Like onze Facebookpagina

En mis geen enkel advies van onze experts, innovaties of exclusieve voordelen!

Zonneallergie: bescherming voor kinderen

Het effect van de zon op een kinderhuid

Buiten spelen in de zon is één van de leukste dingen voor een kind. Toch zijn we ons meer dan ooit bewust van de gevaren van zonnestralen en hun toenemende intensiteit betekent dat de kwetsbare kinderhuid een zo veilig mogelijke bescherming nodig heeft. Neem daarom het zekere voor het onzekere in de zon. Lees meer over zonbescherming voor het gezicht.

TEKENEN & SYMPTOMEN

Een volwassen huid versus een kinderhuid

De voordelen van blootstelling aan de zon zijn bekend: we voelen ons er lekkerder door en ons lichaam maakt vitamine D aan, de vitamine die van essentieel belang is voor de structuur van onze botten. Maar zonder de juiste zonbescherming loopt de huid het risico om beschadigd te raken door UV-straling, dit geldt met name voor de kinderhuid die een stuk gevoeliger is voor de zon. De kinderhuid verschilt in verschillende belangrijke opzichten van de huid van een volwassene. Lees meer over de huid op verschillende leeftijden

De kinderhuid heeft slechts éénvijfde van de dikte van een volwassen huid, maar bestaat wel uit hetzelfde aantal lagen. De hoornlaag, de buitenste laag van de opperhuid die ons actief tegen externe invloeden beschermt en vocht vasthoudt, is dunner en de cellen liggen minder dicht op elkaar. Als gevolg hiervan is de barrièrefunctie van de huid minder effectief en worden stoffen sneller in de diepere lagen opgenomen. Lees meer informatie over de structuur van de huid.

De pigmentatie (melaninesynthese) is in een kinderhuid nog niet volledig ontwikkeld. Melanine is de stof die onze huid zijn natuurlijke kleur geeft. Als we buiten in de zon gaan, produceren onze cellen extra melanine om ons tegen verbranding te beschermen. Dit wordt 'bruining' genoemd. In een kinderhuid zijn wel melanocyten (melanine producerende cellen) aanwezig, maar deze zijn minder actief en dit leidt tot een hogere gevoeligheid voor UV-straling. Lees meer over het effect van de zon op de lichaamshuid

Om deze redenen is het belangrijk om producten te gebruiken die speciaal ontwikkeld zijn om in de behoeften van een kinderhuid voorzien. Dit gaat niet alleen om het bieden van maximale zonbescherming, maar ook om ondersteuning en versterking van de huideigen afweermechanismen.

zonneallergie-bescherming voor kinderen
De cellen in de hoornlaag van een kinderhuid liggen minder dicht op elkaar dan bij een volwassen huid.
zonneallergie-bescherming voor kinderen
Het melanineniveau in de kinderhuid is minder actief dan in een volwassen huid.
OORZAKEN & FACTOREN

Belangrijke oorzaken en factoren van zonnebrand en beschadiging van de kinderhuid door de zon

Wat is zonnebrand?

Zonnebrand is de acute schade veroorzaakt door UV-straling, in het bijzonder door UVB-straling. Een verbrandde huid is het teken dat de UV-straling het DNA van de huidcellen heeft beschadigd. Te veel blootstelling aan zonlicht verhoogt het risico op huidkanker. De normale symptomen van zonnebrand zijn een rode en gloeiende huid, dit kan samengaan met algemene vermoeidheid en lichte duizeligheid.

Als je je zorgen maakt over de huid van je kind is het belangrijk om professioneel advies in te winnen bij een dermatoloog of kinderarts.

Hoe beïnvloedt de zon een jonge huid?

Wat is UV-straling?

De zon zendt UV-licht in drie vormen uit: ultraviolet A (UVA), ultraviolet B (UVB) en ultraviolet C (UVC). UVA-stralen zijn overdag bijna constant aanwezig. De stralen dringen diep door in de diepere huidlagen en spelen een belangrijke rol bij schade op lange termijn. Zoals vroegtijdige huidveroudering, indirecte beschadiging van het DNA, PLE en schade aan de ogen en het netvlies. UVB-straling levert de energie die uw huid nodig heeft om vitamine D aan te maken, maar deze straling is ook verantwoordelijk voor acute schade door de zon, zoals zonnebrand en directe schade aan het DNA. UVC-straling wordt door de atmosfeer van de aarde geblokkeerd en bereikt de huid niet. 

Lees meer over hoe de zon de huid beïnvloedt.

zonneallergie-bescherming voor kinderen
UV-straling dringt diep door in de dieper gelegen huidlagen en kan op de lange termijn schade veroorzaken.

Een hoge mate van blootstelling aan de zon en zonnebrand legt in de jonge huid de basis voor huidkanker

Van oudsher wordt huidkanker geassocieerd met hogere leeftijdsgroepen en 'zonaanbidders'. Recente statistieken tonen aan dat huidkanker momenteel de op één na meest voorkomende vorm van kanker is bij jongvolwassenen (15-34) in Groot-Brittannië (Cancer Research UK) en de meest voorkomende vorm bij mensen in de leeftijd tussen 15-44 jaar in Australië (Cancer Council Australia). 

Studies tonen nu ook aan dat zonnebrand in de kindertijd de kans dat een persoon huidkanker krijgt, verdubbelt (J. Invest. Dermatol 2003).

BEVORDERENDE FACTOREN

Huidproblemen en de zon

Bepaalde situaties en omstandigheden kunnen het effect van de zon op een kinderhuid nog meer verergeren. 

 • Kinderen met een lichte huid, rood haar of sproeten zijn vatbaarder voor zonnebrand, omdat hun huid minder melanine produceert, een stof die bescherming biedt tegen UV-straling. Lees meer over huidkleuren 
 • Voorgeschreven medicatie tegen acne kan de huid ook gevoeliger maken voor zonlicht. 
 • Vaak wordt aangeraden om kinderen met opvallende moedervlekken op de huid tegen de zon te beschermen met het oog op het feit dat sommige moedervlekken carcinomateus kunnen worden.
zonneallergie-bescherming voor kinderen
De zon kan bestaande eigenschappen van een kinderhuid verergeren.

Kinderen uit families waarin huidkanker voorkomt lopen meer risico op het ontwikkelen hiervan.
Inzicht in de verschillende intensiteitsniveaus van de zon kunnen ook helpen bij het beperken van de effecten van UV-straling op de kinderhuid.

 • Alle kinderen moeten tussen 11.00 uur en 15.00 uur uit de zon blijven. De zon is dan namelijk op zijn sterkt. Tijdens deze uren leggen de UVA- en UVB-stralen een veel kortere weg af door de atmosfeer van de aarde en zijn ze dus veel intenser. Zelfs zonnebrandmiddelen met hoge beschermingsfactoren filteren de UV-stralen niet 100% uit en zo kunnen deze stralen de cellen tot in de opperhuidlagen van de huid beschadigen. 
 • Stel baby's niet bloot aan direct zonlicht.
 • Zelfs op bewolkte dagen kan de UV-straling sterk zijn wanneer de stralen door de wolken op de aarde worden gereflecteerd.

Dermatologen kunnen bescherming tegen de zon voor specifieke behoeften adviseren.

OPLOSSINGEN

Neem het zekere voor het onzekere met kinderen in de zon

Bescherming van de kinderhuid tegen de zon

Aangezien is bewezen dat schade door UV-straling en herhaaldelijke zonnebrand in de kindertijd de kans op huidkanker op latere leeftijd verhoogt, is de juiste zonbescherming van de kinderhuid van cruciaal belang.

Het aanbrengen van een zonnebrandcrème is uiterst belangrijk voor het beschermen en gezond houden van alle huidtypes, maar vooral bij kinderen is het gebruik van een zonnebrandcrème speciaal voor de kinderhuid zeer belangrijk. 

In het algemeen bevatten zonnebrandmiddelen voor zowel volwassenen als voor kinderen chemische en minerale filters ter bescherming tegen UVA- en UVB-stralen. Deze werken op zeer verschillende manieren. Chemische filters absorberen de UV-straling en geven vervolgens deze energie in de vorm van warmtestraling vrij, waardoor een gevoel van warmte ontstaat. Minerale filters, die doorgaans uit anorganische minerale pigmenten bestaan, reflecteren of verspreiden de UV-stralen die hun oppervlak bereiken, maar zorgen dat ze de huid niet kunnen binnendringen. 

Met het oog op de door minerale filters gecreëerde beschermende barrière zijn deze filters zeer geschikt voor bescherming van de huid van baby's, kleine kinderen en iedereen met een huid die extreem gevoelig en allergisch voor de zon is.

zonneallergie-bescherming voor kinderen
De juiste zonnebrandcrème is belangrijk voor het gezond houden van een kinderhuid.
zonneallergie-bescherming voor kinderen
De geboden bescherming door zonnebrandcrème met minerale filters is het meest geschikt voor kinderen.

De kinderhuid vereist een zeer hoge beschermingsfactor met UVA- en UVB-filters. 

In het ideale geval moet een zonnebrandcrème waterbestendig zijn, dit met het oog op het actieve leven van kinderen. Een gevoelige huid kan op bepaalde bestanddelen reageren, daarom is het verstandig om kleurstoffen, parfum en parabenen te vermijden. Daarnaast is het ook verstandig om te letten op klinish bewijs dat de tolerantie van het product voor een gevoelige huid garandeert. Eucerin Kids Sun Lotion SPF 50+ en Eucerin Kids Sun Spray SPF 50+ zijn speciaal ontwikkeld voor de behoeften van de kwetsbare kinderhuid.

zonneallergie-bescherming voor kinderen
Kies een waterbestendig zonnebrandmiddel dat past bij het actieve leven en huidtype van uw kind.

Door de zon aangerichte schade aan de kinderhuid voorkomen

Er zijn vele manieren om de kinderhuid tegen schade door UV-straling te beschermen. Uiteraard zijn de huid bedekt houden en blootstelling aan de zon vermijden de twee beste opties, maar dit is niet altijd mogelijk.

Andere ideeën voor de dagelijkse praktijk: 

 • Kies dicht geweven kleding die het beste bedekt en vergeet niet de nek, armen, borst en benen te bedekken. 
 • Gebruik zeer hoge beschermingsfactoren (liefst SPF 50+). 
 • Draag een hoed met een brede rand en een zonnebril. 
 • Neem ruim voldoende drinkwater mee. 
 • Vergeet niet een parasol voor schaduw te zorgen. 

Gezonde voeding kan helpen. Recente onderzoeken hebben aangetoond dat bepaalde voeding helpt bij het verminderen van schade door de zon aan de huid. Gedurende een lange tijd regelmatig carotenoïden (rode, gele en oranje groenten en fruit) eten kan helpen bij bescherming tegen zonnebrand en de natuurlijke weerstand van de huid versterken. Dezelfde resultaten zijn bereikt met voeding met een hoog gehalte aan omegavetten (olijfolie, vette vis), vitamine C en E en flavonoïden en ook met het eten van weinig zuivel en rood vlees.

zonneallergie-bescherming voor kinderen
Er zijn veel praktische manieren om beschadiging van de huid te voorkomen.
zonneallergie-bescherming voor kinderen
Goede bedekking, zoals een hoed, een zonnebril en de juiste zonnebrandcrème, kan helpen bij het voorkomen van schade door de zon aan de huid.

Juist gebruik van zonnebrandcrème

Onderzoeken tonen aan dat mensen in het algemeen slechts een kwart van de zonnebrandcrème die zij werkelijk nodig hebben, gebruiken. De beste procedure is: 

 • Breng de zonnebrandcrème royaal op de kinderhuid aan. 
 • Breng het middel aan voordat je in de zon gaat (20 minuten voorafgaande aan de blootstelling), zodat de huid de zonnebrandcrème kan opnemen.
 • Zorg dat het gezicht, inclusief de oren en de nek, zorgvuldig en met een dikke laag worden bedekt. Zelfs de gezichtshuid van volwassenen is gevoelig voor de zon. Lees meer over het effect van de zon op de gezichtshuid
 • Let vooral op gebieden die vaak worden vergeten, zoals de knieën en de boven- en onderkant van de voeten. 
 • Voeg 30 minuten later nog een laag toe voor volledige dekking en bescherming. 
 • Breng iedere 2 uur opnieuw aan, vooral na het zwemmen, transpireren en afdrogen met een handdoek.

Herstel van de kinderhuid na blootstelling aan de zon

Voorkomen is het beste om de effecten van de zon te verminderen. Je kunt echter wel bepaalde maatregelen nemen als de huid te veel zon heeft gehad. 

Vocht inbrengen. Drink veel water om de huid weer te hydrateren. 

Gebruik een zonnebrandcrème die de door de zon beschadigde huid helpt te herstellen. Van het actieve bestanddeel glycyrrhetinezuur is bewezen dat het de natuurlijke DNA-herstelprocessen in door UV-licht beschadigde huid ondersteunt. Dit zuur wordt in alle Eucerin producten tegen de zon voor kinderen gecombineerd met de natuurlijke antioxidant Licochalcone A, die de vorming van vrije radicalen voorkomt.

Lees meer over zonbescherming.

zonneallergie-bescherming voor kinderen
Water drinken na te veel blootstelling aan zonnestralen kan het herstelproces versnellen.

Raadpleeg bij ernstige gevallen van zonnebrand, vooral bij kinderen en baby's, onmiddellijk een apotheker of arts.

Zin in meer huidtips & expert advies van Eucerin?

Abonneer je nu op de nieuwsbrief en word in avant-première geïnformeerd van alle voordelen en nieuwigheden van Eucerin!

 • Ontvang het laatste nieuws over onze producten
 • We geven je tips voor een stralende huid
 • Doe mee met acties en profiteer van korting

Eucerin