Like onze Facebookpagina

En mis geen enkel advies van onze experts, innovaties of exclusieve voordelen!

Acne tips zonder medicijnen

Acne tips zonder medicijnen

Ongeveer 70-80% van de mensen lijdt aan verschillende vormen van een onzuivere huid. Bij sommige vormen van milde tot matige acne, gaan mensen niet op zoek naar medicijnen om hun symptomen te beheersen, maar naar andere acne tips. Het wordt echter aangeraden om een dermatoloog te raadplegen, zelfs in een vroeg stadium of bij milde symptomen, omdat gebruik van medicijnen kan helpen om littekens te voorkomen en verergering tegen te gaan.

Niet-medische acne tips zoals reinigingsproducten, tonics, scrubproducten, vochtinbrengende producten en camouflageproducten worden door apothekers zonder recept verkocht. Deze reinigen, zuiveren en verzorgen een onzuivere huid. Een andere tip is het doorvoeren van verandering in levensstijl om uitbraken te beheersen en de symptomen tot het minimum te beperken. Lees meer over acne vulgaris in het algemeen.

TEKENEN & SYMPTOMEN

Tekenen en symptomen van een onzuivere huid

Voordat je besluit welke behandeling zonder medicijnen je gaat toepassen, is het belangrijk vast te stellen waar je last van hebt. Behandelingen voor een onzuivere huid en milde tot matige acne pakken vaak één of meer van de bij de aandoening behorende vier problemen aan.

Zij werken door middel van:

 • vermindering van de talgproductie en zo beheersing van seborroe.
 • versnelling van de afstoting van de huidcellen om zo hyperkeratose aan te pakken.
 • bestrijding van bacteriële infecties veroorzaakt door kolonisatie van bacteriën.
 • en zelfs vermindering van ontstekingen en hierdoor het kalmeren van vlekjes, pukkels en puisten.
Acne tips
Dit gebeurt er in de huid wanneer je last hebt van acne.
OORZAKEN & TRIGGERS

Belangrijke oorzaken en factoren van een onzuivere huid

Een onzuivere huid is een zeer veel voorkomende huidaandoening die doorgaans in de puberteit begint als zowel jongens als meisjes grote hormonale veranderingen doormaken. Hormoonstoffen, androgenen genaamd, stimuleren de talgklieren om meer talg te produceren dan nodig is (seborroe). Deze seborroe kan op zichzelf ook de normale afstoting van huidcellen verstoren.

Als de huid te veel talg produceert en de dode huidcellen onvoldoende afstoot, kunnen zij zich beide opeenhopen in het haarzakje en samen een zachte afsluiting vormen. Door deze afsluiting kan de wand van het haarzakje uitpuilen en een witte mee-eter vormen of, als de afsluiting zich dicht bij de oppervlakte bevindt, een zwarte mee-eter.

Pukkels (ook bekend als huidknobbeltjes of puisten) zijn opgezette rode huidplekjes met een wit midden die ontstaan als de verstopte haarvaten ontstoken of geïnfecteerd raken. Verstoppingen en ontstekingen die diep in de talgklieren ontstaan, produceren bulten onder het huidoppervlak, cysten genoemd. Er zijn een aantal acne tips waarmee u puistjes kunt tegengaan.

Een onzuivere huid komt het meest voor in het gezicht, op de schouders, op de borstkas en op de rug, omdat dit de gebieden zijn waar het meeste talg wordt geproduceerd.

Acne tips
Seborroe
Acne tips
Kolonisatie van bacteriën.

Hormonen. Hoewel acne het meeste voorkomt bij tieners, zijn er ook steeds meer volwassenen met een onzuivere huid, vooral vrouwen die hormonale veranderingen doormaken tijdens de zwangerschap, tijdens de menstruatie of als een gevolg van een hormoongerelateerde aandoening, zoals het polycysteus ovariumsyndroom.

Bacteriën. Een onzuivere huid is vaak nogal vet als gevolg van overmatige talgafscheiding. Dit maakt de huid vatbaarder voor overmatige bacteriegroei van de doorgaans onschadelijke bacteriën die op de huid leven. Deze veroorzaken irritatie en ontstekingen in de vergrote talgklieren.

Acne tips: dagelijkse huidverzorging bij tieners is belangrijk
Acne tip: vooral tieners moeten hun huid dagelijks verzorgen omdat zij vatbaarder zijn voor acne.

Erfelijkheid. Er bestaat enig bewijs dat erfelijke aanleg een grote rol speelt bij het ontstaan van acne. Als beide ouders in hun puberteit last hebben gehad van acne, is de kans groot dat hun kinderen ook last krijgen van acne. Op dezelfde manier hebben de kinderen van volwassenen die aan acne lijden een grotere kans om als volwassene ook acne te ontwikkelen.

Acne tips
Normaal onschadelijke acnebacteriën (propionibacterium acnes) vermenigvuldigen zich door de overproductie van talg.

Acne tips: fabels over een onzuivere huid

Afgezien van de feiten over acne bestaan er ook veel verzinsels rondom de oorzaken van een onzuivere huid. Door deze fabels denken mensen vaak dat personen met acne het zélf veroorzaken. Zo krijgen mensen met een onzuivere huid vaak te horen dat zij onhygiënisch zijn of dat zij hun huid niet vaak genoeg wassen. Acne tips: 

Deze ongegronde mythen geven de getroffenen onterecht de schuld van hun aandoening. Bijvoorbeeld, mensen met een onzuivere huid krijgen vaak te horen dat zij onhygiënisch zijn of hun huid niet vaak genoeg wassen. Acne tips: in feite is het juist zo dat te veel wassen schadelijker is voor een onzuivere huid dan te weinig wassen, omdat de huid meer geïrriteerd raakt door overmatig schrobben. Mensen met acne worden ook vaak beschuldigd van slechte eetgewoonten.

Hoewel gezonde voeding altijd de voorkeur verdient, bestaat er weinig bewijs dat vet voedsel of chocolade de symptomen verhevigt.

Lees meer over behandelingen voor een onzuivere huid met medicijnen

Acne tips: niet overmatig wassen
Overmatig wassen kan de symptomen van acne verergeren.
Acne tips: suiker eten verergert acne
Het eten van zoete producten die suiker bevatten, kunnen de symptomen van acne verhevigen.
BEVORDERENDE FACTOREN

De belangrijkste bevorderende factoren van een onzuivere huid

Acne tips tegen acne: terwijl de belangrijkste oorzaken van een onzuivere huid meestal hormonaal of erfelijk zijn, is van nog een paar andere factoren aangetoond dat zij de symptomen verhevigen. Bijvoorbeeld:

 • voeding rijk aan bepaalde koolhydraten
 • te veel melk en andere zuivelproducten drinken
 • roken
 • zware of comedogene huidverzorgingsproducten en make-up die de poriën verstoppen

Acne tips: overmatig melk drinken verergert het
Het drinken van te veel melk verergert de symptomen van acne.

Een goede tip tegen acne is om advies te vragen aan een dermatoloog, zelfs bij milde symptomen en in een vroeg stadium (dit om te voorkomen dat de aandoening erger wordt). Maar er zijn bepaalde acne tips die verstandig zijn om te volgen:

 • Gebruik lauw water in plaats van te heet of te koud water.
 • Gebruik niet-comedogene make-up.
 • Gebruik uitsluitend niet-comedogene huidverzorgingsproducten.
 • Laat puistjes met rust – aanraken of uitdrukken maakt het alleen maar erger.

Lees meer over behandelingen voor een onzuivere huid met medicijnen.

Acne tips: aanraken van maakt het alleen maar erger
Het aanraken van puistjes maakt de situatie erger. Raadpleeg een professionele deskundige op het gebied van cosmetica.
OPLOSSINGEN

Behandeling van de symptomen van een onzuivere huid zonder medicijnen

Matige tot ernstige acne kan medisch ingrijpen van een arts of dermatoloog vereisen, maar milde comedonale acne kan vaak zonder medicijnen worden behandeld.

Apothekers kunnen een reeks huidcosmetische verzorgingsproducten aanbieden. Dit kunnen zijn:

 • Plaatselijk aan te brengen antibacteriële producten, zoals Decandiol, die bacteriën kunnen doden
 • Licochalocone A, een effectieve ontstekingsremmer
 • Carnitine, die de talgafscheiding vermindert
 • Melkzuur, als een keratolytisch middel

Acne tips: deze middelen kunnen op ieder aangetast gebied worden toegepast, ongeacht of het om het gezicht, de schouders, de borstkas of de rug gaat. Zij kunnen ook worden gebruikt als aanvullende verzorging op de standaardbehandeling met medicijnen ter bestrijding van bijwerkingen zoals een droge huid of gevoeligheid voor de zon.

Acne tips: gebruik Eucerin DermoPURIFYER
De Eucerin DermoPure productlijn zorgt klinisch bewezen voor een betere verdraagzaamheid van een onzuivere huid.
Acne tips: regelmatig reinigen
Regelmatig reinigen wordt aanbevolen bij een onzuivere huid.

Meer acne tips: naast de crèmes en de gels die worden gebruikt voor het behandelen van een onzuivere huid zijn er ook producten verkrijgbaar die kunnen helpen de fysieke effecten te maskeren. Niet-comedogene make-up kan bijvoorbeeld worden gebruikt om de vlekken in het gezicht te camoufleren, maar het is wel belangrijk de make-up aan het einde van de dag met een mild reinigingsproduct te verwijderen. Mannen kunnen ook camouflerende make-up gebruiken om roodheid te verminderen en hun huid een egale teint te geven. Camouflerende producten kunnen plaatselijk op kleine, aangetaste plekjes worden aangebracht.

In tegenstelling tot wat men zegt, zijn maskers van tandpasta en aspirine niet effectief voor het uitdrogen van puistjes. Van beide middelen bestaat geen medisch bewijs voor enige gunstige werking wat betreft acne. In feite bevat tandpasta stoffen die uw huid kunnen irriteren en beschadigen.

Daarnaast is het een goed idee om gezond te eten, niet naar plaatsen te gaan waar de huid aan rook of vuil wordt blootgesteld en, met het oog op het psychische effect van een onzuivere huid, belangen na te streven die het zelfbeeld en het zelfvertrouwen verbeteren.

Dagelijks reinigen, zuiveren en verzorgen zal mogelijk pas na meerdere weken zijn vruchten afwerpen, dus wees geduldig en zet door.

Lees meer over een onzuivere huid.

Acne tips: Eucerin camouflagestift
Een camouflagestift helpt puistjes te camoufleren.
Acne tips: gezonde voeding en levensstijl
Gezonde voeding en een gezonde levensstijl bevorderen een gezonde huid.

Zin in meer huidtips & expert advies van Eucerin?

Abonneer je nu op de nieuwsbrief en word in avant-première geïnformeerd van alle voordelen en nieuwigheden van Eucerin!

 • Ontvang het laatste nieuws over onze producten
 • We geven je tips voor een stralende huid
 • Doe mee met acties en profiteer van korting

Eucerin