De oorzaken en triggers van acne Hoe ontstaan mee-eters en puistjes en hoe kan ik dit voorkomen?

Waarom mee-eters en puistjes ontstaan
Om de symptomen te verlichten en de conditie van je huid te verbeteren, is het belangrijk om te weten waardoor acne kan worden getriggerd.

Er zijn verschillende manieren om onzuiverheden te behandelen en te voorkomen. Acnemedicatie is natuurlijk een optie, maar er zijn ook andere mogelijkheden. Zo kun je een aantal dingen doen of juist vermijden om je acne onder controle te houden. Goede verzorging is daar één van. In dit artikel beschrijven we de externe factoren die acne kunnen veroorzaken, stimuleren en verergeren. Ook geven we tips hoe je de invloed van deze factoren kunt verminderen en hoe je jouw huid de nodige verzorging kunt bieden.

Als je meer wilt weten over de interne processen die mee-eters en puistjes kunnen veroorzaken en hoe acne uiteindelijk ontstaat, lees dan ook de artikelen 'Het ontstaan van acne' en 'Acne en hormonen'.

Hoe ontstaat acne en waardoor kan het verergeren?

Helaas kan acne niet worden ‘genezen’. Maar als je begrijpt hoe onzuiverheden ontstaan of verergeren, heb je meer handvatten om de symptomen te verlichten. Ook kun je zo de conditie van je huid te verbeteren. Hier volgt een aantal van de belangrijkste factoren: 

Veelgestelde vragen

Voeding

De onderzoeksresultaten naar de invloed van voeding op acne zijn dubbelzinnig en kunnen elkaar tegenspreken. Toch zijn de meeste wetenschappers het erover eens dat producten die hoog scoren op de glycemische index en melkproducten een gevoelige huid kunnen verergeren. Naar de invloed van andere etenswaren wordt op dit moment nog volop onderzoek gedaan. 

Meer weten over hoe acne en voeding verband met elkaar houden? Lees dan het artikel: ‘Acne en voeding: de achtergrond’.

Roken

Roken en acne houden ook verband met elkaar. Wat blijkt? Roken versterkt acne doordat oxidatieve stress ontstaat. Ook verandert de samenstelling van talg. Een onderzoek met 1000 vrouwen toonde al aan dat het percentage mensen met last van acne onder rokers aanzienlijk hoger ligt (ca. 40 procent) dan onder niet-rokers (ca. 10 procent). *1

*1  - Capitanio et. al., British Journal of Dermatology 2007 157, pp1040–1085

Medicatie

Het is bekend dat medicatie zoals antidepressiva, anti-epileptica en steroïden acne bevorderen. Langdurig gebruik van antibiotica kan tevens de darmflora beschadigen en op die manier de gezondheid van de huid beïnvloeden. 

Overmatig gebruik van androgenen kan ook de ontwikkeling van acne bevorderen. Een voorbeeld hiervan is Acne Fulminans. Deze zeldzame aandoening is een bijwerking van het gebruik (en misbruik) van anabole steroïden door sommige bodybuilders. In dit artikel vind je meer informatie over acne en sport.

Onjuiste huidverzorging

Regelmatige en diepe reiniging is een belangrijke stap in de verzorging van gevoelige huid, maar agressieve reinigingsmiddelen op basis van zeep en te heet water kunnen de natuurlijke balans van de huid verstoren en symptomen van acne juist versterken. 

Sommige huidverzorgingsproducten en make-up zijn ook vettig en comedogeen. Dit laatste betekent dat ze de poriën verstoppen en zo acne veroorzaken. 

Stress

Sommige onderzoekers geloven dat stress ervoor kan zorgen dat het lichaam meer insuline produceert. Insuline is een hormoon dat wordt aangemaakt in de schildklier en ervoor zorgt dat je cellen suiker uit koolhydraten kunnen gebruiken en opslaan. Insuline stimuleert de productie van androgenen (mannelijke hormonen), die op hun beurt de overmatige productie van talg (seborroe) en hyperkeratose veroorzaken. Dit zijn vervolgens de twee belangrijkste factoren in het ontstaan van onzuiverheden. Meer weten over het ontstaan van acne? Lees dan ook de artikelen acne en hormonen en het ontstaan van acne.

Wonden genezen ook aanzienlijk minder snel als iemand gestrest is. *2 

Vooral langdurige stress of bezorgdheid doet de huid geen goed. Dit kan er zelfs aan bijdragen dat acne ‘floreert’. Leven met acne kan moeilijk zijn en gevolgen hebben voor het zelfvertrouwen. Dit veroorzaakt vervolgens nog meer stress, wat de huid ook weer doet verergeren. Lees meer hierover in de artikelen 'De psychologische impact van acne' en 'Acne en stress'. 

Wrijving

Langdurige druk en frictie op de huid kan acne verergeren. Frictie-acne – ook wel Acne Mechanica genoemd – ontstaat wanneer strakke kleding of bandjes zweet vasthouden op de huid. Voorbeelden hiervan zijn bh’s, strakke wetsuits of de kinband van een helm. De irritatie die wordt veroorzaakt door zweet verhoogt de talgproductie. Dit leidt tot de ontwikkeling van onzuiverheden. In sommige gevallen kan dit ook jeuken. Als dit zo is: blijf ervan af. Als je veel krabt of het gebied blijft aanraken, help je de bacteriën zich te verspreiden waardoor de acne alleen maar erger wordt. Meer hierover lees je in 'Acne en sport'.

Zonlicht

Als het gaat om de invloed van zonlicht op acne, verschillen de meningen. Hoewel sommige mensen met acne soms het gevoel hebben dat hun huid verbetert in de zon, zijn de meeste specialisten het erover eens dat UV-straling acne verergert. Lees hier meer over in het artikel 'Acne en zonnebrand'. 

Medicijnen tegen acne of middelen tegen een schilferende huid zorgen ervoor dat de huid gevoeliger wordt voor zonlicht. Overmatig zonlicht kan hierdoor het risico op pigmentatieproblemen en littekens vergroten. Voor meer informatie over hoe dit werkt, lees verder in 'Acne en hyperpigmentatie' en 'Acne en littekens'. 

*2 - Marucha PT, Kiecolt- Glaser JK, Favagehi M. Mucosal wound healing is impaired by examination stress. Psychosom. Med. 1998;60:362-5

Wat kan ik doen om acne te voorkomen?

Onze huid is net zo uniek als wijzelf, dus wat werkt voor de een werkt wellicht niet voor de ander. Er zijn wel een aantal algemene stappen die kunnen bijdragen aan een betere huid:

Voeding
Zowel de wetenschap op het gebied van voeding als ons gezonde verstand schrijven voor dat een gezond, gebalanceerd dieet onmisbaar is voor een gezond lichaam en een gezonde huid. Probeer dus gevarieerd te eten en houd een persoonlijk (huid)dagboek bij van alles wat je eet. Zo kun je zien wanneer je onzuiverheden ontstaan en welke voeding dit eventueel veroorzaakt. 

Als dit niet helpt, kun je een zogenoemd ‘eliminatiedieet’ volgen. De beste manier om dit te doen is om de mogelijke boosdoeners te vermijden (zoals producten met een hoge glycemische index-notering, zoetigheden en zuivelproducten). Voor meer informatie, lees verder in wat kan ik veranderen aan mijn dieet om mijn acnegevoelige huid te helpen?

Roken
Stop met roken. Als dat niet lukt, probeer dan in ieder geval je nicotineconsumptie te verminderen.

Medicatie
Als je vermoedt dat je acne erger wordt door een medicijn, raadpleeg dan je arts. Misschien kan hij of zij een alternatief middel adviseren.

Huidverzorging
Reinig je huid in de ochtend en in de avond. Verwijder elke avond al je make-up voordat je naar bed gaat. Gebruik hierbij alleen reinigingsmiddelen, crèmes en andere verzorgingsproducten die speciaal voor een gevoelige huid zijn samengesteld. Gebruik alleen producten die niet comedogeen zijn en je poriën dus niet verstoppen. Krijg je medische behandeling voor acne? Zorg er dan voor dat al je huidproducten goed samengaan met de behandeling

De Eucerin DermoPure producten hebben een bewezen werking in het verminderen van onzuiverheden, het verlichten van irritatie en het voorkomen van nieuwe onzuiverheden. De producten zijn te gebruiken in combinatie met medische behandelingen van acne. Voor meer informatie, lees verder in het artikel ‘De ideale huidverzorgingsproducten en -routine voor een acnegevoelige huid’.

Stress
Probeer een manier te vinden om te ontspannen. Door sporten of bewegen houd je je lichaam in goede conditie en voel je je ook meer ‘in control’. Lees hier meer tips voor het verminderen van stress.

Wrijven
Je kunt acne die veroorzaakt wordt door wrijving het beste voorkomen door bijvoorbeeld zo snel mogelijk na het sporten te douchen en door zoveel mogelijk katoenen kleding te dragen, in plaats van bijvoorbeeld lycra. Probeer ook met je handen van je gezicht af te blijven en reinig je mobiele telefoon, kussenslopen en handdoeken regelmatig om bacteriën tot een minimum te beperken.

Zonlicht
Geniet met mate van de zon. Vermijd de heetste uren van de dag en bescherm je huid met een geschikt product zoals Eucerin Sun Gel Creme Oil Control Dry Touch SPF30 of SPF50+.

Je kunt er alleen achter komen welke factoren voor jou van toepassing zijn, door de verschillende oplossingen een aantal weken te proberen. Je ziet dan vanzelf welke oplossing je huid verbetert en welke niet. Maar houden de symptomen aan of worden ze erger? Vergeet dan niet dat er een breed scala aan medische hulpmiddelen beschikbaar is. Raadpleeg je arts voor advies over de beste behandelopties voor jouw huid. 

Zin in meer huidtips & expert advies van Eucerin?

Abonneer je nu op de nieuwsbrief en word in avant-première geïnformeerd van alle voordelen en nieuwigheden van Eucerin!

  • Ontvang het laatste nieuws over onze producten
  • We geven je tips voor een stralende huid
  • Doe mee met acties en profiteer van korting

Eucerin