic en oogmake–upremover. Breng drie-in-één reinigingsproducten op een wattenschijfje aan en veeg hiermee voorzichtig over het gezicht en het gebied van de ogen.

Hoe kies je een geschikt reinigingsproduct en tonic?

Reinigen is een zeer belangrijke eerste stap in de huidverzorgingsprocedure, omdat een gereinigde huid de in verzorgingsproducten aanwezige actieve bestanddelen effectiever opneemt.

Van alleen water wordt je gezicht niet schoon. Gebruik een oppervlakte-actieve stof (een reinigingsproduct dat zowel water als vet oplost) om het vuil te binden en dit voorzichtig van jouw huid te verwijderen. Het is belangrijk producten te kiezen die mild zijn voor de huid. Vaak wassen met gewone zeep of agressieve oppervlakte-actieve stoffen verzwakken de barrièrefunctie van de huid door:

 • de van nature licht zure pH tussen 5,4 en 5,9 in een neutrale of zelfs basische pH te veranderen, waardoor het vermogen van de huid om bacteriën te bestrijden afneemt
 • de eiwitten in de hoornlaag (de buitenste laag van de huid) te verstoren
 • de huidbeschermende lipiden (de vetten die de cellen in de opperhuid bij elkaar houden) te verwijderen

Als de barrièrefunctie van de huid wordt verzwakt, wordt de huid gevoeliger en vatbaarder voor uitdroging en irritatie.

Lees meer over de structuur van de huid.

Reinigingsproducten

Kies een reinigingsproduct dat:


Bij het kiezen tussen een melkproduct en een gelproduct geldt als algemene regel dat hoe droger de huid, hoe meer de voorkeur uitgaat naar een reinigingsmelk. Deze laat de huideigen lipiden ongemoeid, zodat jouw huid in balans blijft. Reinigingsgels zijn ideaal voor het reinigen van normale tot gemengde huidtypes.
Een romig reinigingsproduct voedt en verzorgt de droge huid en helpt deze de natuurlijke vochtbalans te behouden.
Tonic verwijdert eventuele sporen van het reinigingsproduct en verfrist de huid.

Tonics

Eucerin beveelt voor de meeste huidtypes alcoholvrije tonics aan. Tonics op basis van alcohol hebben een verkoelend effect, maar zij kunnen de van nature in de huid aanwezige lipiden verwijderen. De huid kan hierdoor te veel lipiden gaan produceren in een poging het tekort aan te vullen. Alcohol kan de droogte bij een droge huid verergeren en bij mensen met een vette of gemengde huid kan een alcoholbevattende tonic overmatige vetheid reguleren door talg te verwijderen.

Drie-in-één-producten

Drie-in-één-producten, ook bekend als micellaire reinigingsproducten, bieden reiniger, tonic en oogmake-upremover in één product. In water opgeloste oliemoleculen tillen het vuil en de make-up snel en op een milde manier op. Micellaire reinigingsproducten bieden een handig alternatief voor gebruik van drie afzonderlijke producten.

De Eucerin DermatoCLEAN-reeks reinigingsproducten omvat een gel, melk, tonic, oogmake-upremover en een drie-in-één-product. Alle producten uit de reeks zijn getest op de gevoelige huid en hiervoor geschikt bevonden en de reeks bevat producten voor alle huidtypes.

De Eucerin DermoPure-reeks is speciaal ontwikkeld voor een voor acne gevoelige huid. Voor een overgevoelige, hyperreactieve huid beveelt Eucerin UltraSENSITIVE Kalmerende Crème Normale tot Gemengde Huid aan. Probeer bij een huid die gevoelig is voor roodheid Eucerin AntiREDNESS Kalmerende Crème.

Gezichtsverzorging

ALLES OVER DE DAGELIJKSE VERZORGING VAN DE GEZICHTSHUID

Waarom verzorgen?

Verzorgingsproducten moeten de huid hydrateren en aanvullen. Vochtinbrengende producten verhogen niet alleen het vochtgehalte van de huid, maar beschermen deze ook en bevorderen een gecontroleerde afschilfering (het proces waarbij de huid dode cellen afstoot), waardoor de huid verzorgd, zacht en prettig aanvoelt. Veel verzorgingsproducten zijn ook gericht op specifieke huidproblemen en behandelen deze.

Specifieke huidproblemen zoals veroudering, hyperpigmentatie en acne kunnen effectief worden behandeld met speciale huidverzorgingsproducten met een hoge concentratie aan actieve bestanddelen. Deze speciale verzorgingsproducten hebben meestal de vorm van een concentraat of serum.

Stap 1

Speciale verzorging 
Omdat zij de meest actieve bestanddelen van jouw dagelijkse huidverzorging bevatten, moeten speciale verzorgingsproducten op een zojuist gereinigde huid worden aangebracht voordat je een dag- of nachtcrème aanbrengt. Dit verzekert optimale opname en doordringing in de huid.

Lees meer

Stap 2

Gezichtsverzorging voor dag of nacht
Gebruik een vochtinbrengende dag- of nachtcrème om de gezichtshuid te hydrateren en aan te vullen en ook om actieve bestanddelen voor de aanpak van bepaalde eventueel aanwezige huidproblemen te verschaffen.

Lees meer

Stap 3

Oogverzorging
Breng oogverzorgingsproducten voorzichtig na het dag- of nachtverzorgingsproduct aan door de crème zachtjes in het tere gebied rondom de ogen in de huid te kloppen.

Lees meer

 • Door een dermatoloog voorgeschreven plaatselijke medicatie voor de behandeling van problemen als acne of atopische dermatitis moet op dezelfde manier als een speciaal huidverzorgingsproduct worden aangebracht; altijd als eerste op een mild gereinigde huid voordat de dag- of nachtcrème wordt aangebracht. Geef speciale verzorgingsproducten voordat je een dag- of nachtverzorgingsproduct aanbrengt een paar minuten de tijd om door de huid te worden opgenomen.
 • Geef bij gebruik van een speciaal huidverzorgingsproduct dit een paar minuten de tijd om in te trekken voordat je de dag- of nachtcrème aanbrengt. Breng als jouw huid geen speciaal verzorgingsproduct nodig heeft de dag- of nachtcrème direct op een grondig gereinigd gezicht aan.

Hoe kies je een geschikt huidverzorgingsproduct?

Verzorgingsproducten moeten op jouw huidtype zijn afgestemd en een bepaald eventueel probleem aanpakken. Je kunt de keuze van jouw verzorgingsproduct ook op het seizoen afstemmen (bijvoorbeeld, veel mensen hebben graag een licht vloeibaar product bij warm weer en een rijkere crème in de koude wintermaanden).

Lees meer over huidtypes en problemen en doe de huidtest om jouw eigen huidtype te bepalen. Neem voor advies over de behandeling van een specifiek huidprobleem contact op met een dermatoloog.

Lees meer over de Eucerin gezichtsverzorgingsproducten voor specifieke huidtypes bij droge huid, gevoelige huid, snel rood wordende huid, acne, huidveroudering, hypergevoelige huid of atopische dermatitis in het gezicht of op het lichaam.

Breng een kleine hoeveelheid dag- of nachtverzorgingsproduct op de vingertoppen aan en masseer dit zachtjes in de huid.
De tere huid rondom de ogen heeft speciale verzorging nodig.

Dagverzorging en nachtverzorging
Veel huidverzorgingsproducten kunnen zowel 's morgens als 's avonds worden gebruikt. Andere zijn ontwikkeld voor specifiek gebruik overdag of 's nachts:
 • Overdag: Sommige vochtinbrengende producten bevatten een beschermingsfactor (SPF). Hierdoor zijn ze geschikt voor gebruik overdag, maar zij dienen niet 's avonds te worden gebruikt. Andere verzorgingsproducten die pigmenten bevatten (bijvoorbeeld sommige producten die roodheid of acne behandelen), mogen ook uitsluitend overdag worden gebruikt.
 • 's Nachts: De huid regenereert 's nachts. Nachtcrèmes hydrateren niet alleen de huid, zij bevatten ook bestanddelen die het celregeneratieproces stimuleren. Ook bevatten zij geen beschermingsfactor en geen pigment.

Verzorging van de huid rondom de ogen
De tere huid rondom de ogen is bijzonder dun en gevoelig en dus kwetsbaarder dan de rest van de gezichtshuid. Hierdoor heeft deze huid baat bij een speciaal ontwikkeld oogverzorgingsproduct. Breng oogcrème voorzichtig aan.

Voor meer tips over hoe te zorgen voor jouw mooie huid, bezoek tips voor een gezonde huid.

Bescherming

ALLES OVER ZONNEBRANDPRODUCTEN VOOR HET GEZICHT

Waarom beschermen?

Effectieve bescherming tegen de zon is een essentieel onderdeel van het gezond houden van de huid en moet altijd als onderdeel van de dagelijkse gezichtsverzorging worden overwogen. Hoewel een paar minuten per dag in de zon een gezonde productie van vitamine D bevordert, staat de gezichtshuid vaak meerdere uren aan UV-stralen bloot. Te veel blootstelling aan UV-stralen is de belangrijkste oorzaak van vroegtijdige huidveroudering. Bescherm daarom de huid die aan de zon wordt blootgesteld met een zonnebrandmiddel.

Lees meer over UV-stralen en bescherming tegen de zon en hoe de zon de gezichtshuid aantast.

Hoe beschermen

Bescherm de huid tegen schadelijke UV-stralen die vroegtijdige huidveroudering kunnen veroorzaken.

Verschillende dagcrèmes hebben een beschermingsfactor (SPF), meestal SPF 15, maar in veel situaties heeft jouw huid een hogere beschermingsfactor nodig die naast of in plaats van jouw normale dagcrème met beschermingsfactor kan worden aangebracht.

Breng producten met een beschermingsfactor als laatste stap van de huidverzorging in de morgen aan.

Hoe kies je het juiste zonnebrandmiddel?

Neem bij het kiezen van de juiste beschermingsfactor voor jouw huid verschillende factoren in overweging:

 • Huidskleur (d.w.z. heb je een donkere of een lichte huid? Een lichte huid is gevoeliger voor blootstelling aan UV-stralen dan een donkere huid)
 • Huidproblemen
 • Het seizoen
 • De mate van blootstelling (afhankelijk van de klimaatzone waarin je je bevindt)
 • De duur van de blootstelling

Veelgestelde vragen (1)

  Heb ik een aparte dagcrème en een beschermingsfactor nodig?

  Bij sommige huidtypes, en als een hogere beschermingsfactor is vereist, kan een speciaal zonnebrandmiddel de dagcrème vervangen. Mensen met een droog huidtype zullen echter liever een dagcrème gebruiken en aan het einde van de huidverzorging extra bescherming tegen de zon toevoegen. Jouw keuze wordt beïnvloed door jouw levensstijl, persoonlijke voorkeur en hoe jouw huid op omgevingsfactoren zoals vochtigheid reageert. De hoogste aangebrachte beschermingsfactor bepaalt het beschermingsniveau (d.w.z. als je een product met een beschermingsfactor 30 aan een dagcrème met beschermingsfactor SPF 15 toevoegt, wordt het totale beschermingsniveau SPF 30).

  Lees meer over welke producten en beschermingsfactoren Eucerin voor jouw huidtype en probleem aanbeveelt en ook welke beschermingsfactor je moet gebruiken bij aanbevolen bescherming tegen de zon.

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek