TIJDELIJK GRATIS VERZENDING

Overgevoelige, pijnlijke huid – Symptomen, oorzaken en oplossingen

Leestijd: 5 min
Ontdek meer

Tekenen en symptomen van een overgevoelige huid

Een overgevoelige of pijnlijke huid is een veelvoorkomende, onplezierige aandoening. De zichtbare symptomen die optreden zijn een droge huid, irritatie, eczeem, pukkels of roodheid. Ook kunnen er onzichtbare symptomen optreden als een branderig of stekend gevoel en jeuk. Wanneer deze onzichtbare irritaties samengaan met een rode huid, kan er Couperose of Rosacea ontstaan. Lees meer over een rode huid in het gezicht.

Tekenen en symptomen

Wat is een overgevoelige pijnlijke huid?

Een overgevoelige huid is dus overgevoelig voor verschillende factoren of schadelijke stoffen waar een normale huid niet op zou reageren. Een overgevoelige huid wordt gekarakteriseerd door een pijnlijke huid en zichtbare reacties die optreden wanneer de huid in contact komt met normaal gesproken onschuldige interne of externe factoren. Dit kunnen extreme temperaturen, chemicaliën of UV-stralen zijn. Deze gevoelens of irritaties, en hun intensiteit, verschillen per individu en daarom is het stellen van een diagnose vaak lastig.

 

overgevoelige huid driehoek

Er zijn drie tekenen en symptomen die vaak voorkomen bij mensen met een overgevoelige en pijnlijke huid - een aangetaste huidbarrière, overgevoelige zintuiglijke vezels in de epidermis en roodheid, vaak veroorzaakt door een ontsteking in de huid. Samen vormen deze symptomen de Overgevoelige Huid Driehoek.

Een gevolg van een beschadigde huidbarrière is toenemend vochtverlies, dit maakt de huid kwetsbaarder voor irritaties.

Door de aangetaste huidbarrière is de overgevoelige huid kwetsbaar voor externe stressfactoren.

De overgevoelige zintuiglijke vezels in de epidermis reageren sneller en sterker dan die van een normale huid. Deze zintuiglijke vezels zorgen voor een pijnlijke huid die vaak omschreven wordt als stekend, brandend of trekkend.

In meer serieuze gevallen gaan deze onzichtbare symptomen samen met pukkels of roodheid.

Het is mogelijk om een droge huid of onzuivere huid te hebben als gevolg van een overgevoelige huid, maar zonder dat het samengaat met een onplezierig gevoel kan het geen overgevoelige huid genoemd worden. Zo kan een rode huid leiden tot een Couperose-gevoelige huid en uiteindelijk Rosecea wanneer het samengaat met een onplezierig gevoel. Enkel een rode huid hoeft geen overgevoelige huid te betekenen.

Rosacea patiënten hebben vaak last van een rode huid op de wangen.

Rosacea is een chronische ontstekingsziekte die voorkomt bij 10% van de volwassen bevolking. De symptomen omvatten een rode huid op de wangen, kin, neus en voorhoofd en dit kan samengaan met couperose, vlekken en puistjes en als het gebied rondom de ogen is aangetast, kan het leiden tot bindvliesontsteking. In het ergste geval kunnen patiënten rhinophyma krijgen - een verdikking van de huid en overtollig weefsel op de neus waardoor deze groot en bolvormig wordt.

Lees meer over overgevoelige huid van het gezicht
Lees meer over rode huid in het gezicht

Wanneer je denkt dat je last hebt van Rosacea vraag dan om het advies van een dokter of dermatoloog om in een vroeg stadium te gevolgen te beperken.

Oorzaken en factoren

Oorzaken en factoren van een pijnlijke huid

Reacties van een overgevoelige huid kunnen gestimuleerd worden door milieu-, psychologische-, externe en/of mechanische factoren.

Erytheem kan veroorzaakt worden door extreme temperatuursverschillen.
Bepaalde detergentia bevatten ingrediënten waar een overgevoelige huid slecht op reageert.

Milieufactoren zijn:

 • flinke temperatuursveranderingen
 • hitte
 • kou
 • wind
 • zon
 • luchtverontreiniging

Psychologische factoren zijn:

 • boosheid
 • intense emoties
 • stress
 • frustratie

Externe factoren, blootstelling aan:

 • bepaalde schoonmaakmiddelen
 • kruidig eten
 • alcohol
 • geuren
 • detergentia
 • zwembaden
 • zeer kalkrijk water
 • ook baden en douches

Mechanische factoren oefenen druk uit op de huid.

Verdere bijdragende factoren aan een overgevoelige huid

Luchtverontreiniging en uitlaatgassen kunnen reacties van de overgevoelige huid uitlokken.
Bepaalde stoffen, kleurstoffen en chemicaliën in kleding moeten worden vermeden.

De toenemende luchtverontreiniging in steden, en het feit dat steeds meer mensen last hebben van allergische reacties, hebben geleidt tot een toename van het aantal mensen met een overgevoelige, pijnlijke huid.

Bijdragende factoren verschillen van persoon tot persoon, daarom is het verstandig om een dagboek bij te houden van milieu-, psychologische-, externe- en mechanische factoren die van invloed zijn op uw huid.

Andere factoren kunnen zijn: harde chemicaliën, bepaalde conserveringsmiddelen en alcohol, maar ook pleisters, papier en kruiden. Sommige mensen zeggen ook dat hormonale factoren van invloed zijn, bijvoorbeeld tijdens menstruatie.

Bepaalde stoffen, kleurstoffen en chemicaliën in kleding kunnen ook een negatief effect hebben op een overgevoelige huid.

Huidverzorging voor de overgevoelige en pijnlijke huid hoort een beperkt aantal ingrediënten te bevatten.

Wanneer je kiest voor een nieuw huidverzorgingsproduct is het belangrijk om een kleine test te doen op de onderarm om te zien of er een allergische reactie optreedt. Gebruik ook producten met zo min mogelijk ingrediënten en met een goede verpakking die oxidatie tegengaat.

Wanneer er zoveel mogelijk factoren vermeden worden, zal de huid minder snel rood worden.

Oplossingen

Oplossingen voor een overgevoelige, pijnlijke huid

Een overgevoelige huid hoeft geen last te zijn. Met de juiste huidverzorgingsroutine kan de huid weer in balans worden gebracht, waardoor de pijn en roodheid afnemen.

SymSitive* laat de huid langdurig goed aanvoelen.

Eucerin gebruikt het actieve ingrediënt SymSitive* in de Hypersensitive productlijn dat de overgevoeligheid en pijnlijke huid direct aanpakt bij de bron. Het helpt ook om de huid te versterken en laat de huid direct en langdurig goed aanvoelen. Voor een rode huid in het gezicht kun je Eucerin AntiREDNESS kalmerende crème en Eucerin AntiREDNESS Corrigerende Crème SPF 25 Getint gebruiken, die ontstekingsremmende ingrediënten bevat.

Wanneer er bij een product 'hypoallergeen', 'puur' of '0%' op de verpakking vermeld staat, betekent het dat het product een beperkt aantal ingrediënten heeft en vrij is van conserveringsmiddelen (inclusief parabenen), paraffine, geuren, alcohol, emulgatoren* en kleurstoffen**.

Beschermende verpakkingen

Luchtvrije dispensers met een zelfsluitende aandrijving beschermen de producten van Eucerin tegen verontreiniging en oxidatie.

Om de producten te beschermen tegen onzuiverheden en oxidatie van buitenaf, gebruikt Eucerin voor de Overgevoelige Huid productreeks een smetvrije verpakking. Deze verpakkingen hebben steriliserende filters in de ontluchtingsgaten, de componenten zijn extra dicht tegen elkaar bevestigd en de dispenser heeft een ultra-lichte verzegeling.

Alternatieve oplossingen

Omdat een overgevoelige en pijnlijke huid zo'n specifiek huidprobleem is, is het vooral een kwestie van testen welk huidverzorgingsproduct voor jou het beste is. Sommige patiënten hebben bijvoorbeeld baat bij het smeren van Teunisbloemolie, Witch Hazel olie, thee bladeren of visolies. Ook het eten van venkelzaden of kurkuma helpt bij sommigen. Anderen vinden groene thee en kamille thee weer goed werken. Echter is er geen medische studie die de werkzaamheid van deze alternatieven aantoont.

Lees meer over een overgevoelige, rode huid.

* =reg.tm of Symrise AG, Germany
** Behalve Eucerin AntiREDNESS Kalmerende Crème en Eucerin AntiREDNESS Corrigerence Crème SPF 25 Getint

Gerelateerde producten

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek