Volumeverlies in het gezicht – Veroudering in de lagen van de huid

Leestijd: 7 min
Ontdek meer

Vanaf de leeftijd van 25 jaar begint er algemene huidveroudering op te treden en komen er veranderingen in alle lagen van de huid. Dit komt door een combinatie van inwendige processen en externe factoren.

Tekenen En Symptomen

Algemene huidveroudering en volumeverlies

Met elk jaar dat verstrijkt, vindt er een structurele verandering plaats in alle lagen van de huid.
De vorm van het hele gezicht verandert in de loop der tijd en kan worden verklaard door volumeverlies.

De manier waarop we ouder worden, is deels genetisch bepaald. Deze intrinsieke veroudering zorgt samen met omgevings- en levensstijlfactoren voor de vertraging van belangrijke processen en functies in de lagen van de huid. Deze vertraging veroorzaakt de meest zichtbare tekenen van veroudering: volumeverlies, rimpels en verlies van dichtheidverlies van elasticiteit en een minder stralende huid. 

Een van de belangrijkste veranderingen die deze zichtbare tekenen veroorzaken, is de afname van volume gevende cellen. 

Samen met rimpels en verlies van elasticiteit en een minder stralende huid zorgt dit ervoor dat het gezicht er ouder uitziet. Volumeverlies is soms moeilijk te beschrijven, maar komt veel voor en verandert de structuur en vorm van het hele gezicht. Het kan soms ook worden aangeduid als een slappe huid, contourverlies, hangwangen of ‘er afgetobd uitzien’ en wordt vaak geassocieerd met een negatieve blik op het gezicht.

Hoe herken je volumeverlies

De schoonheidsdriehoek

Omdat volumeverlies in de lagen van de huid moeilijk te beschrijven of te bepalen kan zijn, kan een visuele verwijzing helpen. Deze laat duidelijk zien hoe dit specifieke teken van veroudering de vorm en structuur van het gezicht verandert op enkele subtiele, maar ingrijpende manieren. De ‘schoonheidsdriehoek’ laat zien hoe volumeverlies ervoor kan zorgen dat het gezicht er negatief, verdrietig of gespannen uitziet. Dit kan weer leiden tot onjuiste waarnemingen van de stemming of het uiterlijk van een persoon.

De schoonheidsdriehoek wordt geassocieerd met een jong, aantrekkelijk uiterlijk.

Een jong gezicht heeft een volumeverdeling die aantrekkelijk is. De hoofdkenmerken van een jonger uitziend gezicht kunnen duidelijk worden gezien als onderdeel van de ‘schoonheidsdriehoek’. Dit zijn: 

 • Hoge jukbeenderen 
 • Volle wangen 
 • Gladde huid 
 • Een strakke, goed gedefinieerde kaaklijn

Deze kenmerken geven het gezicht een vorm en structuur die breder is aan de bovenkant en dan taps toeloopt naar het smalste punt bij de kin. Het ziet er in het algemeen ontspannen en positief uit.

In de loop der tijd keert de schoonheidsdriehoek om en leidt ertoe dat het gezicht er negatief, verdrietig uitziet.

Als we ouder worden, wordt de driehoek omgekeerd door de tekenen van volumeverlies. Dat komt door de volgende veranderingen: 

 • Een bredere, slappere kaaklijn 
 • Een lossere gezichtsvorm 
 • Plattere wangen 
 • Het voorhoofd rimpelt 
 • De mondhoeken gaan hangen

De combinatie van deze factoren leiden tot een ouder uiterlijk. Hier is de driehoek omgekeerd en zit het bredere vlak aan de onderkant van het gezicht. 

Factoren Die Bijdragen

Waarom keert de schoonheidsdriehoek om?

Naast chronologische, inwendige veroudering, dragen verschillende, zowel inwendige als uitwendige factoren bij aan de processen die tot volumeverlies in de lagen van de huid leiden.

Vooral in de menopauze ondervinden vrouwen een verandering in hun hormoonhuishouding.
De hoeveelheid getolereerde blootstelling aan de zon verschilt per persoon en is afhankelijk van het huidtype.

Hormonale veranderingen 

Een belangrijke inwendige factor is de hormonale verandering. In de puberteit zijn de oestrogeenconcentraties hoog en is het gezicht vol. Bij het ouder worden, nemen de hormoonconcentraties af en neemt het aantal en de omvang van volume gevende cellen in de lagen van de huid af.
  
Levensstijl

Als onderdeel van algemene huidveroudering wordt volumeverlies ook veroorzaakt door dezelfde externe levensstijlfactoren die ook bijdragen aan rimpels en verlies van dichtheid en een minder stralende huid. Dit zijn:

 • Roken: Nicotine en chemicaliën in sigaretten breken het collageen in de huid verder af. 
 • Zon: Te lang in de zon zitten, kan bijdragen aan meer schade aan collageen en een aangetaste huidstructuur. 

Deze levensstijlfactoren veroorzaken samen oxidatieve belasting. Dit gebeurt als moleculen, die ‘vrije radicalen’ worden genoemd, worden gevormd in het lichaam en celstructuren aanvallen, waaronder de celstructuren die helpen om de huid er glad en strak uit te laten zien. Als de structuur is verzwakt en collageen en elastine afnemen, wordt de algemene huidveroudering versneld. De zichtbare tekenen, zoals volumeverlies, verlies van elasticiteit, een minder stralende huid en rimpels zijn aan het oppervlak duidelijker zichtbaar.

Waarom treedt er volumeverlies op?

Processen en systemen in de lagen van de huid vertragen naarmate je ouder wordt en deze dragen bij aan algemene huidveroudering. Hierbij zorgt een geleidelijke afname van de ‘vullende’ stoffen die de huid er stevig uit laten zien en glad doen aanvoelen voor volumeverlies, verslappende huid en minder gezichtsdefinitie. 

Dit gebeurt op de volgende gebieden van de huidstructuur:

1 Opperhuid 2 Diepere huidlagen


De opperhuid. 

In de bovenste huidlagen neemt de aanmaak van hyaluronzuur en lipiden af. Naast een toename van het aantal rimpels betekent dit dat de huid er dunner uitziet en dat de textuur verandert waardoor droogheid en ruwheid kunnen optreden. 

De diepere huidlagen. Een jaarlijks verlies van collageen met 1% verergert het verdunnende effect samen met een afname van de concentratie elastine. Omdat elastine deels verantwoordelijk is voor de elasticiteit en sterkte van de huid, leidt een afname van deze beide stoffen samen tot een slappere, minder elastische huid. De volume gevende cellen die de huid 'gevuld' houden, nemen in omvang en aantal af, wat leidt tot een krimp van deze lagen. Het resultaat is een huid die er meer afgetobd en verzonken uitziet, met holle wangen.

In de loop der tijd vertraagt de doorbloeding die voedingsstoffen levert, wat leidt tot dofheid en een neiging tot uitdroging en tragere genezing. Nu kunnen zich diepere rimpels gaan vormen. Dit kan ook leiden tot een verlies van elasticiteit en een minder stralende huid.

Oplossingen

Wat kun je er tegen doen?

Hoewel volumeverlies een complex probleem is en in veel opzichten niet kan worden voorkomen, kunnen de zichtbare effecten op verschillende manieren worden aangepakt. Lees meer over de huidverzorgingsproducten voor een rijpere huid

Actieve ingrediënten

Deze ingrediënten die in sommige antiverouderingsproducten zitten, kunnen de oorzaken van een slappere huid, volumeverlies en slecht gedefinieerde gezichtscontouren aanpakken. De behandeling van deze problemen kan helpen om het gezicht weer een jong aanzien te geven.

Sommige ingrediënten in anti-verouderings-gezichtsverzorgingsproducten, zoals magnolol, oligopeptiden en hyaluronzuur, kunnen het jeugdige aanzien helpen herstellen.
Dagelijks aangebrachte gezichtsverzorging kan helpen om enkele van de zichtbare effecten van volumeverlies te verminderen.

 • Magnolol 
  Magnolol, natuurlijk verkregen uit de bas van de Magnolia boom, is een zeer effectief ingrediënt in anti-verouderingsproducten. In vitro - onderzoek wijst uit dat het de grootte en het aantal huidcellen die volume geven vergroot. Producten uit de Volume-Filler serie, welke een hoge concentratie Magnolol bevatten, kunnen helpen om de oorzaken van een slappe huid, volumeverlies en contourverlies aan te pakken. 
 • Oligopeptiden 
  Stimuleren en ondersteunen het collageennetwerk voor een stevigere huidstructuur. Deze hebben een stimulerend effect op de metabolische huidactiviteit en reactiveren huidcelinteractie. Als een product oligopeptiden bevat, versterkt en stabiliseert dit ook zwak bindweefsel. Dit leidt tot een betere microcirculatie en een betere collageensynthese. Als gevolg worden de lagen van de huid sterker en voelt de huid steviger en gladder aan. Ook nuttig bij de behandeling van verlies van dichtheid.  
 • Hyaluronzuur 
  Hyaluronzuur is een stof die in het lichaam wordt aangemaakt en die deel uitmaakt van het bindweefsel van de huid. Een van de belangrijkste functies hiervan is het vasthouden van vocht en dit heeft het vermogen om tot wel 30 keer zijn eigen moleculaire gewicht in water vast te houden. Maar naarmate we ouder worden, neemt het huideigen vermogen om hyaluronzuur aan te maken af en daarmee neemt de gladheid van de huid af. Door zijn extreem hoge vochtopslagcapaciteit heeft het ook een regenererend effect op de lagen van de huid. Een extra voordeel is de antioxiderende eigenschap die ook kan helpen bij rimpels en verlies van elasticiteit.

Invasieve dermatologische behandelingen

Volume gevende, invasieve behandelingen geven kortetermijnresultaten en moeten regelmatig worden herhaald.
Elk risico en voordeel van plastische chirurgie moet van tevoren worden overwogen.

Vettransplantatie 

Hierbij wordt op chirurgische wijze vet verwijderd uit één lichaamsdeel en getransplanteerd in een ander lichaamsdeel. Dit wordt het meest gebruikt om de wangen weer volume te geven en werkt langdurig. Zwellingen komen vaak voor en de behandeling vereist doorgaans een periode van rust. 

Fillers
Injectables worden gebruikt om tijdelijk weer volume te geven en geven onmiddellijke kortetermijnresultaten. Deze worden doorgaans gebruikt voor onder de ogen, de wangen, de slapen en lippen. 

Een van de belangrijkste veranderingen die deze zichtbare tekenen veroorzaken, is de afname van volume gevende cellen. 

Geïnjecteerd hyaluronzuur kan ook helpen bij rimpels

Wangimplantaten
Deze geven het meest permanente resultaat. Er wordt een kunststof implantaat onder de huid ingebracht om het volume te herstellen op bepaalde plaatsen, meestal de wangen. Vroeger waren ze populairder, maar nu worden ze minder gebruikt dan fillers en vettransplantatie omdat er een lange hersteltijd voor nodig is.

Niet-invasieve dermatologische behandelingen

Dermatologische antiverouderingsbehandelingen kunnen nut hebben.

Collageenbehandeling
Hierbij wordt radiofrequentietechnologie gebruikt om de diepe collageenlagen van de huid te verwarmen. Deze warmte stimuleert de aanmaak van nieuw collageen en versterkt het bestaande collageen met het doel om contouren te herstellen. 

Ultrasound
Bij deze behandeling wordt ultrasound gebruikt om slappe huid te liften, te versterken en strakker te maken.

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek