TIJDELIJK GRATIS VERZENDING

De Hawaïaanse Wet op de bescherming van het koraal verbiedt twee ingrediënten

Leestijd: 2 min
Ontdek meer

Een aantal specifieke UV-filters, terug te vinden in de handel verkrijgbare zonnebrandcrèmes, zijn mogelijk schadelijk voor koraalriffen. Recent laboratoriumonderzoek toonde een verband aan tussen het ingrediënt oxybenzone (benzofenon-3) en schade aan koraal, die kan leiden tot verbleking of zelfs afsterven van koraal bij voldoende hoge concentraties. Koralen kunnen verbleking overleven, maar ondervinden hier veel stress van en hebben een grotere kans om te sterven. Voor een ander ingrediënt, octinoxaat (ethylhexyl methoxycinnamaat), is het onderzoek minder overtuigend, maar het mechanisme zal vergelijkbaar zijn.

Bijna alle Eucerin zonnebeschermingsproducten voldoen aan de nieuwe Hawaïaanse wet

In reactie op het onderzoek was Hawaï de eerste Amerikaanse staat die een wet uitvaardigde die de verkoop verbiedt van zonnebeschermingsproducten die de UV-filters oxybenzone en octinoxaat bevatten. De wet is op 1 januari 2021 van kracht gegaan. Vanaf die datum mochten zonnebeschermingsproducten met deze ingrediënten in Hawaï niet meer verkocht worden.

De belangrijkste vragen en antwoorden over koraalbescherming (5)

  Welke Eucerin zonnebeschermingsproducten voldoen aan de nieuwe Hawaïaanse Wet op het koraal?

  GEEN van de Eucerin producten bevatten de UV-filter oxybenzone (benzofenon-3). En slechts één zonnebeschermingsproduct bevatte de UVB-filter octinoxaat (ethylhexyl methoxycinnamaat): Sun PLE Protect Gel-Crème SPF 25. Dit product is in januari 2021 uit het assortiment gehaald. Dit betekent dat ALLE zonnebeschermingsproducten van Eucerin voldoen aan de Hawaïaanse Wet op het koraal.

  Waarom werd oxybenzone in Hawaï verboden?

  Recent onderzoek toont aan dat oxybenzone (benzofenon-3) koraalriffen kan beschadigen en in geval van voldoende hoge concentraties zelfs kan leiden tot verbleking of afsterven van het koraal. Koralen kunnen verbleking doorstaan, maar ze ondervinden er veel stress van en het versnelt hun dood.

  Waarom werd octinoxaat verboden?

  Onderzoek naar octinoxaat is minder ver gevorderd. Aangezien het mechanisme vergelijkbaar kan zijn met dat van oxybenzone is de verkoop van producten met de UV-filter octinoxaat door de wet van Hawaï ook verboden. De onderzoeken naar de mogelijke negatieve effecten op koraalriffen bevinden zich nog in een vroeg stadium.

  Welke functie hebben uv-filters in zonnebeschermingsproducten?

  UV-filters absorberen of reflecteren de schadelijke UV-stralen in zonlicht. Ze voorzien de producten van hun zogenaamde zonnebeschermingsfactor. Bij Eucerin gebruiken we een combinatie van verschillende UV-filters om een effectieve UV-bescherming te garanderen. Onze producten zijn samengesteld om de juiste balans te bereiken tussen UVA- en UVB-bescherming, waterbestendigheid en zintuiglijke eigenschappen.

  Kunnen UV-filters schadelijk zijn voor de gezondheid als ze te sterk geconcentreerd zijn?

  De Europese cosmeticawetgeving controleert strikt welke UV-filters in welke concentraties in cosmetische producten gebruikt mogen worden. Om onze klanten ten te allen tijde betrouwbare en veilige producten aan te kunnen bieden, worden al onze producten uitgebreid wetenschappelijk getest om er zeker van te zijn dat ze effectief en huidvriendelijk zijn. Beiersdorf stelt hoge veiligheidseisen aan zowel de grondstoffen die we gebruiken als aan de producten, en onderwerpt ze aan strenge kwaliteitscontroles. Dit betekent ook dat de UV-filters in Eucerin-producten geclassificeerd mogen worden als veilig.

Vijf tips: Zo kunt u koraalriffen op vakantie beschermen

Wil je kleurige kettingen of armbanden mee terugnemen van je vakantie? Geen probleem, zolang deze souvenirs niet gemaakt zijn van illegaal verkregen koraal.
Zonnebescherming alleen is niet genoeg als je gaat snorkelen. Draag geschikte kleding met UV-bescherming. Deze wordt meestal gemaakt van lycra en is vergelijkbaar met een SPF 50.

 1. Wacht niet tot je vakantie begint, maar bereid je alvast voor:
  Kies een hotel met een duurzaam beleid - dat afval scheidt, verspilling voorkomt, afvalwater bewerkt, enzovoort.
 2. Als je op vakantie bent:
  Probeer zo min mogelijk afval te maken. Gebruik een herbruikbare fles in plaats van een wegwerpflesje op het strand en gooi je afval waar mogelijk weg bij het plastic afval.
 3. Wil je een duikcursus volgen?
  Kies dan voor een aanbieder die de bescherming van het onderwaterleven steunt. Serieuze aanbieders kunnen dit met een certificaat aantonen.
 4. Bij het duiken of snorkelen:
  Geniet van de schoonheid van de natuur. Raak koralen echter niet aan en voer zeedieren niet.
 5. Kies souvenirs bewust:
  Vaak worden er souvenirs aangeboden die gemaakt zijn van koraal, schelpen of slakken. Koop ze niet, omdat ze vaak niet op het strand zijn aangespoeld maar illegaal van het rif zijn weggenomen.

Wil je meer doen? Vraag dan je touroperator of direct ter plaatse naar projecten op het gebied van oceaan- en koraalbescherming. Naast het bijwonen van cursussen en presentaties kun je vaak direct meedoen aan bijvoorbeeld CoralGardening of schoonmaakoperaties op het plaatselijke strand.

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek