Gratis verzending | -10% op je eerste bestelling

Leven met Atopische Dermatitis – Hoe beïnvloedt de aandoening de nachtrust en de kwaliteit van leven?

Leestijd: 5 min
Ontdek meer

Cortisol (ook wel hydrocortison genoemd) wordt al tientallen jaren gebruikt voor het behandelen van Atopische Dermatitis en de werking en bijwerkingen zijn uitgebreid onderzocht. Veel Atopische Dermatitispatiënten hebben ervaren dat het middel de symptomen effectief bestrijdt.

De fysieke effecten van Atopische Dermatitis

Atopic skin can appear anywhere on the body, and its location can vary according to age, but wherever it appears it is dry, red, itchy and irritable. You can read more about the areas most commonly affected by Atopic Dermatitis in Atopic Dermatitis on different parts of the body and Facial Atopic Dermatitis.

Een jeukende huid kan erg afleiden
Constant krabben kan de huid beschadigen en slapeloze nachten veroorzaken

It is typified by two phases:

  • The acute phase when skin flares up and is at its most itchy and irritable
  • The non-acute period between flare-ups when skin is calmer

You can read more about these two phases in Understanding Atopic Dermatitis and Identifying and managing flare-ups.

De acute fase is ongeacht de leeftijd het lastigst om mee om te gaan. De natuurlijke reactie op een jeukende huid is om te krabben maar dit maakt het alleen maar erger. Het verspreidt bacteriën, versterkt de jeuk en kan de huid beschadigen. Lees verder over de acute fase in Aanvallen identificeren en beheersen.  

Echter, de gevolgen van een aanval gaan verder dan de huid alleen:

Overdag: Een jeukende huid kan je hele aandacht opeisen: kinderen met Atopische Dermatitis kunnen moeite hebben zich te concentreren op school en volwassenen op het werk. Soms kunnen kinderen niet vrijuit leven (zo kan bijvoorbeeld het chloor in zwembaden een reactie veroorzaken waardoor ze niet mee kunnen doen). Sommige gevallen Atopische Dermatitis bij volwassenen zoals op de handen kan bepaalde beroepen bemoeilijken of zelfs onmogelijk maken. Lees verder in Atopische Dermatitis op de handen.

’s Nachts: De aandoening kan de nachtrust verstoren en patiënten worden vaak al krabbend wakker.  Slaapgebrek kan een significante impact hebben op de algehele stemming, gezondheid en ontwikkeling1 . Daarnaast weten ouders dat als hun kind ’s nachts wakker is, datzelfde vaak voor hen geldt. Ouders, zorgverleners en partners kunnen zo ook lijden aan slaapgebrek.

De psychologische effecten van Atopische Dermatitis

Atopische Dermatitis heeft zowel mentale als fysieke gevolgen. Een rode, soms schrale huid verandert hoe iemand er uitziet. Constant krabben zorgt ervoor dat iemand opvalt. Deze veranderingen in uiterlijk en gedrag kunnen problemen opleveren zoals een laag zelfbeeld, problemen met de sociale omgeving en partners, pesten, discriminatie en sociale isolatie.

Leven met Atopische Dermatitis kan bijzonder stressvol zijn. Maar stress vormt op zichzelf een trigger voor de aandoening2 en kan de symptomen versterken. 

Atopische Dermatitis en kwaliteit van leven 

Een recente Koreaanse studie met bijna 12.000 proefpersonen concludeerde dat volwassenen met Atopische Dermatitis een beduidend lagere kwaliteit van leven hadden en meer stress ervaarden dan mensen zonder de aandoening3

De titel van een studie uit 2006 – ‘Kwaliteit van leven en Atopische Dermatitis bij kinderen: de misère van jeugdeczeem’ – zegt al genoeg over de stress die de aandoening bij jonge mensen teweeg kan brengen.

Atopische Dermatitis kan significante psychologische stress veroorzaken

Het kan ook moeilijk zijn om anderen te zien lijden. Ouders van baby’s en kinderen met Atopische Dermatitis kunnen zich angstig, schuldig, hulpeloos en ongelukkig voelen. Een aanvullend rapport concludeert dat de negatieve gevolgen voor de kwaliteit van leven groter of gelijk zijn aan andere veel voorkomende kinderziektes zoals astma en diabetes, waarmee de rol van eczeem als belangrijke chronische aandoening bij kinderen wordt onderstreept.1

Heeft Atopische Dermatitis nog meer gevolgen?

De aandoening kan ook significante financiële implicaties met zich meebrengen voor families en de samenleving in zijn geheel.1

De behandeling kan voor families met een laag inkomen erg duur zijn en de aandoening komt in ontwikkelende landen steeds vaker voor in plaats van minder. Data laat zien dat de aandoening verantwoordelijk is voor een significant aantal ziektedagen (dagen waarop je niet op school of op werk bent). En de aandoening kost artsen een steeds groter deel van hun kostbare tijd.

Hoe kan ik de impact van Atopische Dermatitis op mijn leven inperken?

Er bestaat helaas geen remedie voor Atopische Dermatitis, maar er zijn gelukkig wel veel maatregelen die je kunt treffen om de atopische huid van je kind of van jezelf te verzorgen en symptomen te helpen verminderen en kalmeren: 

Effectieve medicinale behandeling en een goede huidverzorging

Eucerin AtopiControl Acute Care Cream verbetert de nachtrust en kwaliteit van leven5

Onderzoek toont aan dat medicinale behandeling de kwaliteit van leven kan verbeteren4 en een regelmatige en juiste huidverzorging de toestand van de huid kan verbeteren, een goede nachtrust kan bevorderen en de kwaliteit van leven een boost kan geven.5

Een niet-medicinaal product zoals Eucerin AtopiControl Acute Care Cream kan naast een medicinaal product worden gebruikt om de huid tijdens een aanval te kalmeren. Het is klinisch en dermatologisch bewezen dat Eucerin AtopiControl Acute Care Cream de nachtrust significant bevordert en de kwaliteit van leven verbetert wanneer Eucerin AtopiControl Body Care Lotion daar bovenop wordt aangebracht.5 Lees verder in Hoe verzorg je een jonge atopische huid en Hoe verzorg je een volwassen atopische huid.

Vermijd potentiële triggers

Het identificeren en vermijden van potentiele triggers is een belangrijke stap in het uitstellen en verminderen van symptomen. 
Lees verder over de potentiele triggers van Atopische Dermatitis en hoe deze te vermijden in Atopische Dermatitis begrijpen. Als je baby of kind last heeft van deze aandoening, biedt Atopische Dermatitis bij baby’s en kinderen advies over de triggers die het meest in verband worden gebracht met kinderen, en hoe je deze kunt vermijden.   

Bronnen

  1. Lewis-Jones S. Quality of life and childhood atopic dermatitis: the misery of living with childhood eczema. Int J Clin Pract. Aug 2006; 60(8):984-92.
  2. Bridgett C., Norén P. (2017) Stress and Atopic Dermatitis. In: França K., Jafferany M. (eds) Stress and Skin Disorders. Springer, Cham
  3. Kwak Y, Kim Y. Health related quality of life and mental health of adults with atopic dermatitis. Arch Psychiatr Nurs. Okt 2017;31(5):516-521. Publ.: 10.1016/j.apnu.2017.06.001. Epub 2 juni 2017.
  4. Ben-Gashir MA. Relationship between quality of life and disease severity in atopic dermatitis/eczema syndrome during childhood. Curr Opin Allergy Clin Immunol. Okt 2003; 3(5):369-73. 
  5. Eucerin PiU study. Italië. Mei 2017

Gerelateerde producten

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek