Volwassenenacne – Waarom krijgen mensen van boven de 30 nog steeds onzuiverheden?

Leestijd: 7 min
Ontdek meer

Acne als tiener was nog tot daar aan toe, maar je dacht dat je er wel uit zou groeien. En nu zijn die puistjes weer terug. Acne bij volwassenen is een veelvoorkomend probleem.

Het lijkt oneerlijk, maar volwassenenacne komt vaker voor dan je denkt. Dit artikel bekijkt de oorzaken en triggers om je te helpen de oorzaak van het probleem te achterhalen. Ontdek hoe je je huid het beste kunt verzorgen in het artikel Welke huidverzorgingsproducten en -routine zijn het beste voor de acnegevoelige huid?

Wat is volwassenenacne?

Je bent niet de enige. Acne komt veel voor bij dertigers, vooral bij vrouwen.

Het kan helpen om te beseffen dat je niet de enige bent. Ook is het fijn om te weten dat het goed mogelijk is om acne op latere leeftijd te behandelen. 
Acne komt niet alleen voor bij tieners. Ook veel volwassenen hebben last van puistjes op het gezicht. Experts schatten dat tot wel 40% van de volwassenen van boven de 25 last heeft van een acnegevoelige huid (1) en dat 75-85% van deze groep bestaat uit vrouwen. (2)

Volwassenenacne (Acne Tarda) komt vooral veel voor bij vrouwen die al sinds het begin van de puberteit aan de pil zijn en daarmee stoppen om een andere anticonceptiemethode te proberen of om een gezin te stichten. De onzuiverheden treden op vlak nadat ze stoppen met de pil.

De symptomen van volwassenenacne zijn meestal mild tot gematigd, maar mensen van boven de 30 met acne lijden net zoveel als jongere patiënten - zo niet meer. De redenen zijn duidelijk: puistjes bij tieners zijn vervelend maar volslagen normaal. De samenleving verwacht dat je als volwassene de acnefase bent gepasseerd, en kan hard zijn als nog steeds onzuiverheden hebt.

Hoe verschilt acne per leeftijd.

Het ontstaan van volwassenenacne

Hoe ontstaat volwassenenacne?

Volwassenenacne ontstaat op dezelfde manier als tieneracne, en het begint met micro-comedonen. Micro-comedonen is de naam voor de microscopisch kleine voorgangers van mee-eters (open en gesloten comedonen). Iedereen heeft micro-comedonen maar bij een huid die niet gevoelig is voor acne, verdwijnen ze vanzelf. Als je huid acnegevoelig is, ontstaan er kleine ontstekinkjes – een van de onderliggende oorzaken voor het ontstaan van acne. (3.4)

Tegelijkertijd produceert acnegevoelige huid overmatig talg. Dit talg kan niet wegvloeien omdat de poriën verstopt zijn en de afvoerleidingen daarmee dus ook. Mee-eters (open en gesloten comedonen) ontstaan als gevolg hiervan en komen het meest voor op het gezicht, de nek, de borst en de rug. Acnebacteriën gaan aan de slag in het geblokkeerde talg waardoor rode en ontstoken puistjes ontstaan. Lees verder over hoe onzuiverheden acne worden in Hoe ontstaan onzuiverheden en hoe ontwikkelen deze zich tot acne?

Hoe ontstaat volwassenenacne

Interne en externe invloeden

Oorzaken van acne bij volwassenen

Er is geen sluitend onderzoek naar de oorzaken van volwassenenacne maar de link met hormonen en hormoonfluctuaties lijkt evident. Tieneracne heeft te maken met de hormonale fluctuaties typisch voor de puberteit. De oorzaken van hormonale fluctuaties bij volwassenen zijn duidelijk anders, er is een sterk verband tussen acne en hormonen.

Andere belangrijke factoren zijn onder andere genetische aanleg, roken, onjuiste huidverzorging, make-up en stress. (5,6) Lees meer over de oorzaken en triggers van acne.

Hormonale fluctuaties bij vrouwen

Vrouwen hebben te maken met veel sterkere en frequente hormoonfluctuaties dan mannen. De vrouwelijke menstruatiecyclus zorgt ervoor dat hormoonspiegels constant stijgen en dalen en de huid wordt hier afhankelijk van het moment in de maand steeds anders door beïnvloed.

  • Stoppen met de pil om andere anticonceptiemethodes te proberen of om een gezin te starten, kunnen de hormoonspiegel bij vrouwen beïnvloeden en volwassenenacne veroorzaken.
  • Zwangerschap heeft een grote impact op het leven van een vrouw en de hormonen vormen daar geen uitzondering op. Bij bijna de helft van alle zwangere vrouwen kunnen hormoonfluctuaties tijdens de zwangerschap de conditie van de huid beïnvloeden (7).
  • Veel vrouwen rapporteren ook huidproblemen zoals droogheid, onzuiverheden en acne tijdens de menopauze

Stressacne veroorzaakt door hormonen

Veel experts zijn het erover eens dat stress een grote rol speelt bij volwassenenacne. Stress zorgt ervoor dat het lichaam stresshormonen produceert die zorgen voor een verhoogde productie van huidcellen en talg – belangrijke factoren bij het ontstaan van acne. Lees verder over deze factoren in Wat veroorzaakt onzuiverheden en hoe ontwikkelen ze zich tot acne?

Een modern leven betekent vaak dat je tegelijkertijd rekening moet houden met je carrière, gezin, partners en hobby’s. Veel vrouwen (en mannen) hebben er moeite mee de juiste balans te vinden en lijden aan stress. Lees verder in wat is de relatie tussen acne en stress? En Tips voor het verminderen van stressacne.

Een ongezonde levensstijl

Onderzoek naar de verhouding tussen voeding en acne heeft nog geen eenduidig resultaat opgeleverd (8,9) maar een gezond, gebalanceerd dieet is erg belangrijk voor een gezonde huid. De meeste wetenschappers zijn het erover eens dat een hoge Glycemische Index en te veel zuivel acne kan verergeren. 9 Lees hier meer over, en over de mogelijke invloed van ander voedsel, in Welke impact kan dieet hebben op de acnegevoelige huid en Wat kan ik veranderen aan mijn dieet om mijn huid te helpen?

Roken is ook een bewezen trigger van onzuiverheden. (10)

Lichaamsbeweging daarentegen kan een positief effect hebben op acne door stress te verminderen en verstopte poriën vrij te maken. Lees verder in Wat voor effect heeft lichaamsbeweging op de acnegevoelige huid?

Verkeerde huidverzorging

Verkeerde huidverzorgingsproducten en make-up kunnen ook acne beïnvloeden. Producten met een hoog olie- of vetpercentage zijn niet geschikt voor de acnegevoelige huid. Ze kunnen de talgklieren verstoppen, de afvoer van talg blokkeren en de vorming van acne stimuleren. Lees verder in Welke huidverzorgingsproducten en -routine zijn het beste voor de acnegevoelige huid?

Medicatie

Medicijnen zoals antidepressiva, anti-epileptica en bepaalde steroïden staan erom bekend dat ze acne triggeren.

Gevolgen van volwassenenacne

Wat is de impact van een leven met volwassenenacne?

Net als bij acne in de meeste levensfasen, werkt volwassenenacne meestal op twee manieren: fysiek en psychologisch.

Fysieke impact
Acne verandert hoe iemand eruitziet en kan lastig zijn om mee te moeten leven. Zelfs nadat de onzuiverheden zijn genezen, kunnen afdrukken van puistjes (veroorzaakt door post-inflammatoire hyperpigmentatie) en acnelittekens overblijven. Ons advies is om een arts te raadplegen zodra jouw acne een probleem wordt. Vroegtijdige medische interventie kan de hevigheid van je onzuiverheden verminderen en dat geldt ook voor de kans op afdrukken en littekens. Lees verder in acne en afdrukken van puistjes en acne en littekenvorming.

Psychologische impact
Leven met acne kan erg stressvol zijn. Onderzoek wijst uit dat mensen met acne eerder last hebben van depressie, angst en sociale fobie dan mensen zonder acne. 11 Mensen met acne kijken niet graag in de spiegel en kunnen lijden aan een laag zelfbeeld en een minderwaardigheidscomplex. Hun gedrag kan veranderen en ze kunnen zich verstoppen achter te veel make-up, verlegen overkomen en zelfs stoppen met sociale interacties. Lees verder in De psychologische impact van acne.

Voor meer tips over het verzorgen van een acnegevoelige huid naarmate deze ouder wordt, lees verder in de ideale huidverzorgingsproducten en -routine voor de onzuiverheidgevoelige huid.

Bronnen

1 Zouboulis, Hautarzt 2014 · 65:733–750.

2 Zeichner et al., J Clin Aesthet Dermatolog., 2017; 10 (1): 37-46 and Holzmann, Sharkery, Skin Pharmacol Physiol 2014; 27: 3-8.

3 Kircik LH. Advances in the Understanding of the Pathogenesis of Inflammatory Acne. J Drugs Dermatol 2016;15(1 Suppl 1):s7-10.

4 Tanghetti EA. The role of inflammation in the pathology of acne. J Clin Aesthet Dermatolog 2013;6(9):27-35.

5 Zeichner JA et al. Emerging Issues in Adult Female Acne. J Clin Aesthet Dermatolog 2017;10(1):37-46.

6 Holzmann R, Shakery K. Postadolescent acne in females. Skin Pharmacol Physiol 2014;27:3-8.

7 Bechstein, S.K., Ochsendorf, F., Akne und Rosazea in der Schwangerschaft, Hautarzt 2017,  68:111–119

8 Significance of diet in treated and untreated acne vulgaris. A Kucharska, A. Szmurli, B. Sińska. Postepy Dematol Alergol, 2016 April, 33(2): 81-6

9 Acne and nutrition: a systemic review. F. Fiedler, G. Stangl, E. Fielder, K-M. Taube, 26 April 2016. Acta Derm Venerol 2017, 97: 7-9

10 Capitanio et al from British Journal of Dermatology 2007. Ed. 157 pp1040-1085

11 Ramos-e Silva et al., BJD, 2015, 172 (Suppl. 1): 20-26

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek