Gratis verzending bij besteding vanaf € 40

Acne heeft afdrukken van puistjes achtergelaten op mijn huid – Wat kan ik doen om ze te verminderen of weg te halen?

Ontdek meer

Oneerlijk als het is, hebben veel mensen zelfs nadat de onzuiverheden zijn opgeklaard last van de gevolgen van acne. Eén van deze gevolgen zijn sporen van puistjes veroorzaakt door pigmentatieproblemen. Dit kan erg vervelend zijn.

Gelukkig zijn er veel mogelijkheden om acne vlekken te verminderen en deze 'afdrukken' van puistjes minder zichtbaar en soms zelfs onzichtbaar te maken. Dit artikel bekijkt de verschillende maatregelen die je kunt nemen en legt uit hoe puistjes überhaupt sporen kunnen veroorzaken.

Voor meer informatie over hoe acnelittekens verminderd of weggehaald kunnen worden, lees je verder in het artikel 'Acnelittekens'.

Oorzaken & Triggers

Hoe kunnen puistjes blijvende sporen veroorzaken?

Sporen van puistjes worden veroorzaakt door gebieden van hyperpigmentatie.

De rode of bruine plekjes die overblijven nadat onzuiverheden zijn genezen, worden veroorzaakt door pigmentatie. Dit wordt ook wel post-inflammatoire hyperpigmentatie genoemd. Dit noemen we 'post-inflammatoir' omdat de plekjes pas ontstaan nadat de ontsteking (en de onzuiverheid) is weggetrokken. Soms resulteert dit in rode acne littekens.

De productie van melanine wordt aangewakkerd door zonlicht. Onze huid produceert deze stof om zich te beschermen tegen de zon, en het is dan ook de melanine die normaal gesproken de huid een gezonde gloed en een bruine kleur geeft.

Bij een beschadigde huid – zoals bij puistjes veroorzaakt door acne – kan een teveel aan melanine zich blijvend ophopen in één gebied. Zo ontstaat nadat het puistje is genezen een ‘afdruk’ op de huid.

Mensen met een donkere huid hebben meestal meer last van hyperpigmentatie dan mensen met een lichte huid, aangezien de huidpigmentatie sterker is in een donkere huid. Lees hier verder over de oorzaken van hyperpigmentatie.

Oplossingen

Hoe kan ik sporen van puistjes verminderen of weghalen?

Hoe gaan acne littekens weg? Kan ik acne weghalen? Gelukkig kan de huid herstellen na acne en zijn er veel opties om acne littekens te verminderen. Er is een breed aanbod aan behandelmogelijkheden die kunnen helpen pigmentatieplekjes te verminderen en soms zelfs helemaal weg te halen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een litteken creme voor acne te gebruiken. Acne littekens kunnen naast op het gezicht op vele plekken van het lichaam voorkomen waaronder op de rug. Gelukkig zijn er ook veel mogelijkheden om acne littekens van je rug te verwijderen mocht dat nodig zijn.

Zogenaamde ‘brightening creams’ en diverse scrubs zijn zonder recept verkrijgbaar. Behandelingen die intenser zijn – zoals chemische peelings en lasertherapie – moeten worden uitgevoerd door een gespecialiseerde dermatoloog of schoonheidsspecialist.

Behandelingen en producten tegen acne littekens

Brightening creams kunnen je helpen om van je acnelittekens af te komen.

Raadpleeg je arts als je last hebt van acneplekjes. Deze kan je adviseren welke behandelmethodes het meest geschikt zijn voor jouw huid. Een overzicht van de meest voorkomende behandelingen:

Brightening creams

Deze crèmes zijn speciaal ontwikkeld om achtergebleven acneplekjes te doen vervagen. Zorg ervoor dat je alleen non-comedogene producten gebruikt om te voorkomen dat de acne terugkeert.

Hoofdbestanddelen zoals B-Resorcinol, een van de werkzame stoffen in de productlijn van Eucerin Anti-Pigment, remmen de melanineproductie door het enzym dat melanine vormt uit te schakelen. Producten zoals Eucerin Anti-Pigment Serum Duo en Eucerin Anti-Pigment Spot Corrector hebben een klinisch en dermatologisch bewezen verminderende werking op donkere plekjes en zorgen zo voor een zichtbaar egalere huid.

Scrubbehandelingen

De innovatieve behandeling van Eucerin DermoPure K10 renoverende huidverzorging is speciaal ontwikkeld om zichtbare puistjes, papels, pustels en achtergebleven acneplekjes te verminderen. De samenstelling met 10 procent Hydroxy Complex bevat een zeer effectieve combinatie van Glycolzuur, Salicylzuur en Polyhydroxyzuur. Deze exfolianten brengen de onderliggende huid naar het oppervlak en stimuleren het herstel van de huid.

Chemische peeling

Chemische scrubs maken in verschillende concentraties gebruik van zuren zoals Salicylzuur en Trichloorazijnzuur om de buitenste lagen van de huid te verwijderen, en daarmee ook melanocyten en sporen van puistjes. Het is goed mogelijk dat de pigmentplekjes niet terugkomen nadat de huid zichzelf heeft hersteld.

Een andere variant is een chemische peeling op basis van geconcentreerd fruitzuur. Let op: deze peeling is niet geschikt voor mensen met rosacea (plekken op de huid die rood zijn geworden of vergrote bloedvaten). Dit huidprobleem kan namelijk versterkt worden door de behandeling.

Goed om te weten: je huid kan na een chemische en/of fruitzuurbehandeling erg gevoelig zijn. Het is belangrijk dat je direct zonlicht (en de zonnebank) vermijdt en een zonnebrandcrème gebruikt met een hoge beschermingsfactor zoals Eucerin Sun Gel-Creme Oil Control Dry Touch SPF30 of SPF50+.

Laser- en lichttherapie

Sporen van puistjes veroorzaakt door acne kunnen ook worden behandeld met laser- of lichttherapie. Hierbij wordt gebruik gemaakt van verschillende golven, pulsen en intensiteiten van licht om pigmentcellen te verwarmen en te beschadigen. De medische term hiervoor is fotothermolyse. Het lichaam breekt dan de restanten pigment af en daarmee ook de plekjes die de puistjes achterlieten.

Het nadeel van deze behandelingen is dat de laser lichte schade aan de huid kan toebrengen. Als je pech hebt, kan dit leiden tot ontsteking wat de post-inflammatoire hyperpigmentatie juist verergert. En dit is precies het tegenovergestelde van wat je wilt bereiken.

Gerelateerde producten

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek