20 tips ter bestrijding van acne Voor een gladdere huid

Acne tips: dagelijks reinigen
Dagelijks reinigen en verzorgen is de eerste belangrijke stap in het ondersteunen van een acnegevoelige huid

Als je last hebt van acne, ben je waarschijnlijk op zoek naar ideeën die je kunnen helpen zo snel mogelijk van onzuiverheden af te komen. Een gezonde levensstijl en regelmatige en doordachte huidverzorging zijn twee belangrijke stappen in de juiste richting. In dit artikel bespreken we enkele dingen die je kunt doen om onzuiverheden te verminderen en je acnegevoelige huid onder controle te krijgen. 

Achtergrond

Welke rol spelen bacteriën bij het ontstaan van acne?

Negeer mensen die zeggen dat onzuiverheden komen door een slechte persoonlijke hygiëne. Zelfs de schoonste mensen krijgen puistjes. Als je huid gevoelig is voor onzuiverheden, zijn de oorzaken waarschijnlijk genetisch of hormonaal. Lees verder over de oorzaken en triggers van onzuiverheden in Het ontstaan van acne

Echter, als inflammatoire aandoening wordt acne wel degelijk beïnvloed door bacteriën. Propionibacterium acnes (ofwel P. acnes) zijn de bacteriën die het meest in verband worden gebracht met acne. Ze vormen een vast onderdeel van de natuurlijke flora van de huid en we dragen er allemaal veel op ons huidoppervlak mee – tot wel 100.000 per vierkante centimeter.1

Het overmatig talg dat wordt geproduceerd door een acnegevoelige huid zorgt voor een ideale voedingsbodem voor P. acnes. Ze vermenigvuldigen en bevorderen de ontstekingsprocessen die leiden tot een rode huid en de papels en pustels die horen bij acne.

Veel van deze maatregelen zijn voor mensen zonder onzuiverheden net zo relevant als voor diegenen met een acnegevoelige huid. Ze zijn bedoeld om de hoeveelheid bacterien in bedwang te houden zodat je beter in staat bent je huid onder controle te krijgen. Waarschijnlijk ken en gebruik je er al veel. 

1 Herbert Hof, Rüdiger Dörries: Dual series: Medical Microbiology. 3. Edition. Thieme Verlag, Stuttgart, 2005, ISBN 978-3-13-125313-2, p. 305, 335-336.

Tips

Algemene tips voor een gladdere, gezondere huid

1. Laat je gezicht met rust

Wist je dat we ons gezicht gemiddeld elke vier minuten aanraken? Onze vingertoppen zijn bedekt met bacteriën en verspreiden deze heel efficiënt over ons gezicht. Probeer dus je gezicht minder aan te raken en was je handen meerdere keren per dag zodat je minder bacteriën verspreidt als je je gezicht wel aanraakt. 

2. Nooit je puistjes uitknijpen

We weten hoe verleidelijk het kan zijn en het lijkt zelfs de beste manier om de pus te verwijderen en de zwelling terug te dringen. Maar puistjes uitknijpen is en blijft een slecht idee. Het verspreidt de bacteriën en maakt het alleen maar erger. Bied weerstand aan de verleiding en probeer een cover-up die onzuiverheden zowel geneest als bedekt, zoals een coverstick.

Acne tip nummer een: laat je gezicht met rust
Probeer je gezicht en puistjes met rust te laten – anders wordt het alleen maar erger.

3. Make-up kan soms helpen

Sommige mensen denken dat ze met een acnegevoelige huid geen make-up kunnen dragen. Dat is eenvoudigweg niet waar. Make-up kan je helpen met je zelfbeeld en ervoor zorgen dat je minder aan je gezicht zit omdat je je make-up niet wilt uitsmeren. Kies dan wel producten die bewezen non-comedogeen zijn (i.e. geen onzuiverheden veroorzaken) en verwijder het altijd grondig voordat je naar bed gaat met een cleanser speciaal samengesteld voor de acnegevoelige huid zoals Eucerin DERMOPURE Cleansing Gel.

4. Hou je mobiele telefoon schoon

De meesten van ons zijn beter in het wassen van hun handen dan in het schoonhouden van onze smartphones. Telefoons verzamelen bacteriën en wanneer we ze tegen ons gezicht aanhouden, worden deze bacteriën snel verspreid. Gebruik dezelfde soort doek als voor je bril of laptopscherm om je telefoon schoon te houden of gebruik oortjes om te bellen.

Acne tip nummer vier: hou je telefoon schoon
Onze smartphones zijn uitermate multifunctioneel. Een van de dingen waar ze ontzettend goed in zijn, is het verspreiden van bacteriën.

5. Maak je bril schoon

De voordelen van schone brilglazen liggen nogal voor de hand, maar de delen die op je neus en voorhoofd leunen, kunnen ook bacteriën verzamelen. Probeer ze eens per dag te reinigen.

Tips voor de was

5. Verschoon regelmatig je kussenhoes

Een smerige kussenhoes kan sommige voordelen van jouw avondroutine voor het verzorgen van je huid ongedaan maken. Verschoon je kussenhoes daarom eens of tweemaal per week of draai je kussen om en slaap op de andere kant. Je kunt ook elke avond een schone handdoek op je kussen leggen om daar op te slapen. 

7. Hou je accessoires schoon 

Hoeden, petten en sjaals kunnen je lekker warm houden, maar ze kunnen ook bacteriën verspreiden bij je gezicht. Was ze regelmatig, idealiter bij 60° C in de wasmachine maar met de hand mag ook als ze bij die temperatuur zullen krimpen.

Acne tip nummer zeven: hou hoeden, petten en sjaals schoon
Was hoeden en sjaals regelmatig om bacteriën te verminderen.

8. Verschoon dagelijks je T-shirt 

Als je last hebt van acne op je rug en/of decolleté/borst, is het erg belangrijk om de kleren die direct in contact staan met je huid (shirts, T-shirts, bh’s, etc.) dagelijks te verschonen en op 60° C of nog heter te wassen.

Reinig je woning met milde schoonmaakmiddelen. Agressieve schoonmaakmiddelen kunnen bacteriën resistent maken en allergieën aanwakkeren alsmede Atopische Dermatitis.

Tips voor in de badkamer

9. Gooi je vergrotende spiegel weg

Het laatste wat je wil is dat je vlak voordat je uitgaat je onzuiverheden groter te zien krijgt dan ze in werkelijkheid zijn. Je vergrotende spiegel kan je ergste vijand zijn door je te laten denken dat je onzuiverheden zichtbaarder zijn dan ze in werkelijk zijn. 

10. Gebruik schone handdoeken

Droog je gezicht met een verse handdoek. Gebruik voor het schoonmaken van je gezicht kleine handdoekjes of washandjes om grote bergen was te vermijden en was deze eens of tweemaal per week. Daarnaast kun je je gezicht afdrogen met keukenpapier of papieren zakdoekjes.

Tips voor het verminderen van acne: vermijd vergrotende spiegels
Vergrotende spiegels laten onzuiverheden er erger uitzien dan ze zijn.

11. Reinig regelmatig je make-up spullen

Gebruik idealiter alleen eenmalige wattenschijfjes voor het aanbrengen van poeder en rouge. Als je de voorkeur geeft aan sponsjes of borstels, reinig deze dan eens per week met een mild reinigingsmiddel, shampoo of je Eucerin DERMOPURE Cleansing Gel. Daarnaast kun je ze vervangen door nieuwe exemplaren. 

12. Gebruik een siliconespons voor het aanbrengen van je make-up

Siliconesponsjes absorberen niet waardoor ze makkelijk te reinigen zijn. Je verspreidt op deze manier foundation in plaats van bacteriën en je krijgt hetzelfde perfecte resultaat met minder foundation.  

13. Vermijd het toevoegen van bacteriën aan je gezichtscrème of foundation

Als je je vinger in een pot met crème of foundation stopt, voeg je er bacteriën aan toe. Zorg er daarom voor dat je altijd je handen wast voordat je in de weer gaat met je make-up. Nog beter is om een kleine cosmetica-spatel te gebruiken om het spul uit de pot te halen en op je vingertoppen aan te brengen.

14. Verwissel regelmatig je scheermesjes

Als je je gezicht graag nat scheert, probeer je mesjes eens per week te vervangen. Als je een elektrisch scheerapparaat gebruikt, zorg ervoor dat je de kop regelmatig schoonmaakt. 

Tips voor op reis en op het werk

15. Reinig je helm

Een helm is noodzakelijk voor je veiligheid, maar zorg ervoor dat je de voering en bandjes schoonhoudt. Gebruik lauwwarm water en een milde zeepoplossing of reinigingsmiddel.

16. Hou je gereedschap schoon

Vergeet niet om het gereedschap dat je op je werk regelmatig gebruikt, schoon te houden. Je vergeet al snel dat de toetsen op je laptop, je muis en de telefoon op kantoor bacteriën kunnen verzamelen die terechtkomen op je huid.

Acne tip: Reinig je helm
Bacteriën voelen zich thuis in de voering van je helm.

17. Blijf koel

In de zomer en tijdens het sporten raak je al snel oververhit. Zweten is de natuurlijke manier waarop je lichaam zich koelt, maar zweet dat achterblijft op de huid kan gaan ontbinden wat een ideale omgeving creëert voor de groei en verspreiding van bacteriën. Neem tijdens het sporten regelmatig pauze om af te koelen, douche direct na afloop en gebruik thuis of op het werk een ventilator tijdens de warmere maanden. Je kunt ook een draagbare ventilator aanschaffen die je mee kunt nemen naar warme plekken zoals de nachtclub.

18. Draag natuurlijke, ademende stoffen

Probeer alleen natuurlijke, ademende stoffen te dragen zoals katoen, vooral bij het sporten. Lycra en andere synthetische stoffen houden het zweet dichtbij je lichaam vast en vormen zo de ideale omgeving voor bacteriën. 

19. Neem natte doekjes mee 

Dit is niet bedoeld als advies ter vervangen van een grondige reiniging in de ochtend en avond, maar natte doekjes kunnen wel enorm handig zijn om je gedurende de dag even op te frissen. 

20.  Begin met blotten

Na een lange werkdag, of als je na het werk meteen uitgaat, kunnen blotting papers erg handig zijn. Deze flinterdunne blaadjes absorberen de vetlaag die naarmate de dag vordert op een acnegevoelige huid kan ontstaan waardoor deze er weer fris en mat uit gaat zien. Probeer tot slot te voorkomen dat je onzuiverheden te veel drukken op je gemoed. Leven met acne kan stressvol zijn maar stress kan zelf de symptomen verergeren. Probeer dus gewoon je leven te leven, en er het maximale uit te halen.

Lees hier verder voor tips over hoe je stress kunt verminderen

Zin in meer huidtips & expert advies van Eucerin?

Abonneer je nu op de nieuwsbrief en word in avant-première geïnformeerd van alle voordelen en nieuwigheden van Eucerin!

  • Ontvang het laatste nieuws over onze producten
  • We geven je tips voor een stralende huid
  • Doe mee met acties en profiteer van korting

Eucerin