Tips voor de huid – Nuttig advies voor de gezondheid van jouw huid

Leestijd: 5 min
Ontdek meer

Eucerin biedt een reeks nuttige huidtips voor de meest voorkomende huidaandoeningen. Je vindt hier de meest relevante tips die kunnen helpen de conditie van de huid te verbeteren en sommige symptomen te verminderen. Desalniettemin adviseren wij je om met jouw arts, therapeut of dermatoloog te bespreken of deze tips geschikt zijn voor jouw huidaandoening.

Een voor acne vatbare huid

Gezonde en goed uitgebalanceerde voeding is de sleutel tot een holistische benadering.
Medicijnen zijn in sommige gevallen onontbeerlijk, maar kunnen ongewenste bijwerkingen hebben. Raadpleeg altijd een arts over de risico's en voordelen voordat u aan enige vorm van behandeling met medicijnen begint.

Er bestaan veel mythen en huidverzorgingstips met betrekking tot de oorzaken en de behandeling van acne. Hier volgen enkele nuttige adviezen voor een effectieve behandeling die het effect van acne op jouw dagelijks leven kunnen verminderen.

 • Laat puistjes op de natuurlijke manier genezen (uitdrukken kan ze erger maken en tot littekens leiden).
 • Inname van grote hoeveelheden melk en andere zuivelproducten kan een voor acne gevoelige huid verergeren.
Dagelijkse verzorging van de huid met de juiste producten die uw probleem aanpakken is van essentieel belang voor een gezonde huid.

 • Reinig jouw huid tweemaal daags als voorbereiding op de hierop volgende verzorging.
 • Gebruik uitsluitend niet-comedogene huidverzorgingsproducten en make-up die de poriën niet verstoppen. Verwijder make-up aan het einde van de dag.
 • De ernst van de acne en de bijbehorende symptomen variëren, dus het is wellicht noodzakelijk dat je jouw dagelijkse huidverzorging aanpast. Vraag in geval van twijfel een dermatoloog om advies.

Lees meer over een voor acne gevoelige huid.

Droge huid

Als de huid droog wordt, kunnen verschillende symptomen ontstaan. Leer meer over het omgaan met de specifieke behoeften en het aanpakken van de specifieke symptomen van jouw huid.

Triggers in de omgeving worden vaak beschouwd als een van de belangrijkste oorzaken van een droge huid.
Probeer een wasmiddel voor kleding te gebruiken zonder kleurstoffen of parfum, want deze kunnen na het wassen op de kleding achterblijven en een droge huid irriteren.

 • Vermijd extreme weersomstandigheden. Zeer hete, koude of droge lucht kan de vochtbalans van de huid verstoren.
 • Gebruik in de winter een luchtbevochtiger om te voorkomen dat de lucht te droog wordt.
 • Een droge huid is een bijwerking van veel medicijnen. Vraag altijd bij een arts of apotheker na of jouw medicijn een droge huid kan veroorzaken.
 • Draag kleding van natuurlijke materialen zoals katoen en zijde die de huid niet irriteren. Wol is wel een natuurlijk materiaal, maar kan de huid irriteren en dient te worden vermeden.
 • Gebruik geen sterke zeepsoorten die de van nature aanwezige huidoliën verwijderen.
 • Een zonnebrandmiddel voor de droge huid mag geen irriterende parfums en kleurstoffen bevatten, omdat een droge huid vatbaar is voor irritatie.

Lees meer over een droge huid.

Atopische dermatitis

Er bestaat geen genezing voor een atopische huid en de hierbij behorende flare-ups. Toch kan regelmatig gebruik van geschikte huidverzorgingsproducten symptomen zoals een droge huid en jeuk verlichten en helpen om de symptoomvrije periodes te verlengen. Lees hier meer over.

Mensen die last hebben van een atopische huid kunnen deze op verschillende manieren verzorgen. Eén manier is ontspanning.
Dagelijkse hydratatie van de huid is belangrijk, vooral net na het douchen.

 • Een lage temperatuur, vooral 's nachts, helpt omdat transpireren irritatie en jeuk veroorzaakt.
 • Vakantiebestemmingen op plaatsen met klimaattherapie, zoals de Noordzee, de Atlantische Oceaan, de Dode Zee, de Middellandse Zee of hoog in de bergen, kunnen helpen.
 • Ontspanningsoefeningen zoals yoga en meditatie kunnen helpen om de stress, één van de factoren die flare-ups bij atopische dermatitis kunnen veroorzaken, te verminderen.
 • Houd een dagboek bij van gedrag met betrekking tot de omgeving en voeding om eventuele triggers van symptomen vast te stellen.
 • Bewaar huidverzorgingsproducten in de koelkast, omdat gekoelde crèmes extra verlichting geven bij jeuk.
 • Klop op de huid in plaats van te krabben. Kloppen kalmeert de huid zonder deze te beschadigen. Vermijd mechanische irritatie door het gebruik van o.a. make-upborstels of harde sponzen.
 • Neem een douche in plaats van een bad, met een temperatuur lager dan 32° en niet te vaak.

Het kan helpen om nieuwe kleding voor het dragen te wassen om irriterende verfstoffen en textielafwerkmiddelen te verwijderen.

 • Als je 's nachts last hebt van jeuk kan het helpen 's nachts katoenen handschoenen te dragen tegen krabben tijdens de slaap.
 • Rook niet in de buurt van kinderen - passieve sigarettenrook kan atopische dermatitis veroorzaken.
 • Houd de vingernagels kort en glad, zodat het kind niet kan krabben en zo de huid stuk kan maken.
 • Beperk de duur van een bad tot 5-10 minuten en gebruik geen bubbelbad.

Lees meer over atopische dermatitis.

Gevoelige huid

Bij een gevoelige huid is de natuurlijke barrière aangetast. Leer meer over het belang van de natuurlijke weerstand van de huid en krijg advies over herstel en versterking van de natuurlijke huidbarrière.

Een dagelijkse huidverzorgingsroutine kan helpen om de reacties van de gevoelige huid te verminderen.
Tot wel 40% van de mannen heeft huidproblemen als gevolg van het scheren. Vooral jongere mannen en mannen met een blanke huid zijn hier vatbaar voor.

 • Het uitvoeren van regelmatige dagelijkse huidverzorging kan helpen om de reacties van de gevoelige huid te verminderen.
 • Verander uw badgewoontes: overmatig wassen kan de huid uitdrogen en gevoeliger maken.
 • Kies voor de dagelijkse verzorging producten die geen irriterende stoffen bevatten zoals alcohol, geur- en kleurstoffen.

60% van de mannen zegt dat scheren hun huid irriteert. Gebruik om roodheid, hele kleine sneetjes en huiduitslag te verminderen altijd een schoon, scherp scheermes en spoel dit na iedere haal met het mes.

Lees meer over een gevoelige huid.

Ongelijkmatige huid

Er zijn verschillende soorten hyperpigmentatie. Hieronder vind je een paar preventieve tips voor een gelijkmatiger uitziende en gezonde huid.

Zoek producten met werkzame bestanddelen die de melanineproductie verminderen en donkere vlekken maskeren.

 • Gebruik dagelijks een breed spectrum zonnebrandmiddel dat kan helpen om hyperpigmentatie te voorkomen.
 • Gebruik van maskerende make-up kan ervoor zorgen dat de huid er egaler uitziet.

Lees meer over een ongelijkmatige huid.

Rijpere huid

Leer meer over huidveroudering en hoe je op een holistische manier de tekenen van veroudering kunt tegengaan.

Gezonde voeding rijk aan antioxidanten kan een beschermend effect op de huid hebben.
Vochtinbrengende behandelingen, zoals oogpatches en hydraterende gezichtsmaskers kunnen het uiterlijk van de huid verbeteren.

 • Gezonde voeding met veel fruit en groenten garandeert de inname van antioxidanten die kunnen helpen om de schadelijke effecten van vrije radicalen op de huid te beperken.
 • Rook en drink minder – zowel alcohol als nicotine verergert de schade die wordt veroorzaakt door vrije radicalen, wat het verouderingsproces versnelt.
 • Dagelijkse bescherming van de huid tegen schade door UV-straling met een product met een geschikte beschermingsfactor vertraagt het verouderingsproces en helpt tevens de vorming van rimpels en volumeverlies te voorkomen.
 • Draag een zonnebril om ook de tere huid rondom de ogen te beschermen tegen de zon.

Lees meer over huidveroudering.

Bescherming tegen de zon

Blootstelling aan UV-straling kan de natuurlijke huidbarrière beschadigen en ziektes veroorzaken. Leer hoe je de risico's tot het minimum beperkt door een paar nuttige tips op te volgen:

Bescherm jouw huid altijd tegen schadelijke UV-stralen. Onbeschermde huid kan rood worden, blaren vormen en uiterst pijnlijk zijn.
De kinderhuid is dunner dan de volwassen huid en heeft speciale bescherming nodig tegen UV-straling.

 • Vermijd de intense zon midden op de dag, normaal gesproken tussen 11.00 en 15.00 uur, hoewel dit afhankelijk is van de plek waar je je bevindt, omdat zelfs zonnebrandmiddelen met een hoge beschermingsfactor (SPF's) geen 100% bescherming bieden.
 • Breng een zonnebrandmiddel aan voordat u de zon in gaat en breng dit na iedere 2 uur opnieuw aan, indien nodig zelfs vaker, vooral bij baden of zwemmen.
 • Breng zonnebrandmiddel vaak opnieuw aan voor voldoende bescherming, vooral na het transpireren, zwemmen of afdrogen met een handdoek.
 • Stel baby's en kleine kinderen niet bloot aan direct zonlicht. Vermijd zonnebrand koste wat het kost! Houd kinderen goed bedekt met o.a. een zonnehoed, een T-shirt en een zonnebril.
 • Gebruik na een chemische peeling, laserbehandeling of in geval van door geneesmiddelen veroorzaakte lichtgevoeligheid een zeer hoge beschermingsfactor (SPF 50+).

Lees meer over bescherming tegen de zon.

Gerelateerde producten

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek