Vrouw met twee sinaasappels in haar handen

Wat doet vitamine C voor jouw huid?

Leestijd: 5 min
Ontdek meer

Vitamine C is een essentiële voedingsstof die belangrijk is voor onze gezondheid. Dit artikel legt uit hoe belangrijk Vitamine C is voor een gezonde huid, en welke rol deze vitamine speelt als antioxidant, maar ook bij de productie en de bescherming van collageen. Vitamine C wordt steeds populairder als ingrediënt voor huidverzorgingsproducten. In dit artikel verkennen we hoe Vitamine C vroegtijdige huidveroudering helpt voorkomen en welke rol het kan spelen in dagelijkse anti-agingverzorging voor alle huidtypes.

Vitamine C en jouw huid: wat is het?

Vitamine C wordt vaak geassocieerd met citrusvruchten.

"Vitamine C is een essentiële voedingsstof voor een gezonde huid en onze algemene gezondheid. Het staat ook wel bekend als ascorbinezuur en L-ascorbinezuur, hoewel dit eigenlijk verschillende vormen van de vitamine zijn.

Deze stof ondersteunt weefselherstel, versterkt ons afweersysteem en is van essentieel belang voor veel van de enzymatische processen in ons lichaam die ons gezond houden. Een tekort aan vitamine C kan leiden tot scheurbuik, een van de allereerste voedingsstoornissen die bij matrozen werd vastgesteld. Vitamine C is ook een krachtig antioxidant.

Je kunt vitamine C van nature vinden in heel wat voedingswaren, met citrusvruchten als het vaakst genoemde voorbeeld. Het wordt gebruikt in een groot aantal vrij verkrijgbare geneesmiddelen en wordt verkocht als voedingssupplement. Daarnaast wordt Vitamine C steeds vaker verwerkt in huidverzorgingsproducten."

Waarom is vitamine C goed voor je huid?

Vitamine C is een krachtig antioxidant en neutraliseert de vrije radicalen die oxidatieve stress veroorzaken in de huid en zo leiden tot vroegtijdige huidveroudering. Het is ook essentieel voor de aanmaak van collageen in de huidcellen, om de huidstructuur te ondersteunen en de tekenen van veroudering te vertragen. Het toevoegen van huidverzorging met vitamine C heeft dan ook meerdere voordelen voor jouw huid:

Vitamine C als antioxidant voor jouw huid

Het is bewezen dat vitamine C de vrije radicalen in ons lichaam - die oxidatieve stress veroorzaken - helpt neutraliseren. Dit helpt vroegtijdige huidveroudering te voorkomen en de zichtbare tekenen van biologische huidveroudering te vertragen. Oxidatieve stress leidt tot een doffe, vermoeid ogende teint. Vitamine C helpt de huid er weer jonger en frisser uit te zien. Je komt er meer over te weten in ons artikel over vrije radicalen en hun effect op de huid.

 

Vitamine C is een krachtig antioxidant dat de huid helpt in de strijd tegen schadelijke vrije radicalen.
Naarmate we ouder worden, neemt het collageengehalte in onze huid af. Vitamine C helpt de productie van collageen te ondersteunen.

Vitamine C en collageen in je huid

"Collageen is een van de natuurlijke vulstoffen van de huid. Als we jong zijn, hebben we collageen in overvloed. Dit doet de jonge huid er zo stevig en glad uitzien. Naarmate we ouder worden, neemt het collageengehalte af, wat aanzienlijk bijdraagt tot de vorming van fijne lijntjes en rimpels, volumeverlies en minder strakke gezichtscontouren.

Vitamine C helpt je huid op twee manieren. Ten eerste is het van groot belang voor de productie van collageen in onze huidcellen. Ten tweede is vitamine C een krachtig antioxidant, dat de huid helpt beschermen tegen de vrije radicalen die collageenproducerende cellen afbreken en ook de afbraak van collageen doen versnellen."

Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn huid genoeg vitamine C krijgt?

"Ons lichaam kan geen vitamine C aanmaken, dus moeten we dit zelf voorzien. Daarnaast kan ons lichaam ook geen vitamine C opslaan, dus moeten we deze voedingsstof elke dag eten of aanbrengen.

Vitamine C wordt steeds vaker gebruikt in externe huidverzorgingsproducten (zoals crèmes met vitamine C). Het wordt gebruikt om de huid op te peppen en ze jonger, gezonder en stralender te doen ogen. Het is vaak een van de eerste anti-agingproducten die we gebruiken. Lees meer over anti-agingverzorging voor twintigers."

Groene bladgroenten zijn een goede bron van vitamine C.

Vitamine C-rijke voeding voor jouw huid

Gezonde voeding - rijk aan vitamine C - is van essentieel belang voor een gezonde huid en een gezond lichaam. Eet veel verse groenten en fruit, en dan vooral bladgroenten, tomaten en citrusvruchten.

Vitamine C en huidverzorging

"Vitamine C wordt steeds populairder voor externe huidverzorgingsproducten zoals crèmes, omdat het de huid kan oppeppen en deze er jong en stralend kan laten uitzien.

Een van de voordelen van een huidverzorgingsproduct met vitamine C is dat je het kunt aanbrengen precies waar het nodig is. Maar niet alle huidverzorgingsproducten met vitamine C zijn evenwaardig voor je huid. Hierop moet je letten als je skincare met vitamine C toevoegt aan jouw routine:

  • De vorm van vitamine C: Sommige vormen van vitamine C, zoals L-ascorbinezuur, zijn werkzamer en uitvoeriger onderzocht en beproefd als huidverzorgingsingrediënt dan andere.
  • Concentratie: Onderzoek heeft aangetoond dat een huidverzorgingsproduct minstens 8% Vitamine C moet bevatten om een verschil te maken voor de huidcellen. Formuleringen met meer dan 20% verhogen de doeltreffendheid niet en kunnen ook irritatie veroorzaken.1
  • ‘Versheid’: Pure vitamine C wordt afgebroken wanneer het aan zuurstof wordt blootgesteld, en dus is een mechanisme dat de vitamine pas op het moment van gebruik met de rest van de formule mengt, het doeltreffendst."

"Eucerin gebruikt 10% puur en pas geactiveerd L-ascorbinezuur in Eucerin Hyaluron-Filler Vitamine C Booster. De formule is bovendien verrijkt met laagmoleculair hyaluronzuur (een doeltreffend hydraterend bestanddeel dat rimpels zichtbaar vermindert) en Licochalcone A (ook een antioxidant, dat samen met vitamine C de vrije radicalen als gevolg van hoogenergetisch zichtbaar licht (HEVIS) neutraliseert). Deze formule is geschikt voor alle huidtypes en leeftijden, en het is klinisch en dermatologisch bewezen dat het de huid verstevigt en rimpels zichtbaar vermindert voor een egalere, frissere en meer stralende huid na slechts zeven dagen.

1 Fitzpatrick RE, Rostan EF. Dubbelblinde, halfgezichtsstudie die lokaal vitamine C vergelijkt als middel voor vermindering van lichtbeschadiging. Dermatol Surg. 2002; 28(3): 231-236"

Gerelateerde artikelen

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek