Gratis verzending bij besteding vanaf € 40

Rosacea en een Couperose-gevoelige huid – Symptomen en behandelingen

Ontdek meer

Rosacea en Couperose zijn twee huidaandoeningen die vaak met elkaar verward, maar de symptomen verschillen wel degelijk. Een Couperose-gevoelige huid kan ontstaan als de overgevoelige huid gepaard gaat met roodheid. Vordert zich dit naar een meer serieus stadium, dan kan er sprake zijn van Rosacea.

Rosacea en Couperose: symptomen en verschillen

Rosacea is een chronische, onregelmatige ontstekingsziekte die voorkomt onder 10% van de volwassen bevolking. De aandoening valt binnen de categorie 'overgevoelige huid'. Symptomen van Rosacea zijn onder andere een prikkende en branderige huid - symptomen die vaker worden genoemd door mensen met een overgevoelige huid.

Bij Rosacea verschijnen kleine rode stipjes op de wangen, de kin, de neus en het voorhoofd.
Ernstige Rosacea kan leiden tot Rhinophyma: een verdikking van de huid op de neus.

Naast symptomen als een prikkende en brandende huid, vertoont de huid met Rosacea ook vaak roodheid op de wangen, de kin, de neus en het voorhoofd en zijn er vlekjes en puisten te zien op de huid. Soms raakt de huid rondom de ogen ook aangetast, dit kan leiden tot een zwellende ontsteking op het ooglid of tot bindvliesontsteking.

In het meest serieuze geval van Rosacea kan de huid verdikken en overtollig weefsel gaan vormen. Dit komt vaak tot uiting op de neus en staat bekend als Rhinophyma. Rhinophyma laat de neus er groot en bobbelig uitzien - iets wat bij anderen de verkeerde impressie van alcoholisme kan wekken. Bij patiënten kan Rhinophyma dus leiden tot zowel psychologisch als fysiek ongemak.

In tegenstelling tot een onzuivere huid, waarbij ook puistjes ontstaan, raken de poriën bij Rosacea niet verstopt en daarom is de huid eerder geneigd om droog te worden.

In de vroege stadia is Couperose een tijdelijke aandoening.
In een Couperose gevoelige huid zetten de bloedvaten uit, maar verkleinen ze daarna niet zoals bij een normale huid wel zou gebeuren.

Een Couperose-gevoelige huid (ook wel bekend als Couperosa) behoort ook tot de categorie 'overgevoelige huid'. Als symptomen ervaren patiënten ook een stekend en branderig gevoel. Een Couperose-gevoelige huid is te omschrijven als rood, droog en gevoelig. De roodheid is het effect van uitgezette bloedvaten die door een verzwakte elasticiteit niet verkleinen wanneer er een flinke stroom bloed door heen gaat, iets wat bij een normale huid wel gebeurt.

Een Couperose-gevoelige huid komt en gaat, vooral in de beginfase. Als het vaker voorkomt en in een gevorderd stadium raakt, kan de roodheid blijvend op de huid zichtbaar worden. 

Een rode huid door overgevoeligheid verschilt van de rode wangen die je dagelijks kunt hebben, omdat het langer aanhoudt (uren, dagen of zelfs maanden) en de roodheid zal niet wegtrekken zonder dat de huid wordt behandeld.

Lees meer over een rode, gevoelige huid
Lees meer over overgevoeligheid in het algemeen.

Als je denkt dat je Rosacea hebt, raadpleeg dan het advies van een dokter of dermatoloog omdat een vroegtijdige behandeling de kansen dat het zich uitbreidt verkleint.

Bij wie komt het voor?

De precieze oorzaak van Rosacea is onbekend. Toch hebben experts factoren ontdekt die bij meerdere patiënten voorkomen. Zo ligt de prevalentie van Rosacea het hoogst onder mensen met een lichte huid, en voornamelijk bij mensen uit Noord-Europa.

De huidaandoening start vaak in een leeftijd van 20 tot 50 jaar. Rosacea komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en bij vrouwen uiten de symptomen zich vaak op de wangen en op de kin. Als het voorkomt bij mannen, is Rosacea al vaker in een verder stadium en is de kans op Rhinophyma groter.

Rosacea is een progressieve huidconditie die vaak begint met subjectieve gevoelens die doen denken aan een overgevoelige huid, zoals een stekende huid en een branderig gevoel. De roodheid komt eerst in vlagen en is tijdelijk, maar naar mate de Rosacea vordert kan de huid permanent rood worden. Bultjes en puistjes kunnen ontstaan, en in sommige gevallen kunnen de ogen helemaal rood worden. In meer ernstige gevallen kan Rhinophyma zich voordoen en kunnen de ogen gezwollen raken en meer ontstoken raken.

Zoals bij Rosacea, kan een Couperose gevoelige huid veroorzaakt worden door verschillende factoren, zoals leeftijd, genen en diëten.

Lees meer over huidetniciteit.

Triggers van Rosacea en Couperose

Luchtvervuiling kan de symptomen van een Rosacea en Couperose gevoelige huid verergeren.
Bepaalde schoonmaakmiddelen kunnen de overgevoelige huid triggeren.

Beide condities, zowel Couperose als Rosacea, worden erger bij bepaalde triggers. Deze triggers verschillen van persoon tot persoon, maar bestaan vaak uit:

  • Milieufactoren zoals blootstelling aan warme en koude temperaturen, de wind, de zon, vocht en vervuiling (denk aan sigarettenrook), maar ook stuifmeel en uitlaatgassen.
  • Psychologische factoren zoals boosheid of stress. Stresshormonen zoals adrenaline kunnen zorgen voor ontstekingsprocessen in de huid.
  • Externe factoren zoals parfums, detergentia en bepaalde geneesmiddelen (als cortisone crèmes), maar ook hete baden, te extreem sporten, alcohol en kruidig voedsel. Kleding kan ook een nadelig effect hebben op een Couperose en Rosacea gevoelige huid. Naast de kleurstoffen en andere chemische stoffen in kleding, kunnen ook bijvoorbeeld synthetische stoffen zorgen voor irritatie van de huid en allergieën opwekken.
  • Mechanische factoren zoals druk op de huid.

Triggers vermijden is de beste manier om de symptomen te verminderen van een Couperose gevoelige huid en Rosacea.

Om de triggers te identificeren, is het handig om een dagboek bij te houden.

Het kan wat tijd kosten om erachter te komen welke triggers je het beste kunt mijden. Iedere huid is weer anders. Het kan daarom handig zijn om de reacties die je had op bepaalde interne en externe factoren op te schrijven in een dagboek. 

Een zichtbare huidaandoening als Couperose of Rosacea kan ook tot psychologische problemen leiden. Het kan zorgen voor schaamte, en in ergere gevallen zorgen voor angstige gevoelens of zelfs een depressie. Deze gevoelens verergeren simpelweg de symptomen van Couperose en Rosacea. Daarom kan het raadzaam zijn om een dekkende crème aan te brengen op je gezicht om de huidteint te egaliseren. Hiermee verminder je wellicht de nadelige psychologische effecten van Rosacea of Couperose.

Couperose gevoelige huid en Rosacea: beschikbare oplossingen

Er is geen enkele behandeling die kan garanderen dat het een Couperose-gevoelige huid of Rosacea verhelpt. Een overgevoelige huid kan daarentegen wel worden gekalmeerd door de huidbarrière te verbeteren met speciale, actieve huidverzorging.

Bij het ontwikkelen van de Overgevoelige Huid productreeks, zorgt Eucerin ervoor dat alle drie de onderdelen van de overgevoelige huid driehoek worden aangepakt.

Smetvrije verpakkingen beschermen de producten van Eucerin tegen besmetting en oxidatie.

Ten eerste wordt de gevoelige huid gekarakteriseerd door een verzwakte huidbarrière die ervoor zorgt dat de onderliggende huidlagen vatbaarder zijn voor irritaties. Om de kans op huidintolerantie te minimaliseren en om de huidelasticiteit te verbeteren, zorgen de Eucerin AntiREDNESS en Eucerin UltraSENSITIVE producten voor intensieve hydratatie om het toegenomen trans-epidermale waterverlies van de huid tegen te gaan. Ieder product heeft een 'pure' formule; het bevat een minimaal aantal ingrediënten en een smetvrije verpakking om het risico van bacteriën die de formule binnendringen te minimaliseren.

Het tweede deel van de Overgevoelige Huid Driehoek bestaat uit de overgevoelige zintuigelijke vezels in de epidermis. Eucerin gebruikt als eerste medische huidverzorgingsmerk het ingrediënt Symsitive in haar producten voor de overgevoelige huid. Symsitive* reguleert de overgevoeligheid in de huid en kalmeert de huid direct. Bij regelmatig gebruik van de producten raakt de huid beter resistent tegen interne en externe stressfactoren.

Rosacea en Couperose-gevoelige huid

Het derde en laatste symptoom van de overgevoelige huid is roodheid. Eucerin gebruikt een natuurlijke anti-oxidant en een ontstekingsremmend ingrediënt genaamd Licochalcone A in de AntiREDNESS Kalmerende Crème en in de AntiREDNESS Corrigerende Crème met SPF 25 om de huid snel te kalmeren en zichtbare roodheid te verminderen.

Daarnaast bevat Eucerin AntiREDNESS Corrigerende Crème met SPF 25 ook groene pigmenten die de rode huid direct egaler maken.

* =reg.tm of Symrise AG, Germany

Gerelateerde producten

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek