Gratis verzending | -10% op je eerste bestelling

Vochtarme huid – Wat is het, waardoor wordt het veroorzaakt en hoe kan het worden verholpen?

Leestijd: 2 min
Ontdek meer

De huid is één van onze belangrijkste organen, omdat deze ons tegen de omgeving beschermt en ons een uiterlijk en onze tastzin geeft. Als de huid echter droog wordt, kan deze ruw en trekkerig aanvoelen en zelfs gaan schilferen en jeuken. Daarnaast komt het vermogen om naar behoren te functioneren in gevaar.

Tekenen & Symptomen

Wat zijn de symptomen van een vochtarme huid?

Gebrek aan vocht in de huid kan zich op verschillende manieren uiten, variërend van standaard ruwheid en het vormen van schilfers en kleine barstjes tot roodheid, ontstekingen, constante trekkerigheid en jeuk. Dit verschilt echter afhankelijk van de ernst en de plaats van de droogte.

  • Symptomen van een vochtarme huid - als de huid vocht begint te verliezen, voelt hij in eerste instantie aan als trekkerig en ruw
  • Symptomen van een zeer droge huid - als de droogte niet wordt behandeld en de huid nog meer vocht verliest, wordt de huid zeer trekkerig, schilferig, gebarsten en krijg je last van een jeukerig gevoel
  • Symptomen van een ruwe en gebarsten huid - bepaalde gebieden van het lichaam, in het bijzonder de handen, voeten, ellebogen en knieën, zijn gevoelig voor een xetreem trekkerig gevoel, extreme ruwheid, barstjes of kloven en een intens jeukerig gevoel

Attention

Si está preocupado acerca del daño cutáneo causado por el sol, consulte con un dermatólogo.

Wat is de relatie tussen een vochtarme en een gevoelige huid?

Vermijd wassen met aggresieve zepen - de droge, vochtarme huid kan gevoelig zijn en daardoor zouden parabenen, kleurstoffen en parfums kunnen irriteren.
In tegenstelling tot vele huidaandoeningen, kan het bij hypergevoelige gezichtshuid zo zijn dat geen tekenen zichtbaar zijn terwijl de huid wel erg oncomfortabel aanvoelt.

Een vochtarme huid is meestal gevoelig en kan geïrriteerd reageren op contact met agressieve reinigingsmiddelen, zeep of ongeschikte cosmeticaproducten. Als de natuurlijke barrièrefunctie van de huid wordt verstoord, kunnen allergenen, irriterende stoffen, verontreinigingen en bacteriën de huid gemakkelijker binnendringen.

Een gevoelige huid hoeft niet altijd met droogte te maken te hebben. Hoe dan ook, het is belangrijk om huidverzorgingsproducten met irriterende bestanddelen zoals geur- en kleurstoffen te vermijden. Controleer altijd of het product dermatologisch op een gevoelige huid is getest. Lees meer over een gevoelige huid in het algemeen of specifiek in het gezicht of op het lichaam.

Een overgevoelige huid is een vorm van een gevoelige huid. De huid reageert dan erg snel en sterk op triggers die over het algemeen goed worden verdragen door de normale huid. Deze triggers bestaan uit milieufactoren (zoals extreme temperatuurswisselingen en luchtverontreiniging), psychologische factoren (zoals stress) en externe factoren (zoals pittig eten, alcohol, conserveringsmiddelen en slechte huidverzorgingsproducten). Vermijd deze triggers om de overgevoelige huid zo min mogelijk te belasten en kies voor huidverzorgingsproducten met actieve ingrediënten om de huidtolerantie te verbeteren en irritatie te verminderen. Lees meer over de overgevoelige huid in het algemeen of over een overgevoelige, rode huid in het gezicht.

Gerelateerde artikelen

Maak je routine compleet

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek