hand op verbrande schouder

Hoelang duurt het voordat een verbrande huid is hersteld?

Leestijd: 5 min
Ontdek meer

Wat vervelend, je bent verbrand door de zon! Het werd ineens onverwacht zonnig, je had geen zonnebrand mee naar het terras of strand of je hebt toch net te lang in de zon gezeten. Dat kan natuurlijk gebeuren, maar het is vervelend en je wil het liefst dat het ook weer snel over is – een zonverbrande huid kan namelijk vervelende klachten geven. In dit artikel vertellen we over de kenmerken van een verbrande huid, hoe lang een verbrande huid duurt en wat de hersteltijd is van een verbrande huid.

Wat is een door de zon verbrande huid?

Verbrande huid met blaren
Verbrande huid met blaren

Wanneer je huid is verbrand door de zon, komt dat door schadelijke uv-straling. Deze straling heeft een effect op verschillende huidlagen. De huidcellen drogen uit en beschadigen daardoor of sterven af. Hoe langer dit duurt, hoe meer je huid door de zon verbrandt. Afhankelijk van je huidtype kan je huid anders reageren op de zon.

Je kunt een huid die is verbrand door de zon herkennen aan verschillende symptomen:

  • Als eerste gaat de huid er rood uitzien tijdens en in de uren na blootstelling aan de zon. 
  • Dan wordt een zonverbrande huid naast rood ook warmer en kan de huid pijn gaan doen. Ook kan de huid opzwellen
  • Wanneer de huid erg door de zon verbrand is kunnen er ook blaren ontstaan en andere symptomen optreden, zoals een ziek gevoel of koorts.

Overmatige blootstelling aan de zon kan ook leiden tot het verbranden van je gezicht. Een verbrand gezicht door de zon herken je ook aan de hierboven genoemde symptomen.

Hoelang duurt het voordat een verbrande huid weg is?

Het is afhankelijk van je huidtype en de intensiteit van de verbranding hoe lang het duurt voordat een verbrande huid weg is, en hoe lang de huid rood blijft na het verbranden:

  • Een 1e graads zonverbranding treedt op binnen 6 tot 24 uur. De huid blijft na verbranding rood voor ongeveer 1 tot 3 dagen. De pijn kan meestal enkele dagen tot ongeveer een week aanhouden. Het is in de tussentijd belangrijk dat je de huid gedurende 1 tot 3 dagen niet opnieuw blootstelt aan de zon. Dit geldt ook voor zonverbranding in het gezicht.
  • Een 2e graads zonverbranding ontstaat binnen 2 tot 12 uur. De verbrande huid is rood, en voelt warm en pijnlijk aan. Het kan 3 dagen duren voordat de roodheid en de pijn wegtrekt. 
  • Een 3e graads zonverbranding ontstaat binnen 2 tot 12 uur en gaat naast roodheid en een warm en pijnlijk gevoel ook gepaard met een huid die gezwollen is. Het duurt 4 dagen tot de roodheid weg is en dan zal de huid volledig vervellen. Het kan een week duren voordat de verbrande huid weg is. De pijn kan aanhouden totdat de wond genezen is, wat weken tot maanden kan duren.
  • Een 4e graads zonverbranding kan ervoor zorgen dat je naast de symptomen van graad 3 ook blaren op de huid ontwikkelt. Dit kan ook samengaan met een ziek gevoel en/of koorts. Ook hier kan het meer dan een week duren voordat de verbrande huid weg is.

Zo ziet het herstel van een verbrande huid eruit

Naast hersteltijd per graad, heeft ook elke graad zijn eigen herstelsymptomen. Wanneer je een 1e graads zonverbranding hebt, trekt de roodheid gauw weg. Vanaf een 2e graads verbranding gaat na de eerste symptomen het herstel van een verbrande huid gepaard met schilfering of vervellen en een droge huid. Dit gebeurt na ongeveer drie dagen. Je lichaam maakt nieuwe huidcellen aan die de afgestorven cellen van de verbrande huid vervangen. Lees hier wat je kunt doen aan een (zeer) droge lichaamshuid.

Bij een derde- en vierdegraads zonverbranding zullen de eerste paar dagen erg pijnlijk zijn door de zwellingen en/of blaren. Het is voor het herstel van de huid belangrijk om de blaren niet door te prikken. Om de symptomen te verlichten kun je pijnstilling nemen, of koelen met koude doeken. Hierna zal de huid gaan vervellen en kan er ook (permanente) pigmentverkleuring zijn.

Bij iedere vorm van zonverbranding is het goed om je huid gehydrateerd te houden om zo herstel van de huid te bevorderen.

Tips tegen verbranden:

Een verbrande huid hebben is niet fijn en kan ook langdurige schade aanrichten, zoals vroegtijdige huidveroudering en huidkanker. Het is daarom ook beter om zonverbranding te voorkomen dan te “genezen”. Hieronder vind je tips om een verbrande huid tegen te gaan:

  • Blijf niet te lang in de zon en vermijd de tijdstippen waarop de zon het felst schijnt. In Noord-Europa is dit het geval tussen 12:00 en 15:00.
  • Draag beschermende kleding: textiel heeft een zonwerende werking. Zo heeft bijvoorbeeld een wit T-shirt een SPF van 8 en een jeans een SPF van 150. Let goed op: natte kleding vermindert de SPF.
  • Zet een pet of hoed op: kies een pet of hoed met een brede rand die zo je gezicht in de schaduw houdt. Dit is ook belangrijk voor mensen met weinig haar of die kalend zijn.

Voorkom een verbrande huid of bevorder een sneller herstel van de huid met Eucerin

Sfeerbeeld Eucerin Aftersun Gel-Crème
Eucerin Aftersun Gel-Crème

Vraag je je af wat te doen tegen een zon verbrande huid? Eucerin biedt hoogwaardige zonbescherming om jouw huid te beschermen tegen de zon, of het herstel van een zonverbrande huid te ondersteunen. Kies een zonproduct met de juiste factor die past bij jouw huidtype. Kijk bijvoorbeeld eens naar de Eucerin Photoaging Control Sun Fluid SPF 30 met anti-age ingrediënten, onze Sun bundel met een zonnebrand voor het lichaam én Aftersun, of de Eucerin Sensitive Protect Transparante Spray voor de normale tot gevoelige huid.

Om de zonverbrande huid te helpen herstellen en hydrateren kun je de Eucerin After Sun gebruiken: een verzachtende en verkoelende aftersun lotion voor de door de zon belaste huid.

Let op: De informatie over verbranding door de zon, hoe lang de verbranding duurt en wat te doen tegen zon verbranding in deze blog is slechts informatief bedoeld en geen vervanging voor een behandeling van een arts, medisch of professioneel advies.

Maak je routine compleet

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek