Acne en anti-aging: kan ik onzuiverheden en rimpels tegelijkertijd aanpakken?

Leestijd: 5 min
Ontdek meer

Onze huid is net zo uniek als wijzelf, maar voor de meesten van ons beginnen de eerste zichtbare tekenen rond de leeftijd van 25. Fijne lijntjes en rimpels zullen gaan verschijnen. Tegen die tijd zijn veel mensen die in hun puberteit last hadden van acne er inmiddels wel uitgegroeid. Maar tot wel 40 procent van ons heeft als volwassenen nog lange tijd met symptomen van acne te maken1. Dit deel bestaat weer voor 75 tot 85 procent uit vrouwen2.

Maar hoe hoe ga je nu met acne en huidveroudering om? Is het mogelijk om zowel onzuiverheden als rimpels tegelijkertijd te verminderen of te voorkomen? In dit artikel wordt besproken hoe de verouderende acnegevoelige huid het best verzorgd kan worden. Er worden ook verschillende verzorgingsroutines aangeraden (afhankelijk van eventuele acnemedicatie) die je zullen helpen om de zichtbare tekenen van veroudering uit te stellen en te verminderen terwijl je je onzuiverheden in bedwang houdt.

Hoe verandert de irritatie- en acnegevoelige huid voor dertigers?

Acne ontstaat bij dertigers meestal op de kin.

De acnegevoelige huid is meestal een vettige huid die te veel talg produceert. Maar er is goed nieuws voor mensen met een vettige huid: talg zorgt ervoor dat je huid langer glad en soepel blijft, waardoor fijne lijntjes en rimpels minder snel zichtbaar zijn. Toch drogen alle huidtypen naarmate je ouder wordt uit. Dat geldt dus ook voor de vettige huid.

Acne Tarda (of ‘late acne’) verschilt van klassieke puberteitsacne: er zijn meestal minder mee-eters, maar meer puistjes en ontstoken beschadigingen. Die zijn voornamelijk op de kin te zien.

Huidverzorgingsadvies

Hoe verzorg je een acnegevoelige huid die ouder wordt

Er zijn anti-aging huidverzorgingsproducten die geschikt zijn voor de acnegevoelige huid, maar we raden af om deze te gebruiken tijdens een medische acnebehandeling (topisch ofwel oraal). Als je medicinale producten gebruikt, probeer dan de Eucerin DermoPure producten. Deze zijn speciaal samengesteld voor de huid die onder behandeling is. Gebruik de anti-aging producten pas nadat je medische behandeling voorbij is. 

Let bij het kiezen van het juiste product op het volgende:

  • Vermijd producten die de huid uitdrogen: doordat de huid uitdroogt, wordt de talgproductie juist gestimuleerd. Dit kan opnieuw acne veroorzaken. Daarnaast is een uitgedroogde huid eerder geneigd tekenen van veroudering te gaan vertonen. Ruwe reinigingsmiddelen, chemische peelings en sommige acnemedicatie kunnen de huid uitdrogen.
  • Vermijd vettige hydraterende en antirimpelcrèmes: vettige producten kunnen de poriën blokkeren en de acne verergeren. Lees hier meer over in 'De oorzaken en triggers van acne'. Gebruik daarom producten die 'niet-comedogeen’ zijn – dit betekent dat ze speciaal zijn samengesteld om te voorkomen dat ze poriën verstoppen en onzuiverheden veroorzaken.

De volgende tips kunnen nuttig zijn voor je huidverzorgingsroutine

Voorzichtig maar grondig reinigen

Zelfs een vettige huid droogt uit naarmate hij veroudert en er rimpels ontstaan.

Effectieve reiniging is een belangrijke stap in het verminderen en voorkomen van onzuiverheden en rimpels. Het zorgt dat je huid de werkzame stoffen in je huidverzorgingsproducten effectief absorbeert. Reinig je huid twee keer per dag. In de ochtend verwijder je het overtollig talg en dode huidcellen die zich ’s nachts hebben opgehoopt. ’s Avonds zorg je ervoor dat vuil en sporen van make-up en concealer volledig verdwijnen en je met een schone huid naar bed gaat. Zo kan je huid ’s nachts optimaal herstellen.

Je huid wordt met de jaren steeds gevoeliger. Daarom is het erg belangrijk om voorzichtig te reinigen. Gebruik lauw water (heet water kan de huid belasten) en kies reinigingsmiddelen die vrij zijn van zeep, conserveermiddelen en parfum.


Lichte maar effectieve verzorging

Naarmate de huid ouder wordt, neemt de behoefte aan hydratatie toe. Hydratatie helpt de natuurlijke beschermende barrière van je huid gezond te houden. Zorg er wel voor dat je een product gebruikt dat niet vettig is, zodat je huid niet extra belast wordt. Gebruik lichte hydraterende crèmes en serums die anti-aging voordelen bieden en bewezen geschikt zijn voor de acnegevoelige huid.

We krijgen vaak vragen over de volgorde waarin huidverzorgingsproducten aangebracht moeten worden. De vuistregel is dat je het belangrijkste middel eerst aanbrengt, dus de bijzondere huidverzorgingsproducten zoals serum, concentraat en oogcrème eerst en daarna pas de algemene hydraterende crème of vloeistof.

Neem bescherming tegen de zon serieus

Bescherming tegen zonlicht is een belangrijke stap in je ochtendroutine. Te veel UVA en UVB-straling kan de huid uitdrogen. Daarnaast kunnen onzuiverheden pigmentatieproblemen veroorzaken als ze blootgesteld zijn aan te veel zonlicht. Het is daarom belangrijk om te beseffen dat acnemedicatie de acnegevoelige huid nog gevoeliger kan maken voor UV-straling.

Cover-up en make-up

Gebruik alleen producten die speciaal zijn samengesteld voor de acnegevoelige huid en bewezen niet-comedogeen zijn. Vergeet niet alle sporen van make-up te verwijderen voordat je naar bed gaat. Lees verder in het artikel 'Make-up voor de acnegevoelige huid'.

Bij twijfel raadpleeg je je arts. Deze kan je adviseren over de beste producten en behandelingen voor de verzorging van jouw huid.

Aanbevelingen voor de huidverzorgingsroutine

De ideale huidverzorgingsroutine voor jouw ouder wordende, acnegevoelige huid

Welke huidverzorgingsroutine voor jouw huid de beste is, hangt ervan af of je medisch voor je acne wordt behandeld of niet. Daarom hebben we drie verschillende routines opgesteld:

  • Routine 1: Voor de huid die niet medisch voor acne wordt behandeld 
  • Routine 2: Voor gebruik naast topische acnemedicatie 
  • Routine 3: Voor gebruik naast orale acnemedicatie 

Huidverzorgingsroutine voor mensen die geen medische acnebehandeling ondergaan

Reiniging

In de ochtend en avond: Reinig de huid met Eucerin DermoPure Reinigingsgel. Het kan ook helpen eens per week je gezicht te scrubben om je poriën vrij te maken en de huidtextuur te verfijnen. Gebruik hiervoor Eucerin DermoPure Scrub.

Lees meer

Speciale verzorging

In de ochtend en avond: Gebruik Eucerin Hyaluron-Filler Peeling & Serum Nacht speciaal voor anti-aging. Voor gerichte vermindering van lijntjes rond de ogen raden wij Eucerin Hyaluron-Filler Oogcrème aan.

Lees meer

Verzorging

In de ochtend en avond: Breng een verzachtende en matterende, hydraterende crème aan, zoals Eucerin DermoPure MAT Matterende Crème.
Probeer voor een langdurig helderder en gladder uitziende huid een huidpeeling in je avondroutine te verwerken, zoals de Eucerin DermoPure K10 Renoverende huidverzorging. Breng deze aan voor je Eucerin DermoPure MAT Matterende Crème of Hyaluron-Filler opsmeert.

Lees meer

Bescherming

Lees meer

Bedekken/Make-up

Breng eventueel make-up aan. Gebruik uitsluitend producten die speciaal zijn samengesteld voor de acnegevoelige huid en bewezen niet-comedogeen zijn.

Lees meer

Huidverzorgingsroutine bij topische acnemedicatie

Reiniging

In de ochtend en avond: Reinig de huid met Eucerin DermoPure Reinigingsgel.

Lees meer

Behandeling

In de ochtend en/of avond: Breng je topische acnemedicatie aan zoals voorschreven door je arts. Wacht vijf minuten tot het product is geabsorbeerd.

Lees meer

Speciale verzorging

Voor het gericht verminderen van lijntjes rond de ogen raden we Eucerin Hyaluron-Filler Oogcrème aan.

Lees meer

Verzorging

In de ochtend en avond: Breng Eucerin DermoPure HYDRA aanvullende verzachtende crème aan.

Lees meer

Bescherming

Lees meer

Bedekken/Make-up

In de ochtend: Breng eventueel make-up aan. Gebruik uitsluitend producten die speciaal zijn samengesteld voor de acnegevoelige huid en bewezen niet-comedogeen zijn.

Lees meer

Huidverzorgingsroutine bij orale acnemedicatie

Reiniging

In de ochtend en avond: Reinig de huid met Eucerin DermoPure Reinigingsgel.

Lees meer

Speciale verzorging

Voor het gericht verminderen van lijntjes rond de ogen raden we Eucerin Hyaluron-Filler Oogcrème aan.

Lees meer

Verzorging

In de ochtend en avond: Breng Eucerin DermoPure HYDRA aanvullende verzachtende crème aan.

Lees meer

Bescherming

Lees meer

Bedekken/Make-up

In de ochtend: Breng eventueel make-up aan. Gebruik uitsluitend producten die speciaal zijn samengesteld voor de acnegevoelige huid en bewezen niet-comedogeen zijn.

Lees meer

Voor meer informatie over de verschillende typen acnemedicatie kun je verder lezen in 'Acnemedicijnen en hun bijwerkingen'. Wil je meer tips over hoe je een acnegevoelige huid het beste kunt verzorgen naarmate deze ouder wordt? Lees verder in 'De ideale huidverzorgingsproducten en –routine voor de acnegevoelige huid' of 'Wat kan ik veranderen aan mijn voeding om mijn acnegevoelige huid te helpen?'.

Bronnen

1. C.C.Zouboulis, Hautarzt 2014 65: 733-750
2. Zeichner et al., J Clin Aesthet Dermatolog., 2017; 10 (1): 37-46 en Holzmann, Sharkery, Skin Pharmacol Physiol 2014; 27: 3-8

Gerelateerde producten

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek