Waarom je van stress rimpels krijgt en hoe je dit voorkomt

Leestijd: 4 min
Ontdek meer

We hebben allemaal weleens last van stress. Bij de meeste mensen is de invloed hiervan op ons lichaam wel bekend. Zo kan stress leiden tot hoofdpijn, stijve spieren, hartkloppingen en acne. Maar stress heeft ook invloed op het huidverouderingsproces. In dit artikel leggen we uit hoe dat precies werkt en geven we een aantal handige tips om stress te verminderen.

Symptomen

Symptomen van stress

Stress is een brede term voor alle lichamelijke reacties die je krijgt bij een gebeurtenis. Dit kan zowel positief worden opgevat (eustress) als negatief (distress)¹. In de volksmond wordt stress echter gezien als negatief, omdat het de boosdoener is voor vervelende klachten zoals hoofdpijn, slapeloosheid, overmatig piekeren en spierspanning. Je kunt stress krijgen om allerlei redenen: lang in de file staan, angst voor een spannende presentatie of ruzie met je partner. Op het moment dat je stress ervaart, worden in je lichaam verschillende stoffen aangemaakt, zoals adrenaline en cortisol. Op die laatste stof gaan we in dit artikel dieper in. Cortisol is namelijk nauw verwant met huidveroudering.

Cortisol en een verlies aan collageen

Stress heeft veel invloed op ons lichaam en zeker ook op onze huid. Daarom is het goed om stress zoveel mogelijk te voorkomen.

Cortisol speelt een grote rol bij het omzetten van eiwitten in glucose. Hier komt energie door vrij, waardoor we ons kunnen verweren tegen stressvolle momenten en om die reden wordt cortisol ook wel het ‘stresshormoon’ genoemd². Als er door een langdurige stressreactie veel cortisol wordt aangemaakt door het lichaam, werkt het tegen ons. Cortisol wordt in verband gebracht met een verminderde barrièrefunctie van de huid, een verslechterde herstelfunctie en een afname van de hoeveelheid collageen en lipiden in de huid³. Collageen is een belangrijke bouwstof voor de huid. Als de hoeveelheid hiervan afneemt, wordt het huidweefsel verstoord4. De huid wordt minder elastisch, raakt sneller beschadigd en haarvaten kunnen breken. Als gevolg hiervan kunnen rimpels ontstaan5.

Oxidatieve stress

Uit onderzoek blijkt dat fysieke en mentale stress ook in verband wordt gebracht met ‘oxidatieve stress’. Oxidatieve stress is een lichamelijk proces waarbij vrije radicalen worden gevormd. Dit zijn atomen en moleculen die reactieve zuurstofverbindingen in huidcellen teweegbrengen en hiermee de cel beschadigen. Als gevolg hiervan worden lipiden afgebroken. Lipiden zijn huideigen vetten die nodig zijn voor een volle, stevige huid. Het gevolg is dus een dunnere en slappere huid6.

Lees ook: Oxidatieve stress en vrije radicalen: dit zijn de effecten van roken op de huid.

Oplossingen

Stress voorkomen

Geef de huid een steuntje in de rug door huidverzorgingsproducten te kiezen die het verlies aan volume compenseren.

Zoals je hierboven kunt lezen, heeft stress dus veel invloed op ons lichaam en zeker ook op onze huid. Daarom is het goed om stress zoveel mogelijk te voorkomen. Heb je al veel last van stress? Dan kun je dit verminderen door de volgende tips in je leven toe te passen:

  • Leer ontspannen. Dit doe je bijvoorbeeld met handige ontspanningstechnieken zoals yoga, een cursus mindfulness, of meditatie.
  • Beweeg voldoende. Stress ontlaadt op het moment dat je beweegt of sport. Tijdens het sporten komt het hormoon endorfine vrij in je lichaam7. Deze stof zorgt voor een gelukkig gevoel en hierdoor ontspan je meer.
  • Zorg voor een goede nachtrust. Voldoende slapen helpt je lichaam weer in balans brengen.
  • Leef gezond. Gezonde voeding draagt bij aan een gezond lichaam, waardoor ook stress vermindert. Voedingsmiddelen zoals fastfood en koffie kunnen stress doen toenemen, terwijl producten zoals kruidenthee juist kunnen helpen om je een ontspannen gevoel te geven.

Producten die lipiden en collageen aanvullen

Het proces van huidveroudering kun je niet voorkomen. Zelfs wanneer je stressvrij leeft, ontstaan op een gegeven moment rimpels. De afname aan lipiden en collageen is een natuurlijk proces. Wel kun je de huid een steuntje in de rug geven, door huidverzorgingsproducten te kiezen die het verlies aan volume compenseren. Let hierbij goed op de ingrediënten magnolol en oligopeptiden.

Magnonol is afkomstig van de bast van de magnoliaboom en verhoogt de collageensynthese. Hierdoor worden ook de volumegevende cellen gestimuleerd, waardoor de huid op plekken met verminderd volume als het ware ‘opvult’. Oligopeptiden zijn afkomstig uit de vrucht en de zaden van de anijsplant. Deze plant staat bekend om zijn goede eigenschappen voor de huid en versterkt de vernieuwing van collageen in de huid. Een voorbeeld van een productlijn waarin deze combinatie terugkomt is onze Eucerin Hyaluron-Fillerlijn.

Wil je meer weten over huidveroudering en hoe je dit proces kunt vertragen? Lees dan ook onze andere artikelen over huidveroudering, zoals ‘Dit zijn de vier tekenen van huidveroudering’ en ‘Met deze ingrediënten minimaliseer je de tekenen van huidveroudering’.

Bronnen

[1] Acne en stress, Website Eucerin, januari 2018, eucerin.com
[2] Cortisol, Wikipedia, januari 2018,  Wikepedia
[3] Dunn, J.H., Koo, J., Psychological Stress and skin aging: A review of possible mechanisms and potential therapies, Dermatology Online Journal, Volume 19, Issue 6, 2013
[4] Huidveroudering in het algemeen, website Eucerin, januari 2018, eucerin.com
[5] Huidveroudering in het algemeen, website Eucerin, januari 2018, eucerin.com
[6] Dit zijn de vier tekenen van huidveroudering, Eucerin Blog, 7 augustus 2017, eucerin.com
[7] Acne en stress, Website Eucerin, januari 2018, eucerin.com

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek