vrouw smeert arm in met UreaRepair lotion

Keratosis Pilaris – Oorzaken, symptomen en behandeling voor rode bultjes

Leestijd: 5 min
Ontdek meer

Wat is Keratosis Pilaris?

Keratosis Pilaris (ook bekend als Keratosis Follicularis, Lichen Pilaris en Folliculaire Keratosis) is een niet-besmettelijke huidaandoening.  

Overmatige productie van keratine verstopt de haarfollikels en er ontstaan kleine rode bultjes op de huid. Hierdoor verdikt de huid, vooral op de bovenarmen en dijen maar ook op de billen en het gezicht. Kleine puistjes ontstaan en de huid voelt ruw en oneffen – vandaar dat Keratosis Pilaris vaak ‘anservel’ (anser = gans) wordt genoemd. 

keratosis pilaris symptomen
Kleine huidkleurige, rode of bruine puistjes ontstaan op de huid.

De bultjes (keratosis) ter grootte van een speldeknop zijn onschadelijk en doen meestal geen pijn. Wel kunnen ze jeuken en regelmatig, agressief krabben kan leiden tot ontsteking. Wanneer de symptomen optreden op zichtbare delen van het lichaam, kan Keratosis Pilaris problemen met het zelfvertrouwen opleveren en wat begint als een cosmetisch probleem wordt zo een psychologisch probleem. 

Droge huid is in het bijzonder gevoelig voor ‘anservel’. De symptomen van Keratosis Pilaris worden bij lage luchtvochtigheid erger (bv. in de winter) en lichter bij een hogere vochtigheidsgraad (bv in de zomer). Keratosis Pilaris wordt ook geassocieerd met bepaalde allergieën en Atopische Dermatitis.

Het betreft een genetische aandoening die vooral jonge mensen treft: de eerste symptomen van Keratosis Pilaris ontstaan meestal in de jeugd en komen heel vaak voor bij pubers. Anservel kan opklaren naarmate men ouder wordt, of het komt steeds terug.  

Helaas zijn er geen bekende manieren om er permanent van af te komen, maar de symptomen kunnen worden verzacht door een regelmatige huidverzorging met de juiste oliën, peelings en huidcrèmes. 

Wat zijn de symptomen van Keratosis Pilaris?

De symptomen van Keratosis Pilaris zijn kleine puistjes die meestal huidkleurig of rood zijn op een lichte huid en bruin op een donkere huid. Sommige mensen beschrijven Keratosis Pilaris ook als kleine bobbeltjes of kleine pukkeltjes op de huid. Huidkleurige bultjes op de armen, billen of het gezicht, zoals die geassocieerd worden met Keratosis Pilaris, worden vaak vergeleken met kippenvel. Als deze symptomen voorkomen op andere delen van je lichaam, moet je een arts of dermatoloog raadplegen. Dus heb je last van witte en/of huidkleurige bultjes op de armen en benen? Dan is de kans groot dat het Keratosis Pilaris is.

Hoe ontstaat Keratosis Pilaris?

De exacte oorzaken zijn niet bekend, maar aangezien een hoog percentage patiënten familieleden heeft met dezelfde aandoening (het komt vaak voor bij tweelingen), is het hoogstwaarschijnlijk genetisch en erfelijk. 

Wat we wel weten is dat de bultjes ontstaan als gevolg van overmatige keratineproductie. Keratine is een eiwit dat weefsel stabiliteit geeft en het vormt de bouwstenen van ons haar en nagels. Bij Keratosis Pilaris hoopt de overmatig geproduceerde keratine zich op in de haarfollikels waardoor deze verstopt raken. Hierdoor wordt de huid dikker en worden de bultjes harde pluggen. 

Wat kun je doen om Keratosis Pilaris te behandelen?

Wat te doen tegen Keratosis Pilaris? Hoewel het niet bekend is hoe anservel genezen kan worden, kunnen symptomen wel degelijk worden verlicht met een geschikte huidverzorgingsroutine en andere maatregelen (zoals voeding). 

De eerste stap in het terugdringen van een gekeratiniseerde huid is persoonlijke hygiëne. Milde symptomen kunnen beduidend worden verlicht door regelmatig te hydrateren. 

Huidlotions met Urea (een van de lichaamseigen Natural Moisturising Factors) zijn bijzonder geschikt voor de dagelijkse huidverzorging. Urea bindt vocht aan de huid en heeft een keratolytisch effect waardoor het ideaal is voor een droge en schilferige huid. Gebruik voor het beste resultaat lotions of crèmes die kleur- en geurstofvrij zijn en breng het product meerdere keren per dag aan op het betreffende deel van je lichaam.

UreaRepair PLUS Body Lotion 10% Urea
Eucerin UreaRepair PLUS Lotion 10% Urea biedt intensieve en langdurige hydratatie.

Eucerin UreaRepair PLUS Lotion 10% Urea is speciaal samengesteld voor de intensieve verzorging van droge of extreem droge huid en wordt vaak gebruikt voor het behandelen van Keratosis Pilaris. De formule, die Urea combineert met andere Natural Moisturising Factors en Ceramide (een belangrijke huidlipide), kalmeert de huid direct. Het helpt bij het exfoliëren van dode huidcellen en maakt de huid glad en soepel. 

 

Uitgebreide klinische en dermatologische studies naar droge huid hebben de effectiviteit van het product bij het behandelen van droge huid en Keratosis Pilaris bewezen. 

Wat kun je nog meer doen om anservel te behandelen?

Het is een goed idee om veel verschillende manieren voor het behandelen van Keratosis Pilaris te proberen, om uit te zoeken wat voor jou werkt en wat niet. Mensen met Keratosis Pilaris hebben de volgende tips:

Een regelmatige huidverzorgingsroutine die kan helpen bij het verlichten van de symptomen

Reinigen

Stap 1: reinigen
Reinig het betreffende gebied een- of tweemaal daags grondig met een zeepvrij product zoals Eucerin UreaRepair pH5 Washlotion

Lees meer

Exfoliëren

Stap 2: exfoliëren 
Regelmatig exfoliëren van de bovenste huidlaag helpt met het losmaken en verwijderen van ‘plugs’ die wellicht zijn ontstaan. Zeezout, producten met fruitzuren en zelfs melk kunnen helpen. 

Lees meer

Verzorging

Stap 3: verzorging 
Dagelijkse hydratatie met een huidlotion op Ureabasis zoals Eucerin UreaRepair PLUS Lotion 10% Urea. Masseer de lotion voorzichtig in de huid totdat deze volledig is geabsorbeerd. Voor de beste resultaten laat je de lotion ’s nachts zijn werk doen. Probeer het betreffende gebied met plasticfolie te bedekken om zo de voordelen van de moisturizer te versterken.

Lees meer

Speciale verzorging

Stap 4: Speciale verzorging
Probeer producten met Urea voor de gebieden die het ergst zijn getroffen.

Daarnaast kunnen crèmes met vitamine A (Retinoïden) of oliën met vitamine E (bijv. kokosnootolie of olijfolie) symptomen helpen verlichten. 

Lees meer
Sauna’s en stoombaden verzachten de huid waardoor het makkelijker wordt om dode huidcellen te verwijderen.
Voorzichtige peeling helpt bij Keratosis Pilaris.

 

Ga naar een solarium

Aangezien anservel in de zomer vaak minder wordt door de zon, kan het in de winter helpen om regelmatig een solarium te bezoeken. Wees hier wel voorzichtig mee want solariums kunnen het risico op vroegtijdige veroudering van de huid en kanker verhogen.

 

 

 

 

 

Huid exfoliëren met zeezout 

Voorzichtig exfoliëren verwijdert dode huidlagen en kan helpen bij het verbeteren van de algehele huidtoestand. Maar huidpeelings – vooral op het gezicht – moeten spaarzaam en niet te vaak worden gebruikt om te voorkomen dat de gevoelige huid wordt geïrriteerd of de toestand verslechtert. 

 

 

 

 

Keratosis pilaris en voeding

Mensen met Keratosis Pilaris moeten erop letten dat ze gezond eten. Het kan ook helpen voedsel te vermijden dat allergieën aanwakkert, zoals gluten, of om jezelf professioneel te laten onderzoeken op allergieën om erachter te komen of je ergens overgevoelig voor bent. 

Drink daarnaast tenminste twee liter water per dag en vermijd ongezonde opties zoals suikerhoudende dranken en frisdrank. 

 

Producten van Eucerin voor keratosis pilaris

Hoewel er nog geen middel is dat keratosis pilaris kan genezen, biedt Eucerin de UreaRepair PLUS producten verrijkt met Urea om onmiddellijke en langdurige verlichting van de symptomen van een zeer droge huid te bieden. De Eucerin UreaRepair PLUS 30% Urea Crème verzacht de ruwe en droge plekken en biedt uitstekende effectiviteit en huidverdraagzaamheid op extreme droge, ruwe plekken. Voor een zeer milde reiniger biedt Eucerin de UreaRepair PLUS Waslotion 5% Urea. Deze waslotion beschermt de huid tegen uitdrogen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde producten

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek