Rode huid in het gezicht – Symptomen, oorzaken en oplossingen

Leestijd: 4 min
Ontdek meer

Veel symptomen van een overgevoelige huid zijn onzichtbaar, maar er zijn patiënten die een rode huid in het gezicht ervaren, vooral op de wangen, de T-zone, voorhoofd en kin. Lees meer over een overgevoelige huid in het gezicht.

Tekenen & symptomen

Symptomen van een rode huid in het gezicht

Door de aangetaste huidbarrière is de overgevoelige, rode gezichtshuid kwetsbaar voor externe stressfactoren.

Eucerin noemt de drie kenmerken van een overgevoelige huid in de Overgevoelige Huid Driehoek. Dit zijn: een aangetaste huidbarrière, overgevoelige zintuiglijke vezels in de epidermis en een rode huid in het gezicht, vaak veroorzaakt door een ontsteking van de huid. De huid is kwetsbaar voor factoren die normaal gesproken niet schadelijk zijn voor de huid en deze factoren veroorzaken erytheem (of roodheid van de huid).

Er zijn verschillende redenen waarom mensen last krijgen van een rode huid in het gezicht, vaak (maar niet bij iedereen) is het een gevolg van een overgevoelige huid.

In het ergste geval kan een overgevoelige huid gaan ontsteken wat Rosacea wordt genoemd, een chronische ontstekingsziekte die afhankelijk is van de blootstelling aan schadelijke factoren.

Een Couperose-gevoelige huid heeft dezelfde symptomen als die van een overgevoelige huid (stekend, brandend, trekkerig) maar de teint van de huid wordt dan ook rood en zijn er gebroken haarvaten zichtbaar op het huidoppervlak. De huid van het gezicht voelt hierbij vaak trekkend en geïrriteerd.

Een rode huid in het gezicht kan een gevolg zijn van verbranding door de zon.

  • Rode huid gezicht - een psychologische conditie waarbij het gezicht, en andere delen van het lichaam, rode vlekken krijgen - dit kan o.a. veroorzaakt worden door medicijnen, griep, stress, alcohol of kruiden in voedsel.
  • Blozen - een mildere vorm dan het krijgen van rode vlekken, ontstaat snel wanneer de bloedvaten in het gezicht verwijden. Dit kan voorkomen wanneer de huid oververhit is en deze moet afkoelen (na sporten, hete temperaturen of een opvlieger tijdens de meno-pauze), maar kan ook het resultaat zijn van schaamte of stress.

Allergische reacties zijn vaak zichtbaar in de hals en het gezicht aan een rode huid.

  • Verbanding door zon - de huid geeft een rode reactie op schadelijke UV-stralen.
  • Allergische reactie - rode vlekken op de gezichtshuid als een resultaat van het contact met allergenen.
  • Verwondingen, infecties of ontstekingen.
  • Sporten.

Lees meer over een overgevoelige huid.

Oorzaken van een rode huid in het gezicht

Een rode huid in het gezicht kan een gevolg zijn van extreme temperatuurwisselingen.
Erytheem kan ontstaan als gevolg van een overgevoelige huid die reageert op bepaalde factoren, als allergenen, temperatuurwisselingen en chemicaliën. Deze factoren zorgen normaal niet voor een reactie van de huid, maar door de aangetaste huidbarrière en de overgevoelige zintuiglijke vezels is een overgevoelige huid meer vatbaar voor irritaties. Terwijl de roodheid van een normale huid snel wegtrekt, kan de roodheid bij een overgevoelige gezichtshuid veel langer blijven hangen (uren, dagen of zelfs maanden).
Psychologische factoren, zoals stress, kunnen overgevoelige reacties en roodheid in het gezicht veroorzaken.

Het kan zijn dat de overgevoelige, rode gezichtshuid geen zichtbare symptomen heeft, maar toch hebben patiënten het vaak over een onplezierig gevoel als jeuk of branderigheid. Wel kunnen milieufactoren (hitte, kou, wind, etc.), psychologische factoren (boosheid, stress, intense emoties, etc.), externe factoren (blootstelling aan bepaalde chemicaliën, geuren, kleurstoffen, etc.), hormonale factoren (menstruatie) en mechanische factoren (druk op de huid) een rode huid in het gezicht veroorzaken.

Verdere bijdragende factoren

Een op jonge leeftijd verbrande huid kan zorgen voor een roder wordende gezichtshuid wanneer deze in de zon komt.

Andere factoren die van invloed zijn op een rode huid in het gezicht, zijn: leeftijd, genen, hormonen, droge huid, ras, pigmentatie, bestaande ziekten en levensstijl. Zo rapporteerde de International Journal of Dermatology* dat de meerderheid van de mensen met een gevoelige of zeer gevoelige huid waren verbrand toen zij jong waren, en dat de huid nu snel rood wordt wanneer deze in de zon komt.

Luchtverontreiniging en uitlaatgassen stimuleren de roodheid van een overgevoelige huid in het gezicht.
De toenemende luchtverontreiniging in steden geeft geleidt tot een toename van het aantal mensen met een overgevoelige, rode gezichtshuid. De blootgestelde huid is kwetsbaarder door de agressors in de lucht en door de constante activering van de onderliggende zintuiglijke vezels.

"Meer en meer mensen krijgen allergische reacties en dit draagt bij aan een overgevoelige, rode huid in het gezicht."

* International Journal of Dermatology 2011, 50, 961–967

Oplossingen

Oplossingen voor een rode huid in het gezicht

Een speciale huidverzorgingsroutine kan de overgevoelige, rode huid in het gezicht kalmeren.

Voorkomen is altijd beter dan genezen, dus het is het beste om alle schadelijke factoren te vermijden. Echter is dit niet altijd mogelijk en daarom is het belangrijk de huid te beschermen met speciale huidverzorgingsproducten. Om een allergische reactie zoveel mogelijk te beperken is het goed om 'pure' of '0%' producten te gebruiken die een beperkt aantal ingrediënten bevatten.

Groene corrigerende pigmenten bedekken de rode huid in het gezicht.

De Eucerin AntiREDNESS productlijn pakt de overgevoeligheid en onplezierige gevoelens direct aan bij de bron. Het helpt ook om de huid te versterken en laat de gevoelige, rode gezichtshuid direct en langdurig goed aanvoelen. Bij dagelijks gebruik zorgen de AntiREDNESS producten ervoor dat de gezichtshuid beter resistent is tegen interne en externe stressfactoren en je dus minder last hebt van een rode huid in het gezicht.

Lees meer over een overgevoelige, rode huid.

* =reg.tm of Symrise AG, Germany

 

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek