Acne tips – Zonder medicijnen

Leestijd: 12 min
Ontdek meer

Ongeveer 70-80% van de mensen lijdt aan verschillende vormen van een onzuivere huid. Bij sommige vormen van milde tot matige acne, gaan mensen niet op zoek naar medicijnen om hun symptomen te beheersen, maar naar andere acne tips. Het wordt echter aangeraden om een dermatoloog te raadplegen, zelfs in een vroeg stadium of bij milde symptomen, omdat gebruik van medicijnen kan helpen om littekens te voorkomen en verergering tegen te gaan.

Niet-medische acne tips zoals reinigingsproducten, tonics, scrubproducten, vochtinbrengende producten en camouflageproducten worden door apothekers zonder recept verkocht. Deze reinigen, zuiveren en verzorgen een onzuivere huid. Een andere tip is het doorvoeren van verandering in levensstijl om uitbraken te beheersen en de symptomen tot het minimum te beperken. Lees meer over acne vulgaris in het algemeen.

Tekenen & Symptomen

Tekenen en symptomen van een onzuivere huid

Acne tips
Dit gebeurt er in de huid wanneer je last hebt van acne.

Voordat je besluit welke behandeling zonder medicijnen je gaat toepassen, is het belangrijk vast te stellen waar je last van hebt. Behandelingen voor een onzuivere huid en milde tot matige acne pakken vaak één of meer van de bij de aandoening behorende vier problemen aan.

Zij werken door middel van:

 • vermindering van de talgproductie en zo beheersing van seborroe.
 • versnelling van de afstoting van de huidcellen om zo hyperkeratose aan te pakken.
 • bestrijding van bacteriële infecties veroorzaakt door kolonisatie van bacteriën.
 • en zelfs vermindering van ontstekingen en hierdoor het kalmeren van vlekjes, pukkels en puisten.

Oorzaken & Triggers

Belangrijke oorzaken en factoren van een onzuivere huid

Seborroe
Kolonisatie van bacteriën.

Een onzuivere huid is een zeer veel voorkomende huidaandoening die doorgaans in de puberteit begint als zowel jongens als meisjes grote hormonale veranderingen doormaken. Hormoonstoffen, androgenen genaamd, stimuleren de talgklieren om meer talg te produceren dan nodig is (seborroe). Deze seborroe kan op zichzelf ook de normale afstoting van huidcellen verstoren.

Als de huid te veel talg produceert en de dode huidcellen onvoldoende afstoot, kunnen zij zich beide opeenhopen in het haarzakje en samen een zachte afsluiting vormen. Door deze afsluiting kan de wand van het haarzakje uitpuilen en een witte mee-eter vormen of, als de afsluiting zich dicht bij de oppervlakte bevindt, een zwarte mee-eter.

Pukkels (ook bekend als huidknobbeltjes of puisten) zijn opgezette rode huidplekjes met een wit midden die ontstaan als de verstopte haarvaten ontstoken of geïnfecteerd raken. Verstoppingen en ontstekingen die diep in de talgklieren ontstaan, produceren bulten onder het huidoppervlak, cysten genoemd. Er zijn een aantal acne tips waarmee u puistjes kunt tegengaan.

Een onzuivere huid komt het meest voor in het gezicht, op de schouders, op de borstkas en op de rug, omdat dit de gebieden zijn waar het meeste talg wordt geproduceerd.

Acne tip: vooral tieners moeten hun huid dagelijks verzorgen omdat zij vatbaarder zijn voor acne.

Hormonen. Hoewel acne het meeste voorkomt bij tieners, zijn er ook steeds meer volwassenen met een onzuivere huid, vooral vrouwen die hormonale veranderingen doormaken tijdens de zwangerschap, tijdens de menstruatie of als een gevolg van een hormoongerelateerde aandoening, zoals het polycysteus ovariumsyndroom.

Bacteriën. Een onzuivere huid is vaak nogal vet als gevolg van overmatige talgafscheiding. Dit maakt de huid vatbaarder voor overmatige bacteriegroei van de doorgaans onschadelijke bacteriën die op de huid leven. Deze veroorzaken irritatie en ontstekingen in de vergrote talgklieren.

Normaal onschadelijke acnebacteriën (propionibacterium acnes) vermenigvuldigen zich door de overproductie van talg.

Erfelijkheid. Er bestaat enig bewijs dat erfelijke aanleg een grote rol speelt bij het ontstaan van acne. Als beide ouders in hun puberteit last hebben gehad van acne, is de kans groot dat hun kinderen ook last krijgen van acne. Op dezelfde manier hebben de kinderen van volwassenen die aan acne lijden een grotere kans om als volwassene ook acne te ontwikkelen.

Acne tips: fabels over een onzuivere huid

Overmatig wassen kan de symptomen van acne verergeren.
Het eten van zoete producten die suiker bevatten, kunnen de symptomen van acne verhevigen.

Afgezien van de feiten over acne bestaan er ook veel verzinsels rondom de oorzaken van een onzuivere huid. Door deze fabels denken mensen vaak dat personen met acne het zélf veroorzaken. Zo krijgen mensen met een onzuivere huid vaak te horen dat zij onhygiënisch zijn of dat zij hun huid niet vaak genoeg wassen: in feite is het juist zo dat te veel wassen schadelijker is voor een onzuivere huid dan te weinig wassen, omdat de huid meer geïrriteerd raakt door overmatig schrobben. Mensen met acne worden daarnaast ook vaak beschuldigd van slechte eetgewoonten. Hoewel gezonde voeding altijd de voorkeur verdient, bestaat er weinig bewijs dat vet voedsel of chocolade de symptomen verhevigt.

Lees meer over behandelingen voor een onzuivere huid met medicijnen

Bevorderende Factoren

De belangrijkste bevorderende factoren van een onzuivere huid

Het drinken van te veel melk verergert de symptomen van acne.

Acne tips tegen acne: terwijl de belangrijkste oorzaken van een onzuivere huid meestal hormonaal of erfelijk zijn, is van nog een paar andere factoren aangetoond dat zij de symptomen verhevigen. Bijvoorbeeld:

 • voeding rijk aan bepaalde koolhydraten
 • te veel melk en andere zuivelproducten drinken
 • roken
 • zware of comedogene huidverzorgingsproducten en make-up die de poriën verstoppen
Het aanraken van puistjes maakt de situatie erger. Raadpleeg een professionele deskundige op het gebied van cosmetica.

Een goede tip tegen acne is om advies te vragen aan een dermatoloog, zelfs bij milde symptomen en in een vroeg stadium (dit om te voorkomen dat de aandoening erger wordt). Maar er zijn bepaalde acne tips die verstandig zijn om te volgen:

 • Gebruik lauw water in plaats van te heet of te koud water.
 • Gebruik niet-comedogene make-up.
 • Gebruik uitsluitend niet-comedogene huidverzorgingsproducten.
 • Laat puistjes met rust – aanraken of uitdrukken maakt het alleen maar erger.

Lees meer over behandelingen voor een onzuivere huid met medicijnen.

Oplossingen

Behandeling van de symptomen van een onzuivere huid zonder medicijnen

De Eucerin DermoPure productlijn zorgt klinisch bewezen voor een betere verdraagzaamheid van een onzuivere huid.
Regelmatig reinigen wordt aanbevolen bij een onzuivere huid.

Matige tot ernstige acne kan medisch ingrijpen van een arts of dermatoloog vereisen, maar milde comedonale acne kan vaak zonder medicijnen worden behandeld.

Apothekers kunnen een reeks huidcosmetische verzorgingsproducten aanbieden. Dit kunnen zijn:

 • Plaatselijk aan te brengen antibacteriële producten, zoals Decandiol, die bacteriën kunnen doden
 • Licochalocone A, een effectieve ontstekingsremmer
 • Carnitine, die de talgafscheiding vermindert
 • Melkzuur, als een keratolytisch middel

Acne tips: deze middelen kunnen op ieder aangetast gebied worden toegepast, ongeacht of het om het gezicht, de schouders, de borstkas of de rug gaat. Zij kunnen ook worden gebruikt als aanvullende verzorging op de standaardbehandeling met medicijnen ter bestrijding van bijwerkingen zoals een droge huid of gevoeligheid voor de zon.

Een camouflagestift helpt puistjes te camoufleren.
Gezonde voeding en een gezonde levensstijl bevorderen een gezonde huid.

Meer acne tips: naast de crèmes en de gels die worden gebruikt voor het behandelen van een onzuivere huid zijn er ook producten verkrijgbaar die kunnen helpen de fysieke effecten te maskeren. Niet-comedogene make-up kan bijvoorbeeld worden gebruikt om de vlekken in het gezicht te camoufleren, maar het is wel belangrijk de make-up aan het einde van de dag met een mild reinigingsproduct te verwijderen. Mannen kunnen ook camouflerende make-up gebruiken om roodheid te verminderen en hun huid een egale teint te geven. Camouflerende producten kunnen plaatselijk op kleine, aangetaste plekjes worden aangebracht.

In tegenstelling tot wat men zegt, zijn maskers van tandpasta en aspirine niet effectief voor het uitdrogen van puistjes. Van beide middelen bestaat geen medisch bewijs voor enige gunstige werking wat betreft acne. In feite bevat tandpasta stoffen die uw huid kunnen irriteren en beschadigen.

Daarnaast is het een goed idee om gezond te eten, niet naar plaatsen te gaan waar de huid aan rook of vuil wordt blootgesteld en, met het oog op het psychische effect van een onzuivere huid, belangen na te streven die het zelfbeeld en het zelfvertrouwen verbeteren.

Dagelijks reinigen, zuiveren en verzorgen zal mogelijk pas na meerdere weken zijn vruchten afwerpen, dus wees geduldig en zet door.

Lees meer over een onzuivere huid.

Tips

Algemene tips voor een gladdere, gezondere huid

 1. Laat je gezicht met rust
  Wist je dat we ons gezicht gemiddeld elke vier minuten aanraken? Onze vingertoppen zijn bedekt met bacteriën en verspreiden deze heel efficiënt over ons gezicht. Probeer dus je gezicht minder aan te raken en was je handen meerdere keren per dag zodat je minder bacteriën verspreidt als je je gezicht wel aanraakt. 

Probeer je gezicht en puistjes met rust te laten – anders wordt het alleen maar erger.

 1. Nooit je puistjes uitknijpen
  We weten hoe verleidelijk het kan zijn en het lijkt zelfs de beste manier om de pus te verwijderen en de zwelling terug te dringen. Maar puistjes uitknijpen is en blijft een slecht idee. Het verspreidt de bacteriën en maakt het alleen maar erger. Bied weerstand aan de verleiding en probeer een cover-up die onzuiverheden zowel geneest als bedekt, zoals een coverstick.

 

 1. Make-up kan soms helpen
  Sommige mensen denken dat ze met een acnegevoelige huid geen make-up kunnen dragen. Dat is eenvoudigweg niet waar. Make-up kan je helpen met je zelfbeeld en ervoor zorgen dat je minder aan je gezicht zit omdat je je make-up niet wilt uitsmeren. Kies dan wel producten die bewezen non-comedogeen zijn (bijvoorbeeld geen onzuiverheden veroorzaken) en verwijder het altijd grondig voordat je naar bed gaat met een cleanser speciaal samengesteld voor de acnegevoelige huid zoals Eucerin DERMOPURE Cleansing Gel.

 

Onze smartphones zijn uitermate multifunctioneel. Een van de dingen waar ze ontzettend goed in zijn, is het verspreiden van bacteriën.

 1. Hou je mobiele telefoon schoon
  De meesten van ons zijn beter in het wassen van hun handen dan in het schoonhouden van onze smartphones. Telefoons verzamelen bacteriën en wanneer we ze tegen ons gezicht aanhouden, worden deze bacteriën snel verspreid. Gebruik dezelfde soort doek als voor je bril of laptopscherm om je telefoon schoon te houden of gebruik oortjes om te bellen.

 1. Maak je bril schoon
  De voordelen van schone brilglazen liggen nogal voor de hand, maar de delen die op je neus en voorhoofd leunen, kunnen ook bacteriën verzamelen. Probeer ze eens per dag te reinigen.

Tips voor de was

Was hoeden en sjaals regelmatig om bacteriën te verminderen.

 1. Verschoon regelmatig je kussenhoes
  Een smerige kussenhoes kan sommige voordelen van jouw avondroutine voor het verzorgen van je huid ongedaan maken. Verschoon je kussenhoes daarom eens of tweemaal per week of draai je kussen om en slaap op de andere kant. Je kunt ook elke avond een schone handdoek op je kussen leggen om daar op te slapen.
 2. Hou je accessoires schoon
  Hoeden, petten en sjaals kunnen je lekker warm houden, maar ze kunnen ook bacteriën verspreiden bij je gezicht. Was ze regelmatig, idealiter bij 60° C in de wasmachine maar met de hand mag ook als ze bij die temperatuur zullen krimpen.

 1. Verschoon dagelijks je T-shirt 
  Als je last hebt van acne op je rug en/of decolleté/borst, is het erg belangrijk om de kleren die direct in contact staan met je huid (shirts, T-shirts, bh’s, etc.) dagelijks te verschonen en op 60° C of nog heter te wassen.

Reinig je woning met milde schoonmaakmiddelen. Agressieve schoonmaakmiddelen kunnen bacteriën resistent maken en allergieën aanwakkeren alsmede Atopische Dermatitis.

Tips voor in de badkamer

Vergrotende spiegels laten onzuiverheden er erger uitzien dan ze zijn.

 

 1.  Gooi je vergrotende spiegel weg
  Het laatste wat je wil is dat je vlak voordat je uitgaat je onzuiverheden groter te zien krijgt dan ze in werkelijkheid zijn. Je vergrotende spiegel kan je ergste vijand zijn door je te laten denken dat je onzuiverheden zichtbaarder zijn dan ze in werkelijk zijn. 
 2. Gebruik schone handdoeken
  Droog je gezicht met een verse handdoek. Gebruik voor het schoonmaken van je gezicht kleine handdoekjes of washandjes om grote bergen was te vermijden en was deze eens of tweemaal per week. Daarnaast kun je je gezicht afdrogen met keukenpapier of papieren zakdoekjes.

 

 

 1. Reinig regelmatig je make-up spullen
  Gebruik idealiter alleen eenmalige wattenschijfjes voor het aanbrengen van poeder en rouge. Als je de voorkeur geeft aan sponsjes of borstels, reinig deze dan eens per week met een mild reinigingsmiddel, shampoo of je Eucerin DERMOPURE Cleansing Gel. Daarnaast kun je ze vervangen door nieuwe exemplaren. 
 2. Gebruik een siliconespons voor het aanbrengen van je make-up
  Siliconesponsjes absorberen niet waardoor ze makkelijk te reinigen zijn. Je verspreidt op deze manier foundation in plaats van bacteriën en je krijgt hetzelfde perfecte resultaat met minder foundation.
 3. Vermijd het toevoegen van bacteriën aan je gezichtscrème of foundation
  Als je je vinger in een pot met crème of foundation stopt, voeg je er bacteriën aan toe. Zorg er daarom voor dat je altijd je handen wast voordat je in de weer gaat met je make-up. Nog beter is om een kleine cosmetica-spatel te gebruiken om het spul uit de pot te halen en op je vingertoppen aan te brengen.
 4. Verwissel regelmatig je scheermesjes
  Als je je gezicht graag nat scheert, probeer je mesjes eens per week te vervangen. Als je een elektrisch scheerapparaat gebruikt, zorg ervoor dat je de kop regelmatig schoonmaakt. 

 

Tips voor op reis en op het werk

Bacteriën voelen zich thuis in de voering van je helm.

 1. Reinig je helm
  Een helm is noodzakelijk voor je veiligheid, maar zorg ervoor dat je de voering en bandjes schoonhoudt. Gebruik lauwwarm water en een milde zeepoplossing of reinigingsmiddel.
 2. Hou je gereedschap schoon
  Vergeet niet om het gereedschap dat je op je werk regelmatig gebruikt, schoon te houden. Je vergeet al snel dat de toetsen op je laptop, je muis en de telefoon op kantoor bacteriën kunnen verzamelen die terechtkomen op je huid.

 1. Blijf koel
  In de zomer en tijdens het sporten raak je al snel oververhit. Zweten is de natuurlijke manier waarop je lichaam zich koelt, maar zweet dat achterblijft op de huid kan gaan ontbinden wat een ideale omgeving creëert voor de groei en verspreiding van bacteriën. Neem tijdens het sporten regelmatig pauze om af te koelen, douche direct na afloop en gebruik thuis of op het werk een ventilator tijdens de warmere maanden. Je kunt ook een draagbare ventilator aanschaffen die je mee kunt nemen naar warme plekken zoals de nachtclub.
 2. Draag natuurlijke, ademende stoffen
  Probeer alleen natuurlijke, ademende stoffen te dragen zoals katoen, vooral bij het sporten. Lycra en andere synthetische stoffen houden het zweet dichtbij je lichaam vast en vormen zo de ideale omgeving voor bacteriën. 
 3. Neem natte doekjes mee 
  Dit is niet bedoeld als advies ter vervangen van een grondige reiniging in de ochtend en avond, maar natte doekjes kunnen wel enorm handig zijn om je gedurende de dag even op te frissen. 
 4. Begin met blotten
  Na een lange werkdag, of als je na het werk meteen uitgaat, kunnen blotting papers erg handig zijn. Deze flinterdunne blaadjes absorberen de vetlaag die naarmate de dag vordert op een acnegevoelige huid kan ontstaan waardoor deze er weer fris en mat uit gaat zien. Probeer tot slot te voorkomen dat je onzuiverheden te veel drukken op je gemoed. Leven met acne kan stressvol zijn maar stress kan zelf de symptomen verergeren. Probeer dus gewoon je leven te leven, en er het maximale uit te halen.

  Lees hier verder voor tips over hoe je stress kunt verminderen

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde producten

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek