Een vrouw brengt Eucerin Even Brighter Spot Corrector aan terwijl ze in de spiegel naar zichzelf kijkt.

Hyperpigmentatie veroorzaakt door een ontsteking Symptomen en behandelingen

Post-inflammatoire hyperpigmentatie, algemeen bekend als hyperpigmentatie veroorzaakt door een ontsteking, is een soort hyperpigmentatie die het gezicht en het lichaam beïnvloeden. Deze aandoening ontstaat meestal als een reactie op een ontsteking (zoals acne, atopische dermatitis of psoriasis) of letsel (bijvoorbeeld als gevolg van dermabrasie, een chemische peeling of lasertherapie).

De bij postinflammatoire hyperpigmentatie behorende symptomen, oorzaken en beschikbare behandelingen hiervoor

Hyperpigmentatie ontstaat als interne of externe factoren de melanineproductie verhogen. Dit leidt tot verkleuring van de huid, meestal op gebieden die aan de zon worden blootgesteld. Er zijn verschillende vormen van hyperpigmentatie, zoals pigmentvlekken (ouderdomsvlekken en sproeten), melasma en postinflammatoire hyperpigmentatie (PIH).

Postinflammatoire hyperpigmentatie verschijnt als vlakke verkleurde vlekken. Deze vlekken kunnen in kleur variëren van roze tot rood, bruin of zwart, afhankelijk van de teint en de diepte van de verkleuring. Zij kunnen lijken op kleine, verkleurde sproeten of grotere plekken donkerdere huid en ze kunnen glanzend zijn of op 'nieuwe' huid lijken.

PIH treft vaak mensen met acne en kan soms worden veroorzaakt door esthetische behandelingen, zoals dermabrasie, een chemische peeling of lasertherapie. Postinflammatoire hyperpigmentatie kan bij alle huidtypes ontstaan, maar het komt vaker voor bij een donkerdere huid. In feite raadplegen mensen met een donkerdere huid een dermatoloog vaker in verband met PIH dan met enige andere aandoening. Mannen en vrouwen zijn even gevoelig voor postinflammatoire hyperpigmentatie.

Hyperpigmentatie
Postinflammatoire hyperpigmentatie verschijnt als vlakke verkleurde vlekken.
Hyperpigmentatie
Lasertherapieën verwijderen huidcellen met hyperpigmentatie, maar hebben bijwerkingen zoals ontstekingen en irritaties.
Hyperpigmentatie

Breng als een pigmentvlek van grootte, vorm of kleur verandert of gaat jeuken of bloeden een bezoek aan een dermatoloog om uit te sluiten dat het om een kwaadaardige tumor gaat.

Wat is de oorzaak van postinflammatoire hyperpigmentatie?

Als de huid ten gevolge van letsel, uitslag, een vlek of enige andere soort inwerking ontstoken raakt, activeert deze ontsteking melanocyten, de melanine producerende cellen, om overtollige melanosomen (pigmentkorrels) vrij te maken. Deze melanosomen bevatten tyrosinase (een pigmentatie-enzym dat de melanineproductie start) en gesynthetiseerde melanine. Melanine geeft de huid en het haar hun kleur. De overtollige pigmentkorrels worden donker en verkleuren het eerder verwonde gebied en ze blijven lang nadat de oorspronkelijke wond is genezen aanwezig.

Een postinflammatoire hyperpigmentatievlek blijft vaak achter als resultaat van een ontstoken beschadiging in verband met acne.

Het uiterlijk van PIH-vlekken kan variëren van redelijk onbeduidende pukkels of puistjes tot ernstiger verwondingen. Hoe groter de ontsteking, des te duidelijker de PIH-vlek, zowel voor wat betreft grootte als kleur. Als een puistje wordt uitgedrukt of eraan wordt gepeuterd, verhoogt dit de kans op het ontwikkelen van postinflammatoire hyperpigmentatie.

Hoewel de zon PIH niet veroorzaakt, kan deze wel de symptomen verhevigen door de aangetaste plekken donkerder te maken en de tijd die ze nodig hebben om te vervagen te verlengen.

Postinflammatoire hyperpigmentatie veroorzaakt geen littekens en zal zelfs zonder behandeling in de loop van de tijd verbeteren. De herstelperioden variëren, maar gemiddeld kan het tussen de drie en 24 maanden duren voordat de donkere vlekken zijn vervaagd. In sommige gevallen kan dit echter langer duren. De tijd is afhankelijk van het verschil tussen de natuurlijke teint en de donkerdere plekken. Hoe duidelijker het verschil, des te langer het duurt het voordat de verkleuringen zijn verdwenen. Behandelingen voor verbetering en verkorting van de herstelperiode zijn beschikbaar.

Hyperpigmentatie
Geadviseerd wordt om puistjes niet uit te drukken, want dit verhoogt de kans op postinflammatoire hyperpigmentatie.
Hyperpigmentatie
De zon kan symptomen van hyperpigmentatie opwekken en verhevigen.

Welke behandelingen bestaan voor postinflammatoire hyperpigmentatie?

Dermatologen maken gebruik van twee belangrijke concepten: verwijdering van de verkleuring van de huid veroorzaakt door postinflammatoire hyperpigmentatie en regulering van de symptomen.

Hoe kan ik postinflammatoire hyperpigmentatie verminderen?

Verwijderen

Verwijdering - door middel van lasertherapie, zeer sterke lichtflitsen of chemische peeling - neemt de huidcellen met hyperpigmentatie weg, zodat nieuwe huid zonder hyperpigmentatie wordt gevormd. Dit kan kostbaar en ingrijpend zijn en zelfs de situatie verergeren. Mogelijke bijwerkingen zijn ontstekingen, irritatie en een branderig gevoel.

Chemische peelings, zoals AHA
De dermatoloog brengt een zure oplossing (glycolzuur (AHA)) aan om de aangetaste huidlagen te verwijderen. De huid gaat blaren vormen en valt dan af, waarbij hieronder een 'nieuwe' smetteloze huid tevoorschijn komt.

Lasertherapieën (Fraxel, Erbium YAG) en IPL-therapie (Intense Pulsed Light)
Lasertherapieën en behandelingen met zeer sterke lichtflitsen zijn exacter dan chemische peelings, omdat zij gebruikmaken van gericht sterk licht om het aangetaste gebied te bereiken. Afhankelijk van de ernst van de hyperpigmentatie kan de huid op het niveau van het huidoppervlak (de opperhuid) of in de dieper gelegen huidlagen (de lederhuid) worden behandeld. Lees meer over de structuur van de huid.

Hyperpigmentatie
Door de bij de chemische peeling gebruikte chemicaliën vormen zich blaren op de huid en de huid laat uiteindelijk los, waarbij huid zonder hyperpigmentatie tevoorschijn komt.

Reguleren

Regulering maakt gebruik van op recept of vrij verkrijgbare middelen die de melanineproductie remmen, waardoor de teint gelijkmatiger wordt en donkerdere plekken verbleken, zodat zij weer met de normale pigmentatie van de huid overeenkomen.

Verschillende plaatselijk aan te brengen medische of huidverzorgingsproducten voor postinflammatoire hyperpigmentatie zijn verkrijgbaar en deze bevatten meestal één of meer van de volgende bestanddelen:

 • Hydrochinon 2-4% (alleen Rx) - een krachtige huid-bleekmiddel dat verboden is in cosmetica in het merendeel van de EU als gevolg van bezorgdheid over verbanden met mogelijk toxicologische risico's. Het is echter nog steeds in gebruik in de VS. Een hogere concentratie (Rx> 4%) is uitsluitend op recept verkrijgbaar, terwijl lagere concentraties (> 2%) gebruikt worden als over-de-toonbank verkrijgbare geneesmiddelen.
 • Arbutin is een hoofdbestanddeel in veel huidbleekproducten in Azië en een natuurlijke bron van hydroquinone. Hoewel deze stof zwakker en minder effectief is dan industrieel geproduceerde hydroquinone, bestaan twijfels over de veiligheid hiervan.

 • Kojiczuur is een bijproduct van de Japanse rijstwijn sake. De stof is natuurlijk, maar de remmende werking op de melanineproductie is twijfelachtig en het is in veel landen verboden´.
 • Glycolzuur (of fruitzuur) wordt gebruikt door dermatologen voor chemische peelings en is een veel voorkomend actief bestanddeel in veel plaatselijk aan te brengen crèmes tegen hyperpigmentatie.
 • Retinoïdezuur wordt als effectief beschouwd, maar het kan enige bijwerkingen hebben, zoals irritatie en verhoogde gevoeligheid voor de zon (wat al een probleem is voor mensen met postinflammatoire hyperpigmentatie). Aangezien mogelijk een relatie bestaat met geboorteafwijkingen, mogen zwangere of borstvoeding gevende vrouwen geen retinoïdezuren gebruiken.
 • Derivaten van vitamine C hebben aangetoond dat zij relatief effectief zijn tegen postinflammatoire hyperpigmentatie. Zij worden vaak in combinatie met andere werkzame bestanddelen gebruikt.

Hyperpigmentatie
Medische behandelingen kunnen postinflammatoire hyperpigmentatie reguleren.
Hyperpigmentatie
Retinoïdezuur mag niet tijdens de zwangerschap worden ingenomen.

Mensen die lijden aan postinflammatoire hyperpigmentatie moeten zich realiseren dat:

 • De UV-stralen van de zon grote invloed hebben op de huid. Blootstelling aan de zon zal waarschijnlijk symptomen verhevigen, dus naast het vermijden van de zon wordt aanbevolen dagelijks een zonnebrandmiddel met een breed spectrum en een hoge beschermingsfactor te gebruiken als onderdeel van de dagelijkse reiniging, zuivering en verzorging.
 • Directe resultaten niet mogen worden verwacht. Behandelingen kunnen een aantal weken nodig hebben om merkbare verschillen te laten zien, dus consequent gebruik, geduld en doorzettingsvermogen zijn zeer belangrijk.
 • Postinflammatoire hyperpigmentatie kan medische verzorging vereisen. Als mensen die hieraan lijden zich zorgen maken over de grootte, vorm of kleur van een donkere plek is het de moeite waard een dermatoloog of apotheker te raadplegen.

Hyperpigmentatie
Juiste bescherming tegen de zon is onontbeerlijk – blootstelling aan de zon kan de symptomen van postinflammatoire hyperpigmentatie verhevigen.
Hyperpigmentatie
Eucerin Anti-Pigment Spot Corrector kan nauwkeurig worden aangebracht.

Wil je meer huidtips & expert advies van Eucerin?

Abonneer je dan nu op onze nieuwsbrief en word al eerste geïnformeerd over alle voordelen en nieuwtjes.

 • Ontvang het laatste nieuws over onze producten
 • We geven je tips voor een stralende huid
 • Doe mee met acties en profiteer van korting

Eucerin