Hoe een brandwond behandelen?

Hoe moet ik mijn verbrande huid verzorgen?

Leestijd: 4 min
Ontdek meer

Brandwonden zijn een van de vaakst voorkomende huishoudelijke letsels. De beste manier om voor je huid te zorgen, is in de eerste plaats natuurlijk maatregelen nemen om brandwonden te voorkomen. Als het toch gebeurt, moeten ernstige brandwonden onmiddellijk medisch behandeld worden. Oppervlakkige brandwonden bij een volwassene kunnen normaal gesproken thuis verzorgd worden. In dit artikel wordt het verschil tussen een kleine, oppervlakkige brandwond en ernstigere brandwonden uitgelegd en bekijken we hoe een kleine brandwond verzorgd moet worden.

Wat is een brandwond?

Verbranding van de huid: een verbrande rug
Overmatige blootstelling aan de zon kan brandwonden veroorzaken

Een brandwond is een letsel dat is veroorzaakt door blootstelling aan hitte, vlammen, wrijving of zonnestralen. De meest voorkomende oorzaken van een brandwond op de huid zijn:

  • Brandwonden door straling: meestal door overmatige blootstelling aan de zon
  • Brandwonden door hitte: verbranden door hete voorwerpen of vloeistoffen (zoals kokende vloeistoffen) of vuur (waaronder vlammen van lucifers en aanstekers)
  • Brandwonden door wrijving: gewoonlijk zowel een schaafwond als een brandwond door hitte, veroorzaakt door contact met een hard opopervlak zoals rijbanen, vloerkleden, sportvloeren of touwen
  • Brandwonden door elektriciteit: door elektrische bronnen
  • Chemische brandwonden: door huishoud- of industriële producten

Soorten brandwonden en kenmerken: eerste-, tweede- en derdegraads

Brandwonden variëren in ernst en worden onderverdeeld naar het letsel dat ze aan de huid en het onderliggende weefsel veroorzaken:

Eerstegraads brandwonden

Brandwonden en blaren op de huid
Eerstegraads brandwonden kunnen pijnlijk zijn. De huid is rood en kan gezwollen zijn, maar blijft intact

Ook wel bekend als oppervlakkige brandwonden. Dit zijn de minst ernstige soorten brandwonden en tasten alleen de opperhuid (de buitenste laag van de huid) aan. De huid blijft intact, maar is rood (maar wit als erop wordt gedrukt), gezwollen en pijnlijk.

Tweedegraads brandwonden

Ook wel bekend als brandwonden van de gedeeltelijke dikte van de huid. De schade aan de huid strekt zich verder uit dan de opperhuid, namelijk tot de lederhuid. Er ontstaan blaren en de huid is rood, kan vloeien en is pijnlijk.

Derdegraads brandwonden

De ernstigste soorten brandwonden strekken zich uit tot de voleldige dikte van de huid. Ze beschadigen het weefsel en misschien ook het bot onder het huidoppervlak. Ze zien er vaak bruin/zwart en droog uit en het is mogelijk dat ze niet pijnlijk zijn omdat de zenuwen vaak ook beschadigd zijn.

Brandwond verzorgen: wat te doen tegen een verbrande huid?

Wat moet er op een brandwond: brandwondenzalf
De behandeling van een brandwond is afhankelijk van de ernst van de brandwond

De aanbevolen behandelingen voor brandwonden zijn afhankelijk van de ernst van de brandwond:

  • Eerstegraads brandwonden: kunnen normaal gesproken thuis verzorgd worden, maar er zou toch een arts geraadpleegd moeten worden als de brandwond een huidgebied van meer dan 7,5 cm heeft aangetast en zich in uw gezicht of ter hoogte van een groot gewricht bevindt.
  • Tweedegraads brandwonden: er is mogelijk een zalf met een antibioticum nodig en ze moeten vaak verbonden worden. Het is raadzaam om een arts te raadplegen als ze een groot gebied bedekken of zich in uw gezicht bevinden.
  • Derdegraads brandwonden, brandwonden als gevolg van chemicaliën of elektriciteit: moeten onmiddellijk medisch behandeld worden en u moet afhankelijk van de ernst van het letsel de plaatselijke medische hulpdienst bellen of een arts raadplegen.

Hoe moeten kleine en oppervlakkige eerstegraads brandwonden worden verzorgd?

Hoe een brandwond behandelen: brandwondenzalf
Eucerin Aquaphor Herstellende Zalf geeft de huid de SOS-verzorging die ze nodig heeft
Brandwonden behandelen: verzachten met koud water
Koud water kan helpen brandwonden te verzachten en ontsteking te verminderen

  1. De eerste stap bij de verzorging van eerstegraads brandwonden is het aangedane gebied in koud water onderdompelen of vijf minuten of langer onder de koudwaterkraan houden.
  2. Bekijk de schade aan de huid. Als de huid rood en geïrriteerd is, kun je vervolgens een brandwondenzalf aanbrengen.
  3. Als de huid niet beschadigd is, kun je geschikte huidverzorgingsproducten aanbrengen om je huid te beschermen of te verzachten. Bijvoorbeeld een beschermende zalf zoals de Eucerin Aquaphor Herstellende Zalf. Deze zalf geeft de huid de SOS-verzorging die ze nodig heeft en zal helpen het huidregeneratieproces te versnellen. De zalf is geschikt voor een geïrriteerde huid  en is verkrijgbaar in een aantal verschillende formaten en grootten, zodat u hem zeker altijd bij de hand heeft wanneer het het hardst nodig is. En slechts één vingertop van het product is normaal gesproken meer dan genoeg om een klein gebied te verzorgen.

Verdere behandeling: hoe een huid met een oppervlakkige eerstegraads brandwond moet worden verzorgd

Wat moet er op een brandwond: brandwondenzalf
Eucerin Aquaphor Herstellende Zalf ondersteunt de huidregeneratie

Nadat de eerste hulp is gegeven, zal een huid met kleine eerstegraads brandwonden normaal gesproken binnen een week uit zichzelf herstellen. Een kleine brandwond vochtig houden met een SOS-verzorgingsproduct zoals Eucerin Aquaphor Herstellende Zalf zal helpen het huidregeneratieproces te versnellen. 

De zalf vormt een beschermende semi-occlusieve barrière over de huid die het natuurlijke transport van waterdamp en zuurstof naar en van de huid ondersteunt. De Glycerine in de formule hydrateert effectief door water aan te trekken en te helpen het in de huid vast te houden. Het werkt naast Panthenol, dat helpt de huidregeneratie en het huidherstel te versnellen en dat de huid ook hydrateert. Van de zalf is klinisch en dermatologisch bewezen dat het de geïrriteerde huid helpt te herstellen.

Voor tweedegraads brandwonden mag Eucerin Aquaphor Herstellende Zalf alleen worden aangebracht wanneer het re-epithelialisatieproces (het proces waarbij nieuw weefsel wordt gevormd) achter de rug is. De zalf mag niet worden aangebracht op open, vochtige of bloedende wonden.

Als u zich zorgen maakt over uw huid, of denkt dat een brandwond ontstoken is geraakt, raadpleeg dan een arts voor advies.

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek