Zonnebrandvlekken uit kleding verwijderen

Zonnebrandvlekken in kleding: hoe voorkom & verwijder je ze?

Leestijd: 4 min
Ontdek meer

Zonnebrand is belangrijk voor bescherming tegen de zon. Alleen soms laat zonnebrand lelijke gele vlekken op kleding achter die er in de was niet uit gaan. Lees dit artikel voordat er weer zonnebrandvlekken in je witte kleding zitten. Hierin wordt uitgelegd hoe je zonnebrand uit je kleding krijgt en welke zonnebeschermingsproducten Eucerin heeft om  je huid te beschermen.

Welke factoren versterken zonnebrandvlekken?

Zonnebrandvlekken in kleding als gevolg van zonnebrandmiddel veroorzaakt door UV-filters
UV-filters hebben een lichtgele kleur
Gele zonnebrandvlekken op witte shirts veroorzaakt door zonnebrandmiddel
Chemische UV-filters kunnen gelige vlekken op lichte kleding achterlaten

Om huid tegen de zon te beschermen, bevatten zonnebrandmiddelen UV-filters. Die filters zijn normaal gesproken organische chemische filters die (omdat het hun taak is om UV-stralen te absorberen) een lichtgele kleur hebben. Het is die kleur die de eerste zonnebrandvlekken veroorzaken.

Hoe hoger de SPF die we gebruiken, des te meer filters een product bevat en dus, over het algemeen, hoe sterker de zonnebrandvlek in je kleding wordt. Aangezien we meer inzicht hebben in het effect van de zon op de gezondheid van de huid, zijn we zo verstandig om een steeds hogere zonnebeschermingsfactor te gebruiken dan in het verleden. Dit betekent dat zonnebrandvlekken in kleding steeds beter zichtbaar worden, en een groter probleem.

Welke factoren versterken zonnebrandvlekken?

Hoe je gele vlekken van zonnebrand uit kleding krijgt: gebruik vloeibaar wasmiddel en geen wasmiddel in poedervorm
Wasmiddel in poedervorm, bleekmiddelen, heet en hard water kunnen allemaal zonnebrandvlekken intenser maken

De aanvankelijke zonnebrandvlek in je kleding is slechts een gedeelte van het verhaal. Hoe we vervolgens deze zonnebrandvlekken proberen te verwijderen kunnen ze eigenlijk nog verergeren, in plaats van ze lichter te maken of ze te verwijderen.

  • Het water waar we onze kleding in wassen bevat metaalionen zoals ijzer en koper. Die reageren met de filtervlekken op onze kleding en kunnen de zonnebrandvlekken in kleding intenser maken. In hard water zitten meer metaalionen en dus zal kleding die in gebieden met hard water wordt gewassen eerder gele vlekken als gevolg van zonnebrandmiddel vertonen.
  • Heet water kan vlekken fixeren in plaats van ze te verwijderen: de 40°C (104°F) die de meeste wasmachine- en wasmiddelfabrikanten aanbevelen is al heet genoeg om zonnebrandvlekken in (witte) kleding intenser te maken.
  • Wasmiddel in poedervorm en bleekmiddel kunnen ook op de filters reageren in plaats van zonnebrandvlekken uit kleding te halen.

Hoe kan ik zonnebrandvlekken in (witte) kleding voorkomen?

Het is moeilijk om zonnebrandvlekken in bijvoorbeeld witte kleding  te voorkomen als je kleren met je zonnebrandmiddel in aanraking komen, maar er zijn verschillende stappen die je kunt ondernemen om gemakkelijker zonnebrand uit je kleding te verwijderen als je je kleding wast:

 

Zonnebrandmiddel dat geen vlekken in kleding achterlaat: Eucerin technologie
De ‘Anti-Stain After Wash’ technologie van Eucerin helpt de intensiteit van zonnebrandvlekken in kleding na het wassen te verminderen

Stap 1: Kies producten die kunnen helpen. Breng zonnebeschermingsproducten van een goede kwaliteit aan die zowel je huid als je kleding beschermen. De ‘Anti-Stain After Wash’ technologie van Eucerin is een baanbrekende innovatie waarvan bewezen is dat die helpt de intensiteit van zonnebrandvlekken te verminderen na het wassen.¹

Stap 2: Gebruik een voorwas zonder wasmiddel voor stoffen met vlekken. Gebruik de instelling ‘Voorwas’ op je machine of spoel stoffen met vlekken in koud water zonder wat voor wasmiddel dan ook. Dit helpt ook om zonnebrand uit je kleding te halen.

Stap 3: Was kleding op 30°C.  Was je kleding na de voorwas op 30°C (86°F) met een vloeibaar wasmiddel. Gebruik geen bleekmiddel en geen wasmiddel in poedervorm.

Pas vooral op als je katoen wast, want deze stof is het gevoeligst voor zonnebrandvlekken in kleding.

Zonnebrandvlekken in kleding verwijderen: hoe helpt de ‘Anti-Stain After Wash’ technologie van Eucerin?

De ‘Anti-Stain After Wash’ technologie helpt de intensiteit van zonnebrandvlekken in kleding na het wassen te verminderen, zonder toe te geven aan de kwaliteit of de mate van zonnebescherming van het product.

De innovatieve formule van Eucerins ‘Anti-Stain After Wash’ technologie werkt op twee manieren. Ten eerste bevat de technologie een anti-afzettingsmiddel dat voorkomt dat de filter zich bindt aan de stof. Ten tweede bevat deze een complexvormende middel dat werkt als een magneet: het trekt metaalionen in het waswater aan en bindt ze in, zodat ze minder goed kunnen reageren met de UV-filters en de zonnebrandvlekken minder goed intenser kunnen maken als de kleding wordt gewassen.

Welke Eucerin producten bevatten de ‘Anti-Stain After Wash’* technologie?

Eucerin zonnebeschermingsproducten die geen zonnebrandvlekken in kleding achterlaten
Eucerin producten die de innovatieve ‘Anti-Stain After Wash’* technologie bevatten

De technologie is toegevoegd aan de volgende zonnebeschermingsproducten voor volwassenen:

En verkrijgbaar voor kinderen in:

Lees hier alles over het belang en advies voor zonbescherming voor kinderen.

* Helpt de intensiteit van zonnebrand vlekken in kleding door zonnebrandmiddel na het wassen te verminderen

¹ In meerdere laboratoriumtests van Beiersdorf AG, in onafhankelijke tests uitgevoerd door textielexperts in het Duitse Hohenstein Institute en in product gebruikstests met consumenten op Eucerin Sun Photoaging Control SPF 50+ en SPF 30+, Chili, september 2017.

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek