Gratis verzending | -10% op je eerste bestelling

Informatie over de huid – Bij verschillende leeftijden

Leestijd: 6 min
Ontdek meer

Verschillende leeftijden en fasen

Babyhuid

De babyhuid is vijf keer zo dun als een volwassen huid. Deze heeft hetzelfde aantal lagen, maar elke laag is veel dunner, zodat de huid bijzonder teer en gevoelig is.

Huid is een levend orgaan en ondergaat sterke veranderingen tijdens iemands leven. Van de tere huid van een pasgeboren baby, via de tienerjaren waarin sommigen gevoelig zijn voor acne, tot de rimpels en huidveroudering later in het leven. Elke fase heeft zijn eigen behoeften en de huidverzorging moet passen bij deze veranderende behoeften. De keuze voor de juiste producten om de huid te reinigen, te beschermen, te voeden en te herstellen in elk van deze fasen, helpt om de huid gezond te houden en ervoor te zorgen dat deze er op zijn ‘natuurlijke’ best uitziet en aanvoelt, ongeacht hoe oud je bent.

De babyhuid is 20% tot 30% dunner dan de huid van een volwassene.
Baby's hebben minder huidpigmentatie en kunnen hun lichaamstemperatuur minder goed reguleren.

De buitenste laag van de opperhuid (de hoornlaag) is bijzonder dun en de cellen zitten minder dicht op elkaar dan bij een volwassen huid. Zweet- en talgklieren zijn ook minder actief en daarom zijn de hydrolipidenlaag en de beschermende zuurmantel nog relatief zwak. Dat betekent dat de barrièrefunctie niet optimaal is en dat de babyhuid:

 • minder weerstand heeft,
 • bijzonder gevoelig is voor chemische, fysieke en microbiële invloeden,
 • snel uitdroogt,
 • gevoeliger is voor UV-straling.


Gevoeligheid voor UV-straling wordt nog meer versterkt door het feit dat baby's ook een lage huidpigmentatie hebben. Er zijn wel melanocyten (de cellen die melanine aanmaken), maar die zijn minder actief en daarom moeten baby's uit de zon gehouden worden.

Baby's kunnen ook hun lichaamstemperatuur nog niet zo goed reguleren als volwassenen. Dat komt omdat:

 • de oppervlakte van hun lichaam relatief groot is,
 • hun zweetklieren minder actief zijn,
 • hun huidcirculatie zich nog vrij traag aanpast.

Het is belangrijk dat volwassenen hier rekening mee houden en de temperatuur van hun omgeving voor hen controleren en reguleren.

Meer informatie over de huid van baby's, de problemen die deze kan hebben en hoe deze verzorgd moet worden, vindt u bij de huid van kinderen.

De huid van kinderen

Rond de leeftijd van 4 jaar is de huid iets meer ontwikkeld, maar nog wel heel gevoelig.

Rond de leeftijd van 4 jaar zijn de huid en zijn toebehoren (zoals haar, nagels en klieren) iets meer ontwikkeld. Maar de kinderhuid is nog steeds dunner en heeft minder pigmentatie dan een volwassen huid. Omdat deze zelfbeschermingsmechanismen minder ontwikkeld zijn, is een jonge huid bijzonder gevoelig voor UV-straling. Meer informatie over de huid van kinderen en de verzorging daarvan.

Rond de leeftijd van 12 jaar komt de structuur en functie van de kinderhuid overeen met die van een volwassene.

De tienerjaren

Hormonale veranderingen kunnen leiden tot huidonregelmatigheden die later weer kunnen verdwijnen.

De hormonale veranderingen van de puberteit kunnen grote invloed hebben op de huid, vooral in het gezicht en op de schouders, borst en rug. Een verhoogde talgaanmaak en een verstoorde corneocytenafstoting kunnen ertoe leiden dat de huid vet en gevoelig voor acne wordt. Dit verdwijnt doorgaans als de tiener ouder wordt, maar bij sommigen, vooral vrouwen, kan acne voortduren tot op middelbare leeftijd en ouder.

Eind twintig

Rond de leeftijd van 25 jaar kunnen de eerste tekenen van veroudering zichtbaar worden.

Erfelijke eigenschappen, levensstijl en omgeving bepalen de fase waarin de opperhuid en de lederhuid dunner beginnen te worden, maar ongeveer vanaf de leeftijd van 25 jaar kunnen de eerste tekenen van huidveroudering zichtbaar worden, doorgaans in de vorm van fijne lijntjes.

Als de huid dunner begint te worden, nemen zijn barrièrefunctie en zijn natuurlijke UV-bescherming ook geleidelijk af

Collageenmassa en flexibiliteit beginnen ook af te nemen met ongeveer 1% per jaar.

In de dertig

Vocht en elasticiteit nemen af en er kunnen zich rimpels gaan vormen.

 • De barrièrefunctie van de huid wordt steeds zwakker.
 • De stofwisselingsprocessen van de cellen beginnen trager te worden.
 • De huid verliest meer vocht.
 • De elasticiteit van de huid neemt af.

In de veertig tot eind vijftig

Ruwheid, droogheid, hyperpigmentatie en het risico van huidinfectie kunnen toenemen.
Een afname van de ontwikkeling van bloedvaten kan de huid minder stralend maken.

In de volgende decennia verandert de huidstructuur geleidelijk:

Opperhuid:
De geordende schikking van de afzonderlijke lagen van de opperhuid verdwijnt. Er worden minder cellen gevormd, bestaande cellen worden kleiner en de bovenste lagen van de huid worden dunner. Dit kan leiden tot:


Lederhuid:

Bindweefsel in de middelste huidlaag verliest zijn vezelachtige structuur en vochtbindende vermogen en elastische vezels degenereren wat leidt tot een verlies van sterkte en elasticiteit en het verschijnen van fijne lijntjes en rimpels, die naarmate de huid ouder wordt, veranderen in diepe rimpels.


Ook de ontwikkeling van bloedvaten in de lederhuid neemt geleidelijk af. De lederhuid levert voedingsstoffen aan de opperhuid en zonder voeding worden beide lagen en de verbinding ertussen dunner en vlakker wat leidt tot een verlies van dichtheid en stevigheid van de huid wat veel voorkomt bij vrouwen na de menopauze. Een verminderde doorbloeding zorgt ook voor een minder stralende huid. De huid kan er doffer uitzien en beschadigde haarvaten kunnen zichtbaar worden.

Onderhuid:
De onderlaag met vetweefsel neemt geleidelijk af, wat leidt tot volumeverlies en een verlies van dichtheid.
Ook wordt de energie van de huid minder en is de huid minder bestand tegen druk.

In de zestig en zeventig

De regeneratie vertraagt en de UV-gevoeligheid kan toenemen.

Huidinfectie kan toenemen door een verminderde immuunfunctie.

Vanaf achter in de zeventig is de immuunfunctie van de huid afgenomen, zodat deze gevoeliger is voor infectie.

Meer informatie over huidstructuur vind je bij huidstructuur en functie. Meer informatie over het huidverouderingsproces, de verzorging van de huid en de vertraging van de tekenen van algemene huidveroudering.
De huid van mannen en vrouwen wordt op een andere manier ouder. Meer informatie over hoe de huid van mannen en vrouwen verschilt.

Wat veroorzaakt huidveroudering?

Huidveroudering wordt veroorzaakt door een combinatie van verschillende factoren, zowel inwendig als uitwendig. Inzicht in de manier waarop inwendige en uitwendige factoren van invloed zijn op de structuur en functie van de huid kan helpen om goede keuzes te maken voor huidverzorging.

Inwendige factoren

Een jonge huid met een dikke opperhuid en een sterk netwerk van collageenvezels.
Een oude huid met een dunnere opperhuid en een zwakker netwerk van collageenvezels.

Onze biologische leeftijd bepaalt structurele veranderingen in de huid waarvan sommige onvermijdelijk zijn:

 • Een slechtere doorbloeding betekent dat er minder zuurstof en voedingsstoffen naar het huidoppervlak gaan, wat leidt tot een doffere huid. 
 • Een verminderde activiteit van talg- en zweetklieren en de de natuurlijke aanmaak van Hyaluronzuur leidt tot een verzwakking van de hydrolipidenlaag. Dit kan leiden tot een door veroudering veroorzaakte droge huid en een toename van rimpels
 • Een afname van de oestrogeenaanmaak na de menopauze in combinatie met een verminderde celregeneratie beïnvloedt de structuur van de gezichtshuid van vrouwen.

Ook erfelijkheid speelt een belangrijke rol bij hoe de huid veroudert. Onze etniciteit, geslacht en het huidtype waar we mee zijn geboren, zijn bepalend voor hoe snel de tekenen van veroudering op het huidoppervlak verschijnen.

Uitwendige factoren

Goed nieuws: 80% van de invloeden van veroudering zijn uitwendig en kunnen onder controle worden gehouden.
Dagelijkse reiniging en minder blootstelling aan de zon kan voortijdige veroudering vertragen.

Maar het goede nieuws is dat meer dan 80% van de huidveroudering wordt veroorzaakt uitwendige factoren die kunnen worden beïnvloed:

 • Omgevingsfactoren: blootstelling aan UV-straling, klimaatveranderingen en luchtvervuiling.
 • Levensstijlfactoren: roken, alcohol, voeding, stress en gebrek aan een goede huidverzorging.

Meer informatie over de factoren die van invloed zijn op huidverandering vind je bij algemene huidveroudering. Ook informeren we je hoe je de huid kunt beschermen tegen vroegtijdige huidveroudering

Onderzoek heeft aangetoond dat delen van de huid die niet worden blootgesteld aan de zon hun stevigheid, elasticiteit en het vermogen om te regenereren tot op hoge leeftijd behouden. Door de blootstelling aan UV-straling veroudert de huid voortijdig. Dat betekent dat een vermindering van onze blootstelling aan de zon en het gebruik van bewezen en doeltreffende zonbescherming een belangrijke stap is die kan worden genomen om de tekenen van voortijdige veroudering te vertragen. Meer informatie over de zon.

Dagelijkse reiniging en huidverzorging met producten met een formule die past bij de specifieke behoeften van het huidtype, de huidconditie en de leeftijd helpen om de huid gezond te houden en om de tekenen van voortijdige veroudering te vertragen. Meer over de dagelijkse huidverzorging voor het gezicht.

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek