Acnemedicatie Wat zijn de meest voorkomende behandelingen?

Acnebehandeling en acnemedicatie.
Acnemedicatie helpt, mits het voorschrift wordt gevolgd, bij het verminderen van onzuiverheden en het risico op huidbeschadiging.

Als je last hebt van acne, kun je een medische behandeling overwegen. Er zijn hiervoor verschillende medicijnen beschikbaar. Van topische (plaatselijke) behandelingen voor milde symptomen tot medicatie van verschillende sterktes voor de zwaardere gevallen. Als je het medicijn gebruikt zoals voorgeschreven, helpt dit onzuiverheden en het risico op permanente huidbeschadiging te verminderen. In dit artikel bespreken we de meest voorkomende acnemedicijnen. Lees voor nog meer informatie over al deze middelen ook ‘Acnebehandelingen: hoe werken ze en wat zijn mogelijke bijwerkingen’.

Hoe weet ik of medische behandeling de juiste keuze is voor mijn huid?

Raadpleeg altijd eerst je arts als je denkt aan een medische behandeling. In Nederland volgt de behandeling van acne strikte nationale en internationale richtlijnen *1 en jouw arts of dermatoloog kan na een nauwkeurige inspectie van je huid advies geven over welke behandeling voor jou het beste is. Hij of zij kijkt dan ook welke behandeling de grootste kans heeft de oorzaken en symptomen van jouw acne aan te pakken. Lees verder in 'Oorzaken en triggers van acne' of kijk voor meer informatie over hoe onzuiverheden ontstaan in 'Het ontstaan van acne'.

Medische professionals zijn het er meestal over eens dat tijdig gebruik van medicijnen (in middelmatige tot zware gevallen van acne) kan helpen voorkomen dat de symptomen erger worden. Ook kan dit het risico op littekens verkleinen. 

*1 - Nast, A., Dréno, B., Degitz, K. et al. (2012), European Evidence-based (S3) Guidelines for the Treatment of Acne, Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology, 26, S. 1–29.

Acnemedicatie dat wordt voorgeschreven.
Een arts begint met het onderzoeken van je huid.

Welke opties zijn er voor acnemedicatie?

Hieronder vind je de meest voorkomende acnemedicijnen. Wil je meer informatie over hoe ze werken en wat mogelijke bijwerkingen zijn? Lees dan verder in Acnebehandelingen: hoe ze werken en mogelijke bijwerkingen.

Benzoylperoxide

Als je milde tot middelmatige acne hebt, kan het zijn dat je arts in eerste instantie Benzoylperoxide voorschrijft. Dit middel bestaat in crème- en gelvorm en wordt direct aangebracht op de aangetaste huid.  

Topische retinoïden

Een alternatief voor Benzoylperoxide is een topische retinoïde. Een topisch product is een crème of gel die plaatselijk wordt aangebracht op de aangetaste huid. Een retinoïde is een retinol, of vitamine A-derivaat.

Azelaïnezuur

Als Benzoylperoxide en topische retinoïden niet hebben geholpen of negatieve bijwerkingen hebben veroorzaakt, wordt azelaïnezuur voorgeschreven. Dit middel wordt ook aangeraden voor huid die bijzonder gevoelig is voor zonlicht, aangezien de stof hier geen negatieve invloed op heeft. 

Topische en orale antibiotica

Deze medicijnen worden alleen voorgeschreven voor gebruik in combinatie met andere medische acnebehandeling, om te voorkomen dat bacteriën resistent worden. De medicijnen helpen de groei van P.acnes bacteriën te remmen en huidinfecties te voorkomen. Topische antibiotica wordt extern aangebracht op het aangetaste gebied. Orale antibiotica krijg je vloeibaar of in pilvorm. Voor meer informatie over P.acnes, lees verder in ‘Het ontstaan van acne’ en ‘De wetenschap achter micro-ontstekingen’.

Gecombineerde orale contraceptiepil

Acne heeft direct te maken met schommelingen in onze hormonen en voor vrouwen die hormoongerelateerde acne ervaren, kunnen dermatologen bepaalde orale anticonceptiemiddelen aanraden die bewezen effectief zijn tegen acne. 

Isotretinoïne

Voor zware, hardnekkige en langdurige acne is het meest voorkomende en effectieve middel een medicijn genaamd Isotretinoïne. Het wordt alleen voorgeschreven als alle andere medicijnen niet hebben gewerkt. 

Wanneer kan ik resultaten verwachten?

Helaas belooft geen enkel acnemedicijn direct resultaat. Belangrijk is ook dat je de behandeling goed volgt, gedurende de hele voorgeschreven periode. De meeste mensen beginnen tussen de vier en acht weken na het begin van de behandeling resultaten te zien, maar dit kan tot wel drie maanden duren.

Dermatologen zeggen dat wanneer medicatie niet aanslaat, een van de belangrijkste oorzaken is dat de patiënt het recept niet goed heeft gevolgd of is gestopt het met innemen van het medicijn voordat de kuur is afgelopen. Voor meer informatie over de mogelijke redenen hiervoor, lees verder in 'Acnebehandelingen: hoe ze werken en mogelijke bijwerkingen'.

“Acnebehandeling - medisch of niet - heeft tijd nodig voordat je resultaat ziet. Geef niet op!” Dr. Markus Reinholz, dermatoloog.

Voorgeschreven acnemedicatie.
Je arts zal acnemedicatie voorschijven die het beste past bij jou en jouw huid.

Zin in meer huidtips & expert advies van Eucerin?

Abonneer je nu op de nieuwsbrief en word in avant-première geïnformeerd van alle voordelen en nieuwigheden van Eucerin!

  • Ontvang het laatste nieuws over onze producten
  • We geven je tips voor een stralende huid
  • Doe mee met acties en profiteer van korting

Eucerin