Gratis verzending | -10% op je eerste bestelling

Huidverjonging – Preventie van veroudering

Leestijd: 4 min
Ontdek meer

Onze huid begint rond de leeftijd van 25 jaar te verouderen. De redenen voor algemene huidveroudering kunnen grofweg in tweeën worden gedeeld: inwendig en uitwendig. De inwendige factoren zijn intrinsiek vanwege chronologische veroudering en erfelijke eigenschappen en kunnen niet worden veranderd. Maar de uitwendige factoren kunnen worden aangepakt met een holistische preventieve aanpak en zorgen voor huidverjonging. 

Lees meer over algemene huidveroudering of huidverzorgingsproducten speciaal voor de oudere huid. 

Structuur rijpere huid

Veroudering treedt op door een combinatie van intrinsieke, inwendige factoren en uitwendige levensstijlfactoren. Algemene huidveroudering treedt op in elk deel van de huidstructuur.

Huidveroudering is op een andere manier van invloed op elke laag (1. Opperhuidlagen, 2. Lederhuidlagen, 3. Onderhuidse lagen) van de huid.

De huid bestaat uit drie verschillende lagen: opperhuid, lederhuid en onderhuidse lagen. Veroudering kan optreden in elke laag, waarbij elke laag verschillende zichtbare tekenen van veroudering vertoont. 

Opperhuidlagen 

  • Veranderingen: Tragere celvernieuwing, minder aanmaak van lipiden. 
  • Uitwendige tekenen: Ruwere, drogere textuur met fijne lijntjes en rimpels. Gevoeliger voor UV-licht, minder efficiënt genezingsproces en gevoeliger voor infectie. Lederhuidlagen 
  • Veranderingen: Jaarlijkse afname van collageen met 1% en afname van elastineconcentraties. 

Minder doorbloeding

Onderhuidse lagen 

  • Veranderingen: De grootte en het aantal van de vetcellen neemt af. Minder vermogen tot differentiatie. 
  • Uitwendige tekenen: Een verlies van volume, diepere rimpels en holle wangen. Verstoorde wondgenezing.

Oplossingen

Hoe kun je zorgen voor huidverjonging?

Veroudering is een natuurlijk proces dat niet kan worden voorkomen. Maar huidverjonging is wel mogelijk waarbij de zichtbare tekenen van algemene huidveroudering kunnen worden verminderd. Het is goed om te kijken naar de levensstijlkeuzes die van invloed zijn op de huid. Deze van buitenaf veroorzaakte factoren stimuleren de afgifte van vrije radicalen in het lichaam, een proces dat bekend staat als oxidatieve belasting. Vrije radicalen veroorzaken schade aan elk deel van de huidcellen en versnellen de zichtbare tekenen van veroudering: rimpels, verlies van dichtheid een minder stralende huid en volumeverlies.

Langdurige blootstelling aan de zon vermijden

Langdurige en dagelijkse blootstelling aan de zon stimuleert fotoveroudering.
Consistent gebruik van zonbescherming is van groot belang voor huidverjonging.

Zowel langdurige als dagelijkse blootstelling aan de zon stimuleert een proces dat fotoveroudering heet en dat wordt veroorzaakt door oxidatieve belasting. De effecten van de zon op algemene huidveroudering moeten niet worden onderschat. 

80% van vroegtijdige huidveroudering is het gevolg van de schadelijke effecten van UV-straling. 

Hoewel de huid zichzelf kan beschermen tegen de zon door bruin te worden en door een verdikking van de opperhuid, is er een grens. Deze grens verschilt per persoon en wanneer deze wordt overschreden, leidt dat tot permanente huidbeschadiging en versnelling van de tekenen van veroudering

Elke keer dat we aan de zon worden blootgesteld, zelfs in de winter, wordt de huid blootgesteld aan schadelijke UV-straling. Lees hier meer over de effecten van zowel UV-A- als UV-B-straling op de huid. Dit kan leiden tot bruin worden, ongelijkmatige pigmentatie, huidveroudering en in het ergste geval zelfs huidkanker. Een verstandige benadering van zonbescherming is nodig om de schadelijke effecten van de zon te beperken en te zorgen voor huidverjonging. Het gebruik van de juiste SPF-producten bij de dagelijkse huidverzorging helpt. Een goede zonbescherming wordt gekozen op basis van het huidtype, pigmentatietype en de zonintensiteit op de betreffende plaats. Lees meer over zonbescherming voor het gezicht.

Stop met roken

De chemicaliën en nicotine in sigaretten stimuleren oxidatieve belasting op een zelfde manier als vervuiling. Stoppen met roken is een belangrijk onderdeel van een holistische aanpak om algemene huidveroudering te vertragen.

De juiste dagelijkse huidverzorging voor huidverjonging

Een goede gezichtsreiniger is mild en droogt niet uit.
De verzorgingsfase van een goede dagelijkse huidverzorging bevat belangrijke actieve ingrediënten om te zorgen voor huidverjonging.

Omdat algemene huidveroudering begint vanaf 25 jaar, moeten er zo snel mogelijk preventieve stappen worden ondernomen voor huidverjonging om het proces te vertragen en verdere schade te voorkomen. Verzorging van de huid met een goede dagelijkse huidverzorging helpt om de tekenen van algemene huidveroudering te vertragen. De gebruikte producten moeten worden afgestemd op wat het grootste probleem is bij het ouder worden, ongeacht of het gaat om rimpels, volumeverlies of een verlies van dichtheid en een minder stralende huid.

  • Reinigen met een product dat make-up en vuil verwijdert zonder de huid te belasten, is de eerste stap. Dit product moet mild zijn en mag de huid niet uitdrogen. 
  • Verzorging biedt de huid de hydratatie en voeding die hij nodig heeft. Dit helpt ook om de effecten van veroudering tegen te gaan die vaak leeftijdsgebonden droogheid omvatten. 
  • Bij verwachte blootstelling aan de zon moet er een doeltreffende zonbescherming voor het gezicht worden aangebracht vóór het verzorgingsproduct, ongeacht wat het grootste probleem is bij het ouder worden.

Gezond eten

Vers fruit en groente zijn rijk aan antioxidanten zoals vitamine C, vitamine A en vitamine E.

Een gezonde huid heeft ook hydratatie van binnenuit nodig.  Drinken ondersteunt de huidhydratatie.

Net zoals oxidatieve belasting een schadelijk effect op de huid heeft, kan het eten van de juiste voedingsmiddelen helpen om dit proces te beperken. Een voedingspatroon met veel vers fruit en groente is rijk aan antioxidanten en micronutriënten. Antioxidanten zijn moleculen die het vermogen hebben om vrije radicalen te neutraliseren. Als je jouw voedingspatroon verandert en hierin meer van deze belangrijke levensmiddelen opneemt, kan dat helpen om niet alleen de veroudering door externe oxidatieve belasting te vertragen wat zorgt voor huidverjonging, maar ook de intrinsieke, inwendige oorzaken van algemene huidveroudering.

Gerelateerde artikelen

Maak je routine compleet

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek