Zo kies je een zonnebrandcrème die past bij jouw huid

Leestijd: 4 min
Ontdek meer

Bij het kiezen van een zonnebrandcrème let je in eerste instantie op je huidtype en welke beschermingsfactor je nodig hebt. Maar denk ook eens aan de conditie van jouw huid. Heb je bijvoorbeeld een rijpere huid, een vette huid of juist een droge huid? Dan heeft je huid ook andere behoeften. In dit artikel leggen we uit hoe je een zonnebrandcrème kiest die voldoet aan de behoeften van jouw huid.

SPF bepalen aan de hand van huidtype

Bij het kiezen van een zonnebrandcrème is het goed om eerst na te gaan welke SPF bij jou past. Dit doe je aan de hand van je huidtype, bijvoorbeeld volgens de Fitzpatrick classificatie. Hoe ‘lager’ je huidtype, hoe sneller jouw huid reageert op licht.

  • Huidtype 1: zeer lichte huid, vaak sproeten, rood/lichtblond haar, blauwe ogen
  • Huidtype 2: lichte huid, blond haar, grijze, groene of lichtbruine ogen
  • Huidtype 3: licht getinte huid, donkerblond tot bruin haar, vrij donkere ogen
  • Huidtype 4: getinte huid, donker haar, donkere ogen
  • Huidtype 5: donkere huid, donker tot zwart haar, donkere ogen
  • Huidtype 6: zeer donkere huid, zwart haar, donkere ogen

Afhankelijk van je huidtype kies je een bijpassende zonnebrandfactor. Huidtype 1, 2 en 3 gebruiken bij voorkeur een SPF van 30 of hoger. Omdat je met huidtype 5 of 6 al redelijk wat bescherming van jezelf hebt, volstaat een iets lagere beschermingsfactor. Wel is het voor iedereen, ongeacht het huidtype, belangrijk om een zonnebrandcrème te gebruiken. Ook met een donkere huid kun je schade door UV-straling oplopen.

 

Voor iedereen is het belangrijk om zonnebrandcrème te gebruiken.

Voor elke huidconditie een product

Naast de beschermingsfactor aan de hand van je huidtype, is het goed om naar je huidconditie te kijken als je een zonnebrandproduct kiest. Een rijpere huid heeft namelijk andere behoeften dan een vette huid. Bij Eucerin doen we al meer dan honderd jaar onderzoek naar de huid. Hierdoor weten we wat verschillende huidtypes nodig hebben. Die kennis hebben we ook op onze zonproducten toegepast.

Heb je een vette en acnegevoelige huid?

Een hoge SPF is belangrijk voor de gevoelige huid.

Een vette huid glimt en is daarom gebaat bij een zonnebrandcrème die je huid matteert. Als je tevens een acnegevoelige huid hebt, wil je ook een zonnebrandcrème die niet-comedogeen is. Dit betekent dat het je poriën niet verstopt, omdat verstopte poriën ervoor zorgen dat puistjes ontstaan of verergeren. Een zonnebrandcrème die de talgproductie reguleert is dan ook een grote pre: hierdoor neemt de kans op puistjes af.

Een hoge SPF is ook erg belangrijk. Het is een fabel dat zonnen goed is voor een acnegevoelige huid. Op de korte termijn droogt de zon je huid weliswaar uit, maar daarna krijgt je huid het seintje om ter compensatie nog meer talg aan te maken. Hierdoor zie je een paar dagen na het zonnen dat de acne juist erger is geworden.

Een voorbeeld van een product voor de vette en acnegevoelige huid is Eucerin Sun Gel-Creme Oil Control Dry Touch SPF 50+. Deze zonnebrandcrème is vrij van parfum, niet-comedogeen, matterend en talgregulerend.

Heb je een droge huid?

Een droge huid is gebaat bij een zonnebrandcrème die rijk is aan lipiden. De zon droogt de huid namelijk uit. Een al droge huid wordt dan nog droger. Het is daarom belangrijk de huid juist te hydrateren. Dit doe je bij voorkeur met een smeerbaar zonnebrandproduct. Een spray is bijvoorbeeld geen goede optie, hier zit vaak alcohol in. Dit trekt wel lekker snel in, maar droogt de huid ook uit.

Een voorbeeld van een product die de droge huid beschermt en hydrateert, is Eucerin Sun Crème SPF 50+. Deze is vrij van parfum, trekt evengoed snel in en is tevens geschikt voor mensen met atopisch eczeem.

Voor de rijpere huid

Huidveroudering is deels het gevolg van zonneschade. Als je een rijpere huid hebt, is het daarom extra belangrijk de huid te beschermen tegen verbranding. Hiermee bescherm je ook verdere huidveroudering, zoals ouderdomsvlekjes. Daarom smeer je in dit geval bij voorkeur een product met een hoge SPF en ingrediënten die aanwezige rimpels verminderen. Een voorbeeld hiervan is hyaluronzuur, een stof die een vochtbindende en daarmee hydraterende werking heeft. Hierdoor worden rimpels opgevuld van binnenuit, verminder je verdere veroudering en blijft je huid soepel.

Eucerin Sun Fluid Anti-Age SPF 50 is een zonnebrandcrème speciaal voor de rijpere huid. Het beschermt tegen verbranding, voorkomt vroegtijdige huidveroudering en vermindert bestaande rimpels door toegevoegd hyaluronzuur.

Voor de huid met oneffenheden

Als je last hebt van hyperpigmentatie, is het belangrijk om het ontstaan van nieuwe pigmentvlekken te voorkomen. In dat geval ben je gebaat bij een zeer hoge SPF. Daarnaast is het fijn als een zonnebrandcrème de bestaande oneffenheden camoufleert en zorgt voor een gelijkmatige teint.

Een voorbeeld van zo’n product is Eucerin Sun Photoaging Control CC Cream Medium SPF 50+. Deze crème biedt zeer goede bescherming tegen de zon en camoufleert bestaande oneffenheden.

Gerelateerde producten

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek