Ontdek de verschillende oorzaken van gezwollen oogleden en wat je er tegen kunt doen.

GEZWOLLEN OOGLID : OORZAKEN EN OPLOSSINGEN

Leestijd: 5 min
Ontdek meer

Weinig mensen die nooit last hebben van gezwollen oogleden bij het opstaan of na een lange, vermoeiende dag. Of ze nu na de ochtend vanzelf verdwijnen of je er langer last van hebt, één ding is zeker: gezwollen oogleden zijn nooit bijzonder flatterend en altijd oncomfortabel. Wil jij graag weten welke producten verlichting kunnen brengen? Of tips ontdekken om gezwollen oogleden te voorkomen of verminderen? Lees dan vooral verder, we vertellen je graag alles wat we erover weten!

WAT IS EEN GEZWOLLEN OOGLID?

Het is heel makkelijk te herkennen: bij gezwollen oogleden ontstaat er een zichtbare zwelling rondom je ogen. En je kan zowel boven als onder een gezwollen ooglid hebben. Ook goed om te weten: bij een gezwollen ooglid moet je niet meteen aan een ontsteking denken. Het kan gewoon ontstaan wanneer de gevoelige huid rond je ogen geïrriteerd raakt. Dit kan verschillende oorzaken hebben, waar we je later graag meer over vertellen.

HOE LANG DUURT EEN GEZWOLLEN OOGLID?

Hoe lang duurt een gezwollen ooglid nou eigenlijk? Goed nieuws: gezwollen oogleden of opgezette oogleden gaan meestal vanzelf weer over, na een paar uur of een paar dagen. Heb je last van gezwollen oogleden, dan ben je lang niet alleen. Het is namelijk een veel voorkomend probleem en kan voorkomen bij alle huidtypen. Heb jij blijvend last van gezwollen ogen? Dan ga je toch best eens langs de dokter.

DE SYMPTOMEN VAN EEN GEZWOLLEN OOGLEDEN

Gezwollen oogleden na het opstaan kan je vermijden.

Naast de zwelling van het ooglid kunnen ook andere vervelende symptomen optreden. Dit zijn de meest voorkomende:

 • Jeukende gezwollen oogleden
 • Tranende ogen
 • Irritatie rond de ogen
 • Verlies van wimpers
 • Roodheid aan het oog

Heb jij een gevoelige, jeukende huid of een huid met neiging tot eczeem? Dan is het goed om te weten dat eczeem op de oogleden ook kan voorkomen.

WAAROM HEB IK DIKKE OGENLEDEN NA HET SLAPEN?

Heb jij na een heerlijk lange nacht slapen soms last van dikke, opgezwollen oogleden? Misschien is je slaaphouding wel de boosdoener. Als je hoofd vlak ligt tijdens het slapen, kan zich namelijk vocht opstapelen in de huid rondom je ogen. En dan krijg je dus dikke oogleden na het slapen. Goed nieuws: het valt makkelijk op te lossen! Door je hoofd iets hoger te leggen en je nek voldoende te ondersteunen, bijvoorbeeld. Je ogen zachtjes masseren wanneer je opstaat, kan ook helpen om de zwelling te verminderen. Neem er een theedoek met ijsklontjes bij voor een extra verkoelend effect. Is dit niet voldoende om je oogleden te ontzwellen? Dan ligt het waarschijnlijk aan één van de andere mogelijke oorzaken die we hieronder voor je op een rijtje zetten.

MOGELIJKE OORZAKEN VAN GEZWOLLEN OOGLEDEN

Dankzij onze tips kan je zelf best veel invloed hebben op je gezwollen oogleden.

Nog steeds op zoek naar de oorzaak van jouw dikke oogleden? We helpen je graag op weg zodat jij zo snel mogelijk de oorzaak kan aanpakken. Laten we samen onze checklist overlopen: 

 • Draag je contactlenzen? Dit zou je ogen kunnen irriteren, met dikke oogleden als gevolg. Draag je contactlenzen dus nooit te lang en denk aan hydraterende oogdruppels.
 • Drink je regelmatig alcohol? Net zoals een te hoge zoutinname kan dit ervoor zorgen dat je lichaam meer vocht vasthoudt. Resultaat: de zwelling rondom je ogen blijft langer aanhouden.
 • Werk je de hele dag achter een scherm? Wanneer je ogen oververmoeid raken door (te) veel schermtijd, kunnen ze dikker worden.
 • Heb je een allergie of verkoudheid? Rode, gezwollen ogen komen wel vaker voor bij hooikoorts of een verkoudheid.
 • Heb je een droge huid? Een droge, geïrriteerde huid rondom je ogen kan zorgen voor irritatie en schilfertjes. En dus ook voor gezwollen oogleden en een vermoeide blik zorgen.
 • Reinig je altijd je gezicht voor je gaat slapen? Make-up restjes kunnen namelijk de huid gaan irriteren en zo gezwollen ogen veroorzaken. 
 • Gebruik je producten met menthol, alcohol of essentiële oliën? Wanneer deze irriterende stoffen in de buurt van je ogen komen, is de kans groot dat ze gaan zwellen.

WAT KAN IK DOEN TEGEN GEZWOLLEN OOGLEDEN?

Op zoek naar een wondercrème tegen gezwollen oogleden? Die bestaat jammer genoeg niet. Wat we wel graag met je delen, dat zijn onze 5 beste tips tegen gezwollen ogen! Zin om de zwelling van je ooglid te verminderen? Ga dan aan de slag met de volgende tips en producten: 

 • Clean. Hydrate. Repeat
  Je huid elke avond grondig reinigen is de basis van een stralende huid, en het helpt ook gezwollen oogleden te vermijden. Kies voor een zachte gezichtsreiniger en wrijf niet te hard. Verwen je huid nadien met een aangepaste oogcontourcrème.
 • Ga niet buiten zonder zonnebril en SPF
  Bescherm de gevoelige huid van je oogzone goed met een aangepaste zonnebrandcrème en draag zo vaak mogelijk een zonnebril.
 • Probeer eens een koud kompres
  Kou doet de bloedvaten samentrekken en helpt de zwelling iets sneller te doen afnemen. Breng je oogmasker aan op je dikke oogleden en gun jezelf een adempauze. Verfrissend!
 • Wrijf zo weinig mogelijk in je ogen
  Heb je last van allergieën, dan is de verleiding groot om te gaan wrijven om de jeuk te verlichten maar dit maakt de zwelling alleen maar erger. 
 • Zorg voor een gezonde leefstijl
  Gevarieerd eten en ruim voldoende drinken zijn niet alleen onmisbaar om je huid van binnenuit te voeden, het helpt ook bij gezwollen ogen. Zoals we hierboven al vermeldden, moet je vooral op je alcohol- en zoutconsumptie letten.

Nu je een efficiënt stappenplan tegen gezwollen oogleden hebt, wil je misschien ook graag weten hoe je voor een mooie glow kan zorgen? We verklappen je graag onze tips voor een stralende huid!

Maak je routine compleet

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek