De effecten van de zon – Op een gevoelige huid en een probleemhuid

Leestijd: 5 min
Ontdek meer

Bij mensen met een lichte huid die lijden aan zonneallergieën of mensen die dermatologische behandelingen hebben ondergaan is de kans op schade door de zon groter dan bij mensen met een gezonde huid. Daarom is het van essentieel belang om de effecten van UVA- en UVB-stralen te begrijpen en zo schade door de zon te voorkomen.

De positieve en negatieve effecten van UV-stralen

Zonlicht stimuleert de productie van endorfine, een stof die verantwoordelijk is voor geluk.
UV-stralen kunnen echter schadelijk zijn en daarom wordt bescherming aanbevolen.

De meeste mensen kijken uit naar de zomer en de mogelijkheid om wat tijd in de zon door te brengen.

Het is bekend dat de zon veel positieve effecten heeft: zonlicht helpt ons lichaam bij de productie van vitamine D – goed voor de botten, spieren en het immuunsysteem van het lichaam.

Het zichtbare licht stimuleert de productie van endorfine dat goed is voor mensen die aan een depressie lijden, terwijl het infrarode licht helpt de bloedsomloop, de spijsvertering en de productiviteit te verbeteren.

Zonlicht kan echter ook schadelijk zijn en te veel blootstelling kan leiden tot ernstige beschadiging van de huid, zoals vroegtijdige veroudering, zonneallergie en zelfs huidkanker. Het is daarom van vitaal belang het gezicht en het lichaam tegen de negatieve effecten van UVA- en UVB-stralen te beschermen. Dit is vooral belangrijk voor de kinderhuid, die veel dunner en gevoeliger en dus vatbaarder is voor schade door de zon dan een volwassen huid.

Lees meer over bescherming tegen de zon voor kinderen.

De gevoelige huid tegen door de zon veroorzaakte schade beschermen

UV-stralen dringen diep in de dieper gelegen huidlagen door en kunnen op de lange termijn schade veroorzaken.

UVA-straling is altijd, iedere dag gedurende de gehele dag aanwezig. UVA-stralen kunnen nagenoeg ongehinderd door wolkenlagen en zelfs door glas dringen. Zij dringen diep in de dieper gelegen huidlagen (lederhuid) door en spelen een belangrijke rol bij schade door de zon op de lange termijn, zoals vroegtijdige huidveroudering, zonneallergie (PLE), andere fotodermatosen, onderdrukking van het immuunsysteem, indirecte beschadiging van het DNA en schade aan de ogen en het netvlies.

UVB-straling is verantwoordelijk voor acute schade door de zon, zoals zonnebrand, directe beschadiging van het DNA, verschillende soorten huidkanker alsmede schade aan de ogen en het netvlies. UVB-stralen fluctueren gedurende de dag en zijn rond het middaguur het sterkst. Terwijl UVA-stralen diep in de huidlagen doordringen, tasten UVB-stralen de opperhuid aan en kunnen zij vooral in de zomer verbranding en schade aan de huid veroorzaken.

Lees meer over hoe de zon de huid beïnvloedt.

Acne

Acne wordt vaak het medicijnen behandeld, maar deze medicijnen kunnen de gevoeligheid voor zonnestralen verhogen.

Veelgebruikte medicijnen tegen acne kunnen ook de gevoeligheid voor zonlicht verhogen. Verder is één van de belangrijkste risico's van blootstelling van een huid met acne aan de zon postinflammatoire hyperpigmentatie, waarbij na uitslag, een pukkel of een wond kleine verkleurde stukjes huid in het getroffen gebied kunnen ontstaan. Toch hebben sommige acnepatiënten baat bij lichttherapie (vaak behandelingen met blauw of blauw en rood licht). Raadpleeg een dermatoloog voor meer informatie.

Geniet daarom met mate en met bescherming van de zonnestralen.

Vloeibare zonnebrand voor een vette en acnegevoelige huid moet het liefst de huid matteren en licht van textuur zijn, zodat het de poriën niet verstopt.

Eucerin Sun Fluid Matterend SPF 30 of 50+ beschermt de huid tegen UVA- en UVB-straling. Naast het filteren van de UV-stralen biedt de zeer effectieve natuurlijke antioxidant Licochalcone A technologie ter bescherming van de cellen, terwijl glycyrrhetinezuur het DNA in alle huidcelkernen beschermt. Afhankelijk van de gevoeligheid van de huid voor de zon wordt een SPF (sun protection factor = beschermingsfactor) van 30 of hoger aangeraden.

Atopische dermatitis

Mensen die aan atopische dermatitis lijden, hebben in het algemeen baat bij matige blootstelling aan de zon, maar zonlicht, wind en zand onttrekken vocht aan de normale huid en maken een droge huid zelfs nog droger en zij verergeren aandoeningen zoals atopische dermatitis.

Mensen met atopische dermatitis moeten in ieder geval hun huid met de juiste, voor de probleemhuid geschikte zonnebrandmiddelen beschermen.

"Aanbevolen wordt om een zonnebrandmiddel te gebruiken dat geschikt is voor de specifieke behoeften van een droge, gevoelige en atopische huid. "

Dit middel biedt de bescherming en verzorging die deze probleemhuid nodig heeft. Eucerin Sun Crème, speciaal ontwikkeld voor mensen met atopische dermatitis, beschermt het gezicht tegen UVA/UVB-straling en tegelijkertijd beschermt Licochalcone A de huidcellen in de dieper gelegen lagen van de opperhuid en ondersteunt glycyrrhetinezuur de huideigen bescherming en het herstel van DNA.

Behandeling van de huid achteraf

Een laserbehandeling kan ook de gevoeligheid van de huid voor UV-stralen verhogen.
Verschillende producten van Eucerin zijn ontwikkeld om de huid na een peeling tegen de zonnestralen te beschermen.

Door behandelingen met lasertherapie en chemische peeling kan de huid gevoelig en ernstig geïrriteerd raken, waardoor deze kwetsbaar wordt voor schade door licht.

"Het wordt sterk aangeraden om na de behandeling direct zonlicht te vermijden en zelfs in de schaduw een zo goed mogelijke bescherming tegen UV-straling en een zo hoog mogelijke beschermingsfactor te gebruiken."

Eucerin Sun Fluid Matterend SPF 50+ en Eucerin Sun Crème SPF 50+ zijn geschikt voor gebruik na een chemische peeling en een laserbehandeling. Zij combineren een zeer hoge bescherming tegen UVA/UVB-straling met biologische bescherming van de cellen en het DNA. De snel intrekkende crème is geschikt voor de normale tot droge huid en Eucerin Sun Fluid Matterend SPF 30 of 50+ is een geschikte combinatie voor de vette huid die de huid niet glimmend/plakkerig maakt. Daarnaast wordt Eucerin Sun Crème Getint CC Medium SPF 50+, die geschikt is voor alle huidtypes, ook aanbevolen na dermatologische behandelingen, omdat deze natuurlijke pigmenten bevat die onvolkomenheden en pigmentvlekken maskeert.

Voor de zon gevoelige huid

De kinderhuid vereist speciale bescherming om een verhoogde kans op huidkanker in de toekomst te voorkomen.

De huid kan op vele manieren gevoelig zijn voor de zon. Dit kan komen omdat de huid onderontwikkeld (in geval van kinderen), ontstoken (als gevolg van een huidaandoening zoals atopische dermatitis in het gezicht of op het lichaam of acne) of beschadigd is (door medicijnen of een dermatologische behandeling) of het kan eenvoudig de natuurlijke reactie op de bleke huid van een persoon zijn. Beschadiging door UV-straling en herhaaldelijke zonnebrand als kind en als volwassene verhogen de kans op huidkanker in de opperhuid en kwaadaardige melanomen op latere leeftijd, dus het is van cruciaal belang de huid van jongs af aan te beschermen. De meeste Eucerin zonnebrandproducten zijn geschikt voor de gevoelige huid en ze voldoen allemaal aan de Europese aanbeveling en de aanbevelingen van Cosmetics Europe – The Personal Care Association (vroeger de Colipa genaamd).

Gerelateerde producten

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek