Collageen: wat doet het en helpt het tegen rimpels?

Leestijd: 0 min
Ontdek meer

Je hoort en ziet het overal: Collageen. Maar wat is het nu eigenlijk en waarom wordt er zoveel over gesproken? Helpt het tegen rimpels in de huid of schuilt er meer achter? In dit artikel lees je alles over collageen.

Wat is collageen nu eigenlijk en wat doet het voor de huid?

Collageen is een eigen eiwit dat wordt aangemaakt door je lichaam. Er zijn meer dan 16 verschillende types collageen met allemaal een andere werking. Type 1 omvat de meeste dingen in je lichaam, dit type zit in je botten, spieren, pezen, organen, bloedvaten en in de huid. Aan de ene kant heb je endogeen collageen, dit is het eiwit dat je eigen lichaam aanmaakt. Exogeen collageen daarentegen is afkomstig van supplementen. Collageen speelt een rol bij het herstellen van huidcellen en zorgt ervoor dat de basis wordt gelegd zodat nieuwe cellen veilig kunnen groeien. Verder helpt het bij wondgenezing door het sturen van nieuwe huidcellen naar de wond. Ook laat het de huid er strak en jeugdig uitzien en voorkomt het verslapping. Al met al geeft het je lichaam structuur en de krachtige elasticiteit die je er jong uit laat zien.

Jammer genoeg neemt de lichaamseigen aanmaak van collageen af tijdens het ouder worden. Dit gebeurt ongeveer nadat je de 25 bent gepasseerd. Ook wanneer vrouwen in de menopauze komen neemt de aanmaak drastisch af.

Andere belangrijke oorzaken van beschadiging en afname van collageen zijn:

  • Hoge suikerconsumptie
  • Roken
  • Teveel UV-straling
  • Stress
  • Luchtvervuiling

Helpt collageen tegen de vermindering van rimpels?

Je kunt collageen tekort terugzien door rimpels, een doffe huid en een verslapte huid. Het hydraterende effect van collageen crème helpt de huid wel degelijk tegen het verergeren van rimpels. Collageen heeft een anti-aging werking en is goed voor het verbeteren van de elasticiteit van de huid en het verheldert de huid.

 

Hoe kan je collageen stimuleren en herstellen in de huid?

De aanmaak en het herstel van collageen kun je ook zelf stimuleren. Dit kan bijvoorbeeld met een gezonde levensstijl. Met een gezond dieet kan de vorming van collageen worden vergroot. Voedingsstoffen zoals vitamine A, vitamine C, koper en proline helpen hierbij. Vooral vlees en vis bevatten collageen, daarnaast stimuleert plantaardig voedsel de aanmaak van collageen.

Ook is het verstandig elke dag zonnebrandcrème te dragen zodat de UV-straling de collageen aanmaak niet aantast. Zonnebrand zorgt ervoor dat de huid minder snel uitdroogt en beter gehydrateerd blijft.

Wel is het belangrijk om te onthouden dat collageen een voedingsmiddel is, dit betekent dat het langere tijd nodig heeft om een resultaat te zien. Het heeft ongeveer enkele weken nodig, maar ook consistentie met het smeren ervan, om verbetering te kunnen zien.

Collageen producten voor het gezicht van Eucerin

Collageen heeft de beste werking wanneer je er elke dag op let. De producten van Eucerin die hierbij helpen zijn daarom ontwikkeld om elke dag te smeren.

Een van de producten die de collageen in het gezicht stimuleert is zonnebrandcrème. Door teveel zon droogt de huid uit en vermindert de aanmaak van collageen. Daarom raden wij aan om onze Sun Photoaging Control Fluid SPF 50+ elke dag te gebruiken. Deze zonnebrandcrème beschermt tegen verbranding en voorkomt vroegtijdige huidveroudering. Het vermindert bestaande rimpels door toegevoegd Hyaluronzuur.

Ook de Hyaluron-Filler + 3x Effect Vitamine C Booster is een must voor het hydrateren van de huid. De extra lichte en verfrissende gel is geschikt voor alle huidtypes, ook voor de gevoelige huid. Het geeft een onmiddellijke hydraterende boost. De vitamine C helpt bij het stimuleren van collageen.

Onze Hyaluron-Filler + Elasticity Dagcrème SPF 15 is ontwikkeld om de productie van collageen te stimuleren en de elasticiteit van de huid te verbeteren. Het vermindert het ontstaan van ouderdomsvlekken en vult zelfs de diepste rimpels op.

Als laatste is de AQUAporin ACTIVE hydraterende gezichtscrème met SPF 25 een goed werkende crème voor de vochtarme huid, de crème bevat ook nog is UVA en UVB bescherming.

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek