7 tips tegen eczeem bij kinderen in de zomer

Leestijd: 4 min
Ontdek meer

Het ultieme zomergevoel: lekker de zon in terwijl je af en toe een frisse duik neemt. Maar hoe zit dat als je eczeem hebt? Als je kind last heeft van eczeem dan kan een beetje zon de klachten verminderen, maar tegelijkertijd onttrekken zonlicht, wind en zand ook vocht waardoor de droge huid nog droger wordt. Lastig. Hoe je dit dilemma het beste aanpakt, lees je hieronder.

De jeuk-krab-cyclus

Heeft je kind last van eczeem? Dat is zeker niet uniek. De meest voorkomende variant van eczeem is atopisch eczeem en komt bij 10 tot 20 procent van de kinderen voor¹. Lees hier meer over de oorzaken en symptomen van atopisch eczeem. Kinderen hebben eerder last van een droge huid omdat hun huidbarrièrefunctie beperkt is². Daardoor is er meer kans op ontstekingen en die ontstekingen veroorzaken vervelende jeuk met als gevolg dat je gaat krabben. Zodra je gaat krabben wordt het probleem erger. Op deze manier vermenigvuldigt de bacterie staphylococcus aureus zich namelijk in de opengekrabde huidlagen en veroorzaakt weer een ontsteking, die op zijn beurt weer jeuk veroorzaakt. En zo zijn we het cirkeltje weer rond³.

7 tips om eczeem te verminderen

We snappen dat niet krabben heel erg lastig is als je veel jeuk hebt. Daarom hebben we deze 7 tips op een rijtje gezet om de jeuk deze zomer zoveel mogelijk te beperken.

 1. Ga voor zout water
  Op zoek naar een frisse duik tijdens warme zomerdagen? Ga dan voor de zee in plaats van het zwembad, een meer of plas. Chloor droogt de huid namelijk uit en het water in de meren en plassen is vaak vervuild. Zout water vermindert de klachten juist in sommige gevallen.
  Toch meer zin in zoet water? Kies dan voor één van de chloorarme zwembaden in Nederland of kijk waar je de schoonste natuurwateren in Nederland vindt. Houd je het lekker dicht bij huis en zet je het zwembadje op? Verfris het bad dan na een middagje waterpret, want stilstaand water is funest⁴.
 2. Kies de juiste zonbescherming
  Goede zonbescherming is extra belangrijk voor kinderen en al helemaal als ze van nature een droge huid hebben. Ga daarom voor zonbescherming waar hydraterende bestanddelen in zitten en een geschikte beschermingsfactor (SPF). Vermijd irriterende geur- en kleurstoffen, aangezien een vochtarme huid gevoeliger is voor irritatie dan een normale huid. Neem bijvoorbeeld de Eucerin Sun Sensitive Protect Kids Lotion met SPF 50+. Deze zonbescherming is speciaal ontwikkeld voor kinderen met atopische dermatitis. Het beschermt het gezicht tegen UVA/UVB-straling en tegelijkertijd remt Licochalcone A de ontstekingen en ondersteunt glycyrrhetinezuur het huideigen DNA en herstelmechanisme.
 3. Vermijd felle zon
  De jonge huid is dun en de barrièrefunctie ervan is beperkt. Vermijd de zon daarom zeker tussen 10 uur ‘s ochtends en 4 uur ‘s middags zo veel mogelijk. Dan is de zon op z’n sterkst.
 4. Drink voldoende water
  Bij warm weer verliezen ook kinderen meer vocht. Voldoende drinken is daarom belangrijk, omdat het vochtgehalte van de huid afhankelijk is van de waterbalans in het lichaam⁵.
 5. Beperk de badtijd
  Lang badderen en heet water verwijderen lipiden van de huid waardoor deze droog wordt. Houd het badmoment daarom lekker kort en gebruik warm, in plaats van heet water.
 6. Blijf de huid verzorgen
  Vermijd sterke zeepsoorten, want die kunnen de lipiden van de huid verwijderen⁶. Verzorg de huid daarnaast dagelijks met producten die bewezen geschikt zijn voor een droge, vochtarme huid, zoals de producten uit Eucerins AtopiControl-assortiment. Daarnaast is het extra belangrijk dat je een kind met eczeem goed insmeert voordat hij of zij het water in gaat, zodat de huid niet teveel uitdroogt.
 7. Draag natuurlijke stoffen
  De huid staat een groot gedeelte van de dag in contact met kleding. Trek je kind daarom zachte, natuurlijke stoffen aan zoals katoen en zijde. Schurende kleding van wol en niet-ademende stoffen als nylon kan je beter vermijden. Hetzelfde geldt voor beddengoed. Kies ook hier voor natuurlijke stoffen zoals katoen.

Als je nog vragen hebt, dan kun je ze hieronder stellen. We zullen zo snel mogelijk proberen te reageren. Veel succes en geniet van het zonnetje!

Ga voor een zonbescherming speciaal voor kinderen met eczeem.
 
 

 

 

Bronnen

[1] Eczeem in de zomer, Leef.nl
[2] De huid van baby’s en kinderen, eucerin.nl
[3] Atopische dermatitis op het lichaam, eucerin.nl
[4] Eczeem en zwemmen, eczeem.nl
[5] Tips bij vochtarme huid, eucerin.nl
[6] De effecten van zon op de gevoelige huid, eucerin.nl

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek