Rimpels & lijntjes – Informatie & tips

Leestijd: 8 min
Ontdek meer

Ongeveer vanaf de leeftijd van 25 jaar beginnen de tekenen van algemene huidveroudering aan de oppervlakte zichtbaar te worden, zoals rimpels en fijne lijntjes. Naarmate de huid ouder wordt, verlopen de processen in de huid langzamer en wordt de huidstructuur minder stevig. De stoffen die de huid stevig en glad houden beginnen af te nemen en er ontstaan rimpels. 

Dit komt door een combinatie van de effecten van het interne verouderingsproces van het lichaam en externe factoren. Eén van de meest opvallende eerste tekenen van veroudering zijn rimpels die in de loop van de tijd steeds dieper worden. Er zijn veel manieren om ze te behandelen, zowel invasief als niet-invasief.

Diepe rimpels & fijne lijntjes: Oorzaken & Triggers

Bij veel mensen is het bekend dat onder andere blootstelling aan de zon bijdraagt aan huidveroudering en het ontstaan van fijne lijntjes en rimpels. Bovendien komen rimpels op sommige plekken vaker voor dan op andere plekken. Maar hoe ontstaan rimpels en fijne lijntjes precies? En waar verschijnen rimpels (vaak)? Dit leggen we je hieronder uit.

Hoe ontstaan rimpels?

Zowel de huidstructuur als de stoffen die deze bevat, veranderen in de loop der tijd. Deze veranderingen kunnen als fijne lijntjes en rimpels aan de oppervlakte zichtbaar worden.
De eerste zichtbare fijne lijntjes en rimpels verschijnen rondom de ogen.

Rimpels ontstaan door de afname van collageen, elastine en hyaluronzuur. Naarmate we ouder worden, nemen deze stoffen (die onze huid glad houden) af. Bij een jonge huid zorgen een regelmatige structuur van het huidweefsel en een ruime mate aan collageen en elastine, die bijdragen aan de bouwstenen van de structuur van de huid, dat de huid er stevig uitziet en ook stevig aanvoelt. In de loop der tijd gaat het interne verouderingsproces dat vooraf door onze genen in combinatie met extern veroorzaakte oxidatieve stress, bijvoorbeeld blootstelling aan zonlicht, het uiterlijk van de huid beïnvloeden. Er kunnen dan rimpels ontstaan.

Een jaarlijkse afname van collageen van 1% en een steeds meer ontregelde huidstructuur maken de huid minder stevig en zo ontstaan rimpels.  

Een andere belangrijke factor bij het ontstaan van rimpels is afname van de productie van hyaluronzuur. Dit is de bindende stof die de cellen omvat en de huid een jong, glad uiterlijk geeft. Door afname van deze huideigen stof verliest de huidstructuur zijn volle en stevige gevoel en vormt deze sneller plooien. 

Deze algemene verouderingsprocessen dragen ook bij aan een verlies van dichtheid en volumeverlies.

Waar verschijnen rimpels?

Lijnen in het voorhoofd, groeven tussen de wenkbrauwen en lachrimpels verschijnen. Naarmate we ouder worden, ontwikkelen zij zich tot duidelijker zichtbare rimpels.
Fijne lijntjes rondom de mond en neus kunnen diep en zichtbaar worden, de zogenoemde nasolabiale plooien verschijnen.

Rimpels kunnen op diverse plekken op het gezicht en de hals ontstaan. In tegenstelling tot volumeverlies of verlies aan dichtheid zijn rimpels goed zichtbaar, omdat zij als duidelijke lijnen of plooien in het gezicht verschijnen. Zij worden meestal in bepaalde gebieden als eerste zichtbaar: 

Op het voorhoofd kunt u horizontale lijnen en groeven tussen de wenkbrauwen waarnemen. Deze beginnen als 'mimiekrimpels' en worden gedeeltelijk veroorzaakt door gezichtsuitdrukkingen. Deze fijne lijntjes worden in de loop van tijd diepe(re) rimpels.

In de buitenhoeken van de ogen verschijnen fijne lijntjes die naarmate de tijd verstrijkt duidelijker worden. Zij worden 'kraaienpootjes' of 'lachrimpels' genoemd. Deze rimpels worden vaak als eerste zichtbaar. Dit omdat de dunnere huid hier sneller lijntjes vormt dan in andere delen van het gezicht. 

Tussen de neus en de mond verschijnen diepere rimpels die de twee gebieden met elkaar verbinden. Deze rimpels worden nasolabiale plooien genoemd. Het verschijnen van deze rimpels heeft te maken met volumeverlies, omdat zij ook een teken zijn van een slappe huid. 

Over het gehele gezicht ontstaan in de loop der tijd fijne lijntjes. Zij worden niet beïnvloed door gezichtsuitdrukkingen en zijn altijd zichtbaar. Ze verschijnen in eerste instantie als een rimpelige huidstructuur die zich naarmate we ouder worden geleidelijk tot duidelijker rimpels ontwikkeld. Een verminderde elasticiteit en dichtheid bevordert de vorming hiervan. Deze rimpels in het gezicht kunnen overal in het gezicht verschijnen, maar zij zijn het beste zichtbaar rondom en direct onder de ogen.

Factoren die rimpels bevorderen

Rimpels horen onvermijdelijk bij het ouder worden, maar er zijn interne en externe factoren die de ontwikkeling ervan kunnen versnellen.

1) Blootstelling aan de zon
Als de huid onbeschermd aan de zon wordt blootgesteld, kunnen UV-stralen het ontstaan van rimpels bevorderen. Langdurige en herhaaldelijke blootstelling veroorzaakt schade aan het collageen en leidt tot een minder elastische, slappere huidstructuur waardoor er gemakkelijker rimpels in het gezicht ontstaan. Lees hier meer over hoe UVA en UVB-straling de veroudering van de huid versnellen.

2) Roken 
Oxidatieve stress wordt opgeroepen door roken. Hierbij beschadigen vrije radicalen de huidstructuur en bevorderen algemene tekenen van huidveroudering, zoals rimpels. Bovendien beschadigen de nicotine en chemische stoffen in sigaretten het collageen en elastine in de huid. Dit heeft effect op de sterkte en elasticiteit en kan ook rimpels veroorzaken. 

3) Door leeftijd geïnduceerde droogheid
Een veelvoorkomend teken van veroudering is de door leeftijd veroorzaakte droge huid. Als gevolg van een verminderde huidfunctie, kunnen sommige plekken met oudere huid steeds droger worden, jeuken en ruw zijn. Dit komt, tezamen met andere factoren, door een daling van de hoeveelheid hyaluronzuur dat in de huid geproduceerd is. Op zijn beurt is deze staat van de huid  meer vatbaar voor rimpels.

Wat te doen tegen rimpels?

Het uiterlijk van je huid verbeteren

Hoewel een gezonde huid onvermijdelijk ouder wordt, kun je wel iets doen om het ontstaan van rimpels tegen te gaan en je huid stralender te maken. Lees meer over de verzorgingsproducten die je kunt gebruiken.

1) Teint correctie

Een egale huid in het gezicht doet vaak jonger lijken. Getinte crèmes met kleurpigmenten of andere make-up producten kunnen je huid snel een egale teint geven. Gebruik een crème die zorgt voor een gelijkmatige egale teint, zonder lijntjes, zodat uw huid er jonger uitziet, bijvoorbeeld Eucerin Hyaluron-Filler CC Cream Light.

2) Producten met actieve anti-age ingrediënten

Deze huidverzorgende ingrediënten worden in anti-age producten aangetroffen. Zij hebben allen een verschillende functie in de huid en kunnen, samen met andere bestanddelen van cosmetische producten, helpen het ontstaan van rimpels op verschillende manieren te verminderen.

Het gebruik van anti-age-producten kan helpen rimpels minder zichtbaar te maken.
Stoffen zoals co-enzym Q10, AHA's, pentapeptiden, hyaluronzuur, saponine, magnolol en Arctiin zijn actieve bestanddelen in de formules van producten die veroudering tegengaan.

 

 • Alfa-hydroxyzuren (AHA's)
  Werken als super-scrubs. Zij verbreken de verbindingen die droge en beschadigde cellen bij elkaar houden om zo nieuwe huid te laten verschijnen. 
 • Arctiin 
  Een natuurlijk verkregen extract van de vrucht van de Klis-plant. Het stimuleert het herstel van verzwakt bindweefsel in de celwand. Arctiin versterkt ook het aanmaken van collageen in de huidcellen - wat dramatisch afneemt naarmate we ouder worden. Het is een van de hoofdingrediënten in de Eucerin Hyaluron-Filler + Elasticity Dag en Nacht verzorgingsproducten en helpt de elasticiteit en stevigheid in de rijpere huid te verbeteren en de verschijning van rimpels te verminderen. 
 • Arganolie  
  Arganolie (ook wel bekend als Argania Spinosa pit olie) is afkomstig van de pitten van de Arganboom. Het bevat tot 80% essentiële vetzuren (omega-9 en omega-6). Het lichaam gebruikt vetzuren om celmembramen te produceren en herstellen en versterkt de huid zodat deze in staat is om zijn vitale functie uit te voeren en het lichaam te beschermen. Arganolie is daarnaast rijk aan vitamine E (een krachtige anti-oxidant) en heeft een ontstekingsremmende werking. Het is een van de hoofdingrediënten in de Eucerin Hyaluron-Filler + Elasticity nacht verzorging, waar het, samen met andere ingrediënten, de huid zachter en gladder maakt. 
 • Co-enzym Q10
  Stimuleert de energieproductie in de cellen. 
 • Hyaluronzuur
  Een van nature in de huid voorkomende stof die tot 30 keer zijn moleculaire gewicht aan water kan binden. Als actief huidverzorgingsproduct heeft het een sterke huidverstevigende werking die effectief kan worden ingezet om rimpels te verminderen. De belangrijkste werkzame stoffen in Eucerin Hyaluron-Filler en een van de ingrediënten in de Eucerin Hyaluron-Filler + Volume-Lift productlijn en Eucerin Hyaluron-Filler + Elasticity dag en nacht verzorgingsproducten. Het richt zich effectief op zijn doel en verzacht rimpels van binnenuit. 
 • Magnolol
  Een zeer geconcentreerde actieve stof afkomstig uit de bast van de magnolia. De stof verhoogt de opslagcapaciteit van de cellen die de huid volume geven in de diepere huidlagen voor toename van de grootte en het aantal van de cellen (bewezen door in vitro-onderzoeken). Deze verstevigende werking maakt rimpels minder zichtbaar. Deze stof wordt ook gebruikt voor het behandelen van verlies van dichtheid en volumeverlies.
 • Oligopeptiden
  Stimuleren en ondersteunen het collageennetwerk in de lederhuid. Deze versterking van de huidstructuur helpt rimpels minder zichtbaar te maken. Oligopeptiden hebben ook een stimulerend effect op de metabolische huidactiviteit, waarbij zij de interactie tussen huidcellen opnieuw activeren en zo de huid weer laten stralen. Ook nuttig voor het behandelen van verlies van dichtheid en volumeverlies.
 • Pentapeptiden 
  Zij helpen bij het verhogen van de huideigen productie van collageen en het opnieuw opbouwen van de huidstructuur, waardoor rimpels gladder worden. 
 • Saponine 
  Uit soja gewonnen bioactieve glycine-saponine heeft bewezen dat het één van meest werkzame stoffen is voor het stimuleren van de natuurlijke productie van hyaluronzuur in de huid. De stof dringt in de diepste lagen van de opperhuid door waar rimpels ontstaan en bevordert de synthese van nieuw huidverstevigend hyaluronzuur. Deze actieve stof is een belangrijk bestanddeel van Eucerin Hyaluron-Filler

 

3) Injecties

Huidopvullers worden vaak gebruikt bij de behandeling van de diepe nasolabiale plooien tussen de neus en de mond, ook bekend als lachrimpels.
Huidopvullers worden met een fijne naald ingebracht. Dit wordt in een klinische omgeving door een dermatoloog uitgevoerd.

Huidopvullende injecties: Deze zijn bedoeld om rimpels op te vullen door de huid voller te maken, meestal met hyaluronzuur. 

Medisch onderzoek heeft aangetoond dat het gebruik van sommige huidverzorgingsproducten met hyaluronzuur de effecten van opvulbehandelingen met hyaluronzuur aanzienlijk kunnen verbeteren door gedurende een langere tijd na de injectie regelmatig huidverzorgingsproducten te gebruiken, vooral rondom de ogen. Hyaluronzuur is het belangrijkste actieve bestanddeel in Eucerin Hyaluron-Filler en het is bovendien klinisch getest als een plaatselijk huidverzorgingsproduct met meetbare resultaten, vooral in het gebied rondom de ogen. Lees hier meer over het onderzoek naar Hyaluronzuur.

Botulinetoxine-injecties: Deze werken door tijdelijk de beweging van de gezichtsspieren te beperken. Zij worden het meest toegepast op het voorhoofd en rondom de ogen. Zij verminderen door gezichtsuitdrukkingen veroorzaakte rimpels. De effecten worden na enige maanden minder en de procedure moet worden herhaald voor een blijvend resultaat.

Let op: Deze procedures moeten altijd door dermatologen of door andere hiervoor opgeleide vakmensen in een klinische omgeving worden uitgevoerd.

Op zoek naar geschikte antirimpel nachtverzorging, een antirimpel dagcrème of andere antirimpel producten? Eucerin biedt antirimpel producten voor iedere fase van de ouder wordende huid. Bekijk onze Hyaluron-Filler lijnen en shop bij jouw dichtstbijzijnde apotheek of online!

Gerelateerde artikelen

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek