Eczeem op de oogleden – Atopische Dermatitis op de oogleden

Leestijd: 7 min
Ontdek meer

Atopische Dermatitis – ook wel Atopisch Eczeem genoemd – is een chronische (d.w.z. langdurige) huidaandoening die wordt gekenmerkt door een droge, schilferige en jeukende huid. Het kan overal op het lichaam en op het gezicht voorkomen. Dit artikel is gericht op eczeem op de oogleden en eczeem rond de ogen. Er wordt uitgelegd hoe je dit kunt herkennen, wat de mogelijke oorzaken en triggers zijn, en hoe je een atopische huid dagelijks kunt verzorgen en kalmeren en verzachten tijdens een aanval.

Hoe weet ik of ik last heb van eczeem rond mijn ogen?

Atopische oogleden
Atopisch eczeem op de oogleden

Als je oogleden droog en rood zijn en je jeuk rond je ogen hebt, heb je wellicht Atopische Dermatitis. Sommige mensen melden ook een branderig gevoel. Als jij of je kind op andere delen van het lichaam last hebt/heeft van Atopische Dermatitis, is het waarschijnlijk dat de symptomen rond je ogen ermee te maken hebben. Atopische Dermatitis op het gezicht komt vooral veel voor bij kinderen,  maar volwassenen hebben er ook last van. Als je twijfelt over je symptomen, raadpleeg je arts. Deze kan je een volledige diagnose en advies bieden.

Als blijkt dat er geen sprake is van Atopische Dermatitis, zijn er een aantal andere soorten eczeem die veel rond de ogen voorkomen en grotendeels dezelfde symptomen hebben. Dit zijn onder andere:

  • Seborroïsche Dermatitis (of Seborroïsch Eczeem): Dit type Dermatitis wordt in verband gebracht met een reactie op gist op het huidoppervlak en kan ook de randen van de oogleden treffen. De huid is rood met gele schilfers maar jeukt meestal niet. Seborroïsche Dermatitis kan zowel bij kinderen als volwassenen optreden maar rond de ogen komt het meestal voor bij volwassenen. Lees hier verder voor algemene informatie over Seborroïsche Dermatitis.

  • Contact Dermatitis: Komt veel voor op de handen. Het geeft een rode, vervelende uitslag veroorzaakt door een allergische reactie op iets waarmee de huid in contact staat of heeft gestaan. De meest voorkomende vorm van Contact Dermatitis eczeem rond de ogen wordt veroorzaakt door een allergische reactie op nagellak wanneer mensen met nagellak op in hun ogen wrijven. Maar andere soorten make-up kunnen ook gevoeligheid rond de ogen veroorzaken.

Lees verder over de symptomen van Atopische Dermatitis en over hoe deze per lichaamsdeel verschillen in Atopische Dermatitis op verschillende delen van het lichaam.

Wat veroorzaakt eczeem op de oogleden?

De oorzaak van eczeem rond de ogen is de gevoeligheid van de huid. De huid rond onze ogen en oogleden is bijzonder delicaat: het is ongeveer driemaal dunner dan de huid op de rest van het gezicht (en ongeveer vier tot zesmaal dunner dan de huid op ons lichaam). Hierdoor is het bijzonder gevoelig voor uitdrogen en irritatie. Wanneer de huid rond de ogen eenmaal droog en geïrriteerd is geraakt, maakt krabben de symptomen heel snel erger, aangezien de huid rond de ogen zo snel beschadigd raakt.

Lees meer over de veelvoorkomende oorzaken en triggers van Atopische Dermatitis in Atopische Dermatitis begrijpen.

 

Hoe moet ik de atopische huid rond mijn oogleden verzorgen?

Atopische Dermatitis kent twee afzonderlijke fases, dus pas je huidverzorging aan op de fase waarin de huid zich bevindt:

Eucerin Intensief Kalmerende Crème sfeerbeeld

Op dagelijkse basis en tussen aanvallen in:  
Omdat de huid rond je ogen bijzonder delicaat is, is het verstandig om milde, parfumvrije make-up removers, reinigingsmiddelen (zoals de DermatoClean Reinigingsmelk) en moisturizers voor de ogen te gebruiken. Vermijd cosmetische producten die geurstoffen en conserveringsmiddelen bevatten aangezien dit de huid kan irriteren en eczeem kan verergeren.

Tijdens de acute fase, wanneer de huid opspeelt: 
Vraag je arts om advies over het kalmeren en verzorgen van de huid rond de ogen tijdens een aanval. Hij of zij schrijft wellicht Cortison voor wat de symptomen effectief kan verlichten.

De Eucerin AtopiControl Intensief Kalmerende Crème kan ook verzorging bieden in een acute fase: deze crème verzorgt de huid met neiging tot eczeem, waardoor het jeukerig gevoel van de huid verzacht wordt tijdens opflakkeringen. De huidverzorgende eigenschappen van dit product zorgen voor minder gebruik van hydrocortison tijdens opflakkeringen. Let op: de AtopiControl Intensief Kalmerende Crème is geen farmaceutisch product en is daar ook geen vervanging van.

Lees verder over de mogelijke triggers van een aanval, en over het verzachten en verzorgen van een atopische huid tijdens een aanval in Het identificeren en beheersen van een aanval.

Gerelateerde producten

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek