Droge babyhuid: verzorging van de babyhuid

Hoe kan ik droge plekken op de huid van mijn baby verzorgen?

Leestijd: 5 min
Ontdek meer

De huid van een baby is gevoelig, wordt gemakkelijk droog en kan snel vervellen. Zeer droge en geïrriteerde huidplekken komen vaak voor, vooral in het luiergebied en op de wangetjes van je baby. Milde en effectieve huidverzorging, met producten waarvan klinisch en dermatologisch is bewezen dat ze vriendelijk zijn voor de droge huid van je baby, helpt de huidregeneratie te ondersteunen en laat de huid van je baby glad en zacht aanvoelen.

Droge babyhuid: wat is de oorzaak?

Droge babyhuid in het gezicht
De babyhuid is nog in ontwikkeling en vatbaar voor vochtverlies en droogheid.
Luieruitslag voorkomen: verzorging van babybillen
De luier kan schaafplekken op de babyhuid veroorzaken en droogheid en irritatie veroorzaken

De huid werkt hard om het lichaam te beschermen: tegen irriterende invloeden van buitenaf en ter ondersteuning van de natuurlijke vochtbalans van de huid. De huid van een baby is dunner dan de huid van een volwassene en dus kwetsbaarder, en de natuurlijke barrièrefunctie is nog niet volledig ontwikkeld. De babyhuid is dus niet alleen gevoeliger en sneller geïrriteerd, maar verliest ook gemakkelijker vocht. Daarom krijgt een baby ook sneller een droge huid. 

De huid van een baby is bijzonder gevoelig voor veranderingen in de omgevingstemperatuur, waardoor de droogheid nog kan verergeren en de droge huid van een baby snel kan veranderen in een zeer droge huid. Je kunt meer lezen in begrijpen van de huid op verschillende leeftijden en de huid van baby's en kinderen.

Wanneer een droge huid van een baby gepaard gaat met erge jeuk, kan het zijn dat je baby een Atopiegevoelige huid heeft. Dit wordt ook wel eczeem genoemd en het is de vaakst voorkomende huidziekte bij kinderen. Je kunt er meer over lezen in Atopische dermatitis bij baby's en kinderen.

Bijpasgeboren baby's verschijnen vaak droge rode plekken op de huid van de  billen. Dit wordt ook wel luieruitslag genoemd. Luieruitslag heeft niets te maken met atopische dermatitis (het gebied is te vochtig om daar te kunnen ontstaan) en kan verschillende oorzaken hebben:

  • De luier schuurt en veroorzaakt schaafplekken en droge plekken op de babyhuid
  • Schimmel- of bacteriële infectie: de huid van de baby reageert op de inhoud van de luier
  • De babyhuid reageert op het materiaal waarvan de luier is gemaakt of op de ingrediënten van de babydoekjes of reiniger

Droge babyhuid op het gezicht

Veel baby's hebben ook last van melkkorstjes (de medische term hiervoor is seborroïsche dermatitis) in de eerste weken na de geboorte. Dit wordt gekenmerkt door korstachtige en schilferige plekken op de hoofdhuid of wenkbrauwen, maar ze zijn normaal gesproken vettig in plaats van droog.

Hoe moet ik de droge en gevoelige huid van mijn baby verzorgen?

Een milde dagelijkse routine die de natuurlijke huidbarrière  ondersteunt is de beste manier om een droge huid van een baby  te verzachten en verdere droogheid te voorkomen. Kies producten waarvan klinisch en dermatologisch is bewezen dat ze geschikt zijn voor de droge babyhuid:

Droge babyhuid: milde reiniging
Kies een milde, zeepvrije reiniger die zacht is voor de babyhuid
Verzorging van de babyhuid: zalf voor baby's
Regelmatige hydratatie helpt de gevoelige babyhuid te verzorgen

  • Milde reiniging: Badtijd is een belangrijke gelegenheid voor de hechting tussen baby en ouder. Gebruik lauw water (in plaats van water dat te warm of te koud is en waardoor verder vochtverlies kan optreden), beperk de tijd in bad en kies een milde, zeepvrije reiniger zoals Eucerin AtopiControl Bad- en Doucheolie
  • Hydraterende verzorging: Het is belangrijk om het lichaam van je baby te hydrateren onmiddellijk na het wassen om verdere verdamping van water uit de huid te voorkomen. Misschien is één keer per dag niet genoeg en vooral droge en geïrriteerde gebieden, zoals de wangetjes van je baby en het gebied rond de luier, hebben waarschijnlijk vaker verzorging nodig. Eucerin Aquaphor Herstellende Zalf is een ideaal hydraterend product voor een droge babyhuid en kan zo vaak als nodig worden gebruikt.
  • Optimale bescherming: Houd je baby uit de zon. Als enige indirecte blootstelling aan de zon niet te vermijden is, en je baby ouder dan drie maanden is, breng dan een geschikt zonnebrandmiddel aan uit het Eucerin Kids assortiment om de tere huid te beschermen tegen schadelijke zonnestralen en een nog drogere huid van je baby.

Als je de huid van je baby gevoelig is voor eczeem en/of snel droog wordt, dan kun je hier meer over lezen in hoe moet hun huid verzorgd worden in hoe moet de jonge atopische huid verzorgd worden.

Hoe kan ik extreem droge huidplekken bij mijn baby verzachten?

Exteem droge huidplekken komen vaak voor bij baby's, vooral op hun gezicht op de wangetjes en rond de luier, waar vaak luieruitslag ontstaat en waar de randen van de luier schaafplekken op de huid van de baby kunnen veroorzaken, waardoor droogheid en irritatie gevoel ontstaat.

Effectieve verzorging met zalf van de droge babyhuid

Verzorging van de droge babyhuid met Eucerin
Eucerin Aquaphor Herstellende Zalf is gemakkelijk op de droge huid van je baby aan te brengen
Aquaphor zalf baby
Eucerin Aquaphor Herstellende Zalf verzacht de droge huid van de baby, maakt de huid glad en versnelt het herstel

Eucerin Aquaphor Herstellende Zalf is speciaal samengesteld om de droge en gevoelige babyhuid de verzorging te geven die ze nodig heeft. De zalf bevat slechts een paar ingrediënten, is ongeparfumeerd en bevat geen conserveringsmiddelen. Daarom is dit product ideaal voor de gevoelige jonge huid. De zalf vormt een semi-occlusieve beschermende barrière op de huid, die het natuurlijke transport van waterdamp en zuurstof naar en van de babyhuid ondersteunt. De formule bevat Glycerin – een effectief hydraterend ingrediënt dat water aantrekt en helpt het in de huid vast te houden. Glycerine werkt naast Panthenol, dat helpt de huidregeneratie te versnellen en de huid ook hydrateert. Er is klinisch en dermatologisch bewezen dat de formule de zeer droge, gebarsten en geïrriteerde huid van de baby helpt te herstellen. De zalf verzorgt de kwetsbare huid van je baby en laat de huid zacht en glad aanvoelen.

Eucerin Aquaphor: gemakkelijk in gebruik voor een droge babyhuid

Eucerin Aquaphor Herstellende Zalf is verkrijgbaar in een aantal verschillende formaten en grootten. De kleine tube kun je bijvoorbeeld makkelijk overal mee naar toe nemen in een luiertas.

De verzachtende, transparante zalf is gemakklijk aan te brengen op plaatselijke gebieden, zonder er gemakkelijk afgewreven te worden. Je hebt er waarschijnlijk minder van nodig dan je denkt. Slechts een vingertop van het product kan al genoeg zijn om de droge huid op het gezicht en de hals van je baby te bedekken. Je kan het product zo vaak als nodig op de droge huid van je baby gebruiken. De zalf mag niet worden aangebracht op open, vochtige of bloedende wonden.

Maak je routine compleet

Gerelateerde artikelen

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek