Wat te doen tegen een verbrande huid? Tips & Info!

Leestijd: 4 min
Ontdek meer

Wat te doen tegen een verbrande huid?

Het kan je gebeuren: het werd onverwachts een zonnige dag, je hebt je na het zwemmen niet opnieuw ingesmeerd of je bent je zonnebrand vergeten mee te nemen. Kortom, je was niet (voldoende) beschermd tegen de zon en je huid is verbrand. Dit kan vervelende klachten geven en je wilt weten wat je kunt doen tegen een verbrande huid. In dit artikel geven we daarom antwoord op de vraag: wat te doen als je verbrand bent.

Dit moet je doen bij een verbrande huid

Wanneer je tijdens blootstelling aan de zon merkt dat je huid aan het verbranden is, ga je direct uit de zon. Gedurende de drie tot zeven dagen erna bescherm je je huid goed tegen de zon om hem zo te laten herstellen. Je kunt dit op verschillende manieren aanpakken. Blijf zoveel mogelijk in de schaduw of zet een parasol op, maar denk ook aan een pet, hoed of bedekkende kleding. Daarbij is het aan te raden gedurende die tijd de huid goed te verzorgen met een hydraterend aftersun product.

5 tips bij een verbrande huid

Hieronder vind je praktische tips die je kunt toepassen bij een verbrande huid totdat deze hersteld is:

 • Koude natte doeken en pijnstillers tegen de pijn: een verbrande huid ziet er rood uit en kan pijnlijk en gevoelig aanvoelen. Je kunt dit gevoel verlichten door natte doeken op de huid te leggen. Je kunt dit gevoel verlichten door natte doeken op de huid te leggen of door pijnstilling/door pijnstillers te nemen.
 • Luchtige kleding: wanneer je huid verbrand is, is het fijn om luchtige kleding aan te doen zodat dit niet op de huid drukt. Denk bijvoorbeeld aan een wijde jurk of een luchtig hemd van een ademend materiaal zoals katoen of linnen. 
 • Parasol mee naar het strand of hoed met brede rand: mocht je toch op pad gaan en riskeer je opnieuw blootstelling aan de zon, denk dan bijvoorbeeld aan een parasol of aan een hoed met een brede rand om zo je lichaam of gezicht te beschermen.
 • Verkoelende aftersun: koop een goede aftersun die helpt met het herstel van de huid na zonblootstelling, zoals de Eucerin Sun Sensitive Relief After Sun Gel-Crème. Dit is een verzachtende en verkoelende aftersun lotion voor de door de zon belaste huid. De lotion ondersteunt bovendien het herstellend vermogen van de huid bij huidschade veroorzaakt door de zon.
 • Houd de huid in de gaten en ga bij erge klachten naar de huisarts: wanneer de verbrande huid blaren heeft, de klachten blijven aanhouden of verergeren, zoals koorts, ga dan altijd langs bij de huisarts of dermatoloog.

Hoe voorkom je een verbrande huid?

Natuurlijk wil je het liefst voorkomen dat je huid verbrandt door de zon. De volgende stappen kun je nemen om te helpen voorkomen dat je huid verbrandt:

 • Draag een SPF op je huid: het is belangrijk om zonproducten te kiezen voor je gezicht en lichaam die voldoende Sun Protective Factor (SPF) bevatten. Kies bij voorkeur voor producten met minstens SPF 30, maar liever SPF 50.
 • Zonbescherming vaak genoeg aanbrengen: zorg ervoor dat je je zonbescherming vaak en er genoeg van aanbrengt. Dit geldt bijvoorbeeld ook na inspanning en zweten of zwemmen.
 • Zonbescherming op je gehele lichaam smeren: dit klinkt logisch, maar het is heel makkelijk om delen van het lichaam te vergeten. Denk bijvoorbeeld goed aan je oren, je voeten, de zijkant van je oksels en je onderrug. Hieronder zie je lichaamsdelen die vaak worden vergeten:
  Lichaamdelen die vaak niet worden ingesmeerd/verbanden
 • Bedek je lichaam/kleding: om je huid te beschermen kun je deze ook bedekken met kleding. Elk kledingstuk heeft namelijk ook een soort SPF-waarde. Een jeans bijvoorbeeld kan zelfs een SPF-waarde hebben van 150 en beschermt dus erg goed. Dunne witte t-shirts hebben een veel lagere waarde, namelijk SPF 4 tot 8. Let goed op het volgende: wanneer kleding nat wordt laat deze makkelijker zonnestralen door!
 • Check of je zonnebrand nog houdbaar is: pak niet zomaar de zonnebrand die je van vorig jaar nog had liggen, maar check de houdbaarheidsdatum die erop staat. Wanneer deze verstreken is, is de kans groot dat de SPF van het product niet meer overeenkomt met wat er op het label staat.
 • Zoek een zonproduct dat goed bij jouw huid past: voldoende en hoogwaardige zonnebrand smeren heeft vele voordelen, en wordt nóg plezieriger wanneer je een product kiest dat past bij jouw huid. Zo heeft Eucerin verschillende Sun producten die aansluiten bij verschillende huidbehoeften:
 • Blijf binnen tussen 12-15: dit zijn de uren dat de zon het felste schijnt in Noord-Europa. Indien je op een plek buiten Noord-Europa bent, check dan gedurende welke uren de zon daar het felst is.
 • Check de UV-sterkte: je kunt via verschillende bronnen, zoals weer apps, ook de UV-index bekijken op jouw locatie, om zo te zien wat de verwachtte kracht van de UV-straling is op jouw locatie. Hoe hoger de index, hoe krachtiger de zon en hoe sneller je kunt verbranden.

Maak je routine compleet

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek