Verlichting voor de atopische huid – Is er een huidverzorgingsroutine die kan helpen bij mijn Atopische Dermatitis?

Leestijd: 7 min
Ontdek meer

Ongeveer 1 op de 12 volwassenen lijdt aan Atopische Dermatitis1, en in dit artikel wordt uitgelegd hoe je een atopische huid kunt verzorgen. Als je geïnteresseerd bent in de verzorging van de baby- of kinderhuid, lees verder in Het verzorgen van een jonge atopische huid. We onderzoeken hoe de juiste dagelijkse routine helpt de huid gehydrateerd te houden waardoor de periodes tussen aanvallen worden verlengd. En we leggen uit hoe je jouw routine kunt aanpassen op de huid tijdens een aanval te kalmeren en te verzachten. Lees verder over de symptomen, oorzaken en triggers van de aandoening in Atopische Dermatitis bij volwassenen

Hoe moet ik een huid met Atopische Dermatitis verzorgen?

Atopische Dermatitis (ook wel Atopisch Eczeem genoemd) kent twee verschillende fases:

 • De acute fase waarbij de huid opspeelt en het snelst geïrriteerd is 
 • De niet-acute periode tussen aanvallen in waarbij de huid rustiger is 

Lees verder over deze twee fases in Atopische Dermatitis begrijpen en Aanvallen identificeren en beheersen.

De Eucerin AtopiControl serie: dagelijkse verzorging en verlichting van een aanval bij Atopische Dermatitis

Elke fase vereist een net iets andere behandeling dus we adviseren om je routine per fase aan te passen: 

 • Dagelijkse verzorging: Milde reiniging en regelmatige, effectieve en veelvuldige hydratatie om de beschermende barrière van de huid te versterken en de periodes tussen aanvallen te verlengen.  
 • Acute verzorging: Gebruik van ontstekingsremmende medicatie (of andere behandelingen voorgeschreven door een arts zoals natte kompressen) en lichaams- en gezichtslotions en -crèmes om de huid tijdens een aanval te kalmeren en te verzachten. 

Er bestaat geen remedie tegen Atopische Dermatitis maar onderzoek heeft aangetoond dat medicinale behandeling de kwaliteit van leven kan verbeteren2 en dat regelmatige en juiste huidverzorging de toestand van de huid kan verbeteren en daarmee ook de nachtrust en de kwaliteit van leven.3

Welke dagelijkse routine helpt bij mijn atopische huid?

Het doel van de dagelijkse huidverzorging is om de beschermende barrière van de huid te ondersteunen door de huid te voorzien van de hydratatie en lipiden die deze nodig heeft om verdere droogheid te voorkomen en de periodes tussen aanvallen in te verlengen.

Milde reiniging

Zelfs puur water kan vochtverlies bevorderen4 Verkies daarom korte douches boven lange baden en als je toch in bad wil, beperk je dan tot maximaal 10 minuten. Heet water veroorzaakt verder vochtverlies dus we adviseren om de temperatuur onder de 32 graden te houden.

Milde reiniging is de eerste stap bij het verzorgen van jouw atopische huid

Agressieve reinigingsmiddelen en exfoliators kunnen essentiële lipiden verwijderen en de delicate beschermende barrière en vochtbalans van je huid verstoren. Vermijd ruwe sponsjes en massageborstels, badschuim en -zout, exfoliërende scrubs, alkalinezeep en ruwe tensioactieve stoffen zoals Natriumlaurylsulfaat. Gebruik milde, zeepvrije reinigingsmiddelen zoals Eucerin AtopiControl Bad en Douche Olie voor je lichaam en Eucerin UltraSENSITIVE Cleansing Lotion voor je gezicht.

Dep je huid droog in plaats van te wrijven en gebruik een schone, zachte handdoek. Breng direct na het reinigen een moisturizer aan om verdere verdamping van water te voorkomenen om het je huid makkelijker te maken om de werkzame stoffen op te nemen.

Regelmatige hydratatie

Het effectief beheersen van een atopische huid berust op het regelmatig en continu aanbrengen van moisturizers (emolliëntia).Het is belangrijk om minimaal tweemaal daags moisturizers op je gezicht en lichaam aan te brengen, zelfs op momenten dat de aandoening onder controle lijkt5, to avoid or delay relapses. We recommend you apply hand cream more frequently − at least every time you wash your hands.

Regelmatige hydratatie kan voorkomen dat de huid uitdroogt
Eucerin AtopiControl Lotion is makkelijk overal op het lichaam aan te brengen

Gebruik producten die geurstofvrij zijn en bewezen maar milde werkzame stoffen bevatten, zoals: 

 • Licochalcone A: een extract van zoethout dat de huid kalmeert 
 • Ceramiden: om de natuurlijke beschermende barrière van de huid te versterken 
 • Natuurlijke oliën rijk aan Omegavetzuren om de droge en delicate huid te kalmeren, te voeden en te beschermen.  

Deze ingrediënten vormen de basis van de Eucerin AtopiControl-serie die producten bevat voor verschillende delen van het lichaam:

Lees verder over hoe de aandoening de huid op verschillende delen van het lichaam anders beïnvloedt in Atopische Dermatitis op het gezicht, Atopische Dermatitis op de oogleden, Atopische Dermatitis op het hoofd en de schedel, Atopische Dermatitis op de handen en Atopische Dermatitis op verschillende delen van het lichaam.

Zonnebrand

Gebruik een zonnebrandproduct dat klinisch bewezen geschikt is voor de atopische huid

De atopische huid is al droog, en zonlicht versterkt deze eigenschap. Beperk blootstelling, vermijd piekuren waarbij de zon op zijn sterkst is, draag beschermende kleding en gebruikt de juiste zonnebrandfactor. Probeer Eucerin Sun Oil Control Gel-Crème SPF 30 of SPF 30 voor je gezicht en Eucerin Sun Lotion Extra Light Sensitive Protect SPF 50+ voor je lichaam. Deze producten bieden betrouwbare, hoogwaardige bescherming en zijn klinisch en dermatologisch bewezen geschikt voor de atopische huid. 

Lees verder in de effecten van UVA en UVB-licht op de gevoelige huid

Make-up

Dat je huid atopisch is, betekent niet dat je geen make-up kunt dragen. Gebruik wel basisproducten die speciaal zijn samengesteld voor de droge, geïrriteerde huid.5 En vergeet niet je make-up grondig te verwijderen voordat je naar bed gaat.

Hoe kan ik mijn huid kalmeren tijdens een aanval?

Tijdens de acute fase ligt de prioriteit van de huidverzorging bij het kalmeren van de huid, het verlichten van de irritatie en jeuk en het verzachten van het ongemak. Gelukkig is er een aantal maatregelen die kunnen helpen:

Farmaceutische producten en behandelingen

Zalven en crèmes zoals corticosteroïden (bijv. een 1% hydrocortisoncrème) bieden snelle en effectieve verlichting tijdens een aanval. Echter, hydrocortison is geen optie voor de lange termijn. Lees verder in Wat is Cortisol en hoe werkt het

Cortisolcrème kan worden gebruikt om de atopische huid tijdens een aanval te kalmeren

Voor zware symptomen kan je arts het volgende voorschrijven of adviseren: 

 • Een krachtigere crème of zalf  
 • Fototherapie (behandeling met ultraviolet licht om de ontsteking te verminderen)  
 • Natte kompressen
 • Orale corticosteroïden en soms antibiotica om te voorkomen dat de huid geïnfecteerd raakt 
 • Antihistamine tegen hevige jeuk 

Huidverzorgingsproducten met verzachtende en kalmerende ingrediënten

Eucerin Acute Care Cream helpt de huid kalmeren tijdens een aanval

Verschillende werkzame stoffen hebben tijdens een aanval een bewezen verzachtend en kalmerend effect op de huid:

 • Licochalcone A: een extract van zoethout dat de ontsteking vermindert en de irritatie kalmeert  
 • Decanediol: een krachtige antioxidant die bacteriën tegenwerkt om zo infectie te voorkomen  
 • Menthoxypropandiol: een mentholderivaat dat de huid verkoelt en de jeuk vermindert. Je kind zal minder geneigd zijn te krabben en daardoor de huid minder beschadigen.

Licochalcone ADecanediol en Menthoxypropandiol zijn allemaal onderdeel van de Eucerin AtopiControl Acute Care Cream-formule die is samengesteld om de huid de intense verzorging te bieden die deze tijdens een aanval nodig heeft. Breng eerst je medicinale product aan en wacht totdat dit volledig is geabsorbeerd voordat je Eucerin AtopiControl Acute Care Cream aanbrengt. Breng tot slot Eucerin AtopiControl Body Care Lotion aan.

Eucerin AtopiControl Acute Care Cream is geen farmaceutisch product en is niet bedoeld ter vervanging daarvan. Toch hebben klinische en dermatologische tests uitgewezen dat het middel de toestand van de huid verbetert, jeuk verlicht, een goede nachtrust ondersteunt en de algehele kwaliteit van leven verbetert.6

Tips voor tijdens een aanval

 • Bewaar moisturizers voor lichaam en gezicht in de koelkast om het verkoelende effect te versterken  
 • Dep de jeukende huid in plaats van te krabben: dit kan de jeuk enigszins verlichten zonder dat je de huid beschadigt  
 • Bewaar naast elke wasbak thuis en/of op het werk een handcrème zodat je niet vergeet deze na het wassen van je handen aan te brengen

Wat kan ik nog meer doen om de symptomen van Atopische Dermatitis als volwassene te verlichten?

Bekijk hoe je huid reageert, identificeer mogelijke triggers en probeer deze te vermijden/verminderen om de periodes tussen aanvallen te verlengen en de hevigheid van de aanvallen te verminderen. Lees verder over mogelijke triggers in Wat veroorzaakt een aanval bij een atopische huid en hoe je ze kunt vermijden in Een atopische huid bij volwassenen

Bronnen

 1. WebMD
 2. Ben-Gashir MA. Relationship between quality of life and disease severity in atopic dermatitis/eczema syndrome during childhood. Curr Opin Allergy Clin Immunol. Okt 2003; 3(5):369-73. 
 3. Eucerin PiU study. Italië. Mei 2017
 4. Handbook of Atopic Eczema. M. Kerscher & S. Williams. Springer 2006
 5. Handbook of Atopic Eczema. M. Kerscher & S. Williams. Springer 2006
 6. When used alongside Eucerin AtopiControl Lotion. Source: Beiersdorf research, AtopiControl PiU claim support, mei 2017

Gerelateerde producten

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek